




Tasarımcılık Doğuştan Gelen Bir Yetenekmidir Yoksa Öğrenilir Mi?
-
Web tasarım üzerine bayadır güzel bir kaynak arıyorum.
Fakat aradığım kaynak fotosop ogretmesin, css yazmayı öğretmesin , flash öğretmesin. Javascript falan hiç ogretmesin...
Bunların hepsini gördüğüm tasarımın aynısını yapacak kadar biliyorum.
Ama sıfırdan bir tasarım yaptığımda hem zaman aliyor hemde sonuç uğraştığıma değmiyor (Hatta fikir danistigim tasarimcilar tasarima bakamadigi icin fikir vermekte zorlanıyor). Prensip icabı template de kullanmam :)
Bununla ilgili kaynak bulamadığım için ve kendimden başka tasarım özürlü insanların da olduğunu bildiğim için konuyu buraya açmayı düşündüm. Bu işin püf noktalarını, bazı sitelerde guzel secilen renk uyumunun nasıl sağlandığını ve kesin kuralları olmasa da tasarımcı arkadaşların önerilerini merak ediyorum.
-
Hayal gücüyle ilgili bence. Ama ögrenilecek kurallarda vardir.Örnegin Mimari tasarima baktigimizda temel tasarim kurallari vardir balance harmony simetri unity vs. bu kurallar kullanilarak tasarim güclendirilir gelistirilir.Web tasariminda buna benzer oldugunu dusunuyrm kullanilan renkler objeler görünüm falan.
-
Güzel bir noktaya değinmişsin, tebrikler.. Benim düşüncem, bu iş tamamen profesyonel tasarım eğitiminden geçiyor. MsPaint de tam daire çizemeyenleri biliyorum, tasarım eğitimi aldıktan sonra Ressam gibi web sayfaları tasarlıyorlar. Ama kişinin de tabii biraz bu işe yatkınlığı ve bu işi severek yapması gerektiğini düşünüyorum. Bunun haricinde püf noktalarını da paylaşırlarsa diğer arkadaşlar sevinirim.
-
Şeyhim, şimdi sen kaynak mı istiyorsun? yoksa tasarımcığılın doğuştan mı sonradan öğrenilip öğrenilmediğini mi soruyorsun? yoksa her ikisi de mi?
-
doğuştan gelen bir yetenek tüm iş kollarında olduğu gibi bunda da var. (grafik tasarım)
hani elini hangi işe değdirse yapan adamlar da vardır. böyle işleri de kotarırlar.
ama büyük bir çoğunluk yeterli heves ve eğitimin ardından tasarım! yapacak hale geliyor.
-
o birazda aslında tasarımcıya göre değişiyor;
misal bir arkadaşım alkol almadan başlamıo diğeri ona keza tazarım işi yapan aynı zamanda efendi bir adam görmedim
biraz tabiri caise piç olmak gerekiyor sanırım. + rahat (kastıkça kötüleşiyor)
hayal gücü en büyük etken.
Mesala bazen yeni bir site yapmaya başlamadan önce net'te gördüğüm bir resim (tablo) vs.. renk uyumunu etkiliyor.
broşürler misal geçen şirkette bir broşür geldi gri ve yeşil öyle güzel kullanılmışkı hemen blog'a giydiresim geldi :D
boş vakitler önemli gibi..Designer vardı sitede aslında onun yazması daha doğru olur :)
-
valla aynı sorun bendede vardı şeyhim ne yapsam bana güzel geliyor fakat 100 insandan 2 si beğeniyor a.q :D
valla seni bilmem hocamda ben daha tam öğrenemedim biraz yol katettim en azından iğrenç değilde idare eder diyorlar ben böyle yapıyorsam sen öğrenirsin diye düşünüyorum :)
ben diğer grafik sitelerine bakıyorum ona göre renkleri fazla çarpıtmadan daha doğrusu bokunu çıkarmadan yapıyorum mesela koyu mavi değilde açık mavi koyu yeşil değilde hafif açık yeşil gibi yapıyorum güzel bile oluyor :) birde artık en fazla 3 renk kullanıyorum fazla renk kullanıldığında olay çok berbat oluyor...
ben işin kısa yolunu buldum yazdığım scriptleri template mantığı ile yazıyorum grafikçi ayar geçiyor :)
http://www.yazalim.com/downloads/index.htm
ortada böyle bir proğram dolaşıyor ama ne kadar yardımcı olur bilemeyeceğim.
-
Designera sorarsak tasarımcılığın allah tarafından seçilmiş insanlara bahşedilen bir lütuf olduğunu söyler...
Kaynak arıyorum ama butun kaynaklar söylediğim gibi fotosop fln öğretiyor.
Mesela renk uyumu ile ilgili color wheeldan bahsediliyor.
Bu tekerleğin renklerinin tam karşısında kontrastları var. tekerleği herhangi bir noktadan 3e böldüğünüzde elde ettiğiniz 3 renk teoride uyumlu olacaktır (bilimsel kaynaklara göre) ama pratikte öylemi emin değilim.
-
valla şeyhim ben grafikten sen kadarda anlamam hatta arkadaşlar bilir az dalga geçmediler :D
fakat yapacağın site yapılacak sitenin içeriğine görede değişiyor ne bileyim bir su fabrikası sitesi yaparken siyah kullanamazsın mesela mavi ve beyaz olması gerekli veya banka sitelerinde yeşil kullanıldığı gibi içeriğe görede değişiyor renk uyumları.
ben kendi yaptığım teknik şuanda gözüme güzel bir site kestirip renk uyumunu inceliyorum ben benzeterek yapıyorum gayet güzel şeyler çıkabiliyor ortaya.
bu uyum güzel mesela az beyaz eklenerek dahada güzel olabilir diye düşünüyorum.
-
Bi tasarım özürlü de benim :D
Bu konuda iyi olan tasarımcı arkadaşlarım sürekli olarak template incele farklı tarzları gör uufkun açılır diyo..
Bi web sitesinde dolaşırken artık onu tasarım yönünden de incelemeye başladım :)
Öğrenilecekse anca bu şekilde öğrenilir gibi geliyo bana...
-
Grafik tasarımda renk
Renk, Bir ışık kaynağından yayılan ışınların nesnelere çarptıktan sonra yansımaları sonucu gözümüzün algıladığı duyumdur.
Temel olarak üç ana renk vardır, kırmızı, mavi ve yeşil turuncu, sarı ve mor ise bu üç ana rengin birbirleriyle karışımlarından oluşan ara renklerdir.
Aşağıdaki linkten renklerin karışımlarıyla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Resimleri ve Linkleri Görüntülemek için En Az 1 Mesajın Olmalı. Senin 0 Mesajın Bulunuyor.
**Bir grafik tasarımda renklerin doğru seçilmesi önemlidir.
Örneğin; Coca Cola deyince aklınıza ne renk gelir? Turkcell deyince ne renk veya Adidas deyince… Renk odaklaması, bir markanın algılanmasında taşıyıcı bir etkiye sahiptir. Peki bu renkler nasıl seçiliyorlar? Tasarımcılar direktörler bu renkleri nasıl seçiyorlar? Örneğin; tasarımda başlık, metinler, varsa çizgiler veya grafik ikonlar, clipartlar… Bunların her birinin ne renk olacağına tasarımcı nasıl karar veriyor? Tabi ki renklerin psikolojik mesajları bu belirlemede önemlidir.
Renklerin psikolojik mesajları;
KIRMIZI : Titreşimi en kuvvetli, en dinamik renk kırmızıdır. Aynı zamanda iştah açar ve bu yüzden dünyadaki bir çok gıda firması logosunda kırmızı rengi kullanır. Ayrıca etkinlik ve cesaret veren bir renktir.
MAVi : Sakinlik ve sükuneti temsil eder. Mavinin kan akışını yavaşlatır. Nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır. Mavi, bir at yarışında kazanan ata takılan mavi şeritte olduğu gibi, liderliğin rengidir.
SARI : Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolü. Trafik levhalarında uyarı işaretlerinin sarı olması bu yüzdendir. Post-itlerinde sarı oluşu dikkat çekici...
TURUNCU: Sıcak renklerdendir ama kırmızı kadar dinamik değildir. Rahatlığı parlaklığı anlatır, kırmızı renk kadar olmasa da ateşi, güneşi ve ısıyı çağrıştırır.
YEŞiL : Güven veren veirir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. tazeliğin ve verimliliğin rengidir. Çevreyi ve doğayı sim¬geler, rahatlatıcı ve dinlendiricidir. GreenpeaceDe olduğu gibi. Yeşilde dinsel, mistik bir anlam da vardır. Müslümanlıkta ana renk olduğu gibi, Hiristiyanlarda da bu rengi inanmanın, ölmezliğin bir simgesidir.
MOR : Nevrotik duygulari acığa çıkardığından, insanları bilinçaltının korkuttuğu saptanmıştır. Mor, asaletin, imparatorluğun rengidir.
LACiVERT : Sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği ve asaleti simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında maviyi kullanır.
BEYAZ : istikrar, devamlılık ve temizliği simgeler.
SiYAH : Gücü ve tutkuyu temsil eder. Bizde ve batıda siyah matemi temsil eder, oysa Japonya'da siyah mutluluktur. Siyah fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır. Siyah, Johnnie Walker Black Label’da olduğu gibi, lüksün rengidir.
Renklerin psikolojik özelliklerinden yola çıkılarak tasarımlarda renk öğesi kullanılabilir, Ancak, bu kavramlara bir tasarımda nasıl işlerlik
kazandırı¬lacağına dair formüller ne yazık ki yoktur.
Grafik tasarımcı renk seçiminde şu üç unsuru dikkate almalıdır:
1- Rengin kültürel çağrışımını, (renkler kültürel açıdan ele alındıklarında da değişik kavranılan çağrıştırırlar. Mesela, altın sarısı Doğu kültürlerinde kutsal renk sayılırken, bazı Batı toplumlarında korkaklığın ve ihanetin simgesi olarak kabul edilir.)
2- Hedef kitlenin renk tercihi, (Mesela bankacılık sektöründe öncelik güven olduğu için genellikle yeşil tercih edilirken, otomotiv sektörü söz konusu olduğunda otomobilin özelliklerine göre renk seçiliyor; örneğin spor bir model ise, kırmızı gibi hıza dair, heyecan uyandıracak renkler tercih ediliyor. Gıda sektöründe, tüketilen herhangi bir gıdanın rengi, yani insanlarda iştah uyandıran sarı, turuncu, kırmızı gibi renkler daha etkili olabiliyor. Kısacası, hedef kitlenin ne hissetmesi istendiğine karar verilip bu doğrultuda renk seçiliyor. Renk seçimi dönemsel olarak da değişiklik gösterebilir)
3- Firma ya da ürünün karakteri, (Firmanın özellikleri doğrultusunda, örneğin Hilton logosunu laciverte çevirirken insanların kafasında büyük kuruluş imajı yaratmak istemiştir)
4- Tasarımdaki yaklaşım biçimi (tasarımcının yaklaşımı)