Türk Sağlık Sisteminin İçler Acısı Hali
-
2 sene kadar hastanede çalıştım. türkiyenin en büyük hastaneleri bunlar. gördüğüm sorunları şöyle özetleyebilirim.
- türkiye de doktor açığı var. yeterince doktor yok. olanlar da kalifiye doktor mu tartışılır.
- tam gün yasası çıkardılar ünilerde dr kalmadı diyorlar ama zaten ünilerde doktor yoktu. adam hem üniversitede odasında özel hasta muayene ediyordu zaten. üniversite hastanesinde senin bi öğretim üyesine muayene olabilmen için 250 tl para vermen gerekiyordu. bu 5 sene önceki rakam. diş hekimi olup özel muayenesinden üniversiteye hasta getirip üniversitenin malzemesini kullanan dr vardı.
- yeni açılan hastaneler personel olarak çok yetersiz. doktorlara yardımcı olacak tıbbi sekreter vs. gibi destek personeli sayısı az. hemşire sayısı az. temizlikçisi az şu az bu az.
- millet olarak hastaneye gitmeyi bilmiyoruz. götü sıkışan acile yapışıyor. acilde de hasta muayene edilmez. acillerde çoğu zaman sıkıntısını çektiğiniz rahatsızlığın uzmanı yoktur. olmamasının sebebide malesef dr sayısının azlığı. o yüzden acile gittikten sonra mutlaka ilgili polikliniğe gitmek gerekiyor.
- hastanelerde malesef hasta dosyaları ciddi tutulmuyor. buna ek olarak hastalarda geçmiş rahatsızlıklarını düzgün anlatamıyor. daha önce doktora bi şekilde gittiysen sana ne tanı koydularsa onu bi zahmet not al yada evrakı yanında getir. bundan kastım 3 ay evvelki kan tahlili değil.
- hastanelerde yeterli ekipman yok. var olan ekipmanlarda çok kullanılmaktan aşırı yıpranıp çoğu zaman arızalanıyor.
- siz hastaneye gittiğinizde size yapılan tetkikler ne olursa olsun. sgk nın ödediği fiyat fix fiyattır. yani adam sana 200 tane tahlil yazsa bile hastanenin sgk dan alacağı para bellidir. o yüzden ne kadar çok tahlil o kadar çok para anlamına gelmez. ama aynı durum özel için geçerli değil onlar ara farkı sizden alır. tavsiyem hastane ile işiniz bittiğinde sgk ya elinizdeki faturaları götürüp hastaneyi şikayet edin paranızı geri alırsınız.
- özellikle özel hastanelerde yenidoğan bebekler sgk daha çok para ödediği için yeniidoğan yoğun bakıma alınıyor. buda sağlıklı bebeklere hakkaten yoğunbakımda olması gereken bebeklerden virüs bulaşmasına sebep oluyor. bu götlüğü özel hastaneler sık sık yapar.
- özellikle enfeksiyon riski olan hastalar sgk nın ödediği paradan daha fazla maliyete sebep olduğundan üniversite hastanelerine postalanıyor. bu da üniversite hastanelerini zarara uğratıyor.
- hemen hemen tüm hastanelerinin yönetim işlerini doktorlar üstleniyor. doktor arkadaşlara sesleniyorum. sizin %90 ınınızdan yönetici filan olmaz. malesef hem aldığınız eğitim hem de meslek olarak bu işlere uygun değilsiniz. bunu görmeniz için ne yapmak lazım bilmiyorum.
- ilaç mevzusuna girersek çıkamayız.
-
b0rd0 bunu yazdı
Haklı sebepleriniz var. Evet birde yararlananları dinlemek lazım.
Baş terlemesinden şikayetiyle hastaneye gittik.
Dediğiniz gibi 10 dakikalık bir muayeneydi.
Doktor Çocukluk arkadaşımın göğsüne steteskop'u koydu.
Sonra Tek bir cümle kurdu '' senin Kalp Kapakçığın Üfürüyor '' diye
Hemen Röntgenleri çektirdik. Baş Terlemesiydi Problem Kalbi üfürüyormuş.Ne demek olduğunu anlamıyorduk tabi.
10 dakikada anlasaydım bende doktor olurdum herhalde.
Kalbine giden aort Damarının Normal insanda 3 - 3,5 cm olması gerekirken arkadaşımda 75.6mm çıktı.
Bildiğiniz 7,5 cm .. Kalp ne kadar büyüktüki 7,5 cm damar nasıl olabilirdi.
DEvlet hastanesidir dedik.
Hemen Özel'e gittik..Kalbimiz üfürüyormuş dedik.. 30TL verdik. Yine aynı tetkik tahlil röntgen çekildik 30TL'ye.
Ordakilerde kalbe giden Aort damarının 86,5 mm olduğunu söyledi.
Başhekim ilk defa böyle birşey gördüğünü söyledi ve ameliyatı kendi yapacağını teklif etti.
bunların hepsi aynı gün içinde 30 TL 'ye oluyor.
Aynı Gün'ün akşamı yatırıyoruz Hastaneye Çocukluk arkadaşımı.
Ertesi gün saat 10'da giriyor ameliyat'a öğleden sonra saat 3 'te çıkıyor ameliyattan.
Herşey güzel geçiyor Allah'a şükür. kalp kapakçığı takıyorlar. Damarın üzerini kaplama yapıyorlar.
2 gün yoğun bakımdan sonra 4 günde özel odada kalıyor. Sonra Çıkarıyoruz kardeşimi.
Sadece 30TL 'ye. Sen bırak hocam sağlık sistemini kötülemeyide birazda götüm başım ağrıyor diye hastaneyi
işgal eden embesillerden konuşalım ?
Arkadaşın adına çok sevindim üstat, ama bu noktadaki algıda yanlışlığı işte böyle yapıyoruz... Birincisi bu anlattığın olay son derece normal ve olması gereken şey, özel ve mükemmel bir şey değil ve istenilen muamelede bu işte. Bunu yapamayız ne çok şey istiyorsunuz diyen adamın, doktorun, sağlıkçının vs. vs. alnının karışlanması lazım.
Nedenmi?
Zira GSS adı altında herkes tonla para ödüyor. Üstelikte özellikle geliri belirli oranda olan, zaten zor geçinen adam boğazından keserek götürüyor veriyor.
Ben 17 yaşından beri sigortalıyım bugüne kadar Hastaneye gitmişliğim 1kere 15 yıl önce.
96-97 yıllarında 34 yaşında emekli olan adam gördüm, önceki dönemin tüm pisliklerini benim ve benden sonraki jenerasyonlarının haklarını gasp ederek düzeltme yolunu seçtiler. Şimdi sende bende prim günümüz dolduktan sonra bile 15-20 yıl yaşın dolmasını bekleyerek emekli olabiliyoruz.
Bu ülke her dönemde, üstelik te sürekli artmaya devam ederek benden o sağlık hizmetlerini bu standartlarda ve hatta daha üzerinde karşılayacak parayı aldı, alıyor, almaya da devam edecek. O paralar düzgün kullanılsa kimsenin şikayeti olmaz.
O çok sayın yorgun, mağdur doktor ve sağlıkçılara gelince, yapmasınlar kardeşim bu işin şartları bunlar, beğenmiyorlarsa yapmasınlar, kim zorluyor?? Ya adam gibi işlerini yapsınlar, ya da sistemin neresi yanlışsa hastadan çok onlar biliyorsa, ( ki biliyor) toplumun okumuş insanları olarak düzeltmek için çaba göstersinler, o zaman şiddete maruz kalacaklarına baş üstünde taşınırlar. Madem kutsal bir iş yapıyorlar, o zaman bu kutsallığı da gölge düşürmesinler. Ciyak ciyak bağırıp halkı suçlayacaklarına, zaten insanlığa hizmet, kutsal görev bilinciyle çıktıkları yolda başlarına gelecek herşeyi göze alıyorlar demektir. Onların standartlarında yaşamak için bu yaşadıklarını yaşamak gerekiyor demek ki, yaşasınlar. Her şiddet olayında yapanın elleri dert görmesin diyorum.
-
tagext yine çok doğru söylemiş. ama doktorlara yönelik bu başlarına gelecek şeylere razı olmalılar, beğenmiyolarsa çalışmasın gibi yorumlar çok basit ve temelsiz. O kadar verilen emekten sonra insan hastasından da biraz saygı görmeyi beklyior çok anlaşımayacak bişey değil ve her alanda bu böyle olmalı zaten.
-
bukalemun bunu yazdı
tagext yine çok doğru söylemiş. ama doktorlara yönelik bu başlarına gelecek şeylere razı olmalılar, beğenmiyolarsa çalışmasın gibi yorumlar çok basit ve temelsiz. O kadar verilen emekten sonra insan hastasından da biraz saygı görmeyi beklyior çok anlaşımayacak bişey değil ve her alanda bu böyle olmalı zaten.
Hocam arıza insanlar elbet var fakat, doktorların hastalara davranış şekli de önemli. Sen adama it gibi davranırsan adam da senin ağzına sıçar yani, doktorsun diye adamı ezmeye hakkın mı var?
-
@tagext'e katılıyorm.
Çünkü Gazi Hastanesinde bayağı bir işim oldu. kağıtların hepsinde prof xxx adına yyyy yazıyor. Muayene edenlerin alayı da intern dedikleri doktor aday adayları. Prof görmek bir hayal. Personel yetersiz olunca tabii.
Sürekli söylerim ve söyleyeceğim de. Profesorlerin çoğu etiketten ibaret. Etiketi para ediyor kendisi TIRT.
Karşılaştığım doktor adaylar tam bir beceriksiz. Özellikle bayanlar. 2 tane bayan doktor aday adayı ne yapacağını öğrenmek için yanımda 4 farklı kişiyi telfonla aradı. 1 hastayı 15 dk da muayene ediyorlar. Bende neden bu kadar sürüyor diyorum kendi kendime. Bilmiyorlar ya içeride telefon açarak öğreniyorlar. Tepem attı yarına öğrenin dedim dosyayı aldığım gibi çıktım gittim. Ertesi gün gittim içeri girdim barkodu aldım çıktım toplasan 1-2 dakika. Öğrenince süre bayağı kısalıyormuş denedim gördüm. Bütün vakit hocam bilgisayardan hastamıza neyi işaretleyelim şöyle mi yapsak böyle mi etsek diyor. koduklarım derslerde ne bok yediniz. bunlar şimdi doktor olarak piyasaya çıkmıştır vay vatandaşımın haline.
Başka bir hastanede apandistten tanıdığım ölecek. Adam ağrıdan koridoru inletiyor. Doktor bir poşet ilaç yazmış göndermiş. La sağlam adam o ilaçları kullansa zaten ölür. başka doktora gittik direk ameliyata aldı. Doktor doktor arkadaşlarına içten bir küfretti ki deme gitsin.
Yöneticilik ise ayrı bir olay.
Doktorsun hastanenin çalışma saatlerini ayarlıyorsun. Abi yürü git ameliyatını yap hasta ile ilgilen ne biliyim sen yönetici değilsin kardeşim doktorsun. Sen idareci olarak yetişmedin. Hasta ile ilgilenmek için bu eğitimi aldım. Sizin vardiya çizelgenizi başka birisi yapsın. Bok püsürük işlerle uğraşmayın.
@bukalemun Dostum size hasta psikolojisi ile ilgili ders vermiyorlar mı? Hastadan saygı bekliyormuş adam kendi kopan kolunu, Ağrıdan patlayacak apandisini mi düşünsün yoksa doktora ayıp olmasın şurda sessizce geberip gidem mi desin.
Doktordan pet bardakla su istedim diye azar işittim hocam. Hastaya su vereceğiz hastanede bardak su veya hazır paketlenmiş kullanıma hazır su yok. Gece saat 3. Hastanede millet bardak arıyor. Bir cam bardak bulduk çay kalıntıları vardı yıkadık su verdik. Böyle saçmalık olabilir mi. Şimdi bu doktor ve hastane yönetimi saygıyı hakediyor mu haketmiyor mu? Gece Doktora bir çıkıştım ki deme gitsin. Doktor koridorda bağırıyor lanet olsun böyle mesleğe de bilmem ne ziktir git. Doktora saygıymış külahıma anlatın. Görevini hakkı ile yapanlar hariç.
Boktan püsürükten şeylerle devletin anasını siksinler benden saygı beklesinler. Gereksiz yere yazdıkları ilaçlara hiç girmeyelim. Yarın öbürgün sana da el altından teklifler gelecektir. Bizim ilacımızı yaz. Bizim protezleri hastalara önerin vs vs.....Bakalım ne kadar dayanabileceksin. İnşallah devletini (kamu yararını) ve hastanı düşünürsün.
-
imlegend bunu yazdı
@bukalemun Dostum size hasta psikolojisi ile ilgili ders vermiyorlar mı? Hastadan saygı bekliyormuş adam kendi kopan kolunu, Ağrıdan patlayacak apandisini mi düşünsün yoksa doktora ayıp olmasın şurda sessizce geberip gidem mi desin.
Doktordan pet bardakla su istedim diye azar işittim hocam. Hastaya su vereceğiz hastanede bardak su veya hazır paketlenmiş kullanıma hazır su yok. Gece saat 3. Hastanede millet bardak arıyor. Bir cam bardak bulduk çay kalıntıları vardı yıkadık su verdik. Böyle saçmalık olabilir mi. Şimdi bu doktor ve hastane yönetimi saygıyı hakediyor mu haketmiyor mu? Gece Doktora bir çıkıştım ki deme gitsin. Doktor koridorda bağırıyor lanet olsun böyle mesleğe de bilmem ne ziktir git. Doktora saygıymış külahıma anlatın. Görevini hakkı ile yapanlar hariç.
Boktan püsürükten şeylerle devletin anasını siksinler benden saygı beklesinler. Gereksiz yere yazdıkları ilaçlara hiç girmeyelim. Yarın öbürgün sana da el altından teklifler gelecektir. Bizim ilacımızı yaz. Bizim protezleri hastalara önerin vs vs.....Bakalım ne kadar dayanabileceksin. İnşallah devletini (kamu yararını) ve hastanı düşünürsün.
hocam ben zaten ağrısı olan hasta sakin dursun falan demiyorum tabiki hasta insanın psikolojisi farklı. Ama bir boku olmadığı halde diğer insanların önüne geçmeye çalışıp, ya da hastalığından daha ağır rapor almaya çalışıp reddedildiklerinde ortalığı yaygaraya verenlerden.
Genel olarak insanımızda olan paraya açlık ve namussuzluk örnekleri maalesef doktorlada da var.
-
bukalemun bunu yazdıimlegend bunu yazdı
hocam ben zaten ağrısı olan hasta sakin dursun falan demiyorum tabiki hasta insanın psikolojisi farklı. Ama bir boku olmadığı halde diğer insanların önüne geçmeye çalışıp, ya da hastalığından daha ağır rapor almaya çalışıp reddedildiklerinde ortalığı yaygaraya verenlerden.
Genel olarak insanımızda olan paraya açlık ve namussuzluk örnekleri maalesef doktorlada da var.
Sanki birazında, azıcığında filan varmış gibi söylemiyormusun:) Eğer içlerinde birkaç tane dürüst varsa şükür. Sokak ortasında bile kendisini tanıtırken adından önce ünvanını söyleyen hiçbir meslek mensubundan zerre kadar hayır gelmez insanlığa. Yok çalışıyormuşta, emek veriyormuşta, birde okuduğu için toplumun öncü gücüymüşde..