Türkiye‘De Dinini Yaşayan Neden Yobaz-Tarikatçi Olur?
-
Zeytun-i bunu yazdı
Abi Under'ı canavar bellemişsiniz sanki :))
Son tahlilde gerçekten son tbt konularında tbt'den kimse bir birine eskisi gibi ana bacı sövüp criss cross yapmıyor. Ama eminim bu under sayesindedir sağolsun.
Ama under gelip doğru düzgün tartışan adamı banlamaz, iyi bilirim yıllardırda bilirim yani, daha önce görmedim, ama fitne fesat küfür gibi şeyler yaparsanız o ayrı.
İstişare tarzında tartışıldımı bu sitede ban görmedim ki çok örnek konu vardır belki.Sıçtık sıvayalım olmuş :) Under çok iyi çok güzel bi abimiz adamın dibi :) Under burdaysan 3 kişiyi banlaa
-
mfatihbodur bunu yazdıBaracuda bunu yazdı
dinini yaşayana kimse bişey demez hocam misal babam son 8 senedir 5 vakit namaz kuran oruç herşey var elinden geldiğince gerektiği gibi yaşıyo ve bize hiç karışmaz ben kardeşim annem içeriz bilir hiç bişey demez. Gerekirse kendi alır getirir çünkü kendine yaşıyo dinin başkasına değil
Yanlış yapıyor, Çünkü islamda bir baba eşinden ve çocuklarından da sorumludur. bırak eliyle alıp getirmeyi içmenize izin vermeyi.. İslamiyet hususunda da sürekli uyarması gerekiyor.
babam tanıyo beni hocam yasaklasa içemezsin dese ben gidicek dışarda ne oldugu bell olmayan bi yerde içicem yine içicem ama bana bi kısıtlama uygulamadıgında ne oluyo bu adam bana güveniyo tek kelime etmiyo içme diye ben neden böyle doğru düzgün adabıyla içmek varken saçma sapan şeyler yapıyım diye düşünüyorum ve bugüne kadar alkol yüzünden bir zerre sorun çıkmadı. eliyle alıp getirme olayıda şöyle al oğlum bugünde bunu iç değil, özel gündür misal yılbaşı evde durucaksam bilirki bir iki kadeh bieşyler içiçez annemle ben anneme bunu alıyım derim bi kaç gün önceden ona göre hazırlık yap e tabi babam öğrenir sen paranı cebine koy diye alır yada şirkette yada başka bi yerden gelmiştir eve getirir.
yukardaki gibi aynı şekilde beni sürekli uyarsa tamamen koparım onuda biliyo misal önceki sene zorla olmasa bile üsteleyerek ramazanda teravihe gidiyoduk beraber o yüzden bu sene hiç gitmedim farkına vardı bu sene hiç üstelemedi. ki bende onu bilir ramazanda kandilde içmem oruş tutarım he dini anlamda baktığında yaptıgım tek şey 1 ay oruç tutmak orası ayrı -
Türkiye'de dinini yaşayanın yobaz tarikatçı olduğunu düşünmüyorum.
Türkiye'de yaşayan cahillerin yobaz olduğunu düşünüyorum ki yobazın anlamı bağnaz demektir. Tarikat işininse "tamamen duygusal" nedenlere dayandığını düşünüyorum.
---
Maalesef Türkiye'de Atatürk, din, ırk, mezhep "yobazlığı"ndan uzaklaşmak yarınlara kaldı. Farklı görüşten, dinden, mezhepten, ırktan 2'şer 3'er adamın bir yerde toplanıp "müzakere" edebileceğine inanmıyorum Türkiye'de. Bunun en temel sebebi cahillik. Türkiye'de müzakere = tartışma. Tartışmanın müzakereden farkı, tartışmada taraflar görüşlerini savunur. Müzakere ise anlaşabilme amacını taşır.
29 yüzyıl (bilinen ilk Türk devleti olan İskitlerden bu yana) süreklü tek adam ve padişahlıkla yönetildik. Sonra adamın biri demokrasi, Cumhuriyet falan dedi. Maalesef demokrasi ve Cumhuriyeti götünden anlayan kesim (ki Türkiye'de %90'a yakın olduğunu düşünüyorum), işin bokunu çıkarttı.
Yani birisi laikliği dinsizlik olarak anlayacak kadar saçma bir iq seviyesine ulaşabilirken, diğeri türbanlıların üniversiteye girmesini engelleyerek türbana ilk siyasi anlamı yüklemiş oldu.
İşin özü ; herkes istediği görüşü destekleyebilir, istediğine inanabilir. Fakat bu görüş ve inançlar devletin kültürüne oluşturarak, halkı bölecek ve dışlayaca bir seviyeye ulaştığında ben ona tepki gösteririm.
Ben insana insan diye bakarım ; solcu, sağcı, müslüman, ateist, sünni, şii, Kürt, fenerbahçeli diye değil. 76 milyon biriz, ya birlikte siki tutacağız, ya birlikte dünyayı değiştirecek işler yapacağız. Birbirimizle ve dünyadaki bilmem kaç milyar insanla kavga etmek, tartışmak bize bi bok sağlamaz.
---
Din, Atatürkçülük, milliyetçilik üzerinden oy ve para kazanan herkesden de tiksiniyorum ! Başka ırk, görüş, din ve mezhepten insanların eşitliğine, özgürlüğüne, haklarına destek vermeyen herkesden tiksiniyorum !
Bu yüzden yobazlardan ve tarikat oluşumlarından tiksiniyorum.
Fakat herhangi bir insan , herhangi bir şeyi destekliyor yada inanıyorsa ; izin verilmelidir. Yani bir insan Hitler'i dahi sevebilir, bu insanın özgülüğü desteklenmelidir. Faşizme hayır derken Polonya'da Hitler selamı yapanları tutuklamak gibi bir faşistlik yapılmamalıdır mesela.
Ancak faşizmi destekleyen yada herhangi bir uç şeye inanan/destekleyen adam diğerleriyle aynı derecede eşit ve özgürlük olacağı gibi, eğer bu özgürlüğü, eşitliği ve hakları kötü anlamda kullanıyorsa ; büyük cezalarda verilmeli.
---
Fakat şunu söyleyelim ; bazı "kötülüklerin" yasak ve baskılarla değil, eğitim ve karakterleri geliştirmekle olduğuna inanıyorum.
Aynı şunun gibi ; eğer cehennem olmasa dahi (yani yasaklar ve korkular) , dinine inanan adam varsa tebrik ederim. Bütün yasaklara ve kısıtlamalara rağmen bir şeyi destekleyen adam varsa, onu tebrik ederim. Böyle adamlara saygım sonsuzdur.
Fakat din, şu, bu kullanılarak para ve oy yarışına girmeyi, haysiyetsizlik olarak görüyorum. Din ve ırk , cahil kesimden oy toplamanın en kolay yoludur.
-
saybirs bunu yazdı
Selamlar Arkadaşlar
Bu sorunun cevabını hep merak etmişimdir. Soru gayet açık siz müridlerimizin de fikirlerini almak istiyorum.
Konuyu başka yönlere çekecek müridler yazmazsa sevinirim.
kardo işte böyle "yok siz ezildiniz yok siz dininizi yaşayamıyorsunuz" gibi telkinlerle kitleleri arkalarına alıp ayakkabı kutularını doldurdu bu itoğluitler..
Ben d,nimi gayette güzel bir şekilde yaşıyorum Türkiyem de..
-
alakasız da olsa insanın önyargılarından kaynaklanabilicek bir durum. heleki baştaki insanların dini alet etmesi bazı kesimleri rahatsız eder ve adam din düşmanı bile olabilir :| yanlış kavramlar yanlış sonuçları doğurabilir.
-
kişinin çevresine ve hissettiği baskıya göre değişen bir durum.
baskı hissetmiyorsa gayet kendi halinde yaşar dinini, ancak baskı hissediyorsa elbette ki tepki verecek daha radikalleşecektir. örgütlenip tarikatçı, cemaatçi olur, yobaza bağlar veya dinci(unbalanced belirtmiş: münâfık) olur. olur bişeyler.
-
Bu konular hiçbir zaman bitmez. Bence herkes herkesin inancına saygı duymali bu kadar basit.
-
Başka insanların hayatına müdahale edersen,
İnsanların ahlakını, namusunu, yaşam biçimini dini inancına dayandırır kendin gibi düşünmeyenlere fikren saldırırsan,
Senin gibi düşünmedikleri için insanları suçlarsan, senin inandıklarına inanmadıkları için insanlara 2. sınıf insan gibi bakarsan,
İnsanları kendi kalıplarına sokmaya çalışır başaramayınca her fırsatta saldırırsan,
Bilimin yerine dini koyarsan,
Zamanla insanın doğasından ileri gelen şartlarla oluşarak oturmuş ve tüm dünyada kabul gören genel ahlak kurallarını dışlarsan (örneğin çocuk yaşta kızların evlendirilmemesi)
Yine hukuk kurallarının yerine dini kuralları getirmeye çalışırsan yobaz damgasını yersin ki öylesindir.
Tarikat yol demektir, dini öğretini belli bir gruba belli bir tarikate göre yaşamaya karar verir o insanların yolundan gidersen tarikatçi olursun, hem üsttekileri benimsemiş hem de tarikate girmişsen hem tarikatçi hem de yobaz olursun. Nettir.
-
Yobazlık kavramı çok geniş. Din ile kıyaslanacak bir şey değil en başı cahil olmak.
Dini olarak düşünürsek, din felsefesini kavrayamamış, sorgulamamış, neyi ne olduğunu saçma hacı-hoca ve hadislerden duydukları için yobazlık sınıfına girebiliyorlar.
Mesala "içki içemezsin sen kafiiiiiiiiiiiiir!!!!" diyerek yaklaşan kişiler gibi :)
Ya da laikliği, inandığı yaratıcıdan daha üstün gördüğü hacı-hocaların dediklerine inandığı için karşı çıkıyor olabilir? :) Böyleleri var cidden
İlkokulda din kültürü ve ahlak dersi çok farklı öğretiliyor. Hep net olmayan hadislerden anlatılıyor. Kuran'da yer almayan mezhepleri tanıtıyorlar, ister istemez dini bağlılığı olanlar yobazlaşabiliyor.
Daniel-Koo tarafından 03/Şub/14 09:43 tarihinde düzenlenmiştir -
abicim bize yanlış din öğretimi okulda başlıyor. 4 büyük melekten Azrail bizim dinimiz de var mı? İsrafil nerede?
hangi tarikat ya da cemaat bunun tersini söyleyecek? toplum çoğunlukla hristiyan ve yahudi dinine ait şeyleri biliyor.
çoğu kimse hala Allah'ın Adem ve Havvaya kızdığı için cezalandırmak üzere dünyaya gönderildiğimize inanıyor.
Türkçe kuranı açıp okuyan adam o sapıtmış tarikatçilerin arasına katılmaz. Yani dindar kesim ayrı, dinci kesim ayrıdır.
Kuran gibi bir kitabı tercüme ederken parantez kullanan heriflerin o parantezde ki sözünü ciddiye alan bi milletiz. Tefsir diye bişi var lan? Kuran demiyor mu kitap aklını kullanabilen herkes içindir diye? Biz herşeyi ayrıntılarıyla öğüt veriyoruz diye? Peki ya sabi sübyan çocuklara arapça kuran okutmaya çalışan cami hocalarına ne demeli? Kuran'ı arapça okursan sevaptır diyenlere ne demeli?
Bu millet arapça bilmediği için, arapça 3-5 söz söyleyip araya türkçe serpiştiren adamların sözünü dinlemesin de ne yapsın? Adam bilmiyor ki kendi dinini...
Dipnot: Ülkeleri yobazlığa göre sıralandıracak olursak Türkiye hepsinden iyi durumdadır. Müslüman ülkelerin çoğunun kendi dilin de Kuran'ı bile yok. türkmenistan'da ramazan bayramında kurban kesen bi kadınla tanıştım. bana hep ramazan bayramında kestirdiğini söyledi...Allah Atatürk'den razı olsun diyorum...