Uzaktan Kontrol Sistemleri İçin Beyin Fırtınası
-
scada sistemlerinde zaten dünya çığır açtı bizi ulaşamayacağımız bir noktada bıraktı bu gün başlasak acaba ne derece dünya teknolojilerine yaklaşabiliriz bilmiyorum.
fikir açısından yaklaşır isek dünyada en çok kullanılan scada sistemler gsm bazlı yapılmakta bundan dolayı ilk önce gsm den gelen verileri okuyup yorumlayacak bir modül geliştirmek lazım bunu başarabilirsek çok güzel işler başarırız diye düşünüyorum.. -
@Peroksit, hocam konudaki mesajları okusan derdimi anlayacaksın. hazır devre ile işim yok :) ayrıca dtmf dediğin nedir yaa. bi tane mt8870 gibi entegre ile dtmf yi çözdürürsün dört bitlik olarak. sonra bu bilgiyi pic e aktarır alırsın numaraları. zor bir olayı yok. Benim tasarladığım çok daha profesyonel bir şey.
@Branxian, hocam kendi teknolojimizi üretmeye çalışacağımız için maliyetin çok da önemi yok. Aslında kafamda akıllı ayna gibi bir sistem üretmek vardı ama bu işe çok uzun süreler ayırmam gerekecek. 3 tane çinli çocuk yapmış, benim zoruma gitti valla.. fikirlerini bekliyorum. Her türlü fikire açığım :)
@vukuat, teşekkürler hocam cvp için. evet biliyorum scadayı. kullanmadım ama güçlü yapısı var. Ama benim istediğim şey kendi teknolojimizi üretmek. Haaa ne kadar yapabilriz? Yapabildiğimiz kadar. Kolay olsun, basit olsun ama bizim olsun. Sanki elin milleti bir anda karmaşık sistemler üretmişler. Onlarda basit sistemler yapmış birileri de geliştirmiş, sonra daha çok geliştirmiş.. Birikerek ilerlemiş. Biz ise aman zaten onlar yapıyor, ne gerek var uğraşmaya diyoruz. Geri kalmış dediğim ülke Çek'lerin bile kendine özel arabaları var.Skoda hem araç,hem tramvay hem otobüs üretiyor (türkiyede göremezsiniz de) biz ise, almışız fiyatı bilmem neyi kurmuşuz fabrikayı adamların arabasını üretiyoruz. Neden kendimizin ki olmasın, neden diğer ülkeler yaptırmıyorlar? Bir arama motorumuz bile yok. yandexi bile çoğu kişi türk arama motoru sanıyor :) yine çeklerden örnek verirsem, seznam.cz isimli bir arama motoru var. ve ben hiç bir çek görmedim ki google.cz kullansın. istisnasız hepsi seznam.cz kullanır ve herkesin maili de genel itibariyle seznam.cz den alınır, gmail den yada hotmailden değil. Çekler milliyetçi bir halk değil ama onlarda bile bu bilinç oturmuş ya türkler?
Şöyle bir paradox var. Türkler iş yapınca bizimkiler derki, zaten türkler beceremez, ne yapbilir ki dandik olur,çalışmaz,yarı yolda bırakır bizi.. Ama yabancı bir mal olursa o zaman şöyle derler. Gavur yapıyor arkadaş..
bizim milletimizin bakış açısında problem var sanırım. Bu deyimlerimize bile yerlemiş.. Bir atasözümüz (deyimde olabilir) var Su akar yatağını bulur diye. Almanların da türkler için söylediği söz de, su akar türkler bakar :)
oysa müdahale etme şansımız var ama işte biz kaderciliği yanlış anladığımız için böyle oluyor. Ben milli bir şeyler üretme derdindeyim. Küçücük de olsa bir katkım olursa ne mutlu bana..
-
hacı sen cipi sensoru herşeyi kendin üretmek istiyosun herhalde ne istediğini tam ifade de edemiyosun milletin verdiği fikirlerin cogunuda begenmiyosun ne istiyon sen kardeş allah aşkına
-
hocam 3 sayfayı da okudum ama ne demeye çalıştığın hiç açık değil öyle oluncada herkes farklı notalara basmış:D eğer akıllı ev sistemleriyle uğraşıcaksan öncelikle iyi bir projeyi git yerinde gör yani a inşaat firmasının yaptığı evi git gör sonrada yurtdışında hangi noktaya gelmişler ona bak zaten hemen anlarsın burada ne eksik yada teknoloji ne tarafa kaymış. uzaktan kontrol ucu çok çok açık bir genelleme daha özele inki ortaya bişeyler çıksın
-
kusura bakmayın arkadaşlar sanırm dilimde problem var :) bir süre yurtdışında yaşadığım için anlamlı türkçe cümleler kuramıyor olabilirm...
ben sensör yada chip üretmek istemiyorum. sdece bunları kullanan sistemlerin tasarmını kendime özgü yapmak istiyorum. hazır devreler yrine kendi tasarladığım sistemleri (yazılım, devreler) kullanmak istiyorum..
habitrail, hocam şu aralar fuarlar yok maalesef, geçen ay vardı ama kaçırdım onu. o yüzden şimdilik buradan destek almaya çalışıyorum. yoksa elbetteki gidip görmek dha mantıklı olur. dediğiniz gibi piyasadaki akıllı evleri yerinde görmek gerekli. ben teoride biliyorum, pratikte görmedim. temmuzda avrupayı gezmeyi planlıyorum, o ara oradaki sistemleri inceleyebilirm. çek cumhuriyetinde öyle akıllı eve denk gelmedim, ünivrsitede de onla ilgili bir çalışma yoktu. gitmeden önce hangi ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor bunu arştırıp ona göre gitmek lazım
-
buraya not :
akşama bakıcam
ekstra bilgi
kızılötesi ve bluetooth olayları çok gelişti ekstra olarak plc ve scada senin işini çözer
daha da ilgilenmek istersen
kasmak istersen
pic le de bir şeyler kurabilirsin
saygılar vsselam
-
headbanger, hatırladığım kadarıyla 2 yıllık elektronik gibi bir bölüm okuyordun. benim kurmak istediğim sistem plc sistemi değil, kendi sistemimi oluşturmak, devresiyle, yazılımı ile.. bluetooth ve kızılötesi çok gelişmiş değil. ayrıca kablosuz sistem kurmak istemiyorum. genellikle insanlar radyasyon konusundan korkuyorlar :) o yüzden gerekmedikçe kablosuz sistemler kullanmayı düşünmüyorum. olursa da bir kaç tane 8 kanallı rf yapmayı planlıyorum..
-
Unbalanced
Akilli ev tasarimi hakkinda bu yaz ufak bir formasyon yaptim, ben Fransa da yasiyorum, burada da yerli urunler kendi urettikleri yada urettirdiklerini pazarliyorlar. Ornek Legrand, Arnould vs.. Zaten bastan sona islemci, chip, modul, priz, buton, lamba gibi parcalari kendin tasarlayip uretmen cok fazla zaman ve maddiyat alir, Amerika zaten orada neden bir daha bulmaya calisalim. Tesisat hakkinda fazla sorun yok ama kullanilacak ana cihazlarin ve senaryolara dahil edilecek yan cihazlarin secimi seni one gecirir. Demissin ki kablosuz cihazlar kullanmak istemiyorum, ama kullanmak zorundasin, zaten onlarin uretim standartlari insan sagligina zarar vermeyecek duzeyde. XBee, ZigBee ve Ardino uzerine fikirler uretmelisin bence, bu urunleri kullandiginda acik kaynak olduklarindan dolayi herturlu gelistirir ve kaynak dokuman bulabilirsin. Ve benim okudugum forumlarda evlerinde evcil hayvan besleyen insanlar en cok alarm konusunda zorlaniyorlar. Alarmin insanlar evi terk ettikten sonra kediye kopege uyari vermemesi lazim, bunu da belli bir yuksekligin uzerini tarayarak yada hareket sensorlerini ayarlayarak yapabiliyorlar. Benim aklimdaki ise, evin heryerinde micro kameralar olsun ve insanlarin ve hayvanlarin yuzlerini taniyabilen bir yazilim sayesinde, o evde yasayanlara alarmin uyari vermemesidir, aksi halde yabanci bir yuz algilandiginda sistem alarm calmaya baslasin, tabiki bunlarin hepsi degisik senaryolar altinda ayarlanacak. Suna bir bak http://www.youtube.com/watch?v=HWT5ZJG7CRg&feature=related
Ve yine demissin ki, bir ev de hangi cihazlari tesisata dahil etmemiz bizi farklilastirir. Bence biz uzay gemisi tasarlamiyoruz ki cok karmasik sistemler yapmaya kalkisalim. Bu sadece bir ev, ve evde olmasi muhtemel ve olmasi gerekenler belli. Oyle bir urun tasarlamaliyiz ki sistemin temeli atildiktan sonra uzerine istenildigi her an yeni cihazlar eklenebilsin. Mesela gunes ve ruzgar enerjisi ile uretilen elektrigi kallanabilirsin, fazlasini da satarsin.
Suraya bir bak http://www.legrand.fr/professionnels/la-technologie-my-home_2514.html Kullanilan cihazlara sadece iki telli bir BUS kablosu dolastirmak yetiyor, ve roleler de devreyi aciyor yada kapiyor.
ZigBee icin buraya bir bak, http://www.zigbee.org/
Ve eger Turkce kaynak istersen eger, yerli mali bir firma var, ben formasyonu burada yapmistim, http://setcombt.com/
Sana bu linkleri sadece fikir sahibi olabilmen icin verdim, eminim ki cogunu zaten biliyorsun, ama olaylara farkli acilardan bakinca farkli ayrintilari yakalarsin umarim.
-
öncelikle bu uzun ve detaylı cevabın için gerçekten yürekten teşekkür ediyorum. Söylediğin gibi zaten söylediğin bir çok şeyi biliyorum ancak bazı konularda ufuk açtın. Kablosuz sistemlerin bazı problemleri var her ne kadar aşsak da insanların ön yargısını aşamayız. Eğer birileri sırf bu yüzden sistemi almzsa durum iyi olmaz ama kablolu sistem ona oranla daha mantıklı. O yüzden kablolu sisteme "şuanlık" yönelmek doğru olarak görünüyor. Aksi halde sistemin tamamen değişmesi gerekecek..
Alarm sistemi olarak yüz tanıma işi cidden zor bir iş ama uzun bir ar-ge sürecinde yapılabilir. Dediğin gibi biz bir uzay gemisi yapmıyoruz ama biraz daha farklı ürünler tasarlamak isterim.. Ve kademe kademe. Yani ilk anda kendi prizimiz yada lambamızı tasarlama gibi bir derdim yok, sistem şuanlık tamamen benim üretimimle olsun, ileriki aşamlarda ürünler özelleştirilebilir.
yapacağımız sistem sadece röle açıp kapatacka bir şey yapmayacak. zaten röle olmayacak sistemde. akıllı ev biraz yapay zeka ile çalışması lazım. bazı senaryolar olack o senaryoya uygun olarak hareket edecek, davranış değiştirecek. çok kapsamlı bir sistemden bahsediyorum ve bunu yapbilecek zaman var diye düşünüyorum 2-3 yıl.setcomt un sahibiyle konuştum bana bir kaç fikir verdi sağolsun. bu verdiğin fransız firmanın linkiyle ilgili arştırma yapayım, farklılıklarını ortaya çıkarayım..
ama en kısa zamanda fuar tarzı yer gezmem gerektiğini iyice anladım.
tekrar çok teşekkürler ilgin için
-
Rica ederim, gelismeleri buradan paylasirsan sevinirim.
Kolay gelsin