Viski Ve Şarap Son Kullanma Tarihi
-
Viski kapağı açıkta olsa kapalıda olsa bozulmaz sadece uzun süre kapağı açıldıktan sonra içilirse alkolü uçtuğu için tadını kaybeder bozulma yaşamaz.Şarap ise mantarına bağlı
doğal mantarsa şişe kapağı yatık saklanmadığı takdirde bozulabilir içine mantardan oksijen alabileceği için yatık saklayarak mantarı ıslak tutmak gerekli .Sentetik mantarlıysa şarap şişesi
yine hiçbir bozulma yaşamaz
-
yunusdogan bunu yazdıRETRET bunu yazdı
Şubat gibi epey vaktim olacak:
Evde rakı, bira, şarap yapımı için bir başlık açacağım özellikle öğrenci tayfasının alkole verdiği parayı görünce kahroluyorum, alkol evde beleşe imal edilmeli ve o paralar kitaba gitmeli.
Karanlık ve serin ortamda yatay konumda saklanan içki kapağı açılmadıkça bozulmaz, bozulup bozulmadığını zaten tadından anlarsınız, içmeye bozuk olduğunu düşündüğünüzden başlayın veya iki üç şişeyse önce bunları tek tek kapakla tadın.
https://www.youtube.com/watch?v=1pha7lGvVvs
https://www.youtube.com/watch?v=O3vHuAJ2rko
Evde bira ve benzeri alkollü içecekleri yapmak belli bir miktarı geçmemek ve satışını yapmamak koşulu ile yasal olarak serbest ve ciddi bir miktar bu. 200 küsür litreyi aşan bir izin var ki senin evde yapacağın bira taş çatlasın 100 litre olur. Alkolü mayadan elde ettiğimiz için etil alkol oluşuyor ve bunun zehirleyici bir özelliği yok.
facebook.com/groups/butikbira/ bu grubu takip edebilirsiniz.
bizim yapacağımız hazır kit kullanmak yerine maltı ve bakteri üretim ortamını da kendimiz hazırlamak yani bir level yukarı çıkacağız.
RETRET tarafından 13/Ara/16 12:17 tarihinde düzenlenmiştir -
@retret öğrenci değilim ama günlük 2.5 LT biradan aylık 75LT bira haftalık 1 LT viskiden aylık 4 LT viski haftalık 2LT votkadan aylık 8LT votka tüketimim var bira hadi neyse de şu viski olayına bi el atalım hacı abi :D aylık alkole yatırdığım para ile ev kredisi çekip öderim bea :)
-
Kapakları açılmadıkça veya güneş gören yerlerde olmadıkça alkollü içkiler bozulmaz. Benim depomda 150 küsür şişe şarap, şampanya ve viski gibi bilimum alkollü içki var, bandrollü ve kapaklarında sıkıntı olmayıpta bozulan tek şişe olmadı 3 yıldır :)
-
sRcN bunu yazdı
@retret öğrenci değilim ama günlük 2.5 LT biradan aylık 75LT bira haftalık 1 LT viskiden aylık 4 LT viski haftalık 2LT votkadan aylık 8LT votka tüketimim var bira hadi neyse de şu viski olayına bi el atalım hacı abi :D aylık alkole yatırdığım para ile ev kredisi çekip öderim bea :)
viski denemedim.
En iyi bira oluyor, benim tavsiyem önce birayı butik bira şeklinde başlaman, maltlar hakkında bilgi sahibi olman, fermantasyon nedir, yavaş bakteri nedir hızlı bakteri nedir, bakterilerin istediği ısı ortamları nedir, ortam ısısını nasıl sabit tutarsın, dinlendirme nasıl yapılır biraz öğrenmen. ikinci safhada malt üretmeyi şerbetçi otu kukllanmayı öğrenirsin burada artık malta para verme olayı biter ekmek mayasıyla bile bira yapılıyor. yine bu safhada elma şarabına giriş yaparsın. votka, rakı, meşakatli burda artık mutfağın bir kısmına hafif bir düzenek gerekiyor ve ölçme aletleri de gerekiyor çok evhamlıysan alkol zehirlenmesi yaşamaktan korkuyorsan tect24 gibi bir cihaz alabilirsin.
Uzunca bir süredir bira dışında içecek üretmedim kendi gıdalarını üretmeye başlamak bağımlılık yaratıyor benim evde ürettiklerim aşağıdaki gibi:
bira (50 lt kadar), yoğurt(bittikçe 5 litrelik 1 kavanoz), peynir(bittikçe 3kg), lor peyniri(sütün yoğurt yapmadığım kısmı kadar), pastırma genelde misafir tüketir bunu (klasik türk pastırması, ermeni pastırması, virginia tipi çemensiz sarım pastırma, somon pastırması), sucuk, kuru biber, ince pizza hamuru, sirke, pekmez, reçel vs. bunların hiç birini dışarıdan almıyorum, tek derdimiz koku, hele ki sirke efsane kokuyor, binada ne zaman hamile bir bacımız olsa kapıma gelir bende geri çevirmem, tabağını doldurur gönderirim.
avantajlara gelelim:
bira çok daha lezzetli oluyor ayrıca probiyotik oluyor, sirke ve yoğurt da aynı şekilde probiyotik oluyor bu bağırsağın son kısmında bulunan bölümdeki faydalı bakterileri harekete geçiriyor k vitamini ve insülini vücudun kullanmasını sağlıyor antibiyotik kaynaklı faydalı bakteri azalmasının önüne geçiyor. Ekonomi dersen orası apayrı birayı hazır kit alırsan şişesi 2 liraya geliyor, herşeyi kendin yaparsan 20 kuruşa falan geliyor.
RETRET tarafından 13/Ara/16 12:48 tarihinde düzenlenmiştir -
RETRET bunu yazdısRcN bunu yazdı
viski denemedim.
En iyi bira oluyor, benim tavsiyem önce birayı butik bira şeklinde başlaman, maltlar hakkında bilgi sahibi olman, fermantasyon nedir, yavaş bakteri nedir hızlı bakteri nedir, bakterilerin istediği ısı ortamları nedir, ortam ısısını nasıl sabit tutarsın, dinlendirme nasıl yapılır biraz öğrenmen. ikinci safhada malt üretmeyi şerbetçi otu kukllanmayı öğrenirsin burada artık malta para verme olayı biter ekmek mayasıyla bile bira yapılıyor. yine bu safhada elma şarabına giriş yaparsın. votka, rakı, meşakatli burda artık mutfağın bir kısmına hafif bir düzenek gerekiyor ve ölçme aletleri de gerekiyor çok evhamlıysan alkol zehirlenmesi yaşamaktan korkuyorsan tect24 gibi bir cihaz alabilirsin.
Uzunca bir süredir bira dışında içecek üretmedim kendi gıdalarını üretmeye başlamak bağımlılık yaratıyor benim evde ürettiklerim aşağıdaki gibi:
bira (50 lt kadar), yoğurt(bittikçe 5 litrelik 1 kavanoz), peynir(bittikçe 3kg), lor peyniri(sütün yoğurt yapmadığım kısmı kadar), pastırma genelde misafir tüketir bunu (klasik türk pastırması, ermeni pastırması, virginia tipi çemensiz sarım pastırma, somon pastırması), sucuk, kuru biber, ince pizza hamuru, sirke, pekmez, reçel vs. bunların hiç birini dışarıdan almıyorum, tek derdimiz koku, hele ki sirke efsane kokuyor, binada ne zaman hamile bir bacımız olsa kapıma gelir bende geri çevirmem, tabağını doldurur gönderirim.
avantajlara gelelim:
bira çok daha lezzetli oluyor ayrıca probiyotik oluyor, sirke ve yoğurt da aynı şekilde probiyotik oluyor bu bağırsağın son kısmında bulunan bölümdeki faydalı bakterileri harekete geçiriyor k vitamini ve insülini vücudun kullanmasını sağlıyor antibiyotik kaynaklı faydalı bakteri azalmasının önüne geçiyor. Ekonomi dersen orası apayrı birayı hazır kit alırsan şişesi 2 liraya geliyor, herşeyi kendin yaparsan 20 kuruşa falan geliyor.
Benim viski olayını çözmem lazım malum efsane bi moonshine yapmayı kim istemez ama bakır ibriklerle falan uğraşmak hem zor hemde tehlikeli olur :))
Daha önce butikbira dan alıp bir kit denemiştim ve beğenmiştim sadece tek sorun 1 ay gibi bir süreçte hazır olması ki olana kadar çeyreğini içmiştim zaten her gun 1 tanr alıp tadına bakayım derken :)
Akol zehirlenmesi falan gibi evhamlarım yok gerekirse ispirtoya bile yürürüm :)
Bende yoğurt, peynir, sucuk, baharat, hamur işleri, reçel, komposto v.b. gıdaları kendim yapıyorum sirke işine hiç girmedim :) Girmeyi de planlamıyorum. Kefir mayalıyorum ciddi bir probiyotik tavsiye ederim. Üstelik örneğin soslu turşuda kullanılan hem domatesi hem biberi v.b. herşeyi pederlerin bahçesinden direk organik olarak dalından topladığım için içime sine sine yiyorum. Asıl olay bunlarda ufaklığı olabildiğince organik büyütmek başka birşey değil.
Ama şu alkol kısmı özellikle viski ve votka ciddi ilgimi çekiyor :)) Sonunda bakırcılarda gezip ibrik yaptırıcam az kaldı :D
-
şarap yıllandıkça güzelleşir de her şarap öyle yıllarca bekletilmez. her şarabın ideal bekleme süresi vardır. 100 yıl rastgele şarabı bekletmezsin. sırf bu yüzden şarap takvimleri yapılır şu yıl şu şarabı için diye. bilinçsiz bekletilen şarap çok kötü tatlı bir şey olabilir.
-
sRcN bunu yazdıRETRET bunu yazdısRcN bunu yazdı
viski denemedim.
avantajlara gelelim:
Benim viski olayını çözmem lazım malum efsane bi moonshine yapmayı kim istemez ama bakır ibriklerle falan uğraşmak hem zor hemde tehlikeli olur :))
Daha önce butikbira dan alıp bir kit denemiştim ve beğenmiştim sadece tek sorun 1 ay gibi bir süreçte hazır olması ki olana kadar çeyreğini içmiştim zaten her gun 1 tanr alıp tadına bakayım derken :)
Akol zehirlenmesi falan gibi evhamlarım yok gerekirse ispirtoya bile yürürüm :)
Bende yoğurt, peynir, sucuk, baharat, hamur işleri, reçel, komposto v.b. gıdaları kendim yapıyorum sirke işine hiç girmedim :) Girmeyi de planlamıyorum. Kefir mayalıyorum ciddi bir probiyotik tavsiye ederim. Üstelik örneğin soslu turşuda kullanılan hem domatesi hem biberi v.b. herşeyi pederlerin bahçesinden direk organik olarak dalından topladığım için içime sine sine yiyorum. Asıl olay bunlarda ufaklığı olabildiğince organik büyütmek başka birşey değil.
Ama şu alkol kısmı özellikle viski ve votka ciddi ilgimi çekiyor :)) Sonunda bakırcılarda gezip ibrik yaptırıcam az kaldı :D
Bak şöyle diyor:Gerek fabrikasyon üretim olsun, gerek amatör anlamda üretim olsun, gerekse de deneysel üretimler olsun içki üretiminde bakırın yeri tartışılmazdır. Peki imbik sektörün kral koltuğunu oturan bakır neden kullanılır?Bakır mükemmel ısı transferine sahiptir. Bu özelliği hem ısınma ve buharın soğutulmasında büyük rol oynar.
- Bakır bakteriyel kontaminasyonu (kirliliği) azaltır.
- Bakır, kükürt içeren birleşikler ve fermantasyon sırasında mayadan oluşan istenmeyen yağ kombinasyonlarının tutumunu sağlar. Sumanın kükürt ve maya hücreleri kokularını aldığından tatlı olmasını sağlar.
- Bakır mayşede ki meyvelerden olaşabilecek toksik maddelerin üretimini önler.
- Bakır da son ürünün kalitesini iyileştirir, nihai ürünün aromasını artırır.
Bakır imbiklerde neden kullanılıyor artık biliyoruz; çelik, alüminyum gibi metaller tercih edilmiyor. Kaldı ki kaliteli ürünler üretmek istiyoruz.
maltlama da lapalama da damıtma da uygun ortamda gayet iyi şekilde yapılabilir fakat değecek mi bunu düşünmek lazım :)
herşeyden önce sakin olmak ve süreci tamamlamak lazım, olmuşmu diye yarıda höpürdetmemek doğru değil.
aşağıdakini izle viski konusunda biraz fikir verecektir.
https://www.youtube.com/channel/UCatCieEI4cPNteKXzBomVMQ
RETRET tarafından 13/Ara/16 13:38 tarihinde düzenlenmiştir -
network bunu yazdı
Şarap yıllandıkça güzelleşir , ama sirke yapmamış olması lazım bunun içinde kapağı açılmamış veya hava almamış olması gerekir.Dik yatay durması gerekli konusunda ise bir bilgim yok ,şehir efsanesi .Fıçılarda dik duruyor .
Viski de aynı şekilde yalnız tek farkla şişede yıllanması önemli değil fıçıda yıllanan viski değerlidir.Yine kapağı açılmadı ise hava almadı ise bozulmaz evliyadeliktir.
Bir diğer konuda , güneş ışınlarına şişe içerisinde çok maruz kalmamış olması makbuldür, gölge hatta mümkünse oda sıcaklığında saklanmış olması dahada iyidir.Olduysada bişey olmaz ama tadı kötüleşir keyf alamazsın. Hoş Jack ise bu hiçbir önemi yok :)
Şişede ki şarap yatık durması gerekir şehir efsanesi değil, şişeyi dik bekletirsen mantar kuruyacak ve küçülecek böylelikle de şarabın hava ile temas edecek ve tadı bozulacaktır. Yatay saklanması ile birlikte mantar sürekli nemli kalır ve şişe içine hava almamış olur.
-
Hazır üstadlar toplanmışken sorayım,
1976 model Johnie Walker viski var, hiç açılmamış, ışıksız ortamda dik bir şekilde duruyor bunca yıldır.
Nedir bunun durumu? İçmesi zevkli mi olur, yoksa hayır gelmez mi?