Webmaster Nedir ? Kimlere Webmaster Denir ?
-
html bilene webmaster denen günler eskide kaldı.
ilk internet macerama giriştiğimde html işine de merak salmıştım. o zamanlar adsl php asp gibi kavramları kimse bilmiyodu sene 2001 felan.
html kitapları bitirip internetten kaynakları içiyodum, frontpage vardı onla yapılabilcekleri elle yazıyodum. Belki frontpagede temel kodlar 5 saniye benim elle onları yazmam 15-35-55 dakika ama programın kafasının basmadığı yerleri kodlamanın verdiği haz paha biçilemez :)
Neyse derken okula bastırdık kolay değil anadolu lisesi aq, derken de diğer diller beliriverdi. Zamanım olmadı öğrenmeye, elimden tutan da olmadı :P
Şimdi farkediyorum ki o zamanlar webmasterlığa çok uzak olduğumu sandam da webmastermışım amatöründen. Oysa şimdi "web"in "w"sini bilmiyorum. Çünkü bilmem gerekenler yüzlerce kat arttı. adsl ile birlikte flash önemli bir webmasterlık şartı oldu mesela. Programlama dilleri o zamanlar html ile kısıtlıyken şimdi sayıları belli değil. ve html bilmek artık hiçbişey.
Bunun yanında bu gerçekten bir sanat. Nasıl herkes resim yapamazsa herkes site tasarlayamaz. Bi Picasso gibi çizmek var bi ilkokul çocuğu gibi çizmek.
şimdiki çömezlerin yaptığıysa Picasso'nun resmini renkli fotokopi çektirip altına kendi adlarını yazmak! (hazır kullanıp webmasterım diyenler)
-
webmaster bence html den asp'ye php den java'ya flasha kadar bilen/anlıyan, iş geldiğinde tasarımını/kodlamasını kendisi yapan/düzenliyen ve düzeltebilen , site işni hobi yada uğraş değil meslek olarak görüp ona göre davranan/geliştiren kişidir.
hazır temp editlemek yada "webpagemaker" ile site yapmak deildir.
Webmaster özgün coderdır..
-
Dijital Dünyada Sanatçıdır.
Reelden Kaçıp Sanala Sığınmış Bir Mimardır.
Konu Ve İçeriğe Uygun Bir Şablon Düşünür,Bulur Ve Temelleri Oluşturup Sağlam Bi Yapı Çıkardıktan Sonra Meydana, Bi Sanatçı Gibi Görsel Zenginlik Katar, Ve Son Halini Almasını Sağlar... -
Valla Ben şimdilik Buzul un Geçtiği Yollardan yavaş yavaş Aheste Aheste Yürüyorum Şimdilik Editleye editleye bişeyler yapıyorum, Nihayetinde Sanat var, Ama Tümü Bana ait değil işte.
İlerde Olur kendim Kodladığım bişeyler, Umarım tabi.
-
ridak88 bunu yazdı:
-----------------------------Gerçek webmaster ben webmaster'im demez zaten. çünkü durduk yere iş çıkarmaz başına.
webmaster kelimesine gelince. web saten bildiğin üzere internet sitesi. master de asıl, baş, ilk, birincil anlamındadır. yani web işini iyi yapan birincil kişi. benim bildiğim webmaster bi işe oturduğunda bu nasıl oluyordu diye sağı solu karıştırmamalı kendine özel teknikleri yöntemleri olmalıdır. zaten öyle olursa başka biri onun yaptığı siteyi çözemez. bu iş de en rahat gece yapılır. rahatsız eden olmaz kafanı dağıtan olmaz. yoğunlaşır gidersin yani.
çok zor bi iştir aslında bi çok yazılım dili öğrenmen gerek. bu diller de en az ingilizce almanca gibi dilleri öğrenmek kadar zordur. ve neyi nerde kullanacağını iyi bilmen gerek. biraz da estetik bilgin olması gerek. dizayn işini falan güsel yapmak lazım. ileri görüşlü olmak lazım. bi siteyi yapıp sonra ileride bi değişiklik olacağı zaman bi sürü şey değiştirmeden kolayca yapılabilir yapman lazım esnek olacaksın yani biraz. örnek vermek gerekirse: gazete siteleri. her gün içerik değişiyor koskoca site bambaşka oluyor ve bir önceki gün arşivleniyor. oturmuş bi sistem ister bu.
gerçek webmaster. grup olarak çalışmaya uyum sağlamalıdır. mesela photosop-macromedia Flash gibi programların teknik birimlerini iyi bilmesi gerek. hatta bu programları kendini idare etçek kadar bilmesi gerek. grup çalışmasında senkronizasyonu bozar aksi taktirde.
bence gerçek webmaster örnek veriyorum.: hepsiburada alışveriş sitesini yapan adamlardır.
bi grup çalışmasıdır o iş. ve kredi kartı online alışveriş olduğu için güvenlik modüllerini, bankalar arası işlemi empoze edip yapmışlar. çünkü o iş hata kabul etmez. çok riskli.
ne demiştim, bu işi yapan ne iş yaptığını söylemez
bu arada ben webmaster değilim. :)
-----------------------------
Bir de beyaz şapkalı(iyi) webmasterler ve siyah şapkalı(kötü) webmasterler var :| -
pesimistzombie bunu yazdı:
-----------------------------:$ hocam o kadar da değil
ayrıca mütevazi eühe:D -
pesimistzombie bunu yazdı:
uGuR bunu yazdı:-----------------------------
aynen.tanıdıgım ve bu konuda gerçekten profesyonel olan kişiler Rene,Holy,ir2 birde pesimistzombie var.
:$ hocam o kadar da değil
evet okadar değil bi kişi eskik oda ben :C -
kucucuk bunu yazdı:
-----------------------------ComputerWolf bunu yazdı:
O zaman bizim rene ne oluyor :|
-----------------------------tek kişilik dev kadro.
----------------------------- -
ZaL bunu yazdı:
-----------------------------İnternet aleminin yönetsel kavramları hakkında pek bi malumatım yok.Fakat bir nebzede olsa yardımcı olacaksa web=ağ(internet ağı) master = efendi,sahip anlamındadır.Bu bilgilerden yola çıkarak,internet üzerinden faaliyetlerini yürüten bir sitenin yöneticisi olarak tanımlanabilir.
Master = Uzman hocam:)düzelteyim dedim -
Not defterinde html kodları editleyip,nickine webmaster yazan webmaster oluyor.
Hacker olmak içinde 1 tane msn hacklemen yeter.Türkiyede böyle :)