folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Yapay Zeka Sonrası Ne Halt Edeceğiz - Yazılımcılar

Yapay Zeka Sonrası Ne Halt Edeceğiz - Yazılımcılar

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    Ksiezyc bunu yazdı

Skynet t600leri sahaya sürmedikten sonra korkmayın.

t600 anca insanlaşmaya kafayı takmış bir AI işi olur. insanlar bile insan ve insansıları geçti dron'lara otomatize olmuş silahlara yöneldi. karar vermek için insana ihtiyaç duymayan bir AInin insansı savaş makinası üretmesi pek olası değil. 

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek

benim yeğen yeni bilgisayar programcılığı okumaya başladı ödevleri yapay zekaya yaptırıyor 

kendi ayağına sıkıyo farkında değil :))

Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar instagram sayfasında >>>instagram/cilginsigortaci/ █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Bir kaç yumurta kırmadan omlet yapamazsınız,

Yapay zeka daha da gelişir bazı yazılımcılarda işsiz kalır bazı yazılımcılarda çalışmaya devam eder,

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek
    Prometheus bunu yazdı
    LynXMaSTeR bunu yazdı

yapay zeka hangi seviyeye gelirse gelsin insani duyguları olmadıkça insan gibi kararler veremeyecek.

bazı durumlarda çok mantıksız olsa bile yapılması gereken bazı şeylerin bulunduğu hallerde yapay zeka bunun yapılmasını asla ama asla önermeyecek.

bu gibi durumlar için insanlar her zaman daha ön planda olacak.

hocam ben o konuda emin değilim. insani duygular da verilebilir ama buna gerek bile yok. insanların çeşitli önceliklerini ve değer yargılarını tanımlarsın onları dikkate alıp karar verir bitti gitti. hatta interneti inceleyip insanların değer yargılarını insanların kendisinden bile iyi tanımlayabilir belki. 

hocam tüm modeller sonuçta verileri analiz edip ona göre en yüksek olasılıklı çözümü uyguluyor, ancak insan her zaman bu şekilde yapmıyor.

goo.gl/qBNZmW
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    LynXMaSTeR bunu yazdı

hocam tüm modeller sonuçta verileri analiz edip ona göre en yüksek olasılıklı çözümü uyguluyor, ancak insan her zaman bu şekilde yapmıyor.

insan da bunu yapıyor hocam. sana öyle değilmiş gibi geliyor ama yapıyor. makine daha iyisini yapacaktır. çünkü motivasyon gibi sorunu olmayacaktır.

mesela dünyada açlığı bitirmek için en iyi çözüm ne? tüm insanları yok etmek. ama insan bunu yapmıyor çünkü insanlığı yok etmek istemiyor. makineye diyeceksin ki amacın insan varlığını korumak. o zaman makine bu insanlığı yok etme çözümünü atlayacak ve sıradaki en iyi çözüme gidecek. hatta eğittiğin sıradan bir AI'de bunu özellikle belirtmene gerek bile yok.

ha makinenin yapacağı eylemler sonunda papuayenigine'de tarım biter, tayland'da turizm biter ona insanın da yapacağı birşey yok. kabul ediyorum insan özel bir varlık ancak fazla abartmaya da gerek yok. 

edit : şimdiden bile otonom sistemler, insana göre daha az kaza yapıyor sanıyorum. bugün her araç otonom olsa kazalar belki 10 kat azalır. ama insana bu yeterli gelmiyor, canımı emanet etmek için sıfır kaza riski iserim diyor. oysa kendi kaza ihtimali belki %3-5 kadar yüksek. 

Prometheus tarafından 15/May/24 12:08 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek
    Prometheus bunu yazdı
    LynXMaSTeR bunu yazdı

insan da bunu yapıyor hocam. sana öyle değilmiş gibi geliyor ama yapıyor. makine daha iyisini yapacaktır. çünkü motivasyon gibi sorunu olmayacaktır.

mesela dünyada açlığı bitirmek için en iyi çözüm ne? tüm insanları yok etmek. ama insan bunu yapmıyor çünkü insanlığı yok etmek istemiyor. makineye diyeceksin ki amacın insan varlığını korumak. o zaman makine bu insanlığı yok etme çözümünü atlayacak ve sıradaki en iyi çözüme gidecek. hatta eğittiğin sıradan bir AI'de bunu özellikle belirtmene gerek bile yok.

ha makinenin yapacağı eylemler sonunda papuayenigine'de tarım biter, tayland'da turizm biter ona insanın da yapacağı birşey yok. kabul ediyorum insan özel bir varlık ancak fazla abartmaya da gerek yok. 

hocam ben özel durumları kastetmiştim daha çok.

örnek veriyorum bir şirketin kazancını arttırma konusunda alıncak eylemlerde bi tane çok riskli bir eylem var, yapay zeka bunu önermeyecek, ancak insan insiyatif alıp bu eylemi gerçekleştirerek muazzam karlara ulaşabilir.

hani insanların hayatlarındaki kırılma noktaları olur ya, bazen çok kötü kararlar çok olumlu şekilde insanı etkiler, bunun gibi şeyleri kastediyorum.

yapay zeka ise her zaman orta halli iyi durumlarda olabileceğimiz şeyleri önerecek elindeki veriler ışığında. sen bunu ne kadar risk alsın diye eğitsen de insan her zaman o riski de almayı istemeyecek.

diyeceğim o ki yapay zekanın insan kadar karmaşık düşünce yapısına ulaşabileceğini ve bazı durumlarda duygularıyla hareket edebileceğini pek sanmıyorum.

bunların haricinde muazzam bir yardımcı olacaktır insanın yönlendirmesiyle.

goo.gl/qBNZmW
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    LynXMaSTeR bunu yazdı

hocam ben özel durumları kastetmiştim daha çok.

örnek veriyorum bir şirketin kazancını arttırma konusunda alıncak eylemlerde bi tane çok riskli bir eylem var, yapay zeka bunu önermeyecek, ancak insan insiyatif alıp bu eylemi gerçekleştirerek muazzam karlara ulaşabilir.

hani insanların hayatlarındaki kırılma noktaları olur ya, bazen çok kötü kararlar çok olumlu şekilde insanı etkiler, bunun gibi şeyleri kastediyorum.

yapay zeka ise her zaman orta halli iyi durumlarda olabileceğimiz şeyleri önerecek elindeki veriler ışığında. sen bunu ne kadar risk alsın diye eğitsen de insan her zaman o riski de almayı istemeyecek.

diyeceğim o ki yapay zekanın insan kadar karmaşık düşünce yapısına ulaşabileceğini ve bazı durumlarda duygularıyla hareket edebileceğini pek sanmıyorum.

bunların haricinde muazzam bir yardımcı olacaktır insanın yönlendirmesiyle.

anladım hocam sen yaratıcılık anlamında diyorsun. doğru, bence bir gün orayı da geçer ama muhtemelen çok vardır. belki de geçmesi hiç istenmeyecektir. 

yani verdiğin örnekte evet, şirketin rakibi yeni ürün çıkarıp başarı sağladıysa AI büyük ihtimal aynı ürünü çıkarmayı falan önerecektir. veya bilanço kötüyse şirketi kapat git abi falan diyecektir. aslında çoğu insanın da yapacağı bu ama senin dediğin yapay zekanın deha boyutunda iş yapabilmesi, düşünce ortaya çıkarabilmesi. o taraf zor tabi, çünkü insanlık olarak insanlarda bile bu nasıl yapılır bilmiyoruz ki.

diğer yandan aklıma geldi, bu makineler bize optimum çözümleri sundukça bir de makineleşir miyiz acaba? ilk etapta büyük bir medeniyet sıçrayışı yaşatır. çünkü insanların çoğu irrasyonel ve bu bizi çok konuda engelliyor. ama sonrası için yaratıcılığımızı korumamız gerekir. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek

doğru kelimeyi bulmuşsun hocam, irrasyonel.

insanlar çoğunluka bu şekilde düşünüp hareket ettiği için yapay zekanın insan seviyesine gelebileceğini pek düşünmüyorum. demek istediğim buydu.

goo.gl/qBNZmW
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

İnsan beyni de sonuçta bağlantılar ve dizilimlerden oluşuyor. hafızamız dahil bağlantı kombinasyonlarıyla çalışıyor. ve bunun için sayısını tam hatırlamadığım çok çok çok fazla sinyalimsi küçük parçaları kullanıyor.

eğer bir gün veri depolamada yer ve hız problemi çözülürse ve bu bağlantı kombinasyonunu işleyebilecek işlemciler üretilebilirse yapayzekanın insandan bir farkı kalmaz.  evet insan canlı bir varlık ama bu canlılığı Hücre sayısı genetik dizilimi ve beyninde ki bağlantıları sağlayan sinyalimsi parçaların aşırı fazlalığı sağlıyor.  o kadar fazla ki beyin bu bağlantı kombinasyonlarını işlemekte zorlanmıyor.  sayıları atıyorum; elektro sinyal dediğimiz dalgalardaki veriyi taşıyan bu parçalar insan beyninde 1.000.000.000.000   tane var. yapay zekada veriyi taşıyıp işleyebilecel benzeri bir işlemci ve donanımda ise 1.000.000.000 tane var.

işte o 000 daha eklenebilirse donanım olarak yapay zeka dediğimiz şey artık yapay olmaz ve kendi kendine düşünüp hareket edebilecel kadar çok veriyi işleyebilir hale gelir.

ek: bir de bunun tecrübe ve evrimsel gen aktarımı tarafı var. bu bağlantı kombinasyonları gen dediğimiz şeylerle nesilden nesile aktarılıp gelişmesi sağlanıyor. ama biz zaten bu tecrübenin verilerini yapay zekaya anında aktarıyoruz. ona insanoğlunun milyonlarca yıl evriminden gelen bilgiyi 1 sene de aktarmak gibi.

Hakkinen tarafından 15/May/24 19:27 tarihinde düzenlenmiştir

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

En mantıklı yaklaşımı bu adam yapmış ama bir tık fazla pozitif tarafa kaymış gibime geldi.

Yapay zekanın insanların işlerini alması teknik tarafdan çok politik, sosyolojik tarafa takılır diyor ki ben de buna katılıyorum. Yalnız şöyle de bişey var devletler işsizliği önlemek adına ne kadar yapay zekayı kısıtlamayı düşünseler bile para sermayesinin karşısında devletler bile uzun süre direnemiyor. Sermaye eğer gerçekden yapay zekanın kendisine çok daha fazla ticari olarak kar getireceğini düşünürse devlete rest çekme noktasına zaten gelecektir.

Mesela bugün bile dünya devi otomobil, elektronik şirketleri fabrikası olan ülkelerde kendilerine devlet kolaylık sunmazsa fabrikayı kapatır başka ülkeye taşırım diyor hemen.

https://www.youtube.com/watch?v=i73KORcmMBg&ab_channel=BebarBilim

Toplam Hit: 6619 Toplam Mesaj: 73
yazılımcı