Yeni Programcılara Taktikler
-
MErhaba arkadaşlar, programlamaya giriş yapmış, biraz ilerlemiş ve programlama mantıklarını merak eden arkadaşlara biraz taktik vermek istedim.HE ben süper coder bi adam mıyım ? Değilim.Kendi noktalarımı söyleyerek paylaşım başlatmak istedim ki buna ;
2001 de html ile başlayarak html, javascript, css, qbasic, pascal, delphi, perl, asp, php, python, kabuk programlama ve şimdi c ile uğraşan , en kötüsünde bile eğlencelik 1-2 program yazmış adam olarak bşalıyorum.Bu sitede benden çok çok daha kral insanlar var.Umudum bu insanlarında eksiklerimi yada yanlışlarımı belirterek hem bana hem size yol göstermeleri
---
Başlayalım
Öncelikle php + javascript (tabiki html + belki css) ile kodlayacağım.Bilmiyorum ben one falan derseniz, zaten gerekli mantık açıklamarını yapmış olacağım yazıya, bunun dışında resimlerlede göstermeye çalışacağım ki resimler picasaweb üstünden oalcak ; bu yüzden google yada picasa kapatılıncaya kadar (yada google argeye bile aldığı mailimi kapatıncaya kadar) resimler duracaktır.
---
Web tasarım üstünden konuşacağım, çünkü daha yoğun olduğum kısım budur.
Programlama yaparken unutmamamız gereken şey, programları çevremizde internette mail almayı bile zor başarmış, facebok hakkında size ikide birde soru soran amcanız, dayınız, halanızın vs.. kullanacaklarıdır.Yani basit, anlaşılır, bug (hata)lara karşıı dayanıklı yapmamız gerekmektedir.NE gibi ? örneğin sayı girilmesi gereken bir alan var, siz zaten millet sayı girer diye bıraktınız ya girmezse ? 21 yerine yirmibir yazarsa ? İşte bunu kontrol etmeniz gerekiyor.
Php gibi dillerde performans manyağı olduğum için bu tarz konularada dikkat etmem gerektiği için php ile en az şey yapmaya çalışıyorum.html+javascript sizi kurtaracaktır.Zaten ajax gibi harika bir teknğin çıkış yeri javascripttir.Bir form da nesneleri kontrol etmek için gerekli sayfaya yönlendirip, daha sonra orda kontrol ettirip, kötüyse tekrar baştan başlamak çok zordur.Boşu boşuna alan yemesidir, boşu boşuna zaman kaybıdır.MEsela ;
http://paste.org/pastebin/view/36256
Burdaki kodda gördüğünüz gibi tekrar tekrar yenileniyor.İsmin 3 karakterden az olup olmamasına baktık, yaşın hanesine ve sayı olup olmamasına baktık.
Tekrar tekrar yeniledik vs..Oysa javascript kullansaydık direkt ölçebilirdik.Sadece javascript kullandımı şöyle bir problem oluyor ;
Şimdi pislik kısımlarıda düşünücez, adamın biri sql, xss vs.. için sitemizde çalışma yapacak.Html şeklinde dosyayı idnirir, javascript'i siler, daha sonra form' yollar..PAt kabul olur.Eğer sadece javascript ile yaparsak.Yukardaki php kısım duracak.Yine kontrol edecek post edilen ve kayıt yada işlem yapılacak sayfada.FAkat hemen öncesinde javascript kontrolü.NAsıl ? Şöyle ;
http://paste.org/pastebin/view/36258
Gördüğünüz gibi onSubmit ile fonksiyona gönderdik ve returnler ile gönderilmesini engelledik.

Programcı ne kadar uğraşırsa, kullanıcıya o kadar az iş düşer !
Burada gördüğünüz gibi uyarılar temel.FAkat kapsamlı yapılabilir.Nasıl ? Örneğin yaşını düzgün gir dedik, neden düzgün girsin ? lütfen rakam girin, lütfen 2 basamaklı girin, isminizi 3 taneden fazla yazın , isminizi yazın vs.. vs.. olabilir.Bu kullanıcıya da çok bilgi verir.
---
Bir diğer olayda, işleri gruplayın.Css neden önemlidir ? Hemen göstereyim
http://paste.org/pastebin/view/36260
Şimdi bunu css olmadan style ile kodlasaydık ;
http://paste.org/pastebin/view/36261
amanınn kodlarken yoruldum.Şimdi diyelim ki üstleri mavi, solları yeşil, sağları gri, altlarıda sarı yapıcaz, açıkgri yerine baka koyu yerine başka kullanıcaz.
Eğer alttaki gibi yapsaydınız, vay halinize derdim....Gerek javascript, gerek css, gerek php yada diğer programlama dilleri farketmez.
Fonksiyonlara kullanın, sınıfları kullanın, include gibi yöntemleri kullanın.
Örneğin benim bir sayfam var, değişken var.Anasayfa, üye, hakkında, arama o sayfa kodlarında işliyor.O zaman bunları include ederim.Başka sayfalara bölerim.Tema editlenecekse sadce o sayfa açılır yada ekleme/çıkartma için.
Tek tek elle yazmak işkencedir, ölümdür.
sınıflar çok daha tatlıdır fakat birazcık ilerde olabilir.Fonksiyonları kullanın, alışınca sınıflarada geçersiniz.
--------
Kendinizi Geliştirmek ?
Webtasarımda da masaüstü programlamada da ortak sorun kendimi nasıl geliştiricemdir.Webde biraz daha şanslıyız çünkü direkt blog, forum birşey yapabiliriz.PRojelerimiz direkt polarak gözükebilir.j
Nerde olursanız olun, hangi dilde programlarsanız programlayın sürekli proje yapın.Blog kolay ama etkilidir.Daha sonra işleri gelitşirin portal yazın.DAha sorna mı ? Daha sonra bambaşka işlere bulaşın.Mesela ben yapay zekalı tarcan diye birşey yapmıştım.yapay zeka ile alakası yok ama botumsu birşeydi.Pesimistzombie sağolsun baya yardımcı oldu.ASp ile kodladım, sonra phpye döndüm battım.
Php ile daha basit, daha hızlıydı fakat fonksiyonları, teknikleri öğrenene kadar..Hele bütün konuşmayı sesisonlara atayıp, sessionlar arasında konuşma araması yaptım.Kelime tekrarı, ismi şu bu için...Uzun karışık işlemdi.sonuç ? Sonuç mu ? dosya işlemlerini bile php ile yapıyorum.KEndime bir script yaptım, benzer dosyaları falan arıyor.En son okuldaki fotoğrafları indirdim.Öğrenci numarasına göre başladım 000000 dan 099999'a kadar.ARada boş geçtimi okulun logosu çıkıyordu.Resmin kodları ile (sağ tıklayıp notepadte açtığınız kısımlar) değşikene atayıp benzerlerini, yani logoları sildirmiştim vs..
En iyi dil, bildiğiniz dildir
HEr ne kadar şu dil şu dil daha iyi falan deselerde, en iyi dil bildiğiniz dildir.Yinede asp biliyorsanız en iyisi o olmaya bilri (ne karışıklık değil mi).ASp hiç bilmediğiniz php yada aspx e göre iyidir.Fakat sizin için uygun dil aspx yada php ise ?
En iyi dil, size en fazla uyandır.
Örneğin köye gideceksiniz, süper hızlı, alçak bmw 520 mi tercihiniz olur yoksa bir cip mi ? Yada uzunnn bir otoban yolunda kamyonet mi tercih edersiniz yoksa mercedes mi ?
Yaptığınız projeye göre uygun diller vardır.En çok projede kullanılacak dili biliyorsanız mükemmel (java gibi c# gibi).Dilleri araştırın.Benim gibi her işlemi phpde yapmayın.Saçmalık !
-----------------
Şimdilik bu kadar sırtım tutuldu, sabahtan beri kendi prjem üstünde çalışıyordum kafa dağıtmak için döküman yazayım dedim.Gözlerim kırmızı,karnım aç, beynim patlıyor.İzninizle bir mola :) devamı gelir herhalde..
tabi beğeniye göre !
EN ÖNEMLİSİ !!! eğer bu kısma kadar atlaya atlaya geldiyseniz ; iyiprogramcı olmanın yolu öğrendiklerinizi uygulamaktan, öğrenmenin yoluda okumaktan geçer.Atlaya atlaya okumak yerine, dökümanları anlayarak okumak daha önemlidir.
Boş şeyler için dakikalarımızı harcadığımız bir devirde, uzun gibi duran ama başladımı 4-5 dakikada biten dökümanlara dikkat etmeliyiz.
-
Düzenleme !!
Konu başlıklarını burda veril linkleri atayım bu mesajda daha kolay ulaşırsınız.
---
Taslak ve strateji,
Kitap , öğrenme yöntemleri stratejiler vs
PRogramlarınızı aşamalı götürünhttp://www.tahribat.com/Forum-Yeni-Programcilara-Taktikler-142243/3/#1665234
--
Ürünün rabet görmesi için yenilik gerekli.Yenilik yaparken dikkat edilecekler
insanların fikrine önem verin fakat kendi tarzınızı oluşturun
http://www.tahribat.com/Forum-Yeni-Programcilara-Taktikler-142243/3/#1665228 -
burdan çıkacak sonuç asp, aspx ve php nin eline verir beyler :B :D
güzel döküman olmuş. eline sağlık.
-
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------
burdan çıkacak sonuç asp, aspx ve php nin eline verir beyler :B :D
güzel döküman olmuş. eline sağlık.
-----------------------------İşi veren yazana kolay olanını yazdırmıyor :) Bazen seçim şansı olmuyor maalesef.
Uzun bi aradan sonra güzel bi döküman.
-

-
zumsuk bunu yazdı:

-----------------------------bunlar amatör dostum, Klasik patronun All in one mantığı, 1 elemana 3 eleman işi yaptıracak, sonra ne verim alacak o elemandan merak ediyorum. Yabancı ilanlara bakarsan, daha doğrusu profesyonel firmalara, Sadece o dil ve ilişkili kümelere hakim adam arıyor yani doğrusu, Php, Ajax, jQuery, Javascript bilen tarzı bir ilan. JAVA nere, flash as3 nere, PS Corel nere amk.
-
Hiç bir zaman boş yazısı olduğunu düşünmediğim bir user.Yazıyada arandığında lazım olacak bir makale diyorum ben.
-
yok abi komedi olsun diye gösterdim :D böyle firmaya tenezzül edilmemeli.5000 verseler bile gidilmemeli.Hem seni zikerler, hem kendilerini.Ortayaverimli iş çıkmayınca tekme..Tutarlı bir yerde başlamak daha mantıklı olabilir.
---
he programcılara taktiklerdi ya;
10 şeye atılmayın, html, css, javascript bir ksımın bilmeniz gerekiyor (web programlama için) sonrasında hem asp, hem php, hem aspx, hem python, hem java...Uğramayın, birini seçin ki gelecekte php ve java kesin var aspx şimdilik var .Net iyide microsoftun aspye yaptığı gibi aspx'ide yüz üstü bırakabilir.
& weskeyy : sağol hocam
-
zumsuk bunu yazdı:
yok abi komedi olsun diye gösterdim :D böyle firmaya tenezzül edilmemeli.5000 verseler bile gidilmemeli.Hem seni zikerler, hem kendilerini.Ortayaverimli iş çıkmayınca tekme..Tutarlı bir yerde başlamak daha mantıklı olabilir.
---
he programcılara taktiklerdi ya;
10 şeye atılmayın, html, css, javascript bir ksımın bilmeniz gerekiyor (web programlama için) sonrasında hem asp, hem php, hem aspx, hem python, hem java...Uğramayın, birini seçin ki gelecekte php ve java kesin var aspx şimdilik var .Net iyide microsoftun aspye yaptığı gibi aspx'ide yüz üstü bırakabilir.
& weskeyy : sağol hocam
-----------------------------dostum kariyer.net e gir triyonlarca böyle ilan var. Dökümanda çok güzel bu arada,
-
VBDream bunu yazdı:
zumsuk bunu yazdı:

-----------------------------ya böyle ilanları veren tipler açıyo google'ı web programlama yazıyo çıkan bütün sonuçları nitelik diye istiyor.benden bunların hepsini isteyen adama ana bacı söverim :D
-
VBDream bunu yazdı:
-----------------------------dostum kariyer.net e gir triyonlarca böyle ilan var. Dökümanda çok güzel bu arada,
-----------------------------aiesec diye bir topluluk vardı garip bir yer ama bana iş konusunda falan katkı sağladı belki yine devam edeirm; orda kişisel gelişim için sağlam adamlar falan çağrıyorlar yine bir seminerde anlatmışlardı ;
iş için bir şirkete başvuruyorsak şunu aklınızdan çıkartmayın , onlara muhtaç olduğunuz kadar , onlarda size muhtaç.Onların sitedikleri adam olmayın, kendiniz olun, sizinle uyarsa kabul edin.
Yani ben bunlar bunları yapıcam, şunları biliyorum..Mesela html, javascript, php , jquery yi iyi biliyorum bu konuda sizlere katkı sağlarım.Fakat geri kalan photoshop falan bilmem.onlar grafikerlerin işidir.Diye belirtmek lazım.
Şirketi araştırın demişlerdi.Mesela ben bunları bilyiorum, yapıyorum ; sizin şu şu projelerini var, onlarda şunlar yapabilirim.Şeklidne.Birde aklınıdakileri sorun ; bunun dışında bana şunları şunları sağlayabilir misiniz diye sorun diyordu (eğer istedikleirniz varsa)
Doğru.Böyle saçma şirketler bile olsa, girişte yapabildiklerimizi söyleyip, bizlere neler sunabileceklerini sorup öyle işe oturmalı.İlerde ben dediğimi yaptım siz yapmadınız şeklinde bir koz olabilri.