folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlamaya Giriş
linefolder Yeni Programcılara Taktikler

Yeni Programcılara Taktikler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HanDSomE
    HanDSomE's avatar
    Erkek

VBDream bunu yazdı:
    -----------------------------

zumsuk bunu yazdı:

bunlar amatör dostum, Klasik patronun All in one mantığı, 1 elemana 3 eleman işi yaptıracak, sonra ne verim alacak o elemandan merak ediyorum. Yabancı ilanlara bakarsan, daha doğrusu profesyonel firmalara, Sadece o dil ve ilişkili kümelere hakim adam arıyor yani doğrusu, Php, Ajax, jQuery, Javascript bilen tarzı bir ilan. JAVA nere, flash as3 nere, PS Corel nere amk.

aynen öyle hocam. Ne gerizekalı ilanlar var. Bu gene iyi geçen bir ilana baktım adam google yazmış programlama diye ne var ne yok kopyalamış. asp,asp.net , c++ c c# php java javascript adobenin tüm programlarını bilen felan öyle bir ilandıki. İlanı veren firmada herhalde koç sabancı mynet google microsoft felandır diye umut ettim çünkü bu özellik'e bu kadar parayı anca bu firmalar verir. Bi baktım dandirikduktan ltd şti :D cins bi firma aq

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rappermcs
    rappermcs's avatar
    Erkek

Emeğine sağlık zumsuk kardeş faydalı bir konu olmuş..

Paslanmış bir uygulama geliştirici.. ##
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

http://www.youtube.com/watch?v=q7WVt63S49s

steve jobs'ın yeni yaratıcılığı, iad yani reklamlar.İngilzicedir ama az buz ingilizceniz varsa bu adamın ingilizcesi anlaşılır...

Sunumlarını falan izliyorum ve adamın (videoyu izlerseniz göreceksiniz) yaptığı olay var.biraz bunları açıklamak isterim.ÜStünde uğraştığım, başarılı olmaya çalıştığım konu (şimdiye kadar dğeildi belki fakat yeni sitemi tasarlarken tamamen bu şekilde gidiyorum)

---

Ürünün rabet görmesi için yenilik gerekli.Yenilik yaparken dikkat edilecekler

Gönül ister ki bu sitede sağlam adamlar yanıtlasın , fikir versinde sandman'a bi sorucam yazınca.Belki ufak eklemeler falan yapar :)

Öncelikle bir ürün satılsın diye yeni olması gerek.İSterseniz piyasada olan birşeyi yapın, yine yenilik barındırması gerek.iphone çıktı, yenilikçi çözümdü, ipad, ipod...Windows çıktı, yenilikçiydi..Google çıktı yenilikçiydi.Daha önce olmayan birşeyler vardı, pazarı gördüler.

Belki işi çok daha hızlı, çok daha iyi yapabilirsiniz.Bu bir yenilik değildir.Yapmanız gereken birşey; insanların işine yarıyacak birşeydir.Öncelikle hedef kitle ve pazar payı seçilmesi gerek.Gelir düzeyi, kullanacak insanar vs..Eğer genel seçerseniz bizim kahveci mehmet dayı ile, boyacı hasan ustanın işine yarıyacak birşey, kullanabileceği birşey olmalı.Yada Ali koç 'un işine yarıyacak.

HEdef kitlesidir şudur budur sizin işiniz, sizin araştırmanız.

Videoda güzel bir şekilde yaptıkları strateji yöntemlerinide açıklıyor ister istemez.Kısaca : geliştiricilere para verebilmek için reklam düşünüyor (Tabi dolaylı olarak kendisi hayvan gibi para kazanacak).Bunuda reklam ile düşünüyor.İnternette reklamın etkileşimli , yani hemen tıklanabilir ; bakılabilir olduğu ; televizyonda ise duygusal, duygulara hitap eden olduğunu söylüyor.

Bizim telefonumuzda ne internet nede televizyon diyor.Biz ikisini birleştirmeli (Tabi bunu yaparkende hedefledikleri çarpı ikisinin kesişiminin en üstü) ve iyisini yapmalıyız diyor.Çözümü basit ; videoda 5.45 ten sonra göreceksiniz.

---------

Bu tür yenilik arayışları vs.. de tek başıma, tek beyin, tek adam, tek bütçe olduğum için ona göre işler çıkacak.Bir google, apple, oracle, microsfot un yapacağı ile bizim yapacağımnız işler bir değil.FAkat çok daha iyi projelerde çıkartabiliriz.Tek problem satış..

Adamlarda ön çalışma var, bilgi var, testler var, deneyim var...Problemi algılama çözme var.Bizde minyatürlerini yapacağız.Başlayalım ;

Öncelikle yapacağımız yenilik nerde nasıl olacak ? Yenilik öyle bak bende kırmızı buton var ile olmaz.O buton insanların ne işine yarıyacak ? En önemlisi ne kolaylık sağlayacak.çTeknoloji insanları tembelleştirmek için vardır.Bizi daha tembel hale sokacak mı (kötü ama doğrusu bu).Bunlardan daha daha önce ne yapmak istediğimze karar vereceğiz.

Burda elimdeki projeden giderek açıklamak istiyorum.Öncelikle başka bir proje vardı aklımda.Artık herşey internet.FAkat şimdilik sadece insanlar sosyal ağlara taşındı.Hayatlar değil.Hayatları taşımak lazımdı.Bu bir eksikti.Bunu aylar öncesinden fark ettim.Sonra mac'i kurmamla birlikte fikir edindim.Çünkü mac kullanıcılar için o kadar basit, o kdar herşey elinin altında ki (yada parası olanlar için neyse) burdan ilham geldi.

Dedim ki yeni sitemi şimdiki sitelerden çok daha farklı şekilde yapmalıyım.Yani ilk projem tasarım ve dizayn açısından siteydi (yukardaki videoyu izlerkende bir sürü şey geldi aklıma).Öncelikle siteyi ypamam gerek.Amaç nedir ? yani yenilik : siteyi çok çok basitleştirme , fazlalıklardan kurtarma / gizleme.Elime kağıtlar alıp çizimler yaptım.Şu anda bile çizimlere devam ediyorum çünkü şu anki halinin üstünden en az 50-60 kez ana dizaynda değişiklik geçirecek.Aklıma gelen fikirleri yazıyorum.

Yeniliği bulduk.Bunu nasıl ekleyeceğiz ?

İşte on numara kısım burda.ARaştırma.E bizim bütçemiz, araştırcak kısmımız yok.ÖYleyse internet , forumlar.Ben bir kaç kez düşündüm tahribata internet sitelerindeki rahatsızlıklarınız nelerdir diye açmayı fakat insanlar düşünmeye bilir.Neden ? opele binene kadar tofaşın, bmwye binene kadar opelin, ferrariye binene kadar da bmwnin ne kadar kötü olduğunu anlamazsınız.Yani insanlara dhaa iyisi gerek.O zaman sorunları benim çözmem gerek.

KEndi rahatsız olduğum şeylere bakıyorum.insanlardan duyumlar alıyorum, kendim konu açıyorum ya facebook şöyle olsa dha iyi olur gibi.KEndilerinin fikirleri var.Onlarda anlatıyor.Basitleştirme, rahatlama kısımlarına bakıyorum.İnsanların siteleri nasıl kullandıklarına bakıyorum.Bunların hepsini toplayıp üstünde düşünmek lazım.

Kağıdı elinize alın.Steve jobs ekibi nasıl internetin etkileşimli, televizyonun duygulu olduğunu görüp birleştirmek istemişse ; sizde olayların özüne inin.Siteler benim için karmaşık geliyor.Çoğu webmaster bir anlamda grupluyor fakat ben bunu tamamen yapmak istiyorum.Peki temel problemim ne ? (benim gördüğümü düşündüğüm) kalabalık olması.Bunun yanı sıra karmaşık ve herkese göre olmaması.

Eminim facebook kullanıcıların %60 'ı facebook'un bütün herşeyini bilmiyordur.Bizim gibi adamları düşünmeyin.Bakkal Hüso yu düşünün , bu adam hesap ayalarından hespa güvenliği nedir, ağlar nedir vs.. biliyor mu ? Bİlmiyor.Bilmesi gerekiyor mu ? Bence gerekmiyor.Çoğu olayı facebook paket şeklinde kullanıcılara sunabilir.Tamam ben kendi kısmımı buldum.

Şimdi araştırma üstünde düşünme olayına gelebiliriz.

yeni sistem nasıl olacak.Öncelikle aynı kağıda sitenin görünüşünü çizin.MEnü nerde, menü nasıl olacak, sayfa dizaynı nasıl olacak (Tahribatta solda sağda iki panel, üstte haberler, altta forum vs..) hangi sayfalar olacak, hangi özellikler olacak.Arkasına yazın.Web sitesinde tamamen basit olay yapın.NE gibi ? üyelik için form hazırlayın, tıklayınca üyelik paneline girsin.HEpsi html....Sadece demo.NEden bunu yapıyoruz ?

Çünkü grafik kısmına geçicez.Grafik kısmını siteye giydirin (templateleri vs..) sonrasında sınıfla mı nasıl yapacaksanız devam edersiniz.

---

Yani bu kısımda öncelikle programın/sitenin/projenin görünüşünün nasıl birşey olacağına karar vermemiz gerek.PRoblemi gördük, yeniliği bulduk (Araştırma, insanları izleme vs..den sonra) şimdide projenin nasıl görüneceğine karar veriyoruz.

Bunların hepsini bir inşaat firması gibi düşünün.Önce ev yapmak için uygun arazi bulursunuz (programcılıkta uygun pazar yani güncel problemler), daha sonra ev/arsa sahibinden bilgileri alırsınız.Gidip mimarlarınıza, mühendislerinize proje çizdirp maliyet çıkarttırırsınız.DAha sonra uyarsa gidip anlaşırsınız.PRojede bina ne kadar demir ister, ne kadar çimento ; bittiğinde görünüşü nasıl olacak ? hepsi hazırdır, bellidir.

Bizde araştırmamızı yaptık, problem ve yenilikleir belirledik ; bunların olup olmayacağı ile ilgili (yani teoride süperdir pratikte tırtlar) araştırmamızı yapıcaz ki buda demo demektir.Projenin bittikten sonraki görüntüsüne benzer bir görüntüsü, benzer işlevleri olması lazım.Site için grafik, dizayn, menüler vs.. aynı olmalı.TAbi ki ilerde ufak tefek pratikte ihtiyaç olan değişiklikleri tamamlayacağız.

Dizayn ve grafik bittikten sorna önce ilk demo için milletten fikir alıcaz.Bu yüzden programın fonksiyon vs.lerinin çalışmasına ihtiyacımız yok.Sitede nasıl html ile yaptıysak programda da tamamen görsel, yani burda bu olacak diyebiliriz.Eğer iş büyükse ; grafiksel olarak tasarlayıp insanlara gösterilebilir.YAni illa normal demoya gerek yok.

Daha sonra grafik, tasarımda istenilen, gerekli duyulan, milletin beğenmedği şeyler çıkartıp/eklenebilir.Fakat şuna dikkat edin ; belki fikriniz çok güzel , insanların %80'i beğenmedi.Ya siz çıkarttıktan sonra beğenirlerse ? İşte buda tecrübe sanırım.

GErekli değişiklikler yapılınca alt yapısını hazırlamaya başlayın.Sınıflar, fonksiyonlar.HEr zaman kullanacaklarınız.Daha sonra sayfaları modül modül ayırın.Yani önce arama modülü, sonra üyelik en son forum modülünü yapabilirsiniz.Kolaydan zor'a gitmeyi daha çok seviyorum çünkü sona doğru sitenin bütün fonksiyonları herşeyi aklımda yer ediyor.Kolay işler daha çabuk bitiyor.

Site yada programda şunu aklınızdan çıkartmayın , yapabileceğinizin en kolayını yapın.En büyük etkileri en basit tasarımlar yapar.Bunu yaparkende modülleri ve kodlarınızı öyle bir yazın ki 2 ay sonra o modülü değiştirmek istediğnizde tek olay için 40 tane farklı kod parçasını değiştirmeyin.tek tek yazmak yerine include edin.css kullanın, basitleştirin.KArmaşaya gerek yok.Zor gelmesin.

Tamam yazdım herşeyi, süper oldu yayınlıyorum hemen

dur napıyorsun ?? bi ton test gelecek daha...Sen yazdında program nasıl çalışıyor ?? Büyük firmalarda programlar yazıldıktan sorna yemekhane vs.. gibi halkın sürekli geçtiği yerde test bilgisayarları konuluyor.ORda gelen geçen test ediyor,sistem logluyyor.MEsela sayı girilecek bir input'a yazı girerse adam ve program çözerse ?? herşeyi yazdın ama bunları unuttun ?? gitti koca program.

İşte bunun için eşinize, dostunuza test ettirin.Test ettirmeden önce bu bunu bunu yapar bi dene deyin.Yanında oturun.Test ederken bu ne işe yarar diye soruyorsa hiiiçç birşey söylemeyin.Zaten 10 kişiye test ettirip 8'i ya bune diye bakıyorsa onu ya değiştirmeniz/basitleştirmeniz yada yeniden arge tarzında kolaylık sağlayabilecek bir fikir geliştirmeniz gerekir.

Testleir bittikten sonra insanlarınf ikirlerini dinleyin.Bu esnada hepsini not edin (bu sıralar düşündüğüm bir defter almak.Sayfaları atmak yerine içinde dursun.PRoje defteri olsun.Bir kısmında dizayn, sayfalar, diğer kısmında fikirlerim, başkalarının görüşleri/önerileri olsun diyorum.

İnsanların fikirlerine göre yeniden şekil verebilirsiniz.Daha sonra tamamdır :)

---------------------------

insanların fikrine önem verin fakat kendi tarzınızı oluşturun

büyük firmalar bizlere çok büyük örnek teşkil ediyorlar , yararımıza (kopya olmadığı sürece).Çünkü yıllar süren argeleri bilmem kaç milyon dolarlık araştırma ve testleri sonucunda işlemler yapıyorlar.Bu sırada birşeyler öğrenebilirz.En büyük olayda hepsinin bir tarzı vardır...FAcebook yeni (Sağdan yemiş) video sistemini soktu.Kaç kişi beğendi ? Kimse fakat adamlar otoriter.FAcebook her dizayn değiştirdiğinde millet söyleniyor sonra alışıyor.

Bu işlerde (Bence) biraz diktatör olmak gerek.Billy gates ve steve jobs'ın insanların ağzına sıçtığı biliniyor.Fakat yöneticilerin , ve marka olacakların otoriter olması kendi tarzları olması gerek.He milleti aşşağılama, azalrama olmalı mı ? tartışılır fakat buda onların yöntemleri.

İnsanlar menünüzü değiştirmesini isteyebilir.10 insandan 8 i isteyebilir.Facebook dizaynı değiştiğinde (uygulamadan şu anki hallere gelene kadr) 10 insandan 7-8 i sevmemiştir eminim.Şimdi alıştılar ve daha kolay geliyor.Yinede kendi tarzınız konusunda bu kadar dikbaşlı gitmekten endişeleniyorsanız ;

Değiştirin.Fakat bunu yaparken bak böyle böyle yap demeleri yerine yine kendi tarzınızda o şekilde yapın.Cem yılmaz, Ata demirel, Şahan gökbakar, microsoft, google, billy gates, Tayyip erdoğan, obama..

Başarılı insanlara bakın.Tarzlarını göreceksiniz.KEskin ve belli eder açıda...HAngi konuda olursa olsun....

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

2. mesajdaki bilgileri buraya aktardım en yenisi bir üsttedir

Taslak ve strateji önemlidir!

Sandman'la uzun süredir konuşuruz, sağolsun bana mühendis olma yolunda bir sürü bilgi verdi.Linux, programlama, hatta hayat konusunda da..Neyse;

Biriside yazarak çalış demesiydi.Önceden oturup saatlerce uğraşırdım.Şimdi ise kağıda çiziyorum.Olay basit ; sitenin elemanlarını (geliştirmek istediğiniz konudaki fonksyionlar, sayfalar, sayfanın kısmı vs..) bir kenara yazın.İlemi bir kenarda yapın.Bu şekilde güzel verim alırsınız.

oturup editörde uğraşıp bakmaktansa, önce taslağı çıkartın.Daha sonra sitenin dizaynını kodlayın (taslağa göre ne nerde olacak) daha sonra tema (tasarım), en sonunda da kodlama.

Çoook daha rahat oluyor.

Kitap , öğrenme yöntemleri stratejiler vs.. (ÖZellikle php ve web üstüne yazacağım)

Php yada javascript, html öğrneirken kitaba karşıyım.NEden karşıyım ? Türkiye'deki ktiapların çoğunda tamamen kısa geçişler olacaktır.Bizim okulda ignilzice kitap vardı c kitabı.Bir baktım ki off off off, ramlere girmiş, ordan bilgisayarın devlerine ordan çıkmış başka yerlere.ÖYle bir teori ve temel anlatmış ki, keşke bizde de olsa.FAkat maalesef.O yüzden kitaptan şimdilik uzak durun.

Eğer elinizin altında internet varsa işiniz çok daha kolaydır.Google + ceviz.net işinize yarıyacaktır.İngiliczce biraz biliyorsanız ohoo...Türkçe biraz öğrnein daha sonra 
    http://www.w3schools.com/

bu siteden bir sürü konuyu takip edebilirsiniz.Gzüel güzel örnekler veriyor.Ceviz.net'teki, konulara bakın ilgili durumda.MEsela html, javascript, css yada php için bir sürü konu açılmış.Sorular soruyorlar vs.. belli bir aşamaya geldiğinizde o soruları, cevapları vs.. anlayabileceksiniz.Ondan sorna aa nasıl çözülüyormuş derken bir sürü yeni bilgi öğreneceksiniz.Bunun dışında sizde sorunları çözmeye çalışın.Kimse birşey yazmamışsa araştırın bu sorun nasıl çözülür bakın.

Hem araştırmaya, hemde programlama öğrenmeye yardımcı olur.ARaştırmak gelişmektir.Okumaktır.Okuyun, bütün dökümanları okuyun.Üşenmeyin.

asla ama asla kodları kopyala yapıştır şeklinde çalıştırmayın.KEndinizi kandırırsınız 1 gram birşey öğrenemezsiniz.Baka baka yazın 1/5/10/100/1000 defa yazın.Allah bilir

PRogramlama bir lanettir.En iyi bildiğim dil dediğim phpye 1 sene eimi sürmeyeyim hantallaşıyorum.Bol tekrar, araştırma...

Biraz öğrenmeye başladığınızda proje geliştirin.Zaten ilk başlarda ziyaretçi defteri çok yardımcı olacaktır size.Veritabanı, php, html, css, javascript içinde barındırır.Güvenlik vs.. yazmanız gerekir ....

ilerleyen aşamalarda blog yazn, portal yazın.Sürekli bir projeniz olsun.Daha ilk adım attığınızda, nasıl yazılır bilmezken bismillah deyip z.defteri projem var deyin.NE gerekiyor ziyaretçi defteri için araştırın.

PRogramlarınızı aşamalı götürün , modüler bir hale getirin

Ziyaretçi defteri uygulamasıyla ; 

- veritabanı,
    - mesajların gösterildiği,
    - mesaj yazıldığı,
    - mesajların kontrol edildiği,
    - adminin giriş yapıp onayladığı,

sayfalar elinizin altında olacak.Öncelikle kötü kodlanmış sayfa olacak doğal.Daha sonra bunları fonksiyona en sonunda da sınıflara çevireceksiniz.PEki ne işinize yarıyacak ? ziyaretçi defteri temeldir.Blogta;

- yorum,
    - toplu gösterim,
    - kategori,
    - tek konu gösterimi,
    - admin paneli,
    - konu girişi,
    - konu düzenleme
    - veritabanı işlemleri
    - tema 

olacak(saat 3 unuttuklarım olabilir).Zaten çoğu ziyaretçi defterinde mevct . Forum ve portalda ne olacak ?

anasayfadaki kategoriler, üye girişi, üye olma, üye bilgilerini düzenleme, admin paneli, forum yaratma, kategori yaratma, konu ama, konu silme, üye banlama, konuyu düzenleme, cevap ekleme vs.. vs..

Gördüğünüz gibi ziyaretçi defterini geliştirerek portal'a kadar gelebilirsiniz.Portal'a kadar sadece öğrenme oalcak.KEndinize pek alışıla geldik olmayan bir proje bulun mesela :

http://www.tahribat.com/Forum-Tarcanbot-Asp-Php-Dagon-Portal-Asp-Ve-Ayroxblog-Php-Kodlari-136835/

FArklı proje sizi daha da geliştirecektir belki para kazanabilirsiniz.

modülerlik konusu

Burada durum şu ; öyle bir üyelik modülü yazın ki, forumda, portalda, başka birşeyde kullanılabilsin.ÖYle bir veritabanı modülü yazın aynı şekilde.Hepsi modül modül, farklı yerlerde uyarlanabilir olsun.Yarın öbürgün bir site tasarlamanızı istediklerinde hepsi cuk otursun, ekstraları yazar, birleştirip geçersiniz.

sınıflara kadar gelmek zorundasınız.Şimdilik bu kadar sakin kafayla yarın yine bakarım.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek

birkaç şey okudum saçma geldi. Apple 'a , Microsoft' a ve Google' a kabul edilen üç öğrenci tanıyorum. Çok yakın değilim ancak haklarında bildiğim şey size 15 tane programlama diliyle dans edebildikleri. Gelecek şunda sadece onu çalışayım falan demeyin. Öğrenebildiğiniz kadar çok öğrenebildiğiniz kadar kaliteli öğrenin. Algoritmayı öğrendikten sonra syntax ı öğrenmeniz biriki gününüzü alacaktır. Bu tarz yazıları da okumak yerine, 

http://projecteuler.net/ 

deneyin. İnternette çözümlerini de bulabilirsiniz. Sadece üzerine zaman harcamayı bilen insanlara, medyasını takip eden değil, başarı layık görülür.. 

http://yigitdemirag.com
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

anubisx bunu yazdı:

birkaç şey okudum saçma geldi. Apple 'a , Microsoft' a ve Google' a kabul edilen üç öğrenci tanıyorum. Çok yakın değilim ancak haklarında bildiğim şey size 15 tane programlama diliyle dans edebildikleri. Gelecek şunda sadece onu çalışayım falan demeyin. Öğrenebildiğiniz kadar çok öğrenebildiğiniz kadar kaliteli öğrenin. Algoritmayı öğrendikten sonra syntax ı öğrenmeniz biriki gününüzü alacaktır. Bu tarz yazıları da okumak yerine, 

http://projecteuler.net/ 

deneyin. İnternette çözümlerini de bulabilirsiniz. Sadece üzerine zaman harcamayı bilen insanlara, medyasını takip eden değil, başarı layık görülür.. 

o yerlere alınmalarının sebebi 15 dil bilmeleri değil arkasındaki nedendir.Dil araçtır.hangi aracı sürdüğünüz değil, arabayı nasıl sürdüğünüz önemlidir.

birinin algoritmayı bilmesi , iyi bir proje yöneticisi olduğunuda göstermez.

---

windowsun çok iyi işetim sistemi olduğunu söyleyebilir misin ? adamlar sadece şirket stratejileirni kullnaıyor.Bu konuyu okuyan herkes ingilizce bilen, girdiğin sitedeki herşeyi anlayabilecek derecede iyi ingilizce bilen ve gelecekte microsoftta çalışmayı düşünen adamlar değil.

Hobi amaçlı yapacaklar, başka işler yapacaklar.Dediğim gibi ; eğer istiyorsan oturup yazabilirsin burdan.

Toplam Hit: 4850 Toplam Mesaj: 27