Yok Edilen Tarihi Yedikule Bostanları
-
unbalanced bunu yazdı
videoların hepsini izleyemedim, onlar kendileri mi sahip çıkıp yetiştiriyorlar (rasgele bir araziye?) yoksa orası hep ekim dikim alanı mıydı (ki surlar olduğu için pek mantıklı gelmedi)
Anladığım kadarıyla burası devletin arazisi ama bazıları burada bir şekilde tarım işine girmiş, devlette burayı yeşillendirecek mi yoksa imara mı açaca? İmara açması sıkıntı değil mi orada tarihi surlar var?
Son olarak yurtdışında şehir içinde özel yerler var, oradan klube satın alıyorsun ve önünde küçük bir tarlan oluyor, orada istediğin gibi ekebiliyorsun, aldığın klubeye genelde kendi ülkenin bayrağını koyuyorsun, ama gayet derli toplu güzel görünüyor. Bu tarz şeyler bizim ülkemizde de olsa keşke.
Son olarak ikinci videodaki eleman bize karar cuma verildi, p.tesi yıkacaklar demiş, videonun eklenmesine baktım 10 ocak diyor. Hala yıkılmadı mı? Ya da durum ne şuanda
Atlas dergisinin bu ayki sayısında bu konu ile ilgili güzel bir yazı vardı. Aşağıda ilgili yazıyı bulabilirsin:
http://www.atlasdergisi.com/gundem/yedikule-bostanlari-mirasin-talani-2.html
Kısaca kimsenin işgal ettiği yok, orada ekim biçim yapan insanlar senin yurtdışı örneğini veridiğin gibi ciddi kira bedelleri verip öyle kullanıyorlar.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/yedikule-bostanlari-yikiliyor-h102484.html
Hesapta süs havuzlu park, bahçe yapımı için oraları boşaltıyorlar. Daha önceden sur içinde boşalttıkları alanlar toprak boş araziye döndü yıllardır kılını kıpırdatan yok.
Zaten bir önceki mesajımda o karikatürü paylaşmamın nedeni de bu olaydı.
-
unbalanced bunu yazdı
videoların hepsini izleyemedim, onlar kendileri mi sahip çıkıp yetiştiriyorlar (rasgele bir araziye?) yoksa orası hep ekim dikim alanı mıydı (ki surlar olduğu için pek mantıklı gelmedi)
Anladığım kadarıyla burası devletin arazisi ama bazıları burada bir şekilde tarım işine girmiş, devlette burayı yeşillendirecek mi yoksa imara mı açaca? İmara açması sıkıntı değil mi orada tarihi surlar var?
Son olarak yurtdışında şehir içinde özel yerler var, oradan klube satın alıyorsun ve önünde küçük bir tarlan oluyor, orada istediğin gibi ekebiliyorsun, aldığın klubeye genelde kendi ülkenin bayrağını koyuyorsun, ama gayet derli toplu güzel görünüyor. Bu tarz şeyler bizim ülkemizde de olsa keşke.
Son olarak ikinci videodaki eleman bize karar cuma verildi, p.tesi yıkacaklar demiş, videonun eklenmesine baktım 10 ocak diyor. Hala yıkılmadı mı? Ya da durum ne şuanda
Hayır rastgele bir şekilde yetiştirmiyorlar belediyeden kiralanıyor bu bostanlar, 1500 yıldır bu amaçla kullanılıyor yani hemen hemen hep dikim alanı olarak kullanılmış.
Büyük ihtimalle imara açacaklar açıklamalara göre park olarak düzenleyeceğiz diyorlar ancak projede burası net olarak belirtilmemiş kısacası oldu bittiye getirilip yapılacak muhtemelen. İmara açması elbette sıkıntılı surlar var ancak Türkiye'de maalesef kimse umursamıyor ki! Daha öncede bu şekilde hemen hemen aynı yollarla yedikule konaklarını inşa ettiler ve burası sit alanıydı.
http://www.yedikulekonaklari.com/
Barakalar yıkıldı hatta bostanların çoğunun üzerine moloz dökülerek verimli toprak altta bırakıldı insanları burdan uzaklaştırmak için yapılıyor maalesef. Halbuki belediyenin bu insanları desteklemesi bölgeye tarihi dokusuna uygun ve ekolojik klubeler koyması ne kadar verimli olurdu. Maalesef insanlarımız hiçbirşeyi önemsemiyorlar.
Açıkçası ben Fatih Sultan Mehmed han bilse idi bunun böyle olacağını bu toprakları almayacağını düşünüyorum 50 senede Güzelim istanbulu mahvettik etmeye devam ediyoruz.
-
amk ne sikik milletiz. bu nasıl bi haramiliktir ak.
ülkede adeta yağma var...
moğollar saldırsa bu kadar zarar veremezi bu ülkeye. cengiz han mezarından çıksa istanbula uğrasa o bile böyle bi güzelliğe kıyamazdı.
bu kadar mı estetik yoksunu olunur, bu kadar mı tarihe sanata düşman olunur, bu kadar mı paraya tapar bir millet.
bunların yaptığı park bahçelerin hiç birinde kendimi huzurlu hissetmiyorum, baştan aşağı yapmacıklık gösterişçilik,
boğuyor artık bu şehir beni. nefes almak istiyorum.
bunların yaptığı o övüne övüne bitiremedikleri meydanlara yollara bakıyorum onca para harcamalarına rağmen bi boka benzemiyor.
absürd saçma sapan beton yığını kavşaklar alt geçitler binalar...
gözünüzü beton doyursun amk.
cann tarafından 12/Şub/16 16:37 tarihinde düzenlenmiştir -
buralar kiralanıyorsa o da yanlış bana göre.. Buraları adam akıllı yeşillendirip turizm e daha iyi kazandırmak lazım.. Gerçi bu insanların yaptığı da değişik bir hava olmuş :) oradan direk tarladan satın alınma imkanı varsa güzel bir fikir olabilir, tabi her şeyin düzgünce, sistemli yapılması gerekiyor. Yıkık dökük harabe şeklinde klübeler var, bunun yerine bir arkadaşın dediği gibi renkli bir şeyler yapıp daha ilgi çekici şeyler yapılabilir.
Fikir aslında hoşuma gitti, sonuçta bir sürü park var..bu alanın tam görüntüsü bilmiyorum hiç gitmedim hatta hiç duymadım ama ben gelene kadar yıkılmazsa yazın gezmek isterim.
Böyle şeyler güzel olabilir ama cidden düzenli olması lazım, ayrıca bu akp hükümetinin kasıtlı olarak doğaya bir kastı var gibi geliyor .. Yeşillendirme çalışmaları var ama bit gibi bu avm ler çoğaldı. Tamam avm de yap ama bu kadar yapılmasın.. İsviçre de imar izni verilmiyor pek, o yüzden adamların yolları bile küçücük.. Evler çok pahalı o yüzden hemen herkes kirada yaşıyor ve yeni ev yapımına da pek izin vermiyorlar. O yüzden sorun olabiliyor ama adamlar ülkelerinin kıymetini biliyor.
Erkekler askerlik yapmak istemiyorlarsa, orman bakım işlerinde falan çalıştırıyorlar. Ayrıca kadınlar askere gitmediği için onlardan da zorunlu para alıyorlar ve bu parayı bu tarz işlemlerde kullanıyorlar.
Ama biz de birileri para kazansın diye gereksiz şeyler yapıyoruz..
-
unbalanced bunu yazdı
buralar kiralanıyorsa o da yanlış bana göre.. Buraları adam akıllı yeşillendirip turizm e daha iyi kazandırmak lazım.. Gerçi bu insanların yaptığı da değişik bir hava olmuş :) oradan direk tarladan satın alınma imkanı varsa güzel bir fikir olabilir, tabi her şeyin düzgünce, sistemli yapılması gerekiyor. Yıkık dökük harabe şeklinde klübeler var, bunun yerine bir arkadaşın dediği gibi renkli bir şeyler yapıp daha ilgi çekici şeyler yapılabilir.
Fikir aslında hoşuma gitti, sonuçta bir sürü park var..bu alanın tam görüntüsü bilmiyorum hiç gitmedim hatta hiç duymadım ama ben gelene kadar yıkılmazsa yazın gezmek isterim.
Böyle şeyler güzel olabilir ama cidden düzenli olması lazım, ayrıca bu akp hükümetinin kasıtlı olarak doğaya bir kastı var gibi geliyor .. Yeşillendirme çalışmaları var ama bit gibi bu avm ler çoğaldı. Tamam avm de yap ama bu kadar yapılmasın.. İsviçre de imar izni verilmiyor pek, o yüzden adamların yolları bile küçücük.. Evler çok pahalı o yüzden hemen herkes kirada yaşıyor ve yeni ev yapımına da pek izin vermiyorlar. O yüzden sorun olabiliyor ama adamlar ülkelerinin kıymetini biliyor.
Erkekler askerlik yapmak istemiyorlarsa, orman bakım işlerinde falan çalıştırıyorlar. Ayrıca kadınlar askere gitmediği için onlardan da zorunlu para alıyorlar ve bu parayı bu tarz işlemlerde kullanıyorlar.
Ama biz de birileri para kazansın diye gereksiz şeyler yapıyoruz..
Bence bu bir şehrin kültürü 1500 yıldır süregelen bir alışkanlık, üretim, şehri sembolize eden bir değer. Şu olay dünyanın hangi önde gelen ülkesinde olursa olsun ihya edilir reklamları yapılır turizme kazandırılıp oradaki üretimede destek verilir. Ancak bizim gibi vizyonsuz ve parayı ne için kazandığını bilmeyen toplumlar bu değerleri yok ederek 3-5 milyon lira kazanacağım diye milyar dolarlık değerleri mahveden ortadoğu kafalı insanlar. Para yaşamak için kazanılır.
Bir toplumun zengini dahi bu kadar zevksiz estetikten uzak sanattan bi haber olabilir mi? Dünyanın neresinde bu kadar dünyayı tanımayan kendini geliştirememiş bir zengin kültürü var, arap dünyasında...
Milyon tane bina yapılıyor mesela şehrin dokusuna uyum sıfır mimari estetik sıfır sanatsallık sıfır varsa yoksa 2-3 bilinen geçmiş yapıyı kopyalamaktan ibaret bildikleri kendi kültürünü kendi sanatını inşaa edemeyen zevkleri olmayan bir toplumuz maalesef.
Ben şahsen istanbul kadar kaotik neyin ne olduğu belli olmayan aynen bir patchwork gibi dokusu olan bir şehiri hayal edemiyorum. Elde kalan son güzelliklerine yine o çirkin kopya tasarımlarıyla berbat edip hertarafımızı soğuk betonlar ile kaplayacaklar.
Bu insanların anlayamadığı şu Yeşil bir ihtiyaçtır sanat bir ihtiyaçtır açıkhava bir ihtiyaçtır estetik bir ihtiyaçtır. Bunlar olmadan dilediğiniz kadar paranız olsun siz sonradan görme bir öküz olmaktan çıkamazsınız.
Ben açıkçası doğaya bir kasıtları olduğunu düşünmüyorum sadece para onlar için daha önemli. Doğaya verdikleri zararları bu coğrafya 500 yılda geri kazanamaz kazanamayacak.
-
ne kadar yazsanızda boş hocam.. şu anki "güden"ler ne istiyorsa o olacak.
amk şahit oldugum mahallede; götten fazla büyük olmayan park yapmışlar. 2 golden yada sokak köpegi ANCAK gezebiliyor.
4 tane, 4 kişinin oturabilecegi Omaca var. Agaç desen, 8 çam agacını geçmiyor. bide MUHAFAZAKAR kesimin semti olacak ^^///
gece çökünce, etrafta her türlü serseri var, bögüren mi istersin, 3 metre kadar sokakta kasis üzerinde DRİFT atan mı dersin.
bldE başkanıda aKP'un partisinden mstafa yrAk kafalısı.
tepeye 8 adet gökdelen dikmişler ( Yaklaşık 15 katlı) güneşi bile göremez olmuş 3-4 katlı binalar.
nufuz olarak çogalmadıkça, nufuzumuz artmadıkça, patatese yazılan yorum gibi "hakim sürü" ne derse o olacak.
sürüye "birer birer" olan biteni "yaşatmadıkça" ( hea cehape zihniyeti, teeyy Allah'ım ), bu devran devam edecek.
onlar kollarındaki saatlerle, bilmem nerelerdeki mevduat veya varlıklarıy la keyif sürerken.
SOMAdakiler, "yüzmeyide bilmezler"ken toprak olmaya devam edece'giz, fıtratımız geregi..( hala hatırladıkça kahrolurum, recoba'ya selam olsun, dimi dostum )
ha bulundugum ilde eskişehir bulvarı şahhane olmuş ama ne yazar. peaaahh. İ.melİT'i' de anmak lazım.
RitmFarbRacourci tarafından 12/Şub/16 18:43 tarihinde düzenlenmiştir -
devlet arazisini işgale her türlü karşıyım. Zenginide işgal etmesin bostancısıda.
Para ödeyip kullanıyoruz diyorlar ama ödedikleri bedel işgaliye bedelleri. Ben niye gidip kullanamıyorum? ben niye gidip gece kondu yapmıyorum?
Ben niye gidip hazine arazisini işgal etmiyorum? ormanı işgal edip 2B den daha sonra almıyorum?
Maltepe kartal Beykoz Şile Ağva Kandıra Pendik Sultan beyli samandıra bu taraflar hep bu şekil başladı daha sonra arazi fiyatları artınca o insanlar biranda zengin olup çıktı.
Bence hiç bir şekilde devlet ödüllendirir gibi buraları bırakmamalı satmamalı.
-
1500 yıldır marka olamadıysan, bu saatten sonrada ayakta kalmanın manası yoktur hocam. Senin 1500 senedir bir hayrın dokunmayacak sonra da vay efendim yıkıyorlar. Ayrıca bostan nedir arkadaş ya.
-
Babannem Koca Mustafa Paşa'da oturduğundan biliyorum oraları. Kusura bakmayın da yani "tarihi" bir olay yok ortada. Adamlar surların dibine domates biber ekip, hasat topluyorlar, derme çatma çitler, naylon brandalı klubeler. Bunların neyi tarihi?
Eskiden o duvarların dibinde tuvalet olsaydı, 1500 yıldır buraya ... biz de oraya yapalım mı deseydik? :)
Kaldı ki yapılan eylem de tarihi korumak amacıyla yapılmıyor. Millet ekip biçip parasını kazanıyor, bunu rahatlıkla başka yerde de yapabilir. Yeşil alan, park yapılacaksa yapılsın. Veya unbalanced'ın dediği gibi sistematik bir hale getirilecekse o da mantıklı ama şu an harabeden ibaret orası.