2015 Ekonomisi ? Krizmi Değilmi?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    haydi 7 haziran haydi

    tam zamanı tam zamanı şimdi

    girdi bize giren girdi

    geri gitmez giren geri 

    bu marşı unutmayın.

    birde tehdit edilirsiniz eğer bizi seçmezseniz s*keriz sizi.

    müslümanız sözde lekim diynikum veli yediyn



    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kvasir
    kvasir's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek
    ehlikeyif bunu yazdı

    Kriz ekonomilerin dar boğazdan çıkması için çaba göstermesi, bazı kısıtlamaların olması (işten çıkarımlar, alım gücünün dibe vurması, inşaat sektörünün durması gibi...) anlamına gelir.

    Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor, gerçi ne zaman zor süreçten geçmedi de neyse. Kriz en çok işsiz kesimi vurur, düzenli bir geliri olan ülkelerde kriz kolay atlatılır. Krizin geneli dünya ekonomisinde paranın çevrilememsi tek elde tutulmasıyla meydana gelir.

    Bugünlerdeki doların yükselişi, altının yükselişi, petrolün ülke içindeki yükselişi iç kaynaklı değil dış kaynaklıdır.

    Ülke içerisinde sıcak para akışı gayet yerinde ve her zamanki olağan hızıyla devam etmekte. Bunu nerden çıkartıyorsunuz derseniz? Lüks tüketimde değişen bir şey yok.

    Baştan da dediğim gibi kriz en çok işsiz kesimi etkiler, borçlar ödenemez, geçim derdi başlar, kira ödenemez, evin ihtiyaçları karşılanamaz, alınan borçlar ödenemez. Kişisel bazda bu şekilde belli eder. Ama sabit geliri olan sadece giderini ayarladı mı krizden en az zararla çıkar.


    Kriz ülke ekonomisini etkiler, ABD'de meydana gelen mortgage krizi 2008 yılında kendini feci şekilde hissettirdi. Tüm dünyayı da etkiledi, hatta hatırlarsanız o zaman ülkemizde teğet geçecek denildi de herkes öyle şey mi olur dedi. Evet öyle oldu. Teğet geçti, çünkü ekonomik veriler iyi takip edildi. Gerekli tedbirler alındı ve geçti gitti. Türkiye o kriz zamanıında çıkartığı kanunla bankalara verdikleri kredilerin karşılığını yükseltti.

    Abd'deki en büyük sıkıntı buydu. Evet emlak sektörü canlıydı, para dolaşıyordu ama bi yerde kitlendi. Çünkü bankalar ellerindekilerini tüketicilere verdi kendileri sıkıntıya girdi. Ülkede kriz bankaların durumu ile çok yakından ilgilidir.

    Krizin bir başka göstergesi de ülke içindeki faizlerin aşırı yükselmesi dizginlenemesidir.

    Türkiye'de altın son 4 yıla göre değerlendirildiğinde aynı seviyede,

    benzin fiyatları evet 5 tl ama son 3 yıldır aynı seviyede,

    Dolar 2012 de 1,9 civarında iken şu an 2,7 civarında, en fazla artış dolarda olmuş.

    2006 da istanbul bahçelievlerde bir kira 650 tl iken şu an 800-900 civarında.

    Pazar alışverişlerine gelince, mevsim geçişlerinde sürekli bir fiyat dengesizliği olur. Bu birazda tüketiciden kaynaklanıyor, kış aylarında ne biberin ne domatesin ne de yaz sebze meyveleirinin zamanıdır, ama tüketilmeye devam edilir. Eski alışkanlıklarımız değiştiği için de üreticiden uygun fiyata alan toptancılar fiyatlarda istedikleri gibi oynuyorlar.

    Geçtiğimiz seneleri hatırlayın, domatesi 11 tl den, soğanı 9-10 tl den az mı aldık. Bu sene de benzer oyun patateste oynanıyor.

    Bu ülkemizin tarımdan uzaklaşarak "sanayileşme" çerçevesinde hareket ettiğinin de göstergesidir. Dolayısıyla üretici olmayı sevmiyor, sanayileşme yolunda ilerliyoruz. Tarım arazilerine inşaat yapıyoruz olan arazide tarım ürünlerini de pahalı alıyoruz.

    Sözün özü, kriz var evet ama kredi kartları ve çekilen kredilerden dolayı pek hissedilmiyor. Domatesin, patatesin yüksek fiyatla satılmasından ziyade yukarıda bahsettiğim noktalara dikkat edin. Aldğınız maaşa göre harcama yapın, dikkat ederseniz en az seviye etkilenirsiniz.

     

    Not: Aktrol gibi bir yakıştırma yapmayın lütfen kimseyle bağım yoktur. Sadece görmeniz için bu şekilde açıkladım.Selamlar.

     

    Dostum rica ettiğin için yakıştırma yapmayacağım ama bilki tıpatıp onlar gibi yazmışsın, peri masalı anlatmışsın.

    Borcun hissedilmemesinin sebebi halkın kredilerle yaşamaya alışması, kredilerle yaşayan borçluların hepsine haciz için yüklenilmemesi, yüklenilememesi belki.

    Ekerci'nin yolladığı emin çapa videosunda emin çapa bu kötü durumu %5 büyüme için söylüyor ki %5 büyüme, büyüme değil eylemsizlik halidir, durağan bir ekonomiyi işaret eder.

    Ahmet davutoğlunun ağzından gelen laf " %5 büyüme hedefliyoruz", durağanlığı hedefleyen insanlar bu lafıyla şunu onaylıyor, " Evet kriz var biliyoruz". Ekonomistlerin tahmini ise %3 büyüme şu an da, bu da gerileme demek aslında. Neden ? Çünkü diğer ülkelerde en az %5 büyüyorlar. Ekonomiler sürekli büyüyor, negatif bir değer düşme anlamına gelmez bu yüzden, bir eşik değerin altı büyüyememe anlamına gelir. %3 bunun altında, hatırladığım kadarıyla şu an ki büyümemizde zaten %3'ün altında.

    Denildiği gibi hükumetin "kriz var" dememesi gerekiyor, dediğin anda ortalık karışır. O zaman kralı gelse ki kralları getirdik şimdi bile fayda etmiyorlar, kimse kurtaramaz bizi.

    Alım gücümüz günden güne düştü zaten, iyice düşüyor, siyasi söylemlere kafayı takmamak gerek bence, ekonomi göz önünde ve sayılarla çalışıyor, herşey gayet açık.

    Böyle gidersek, halkımızı eğitmez, arge yapmaz, yama çözümler dışında kalıcı çözümler ve yatırım yapmazsak ki yapmıyoruz ve yapılmamasını öğütlüyoruz, birkaç seneye birkaç şirketin aleni kölesi oluruz. Borçlanamıyor artık insanlar o kadar vahim durum.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivirus
    antivirus's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2006
    Erkek

    şu anda gerçek anlamda çalıştığımızda para kazandığımızı sanıyoruz .

    hiç bir şekilde asgari ücrete çalışan şahıs ay sonunu getiremiyor çünkü hayat gerçekten çok pahalı alım gücü 0 nakit ödeyip

    alabilecek insan sayısı çok az herkes ya kredi ya kredi kartı .

    ayrıca piyasada nakit para dönmüyor ticaret yapan bile ya çek yada kartla ödeme yapıyor .

    her yüz vatandaşın 95 i  ya bankalara yada devlete borçlu .

    bu borçların içinde kira fatura vs olmadığı halde.

    sonumuz nereye gidiyor allah bilir ama böyle gitmeyeceği kesin.

     


    Nev-i Şahsına Münhasır.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackglove
    blackglove's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Mayıs/2012
    Erkek

    ya amk evlenim işe girim borcumu ödim ondan sonra noluyosa olsun bea


    İts My Life. NOW or NEVER
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2011
    Erkek

    Yunanistan 2008'den beri krizde, çünkü satacak bir şeyi kalmamış, adaları falan kiralıyorlardı en son. Türkiyede de satacak bir şey kalmadı, üretmiyoruz da, daha dooğrusu ürettiğimizin değeri yok, dünyanın asgari ücretle çalışan insanı gibiyiz ama ayranımız yok içmeye atla gider sıçmaya stayla takılıyoruz.

     

    a-b-c tipi şirket ve insan vardır:

    A borçsuz kasasında/cebinde para olan sektörü krizden az etkilenen

    B biraz borçlu hafif riskli sektörde çalışan kriz gelse bile orta vadede işten çıkarımların olacağı kişi/kurumlar

    C çok borçlu ve krizde ilk kapıya konacak kişi veya ilk batacak işletmeler.

     

    C tipleri gümbürdemeye başladı, işsizlik arttı milleti kapının önüne koyular, akabinde a ve b tipi işletmelerden c tipiyle alışveriş yapanlar alacaklarını tahsil edemiyorlar ve klasman kaybediyorlar, bu durumda b tipi işletmeler c'ye düşüyor, çünkü bir yandan da c tipi insanlar alışveriş yapmıyor, bu işletmeler c'ye düşerken yeni insanları işten çıkartıyorlar kriz uzadıkça a tipi işletmelerin ve kişilerin c tipine düştüğünü görüyoruz.

     

    Durum bu kadar vahim mi bence değil, millet biraz açlık çeker ağlar zırlar ama ucuza çalışmaya razı olur, en kötüsü karısını kızını satar bakmayın siz bizim anadolu çomarlarının din/ahlak çerçevisinde konuştuğuna, ilk fırsatta malı vururlar ilk açlıkta da mala vurdururlar.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patron_38
    patron_38's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2007
    Erkek

    Kirizin nekadar buyuk oldugu TBT den bile anlasiliyor

    4 sayfa yorum almis diger turlu konu saglam hit yapardi

     

    Kimseden tik 

     

    Konusulmaya korkuluyor

     

    Ulkede %17 develasyon oldu

     

    zamnin zamina koydular 

     

    Ama millet rahat 

     

    Dolarla borclanan lar bile var 

     

     


    yan cizdim
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2011
    Erkek

    Silinen konuda 19 sayfa vardı diye hatırlıyorum.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ANNE
    irwa
    irwa's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2009
    Dişi

    Hocam şuan seçim döneminde olduğumuz için para akıtılıyo bu sebeple şuan tam hissedilmiyor fakat seçim bitince malesef neler olduğu ortaya çıkacak şuan merkez bankasında 150milyar tl lik karşılıksız çek war ödenemiyo e ödenmeyince piyasa karışıyo

    bu hükümet gidecek we ciddi bir batışa sürükleneceğiz


    dewdim dewrildim geldim
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2011
    Erkek

    Korsan cd'ciler yine azdığına göre kriz gelmiştir beyler hanımlar gereksiz harcama yapmayın paracıklarınızı tasarruflu kullanın kredi kartı borcu falan çok sıkıntı bu aralar.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ProBilisim
    ProBilisim's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ocak/2013
    Erkek

    Krizin pek fazla etki ettiği söylenemez. Yapat mutluluk günleri içerisindeyiz. Fakat kılıçdaroğlu veya mhp gelirse bugunler mumla aranır gençler. Tekrar 2001 yılı bütçe krizleri ve Hoop tekrar IMF nin kucağı, Boğazlardaki Hastalıklı adam aşağılamasına kadar işler devam eder.. Zaten böyle yapacaklarını şimdiden belli ettiler. Elde para olmadan ha bire dağitiyor adamlar. herkese ev, emekliye çift maaş, mazot 1.20 TL olacak.(Bknz:Chp seçim beyannamesi) ; sonra imf nin kucağı tabiki. Bazen düşünüyorum, Bunlar Tayyip gibi amerikanın uşağı olmaz, resmen kuçu kuçusu olur. gel kemal git kemal. Sonra başa dönüyoruz, Bağımsız Türkiye hayalleri, DevSol, emperyalistler kahrolsun, işçiler kardeş patron kalleş... bi 20 sene daha böyle oyalarlar...


    Sana Herşeyi uzun uzun anlatabilirim ama senin yerine anlayamam.
Toplam Hit: 9758 Toplam Mesaj: 110