Bu Evleri Kim Alıyor Ya Da Alabiliyor
-
Son günlerde ev fiyatlarına kafayı takmış durumdayım, kiralar 35 40 binden başlıyor gittiği yere kadar gidiyor. Sarı sitede 20-25 yıllık binalar 2milyondan başlayıp 15 25 milyona kadar gidiyor. Konum istanbul anadolu yakası
bu daireleri maaşlı çalışarak alabilen olduğunu düşünmüyorum.
O zaman bu fiyatlara kim nasıl alır veya niye gitsin o evi alsın da gömsün o kadar parayı? Noluyor, piyasayı mı manipüle ediyorlar, yoksa bunlar normal rakamlar ve ben çok mu safım. Kim dur diyecek veya dur denebilir mi bu rakamlara?
ben anlamadım. anlayan varsa beri gelsin, mavi ekran verdim
-
Aslında konu basit herkes kendi penceresinden hayata bakıyor diyebiliriz.Ülkede ki vatandaşları piramit gibi düşünebiliriz.Kademe kademe aşama aşama gelir durumu var.Bu gun yola cıktımızda 100 bin tl'ye de araç var 50 milyon TL 'ye de araç var.Karı koca çalışır 1 maaş kira+faturalara gider diğer maaş kendilerine kalır şeklinde hesaplama yapıyorlar.Ticaret ile uğraşmıyorsan sabit maaşla dönecek rakamlar değil maalesef
-
SaNaL_AjaN bunu yazdı
Aslında konu basit herkes kendi penceresinden hayata bakıyor diyebiliriz.Ülkede ki vatandaşları piramit gibi düşünebiliriz.Kademe kademe aşama aşama gelir durumu var.Bu gun yola cıktımızda 100 bin tl'ye de araç var 50 milyon TL 'ye de araç var.Karı koca çalışır 1 maaş kira+faturalara gider diğer maaş kendilerine kalır şeklinde hesaplama yapıyorlar.Ticaret ile uğraşmıyorsan sabit maaşla dönecek rakamlar değil maalesef
deprem bölgesindeyim aileme ve kendime ev yapıyorum,kaç milyon gitti sayamadım daha bitmedi desem
ssadece bahce duvarı ( parsel 1 dönüm,120 cm yükseklik) -->1 milyon tuttu.. sıvasıydı,çitiydi,mermeriydi,elekktrik borulama çart çurt var sen düşün..ruhsat bina başı 300k aldı belediyemiz,tedaş-su başvuru derken 80-100 ordanda gitti...
140metrekare çatı ,güneş enerjisi cart curt bina daire başı 400k verdim.daha saysam kafayı yersin..yani kira fiyatları bana normal gelmeye başladı
sancaks tarafından 25/Eyl/25 22:20 tarihinde düzenlenmiştir -
Fiyatlara bakıp "pezevek müteahhitler piyasayı bilerek yükseltiyor" diyebilirsiniz ama inşaatın usta ve malzeme fiyatları çok yükseldi o yüzden normal. Malzemeden çalmadan, adam gibi eli düzgün usta çalıştırırsan maliyetler dahada artıyor.
-
mkyb bunu yazdı
Fiyatlara bakıp "pezevek müteahhitler piyasayı bilerek yükseltiyor" diyebilirsiniz ama inşaatın usta ve malzeme fiyatları çok yükseldi o yüzden normal. Malzemeden çalmadan, adam gibi eli düzgün usta çalıştırırsan maliyetler dahada artıyor.
metre kare maliyeti türkiye de ortalama inşaatlarda 200$ civarı bu fiyatlar lüks yada düşük segmente göre 160 dolara kadar düşebilir.
100 metre kare ev * 200$ = ortalama 1M diyelim, arsa payı olarak bölgeye göre yüzde 40/50/60/70 e kadar gidebilir biz yüzde 50 diyelim yani etti bir evin maliyeti 2m civarı arsa payı dahil ondan sonrası kar
kaba taslak tüm türkiyede maliyetler bölgesel değişsede böyle hesaplıyorlar maliyeti , yüksek katlı binalarda 125-140 dolar hesaplanıyor.
kaynak: xxx şehri müteahhitler dernek başkanı
-
https://www.youtube.com/watch?v=PhtokdLFWvw
aklıma bu geldi :)
-
2015 yılında sıfır bir orta segment araç 43-50 bin tl arasına alınabiliyordu
2+1 3+1 evler 110.000 ile 150.000 tl arası idi
2015 1 gram altın = 90 TL ortalama ile
1.7 KG altın 1 ortalama ev ediyormuş.
2025 ortalama ev 3 milyon ile 5 milyon arası bunlar yukarıdaki rakamlara denk evler giriş seviyesi
1 gram altın 5.100 TL
3 milyon tl 588 gram altın yapıyor
yani evler pahalanmamış bizim alım gücümüz düşmüş
genel olarak arsa ve ev fiyatları dolar bazında sabit gezer.
Yani 150.000 tl 2015 de 60.000 $
3.000.000 tl bugün 73.000 $araya pandemi vb girdiği için reel dolar enflasyonu hesaba katarsak ev fiyatları gerçekte sadece %5 yükselmiş.
PanxeR tarafından 25/Eyl/25 22:49 tarihinde düzenlenmiştir -
PanxeR bunu yazdı
2025 ortalama ev 3 milyon ile 5 milyon arası bunlar yukarıdaki rakamlara denk evler giriş seviyesi
1 gram altın 5.100 TL
3.000.000 tl bugün 73.000 $araya pandemi vb girdiği için reel dolar enflasyonu hesaba katarsak ev fiyatları gerçekte sadece %5 yükselmiş.
bunu arkadaşlara anlatamıyorum ev alacağıma 5m yi atarım faize faizi yerim diyorlar
ben lan kimse kimseye bedava para vermez diyorum izah ediyorum felanda "alım gücü" kavramı kafalarında bir canlanmıyor
asra ev muhabbetinde şöyle bir durum var ekonomide arzı sınırli ve talebi git gide artan bir durum var uzun vadede genellikle değeri düşmez
kısa vadede ise değer artışı için imar durumu olur altyapı geliştirmesi olur çevre parsellere yapılan projeler olur onlarda da değer artışı söz konusu olabilir
-
enflasyon ile maalesef alt gelir sahibi kesim ile orta direk diye tabir edilen kesim arasında fark cidden açıldı. eskiden orta direk diye tabir ettiğimiz kişilerin bazıları şimdi orta direk olarak devam etse de bazıları düşük gelire talim etmeye çalışıyor. özellikle konut kredilerinin olmaması ve enflasyonun aşırı şekilde artarak bina yapım maliyetlerinin artması; yeterli birikimi olan orta gelirli aileleri ev sahibi yapabilir durumda ancak birikim sahibi olmayan orta gelirli aileler ile alt gelir grubu için ev almak hayal oldu. yani olayın türkçesi enflasyon öncesi 0.64 faiz oranı ile ev almış olanlar şanslıyken, evini satıp 1 2 milyon daha verip mükemmel bir ev alabiliyorken; bugüne kadar birikim yap(a)mamış olanlar, fırsatları değerlendir(e)meyenler tam olarak yarrak almış durumda. milletimizdeki doyumsuzluk da cabası. aslında 2 3 m bandında olan evi için- krediler düşecek- haberleri ile anında 2,5 3,5 bandına çekiyor. ben burada ev sahiplerini suçlamam piyasa otomatik olarak artıyor. adamın yeni yatırımı çok daha maliyetli olur. neden sikilen olsun ki. kim kime ne tutturursa... gerçekten yaşamak için zor bir map Türkiye...
ev alacağımı duyan iş arkadaşlarımdan birisi " aa ben de evimi satıyorum sana uyguna vereyim dedi ne kadar abi dedim 5.5 dedi :)" adam mı sikiyorsunuz amk. özellikle 40 50 60 yaş aralığı için bir şeylerin sahibi olmak kolaydı. y kuşağı ve z kuşağı cidden zorlanıyor.
-
İnsan herkesi kendi gibi zannediyor ama bu sitenin sahibi emlak zengini, birinin mercedes s clası var bu sitede gemisi olan adam var amk.
Benim çevremde 10-15 milyondan aşağı birikimi mal varlığı olan adam yok yazılım sektörü ve 30+ adamlardan bahsediyorum.
Adam asgari alıyor diye herkesi asgari alıyor sanıyor ama değil canım kardeşim değil işte....
Üzgünüm ancak pramit kavramı çok doğru. Emin olun sessizce sabaha kadar para sayan adam dolu etrafınız.
-
PanxeR bunu yazdı
1 gram altın 5.100 TL
Katılmıyorum 2019da 45.000 dolara aldığım ev şu an 6 milyon ve bu şişirilmiş fiyat değil aynı tarz evi 7.5 a satmaya çalışan da var. Ankara da ev fiyatları ciddi arttı.