Bu Evleri Kim Alıyor Ya Da Alabiliyor
-
zeybekustasi bunu yazdı
İnsan herkesi kendi gibi zannediyor ama bu sitenin sahibi emlak zengini, birinin mercedes s clası var bu sitede gemisi olan adam var amk.
Benim çevremde 10-15 milyondan aşağı birikimi mal varlığı olan adam yok yazılım sektörü ve 30+ adamlardan bahsediyorum.
Adam asgari alıyor diye herkesi asgari alıyor sanıyor ama değil canım kardeşim değil işte....
Üzgünüm ancak pramit kavramı çok doğru. Emin olun sessizce sabaha kadar para sayan adam dolu etrafınız.
kimin gemisi var
-
akmarky bunu yazdızeybekustasi bunu yazdı
İnsan herkesi kendi gibi zannediyor ama bu sitenin sahibi emlak zengini, birinin mercedes s clası var bu sitede gemisi olan adam var amk.
Benim çevremde 10-15 milyondan aşağı birikimi mal varlığı olan adam yok yazılım sektörü ve 30+ adamlardan bahsediyorum.
Adam asgari alıyor diye herkesi asgari alıyor sanıyor ama değil canım kardeşim değil işte....
Üzgünüm ancak pramit kavramı çok doğru. Emin olun sessizce sabaha kadar para sayan adam dolu etrafınız.
kimin gemisi var
benim bildiğim gemicik sahibi birisi var ama onun konumuzla alakası yok :)
-
Dolar eflasyonu + tl eflasyonu + cehalet eflasyonu + fırsatçı eflasyonu + alım gücünün düşüklüğü ile fiyatlar olması gerekenden pahalı ama ultra pahalı da değil.
10-15 yıl önce fiyatlar minimal değiştiği için insanlar hemen ev almalıyım araba almalıyım kıyafet almalıyım altın almalıyım demezdi.. daha bilinçli bir tüketim vardı.. o yüzden kimse kimseye kolay kolay kazık sokamazdı..
Son yıllarda her şeyin fiyatı 3 ay da bir değiştiği için daha da zamlanmadan ev alayım araba alayım ayakkabı alayım, hatta lan zaten hibir şey alamıyoruz gidip kafe de bir ymek yiyeyim bari diye bilinçsiz bir tüketim başladı..
e fırsatçılar da normalde 2x artması gereken fiyatı 5x artırmaya başladılar.. fiyatlar ne kadar çok artarsa zombi ggibi insanlarda bir daha alamayız diye saldırmaya başladılar..
ama fiyatlarda çok ciddi bir artış var. vergiler de üstüne fatality yapıyor.. ama kendimce şöyle bir hesap yaptım..
reno kango 2010 model ( sıfır ) arabayı babam 2010 yılında 36000 liraya almıştı...
geçen hafta muadili sıfır opel combo orta dolu otomatik vites arabayı 1.300.000 liraya aldı..
asgari ücretle hesap edersek hemen hemen aynı orana denk geliyor 50-55 katı civarı sanırım..
Kayseri Merkeze yakın sakin memur mahallesin de 2014 yılında 3+1 140 metrekare evi 150 bin liraya satmıştı..
2020 yılında 350 bin liraya da balıkesir burhaniye de güzel bir köyde eski taş ev ve bahçesini alıp( kale gibi kalın ve sağlam duvarları vardı evin ) restore ettirip bir de üstüne kat çıktı. modern teraslı bir villa yaptı..
geçenler de emlakçıya sorduk kaç para eder.. 13 milyona koyalım abi ilana dedi.
evi asgari ücretin 130 katına mal edip bugün satmaya kalksa 500 katına satabilir..
araba hesabında çok bir oynama yok gibi ama ev konusunda saçma sapan bir fiyatlandırma var.. o da şundan kaynaklı sanırım.. 10 yıllık evin yapım maaliyeti ile yeni yapılan evlerin maaliyeti bir değil... ama fiyat konusunda 10 yıllık evle yeni bir evin arasında çok fiyat oynamıyor..
adam 5 milyona mal edip 10 milyona satıyor diyelim günümüz de.. 10 yıllık evin maaliyeti hesaplandığında benzer bir evin fiyatı 9 milyon olsun diyelim.. diğerinden 10 kat daha fazla kar edebiliyor..
-
wert bunu yazdıPanxeR bunu yazdı
2015 yılında sıfır bir orta segment araç 43-50 bin tl arasına alınabiliyordu
2+1 3+1 evler 110.000 ile 150.000 tl arası idi
2015 1 gram altın = 90 TL ortalama ile
1.7 KG altın 1 ortalama ev ediyormuş.
2025 ortalama ev 3 milyon ile 5 milyon arası bunlar yukarıdaki rakamlara denk evler giriş seviyesi
1 gram altın 5.100 TL
3 milyon tl 588 gram altın yapıyor
yani evler pahalanmamış bizim alım gücümüz düşmüş
genel olarak arsa ve ev fiyatları dolar bazında sabit gezer.
Yani 150.000 tl 2015 de 60.000 $
3.000.000 tl bugün 73.000 $araya pandemi vb girdiği için reel dolar enflasyonu hesaba katarsak ev fiyatları gerçekte sadece %5 yükselmiş.
bunu arkadaşlara anlatamıyorum ev alacağıma 5m yi atarım faize faizi yerim diyorlar
ben lan kimse kimseye bedava para vermez diyorum izah ediyorum felanda "alım gücü" kavramı kafalarında bir canlanmıyor
asra ev muhabbetinde şöyle bir durum var ekonomide arzı sınırli ve talebi git gide artan bir durum var uzun vadede genellikle değeri düşmez
kısa vadede ise değer artışı için imar durumu olur altyapı geliştirmesi olur çevre parsellere yapılan projeler olur onlarda da değer artışı söz konusu olabilir
Oarkadşın kafsını sikim o kafayla 10 sene sonra o faizle keser sikini yer artık
-
Para bir miknatis gibi belirli bir zumrenin elinde her gecen gun birikiyor.
Uzun vadede bu ekonomik sistemin ve bu fiyatlarin surdurulebilir oldugunu dusunmuyorum.
Bir devlet kurumu olan Toki, istese bu sistemin icinden gecer ama onlar da gostermelik isler yaparak bu sisteme canak tutuyor.
Kutengri tarafından 26/Eyl/25 07:53 tarihinde düzenlenmiştir -
Beton firmasında çalışan biri olarak 2015 te 1 metreküp beton birim fiyatı 550 TL di. iskonto ile 400 e kadar iniliyordu. yıl 2025 beton maliyeti 3500 TL-4000 arası gidiyor şu anda inşaat ciddi derecede düştü son 2 haftadır faizlerin düşmesi ile bir tık hareketlenmeye başladı fakat uzun sürmez.
2019 da kendime ev aldım 350 bine pazarlıkla 3+1 net 153 metre çift banyo çift balkon deniz manzaralı silivriden plakama özel otoparkım cocuk parklı yetişkin ve cocuk havuzlu, yıl 2025 benim evimin fiyatı şu anda oldu 10 milyon sadece 6 senede kredi çekip aldım kredi taksitim bittiğinde yıl 2024 tü alırken bile zorlanmışken şu anda alınacak olan evlerin kredi borcu bitmez. Ömür biter borç bitmez yazık günah gerçekten yazık. Evi alırken 22 bin TL para alıyordum. şu anda 100 bin TL fakat o zamanlar o parayla macam yerken şimdi aldığımla yemiyor. Çünkü yarın belli değil cocuktu hanımdı evdi işti arabaydı fln derken para kalmıyor. Asgari ücret alan kardeşim ne yapacak ?
-
zeybekustasi bunu yazdı
bunlar gerçek doğrulanmış bilgiler mi ?
-
MeTiN_7 bunu yazdı
Beton firmasında çalışan biri olarak 2015 te 1 metreküp beton birim fiyatı 550 TL di. iskonto ile 400 e kadar iniliyordu. yıl 2025 beton maliyeti 3500 TL-4000 arası gidiyor şu anda inşaat ciddi derecede düştü son 2 haftadır faizlerin düşmesi ile bir tık hareketlenmeye başladı fakat uzun sürmez.
2019 da kendime ev aldım 350 bine pazarlıkla 3+1 net 153 metre çift banyo çift balkon deniz manzaralı silivriden plakama özel otoparkım cocuk parklı yetişkin ve cocuk havuzlu, yıl 2025 benim evimin fiyatı şu anda oldu 10 milyon sadece 6 senede kredi çekip aldım kredi taksitim bittiğinde yıl 2024 tü alırken bile zorlanmışken şu anda alınacak olan evlerin kredi borcu bitmez. Ömür biter borç bitmez yazık günah gerçekten yazık. Evi alırken 22 bin TL para alıyordum. şu anda 100 bin TL fakat o zamanlar o parayla macam yerken şimdi aldığımla yemiyor. Çünkü yarın belli değil cocuktu hanımdı evdi işti arabaydı fln derken para kalmıyor. Asgari ücret alan kardeşim ne yapacak ?
Şehir neresi hocam ?
2016 yılında c20 betonu 80₺/m3 demiri 800₺/ton a alıyordum
o yıllarda 250.000 ₺ye iyi bir semtten 4+1 ev alınıyordu
kabaca demirden gidersek 250 ton demire alınıyordu şu an demir 28.000₺ beton 2000₺
28.000x250 desek 7.000.000 yapıyor ki orada şu an evler o fiyatlarda
2016 dan beri acayip şekilde develüasyon oluyor alım gücü 0 a yaklaştı
Allah ev sahibi olamayanlara yardım etsin kolay iş değil
-
Maaşlar arası makas çok açık o yüzden
2012 de bostancıda kira 1200liraydı, öğretmen emeklisi 1 maaş ile kirasını ödeyip üstüne mutfak masrafları ve faturayı çıkıp birzde para artırıyordu, 2. Bi emekli varsa da onun maaşı da ful artıyodu, modada ise ilk maaş dah hiç artma olmuyordu.
şimdi bostancıda kiramar 65 den başlıyor 100e kadar var, geçen bacanak tuzladan 38 e 2+1 ev tuttu, bi arkadaşın abisi de ümraniyere böbreğini çalacakları mahalleden 28 e tuttu geçen sene
mesele ise şu, asgari ücret çok düşük şuan en az 45 olmalı ama büyüklerin maaşları sabut kalmalı
adam torpille aselsan iştirakine giriyor şuan 120k maaş, yaş daha 26 şehir üni mezunuydu, e bu adam veremez 60 veriyor. 2 doktorun evine şuan en az 200 giriyor en iyi ihtimalle 400 giriyor. Sarece kadıköyü dolduracak doktor mühendis bulunmaz mı 20 milyonluk şehir
Millette para çok 2,5 milyona polo satılıyor hocam millet karısına alıyor çarpar diye
bu zenğinlerden vergi adam akıllı alınsa böyle olmaz durum, adam 100 bine ev kiralıyor 1 lira verği vermiyor şurda sen dükkan açsan 100 liraya axurcubur satsan senden yüzde 20 gidiyor
-
Geçenlerde bir emlakçıyla anlaştık, evi tuttuk. Sözleşme için ev sahibi oğluyla beraber geldi. Meğer adam oğluna yatırım olsun diye ev almış; kira da direkt çocuğun hesabına yatacak. Çocuk daha yeni üniversiteye başlamış, 2 yıllık bölüme gidiyor. Yani her ay cebine 2x asgari ücret kira girecek.
Aynı binada adamın bir evi daha kirada. Muhtemelen o da diğer çocuğu içindir diye düşündüm.
Bilmiyorum, bana garip geliyor. Birinin barınma sorunu, ötekinin üniversitede harçlığı oluyor :DHa bu arada adamın aynı sitede 3x evi var, birini annesine almış. Hani artık siz düşünün.
Allah dahada çok versin, gözümüz yok. Ama insan düşünmeden edemiyor.