folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Polislerin Ne Yapmaya Hakkı Var Ne Yapmaya Hakkı Yok?



Polislerin Ne Yapmaya Hakkı Var Ne Yapmaya Hakkı Yok?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Kayıt Tarihi: 25/Temmuz/2002
    Erkek

    Haklarınızı bilin artistlik yapmayın hiç bi polis size götlük yapmaz.


    ftw
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Şubat/2005
    Erkek

    -polis sokakta gördüğü herkesi durdurup kimlik sorabilir, kimliği olmayanları karakola getirip ceza yazar artı kimliğini ispat edilene kadar bekletir(genelde uygulanmaz bu).

    -polis size kimlik soruyorsa sizde polise üniformalı yada sivil farketmeksizin kimlik sorabilirsiniz, yalnız bizim ülkemizde şöyle bir durum var, polis size muhtemelen "kimliğinizi görebilir miyim? beyefendi" demez, size "kimlik alayım" falan der sizde bu tutuma sinirlenip önce sen göster kimliğini kardeşim falan diye artistlenirseniz duruma göre sonuçları olabilir ancak "memur bey bende sizin kimliğinizi görebilir miyim, malum güven olmuyor" falan diye yumuşak bir şekilde giriş yaparsanız sıkıntı olacağını sanmıyorum.

    -polisin üst arama olayı bambaşka bir şey ben istanbuldayken aylık olarak mahkemeden karar çıkardı, mahkeme derdi ki polise; "3 ay boyunca istanbuldaki herkesin üstünü arayabilirsin" bu karar hala çıkarılıyormu bilmiyorum.

    -polisin araç aramsıda yukarıdaki olayla aynı olay ancak polis arama kararı olmasa bile aracın camından içeri baktığında görünür bir yerde suç  şüphesi taşıyan bir şey görürse aracınızı arayabilir, mesela torpidoda silah görürse sizi indirip torpidoyu ve tüm a racı arayabilir.

    -polis ev araması yapamaz, polisin evi araması için ancak mahkeme kararı gerkir gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de c. savcılığı 24 saat içerisinde mahkemeye sunmak kaydıyla ev aramasına karar verebilir.
     ancak devam eden bir suç varsa arayabilir yani siz sokakta uyuşturucu satarken(örneğe bak amk) kaçtınız evinize girdiniz poliste peşinizden geliyor işte o zaman sizine evinize girebilir.

    -yunuslarla normal polislerin arasında hiç bir yetki farkı yoktur sadece onlar daha genç (heyecanlı) oldukları için ve sadece önleyici asayiş uygulamaları(durdurma, üst arama, kimlik sorma vs.) yapptıkları için daha çok insanlarla muhattab olurlar.

    -çapraz sorgu vs işleri terörle mücadele, organize suçlar vs gibi şubelerde yapılır, kıytırık olaylarda olmaz öyle bir şey, ayrıca polis ve savcı sorgu yapamaz. sorguyu sadece mahkeme yapar, savcılık ve polis ifade alırlar. yani savcıda poliste siz ne söylerseniz onu yazmak zorundadır.

    polislerle fazla dalaşmamak alttan alkmak iyidir arkadaşlar ben bir polis olarak bunu size söyleyebilirim ve tavsiye ederim, yürkiye idarenin vatandaşa karşı güçlü konumda olduğu bir ülkedir, televizyonlar da polisten şikayetçi on yıl geçti hakkını aldı vs. gibi haberler çıksada genelde mahkemelik olduğunuzda her duruşmada karşı karşıya gelmek sizin psikolojinizi bozacaktır, ancak polisler mahkemelere alışıktır, benim mesela dünya kadar mahkemem var bir eksik bir fazla fark etmiyor sıkıntı olursa(mukavemet, hakaret falan) davacı oluyorm ve bir iki sene içerisinde ceza alıyor karşı taraf, en son bana hakaret eden birisi bir yıl aldı mesela onuda 7000 tl ye çevirdi mahkene. kısacası türkiyede devletle(devlet polis olabilir yada herhangi bir kurum) fazla dalaşılmaz, haklı bile olsanız adalet geç gelir ve sizi tatmine etmez.

     

    başka sorular varsa alabilirim.

     

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2015
    Homo

    @Arlong hocam bomba imhacilar paketi neden funyeyle Uçurur? Su terazisi kullanılan bombalar vs de kan gövdeyi götürmesi lazım ama hiç görmedik?

     Bir sorum daha var. Haklı eylemlere müdahele ederken vicdan azabı çeken polisler var mı? 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyberAngel
    CyberAngel's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2008
    Erkek

    Bir ara polisle yaşadığım bir olayı anlatim size.Kaza yapmıştım babamla adliyeye gitmiştik kararnameyi almak için.Kararname için bir koridordan bir koridora gidiyordum sürekli.Bir tane sivil polis sabahın köründe adliyenin içinde bir daha buradan geçme dedi bana.Polis olduğunu bilmiyordum tabi ben.Hayırdır bir sorun mu var dedim.Geçme dediysem geçmiyeceksin dedi.Burası adliye ve benim yolum bırası sana soracak değilim dedim.Yürüdüm gittim.Bir daha geçtim aynı koridordan ayağa kalktı üzerime yürüdü it oğlu it.O an polis olduğunu anladım ama kadar sinirlenmiştim ki sen adliyede bana sokak serserisi gibi nasıl çatarsın lan diyerek bende üzerine yürüdüm.Bir sürü arkadaşı geldi ayırmaya.Onlar da polis tabi.Belli ki benden böyle sert bir tepki beklemiyorlardı.Allah var tırstılar yoksa o sinirle suratını sağtmak bir kaç saniye alackatı.kendimi kaybettim çünkü.Bir polis arkadaşı düzgün konuşup sakinleştirdi beni.O it oğlu iti de götürdüler.

    Sonuç olarak devletin polisi bu kimliğine güvenip adaletin dağıtıldığı yerde bana sokak serserisi gibi çatma cesaretini kendinde buldu.Bakın bunu adliyede yapan polise canımızı malımızı nasıl sokaklarda teslim edebiliriz bir düşünün.

    Gezi parkı olaylarında da yaşı küçük kuzenimi içeri almışlar.Sonradan öğrendim.Gittik almaya ama o sırada eylemler sürdüğü için polis barikat kurmuştu.Barikata yaklaşmayın diye uyardılar.Bizde bizden zarar gelmeyeceğini uygun bir lisanla anlattık.Barikatın önünde beklememize izin verdiler.Tabi ilçe emniyetin önünde beklesekte kuzenimi almam için içeri sokmuyorlardı.O sırada barikatın kurulduğu yerin tam karşısında iş adamları derneği gibi bir dernek vardı.Sonradan öğrendim ki orada cemaat sohbetleri yapılıyormuş.O sırada içeri 20 kişi girdi diyebilirim.Biz barikatın önünde durma iznini zor alırken adamlar polisle ahpap olmuş girip çıkıyorlar.Bunda bir şey yok elbette.Lakin daha sonra içeriden bir o.çocuğu çıktı.Polise gezi parkı eylemlerine katılanlar için bu piçler için sizde burada bekliyorsunuz dedi.Polisten ses seda yok.Tabi bizim ne için orada olduğumuzu biliyorlar.Gezi parkı eylemlerine katılanlara küfür eden adama ses çıkarmadıklar ama biz orada olmasak belki polislerde küfür edecekti.

    Barikatın önüne bir araba geldi içinden bir aile indi.Adam çocuğunu kucağına almış karısı ağlıyor.Avukatmış adam.Bana baş savcıyı aratmayın şimdi diye bağrıyor adam.Meğersem bunlar eylem bölgesinden araba ile geçerken polis cama tıklamış.Karısıda polis diye camı açar açmaz sıkmışlar biber gazını.Çocukta kucağında tabi kadının.Sonra olayın akıbeti ne oldu bilmiyorum.Adamı içeri almadılar.Gitti zaten avukat.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Şubat/2005
    Erkek
    tustanbakanadam bunu yazdı

    @Arlong hocam bomba imhacilar paketi neden funyeyle Uçurur? Su terazisi kullanılan bombalar vs de kan gövdeyi götürmesi lazım ama hiç görmedik?

     Bir sorum daha var. Haklı eylemlere müdahele ederken vicdan azabı çeken polisler var mı? 

    bomba imhayla ilgili bilgim yok malesef çok sıradışı bir soru geldi:) ama mantıken yaklaşmıyorlar uzaktan imha ediyorlar işte imha esnasında patlama falan olursa görevliler zarar görmüyor.

    eylem konusunda eylemin haklı olduğu olmadığı kişilere göre değişir.  vicdan azabı çeken polis vardır mutlaka neden olmasın poliste insandır nihayetinde.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2009
    Erkek

    http://www.uzmantv.com/polis-hangi-durumlarda-ust-aramasi-yapabilir

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zalimadam
    zalimadam's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Şubat/2011
    Erkek

    onu bunu bilmiyorum ama geçen polisi dükkandan kovdum hiç te birşey olmadı.

    ama suçluydu yoksa kıyameti koparırdı.

    gelmiş battal gazinin torunu gibi sağa sola artislik yapıyor.

    müşterilerden birkaçının kimliği yok diye azarladı karakola götürrüm filan dedi. seslenmedim.

    en son bana kalk ayağa evrakları getir bakayım koç dedi. benim kafadan sıcak bir his geldi kayış koptu.

    kalktım çık dışarı dedim nasıl memursun sen dedim müşterilerimi kaçırdın üstüne iş yerimin huzurunu bozdun üstüne müşterilerime baskı yaptın üstüne bana hakaret ettin. koça benzer bir halim mi var ?. adım uğur. beyfendi de diyebilirsin. ama iş yerimde asla muşterilerimin huzurunu bozamasın çık dışarı sinirimi bozma dedim.

    çıt çıkarmadı çıktı dışarı . konuşabilirmiyiz beyfendi dedi. gittim tabiki dedim. özür dilerim denetim sırasında birini döven bir şahıs kafeye kaçmışta bu yüzden hızlı hızlı girdik filan dedi.

    bende özür diledim haklısnız dedim stresli olabilrdiniz dedim işiniz zor dedim buyrdun birşeyler için sakinleşin dedim.

    teşekur etti kimlikere baktıktan sonra gitti.

    az daha viski açıp karşılıklı sevişmek için ön sohbet hazırlıkları yapacaktık :D

    haklı olduğumda yumuluyorum ben acımıyorum.

    hiç sevmiyorum polisleri. anında kesiyorum önlerini. laf ettirmiyorum.

    insan olsunlar canımı yesinler.

     

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Ağustos/2012
    Erkek

    geçen gene yolda yürüyerek giddiyoruz fiat marka aracında 2 tane devriye polis amca bizi çevirdi gece 1 falan direksiyondaki kilolu beyfendi dediki kimlik var mı dedik ki arkadaşın eve kadar gittik bizim eve gidersek gösterelim kimlikleri polis dedi öööööyle olmaz tc verin ordan bakalım verdim tc yi tablete yazdı ne edersiniz falan derken yanımdaki arkadaş dişçiydi gelsem seni bulabilirmiyim dedi arkadaşa arkadaş benim size orda faydam olmaz öne falan alamam sizi gelsenizde dedi
    polis amca hemen döndü ve dedi ki ben sadece çayını içip gidicem " sanki kahve ya hastahanede çay içicek .d  " 
    değişik insanlar türlü türlü insanı var polis teşkilatınında ... 

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ottomanmurat
    ottomanmurat's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Ağustos/2005
    Erkek
    Arlong bunu yazdı

    -polis sokakta gördüğü herkesi durdurup kimlik sorabilir, kimliği olmayanları karakola getirip ceza yazar artı kimliğini ispat edilene kadar bekletir(genelde uygulanmaz bu).

    -polis size kimlik soruyorsa sizde polise üniformalı yada sivil farketmeksizin kimlik sorabilirsiniz, yalnız bizim ülkemizde şöyle bir durum var, polis size muhtemelen "kimliğinizi görebilir miyim? beyefendi" demez, size "kimlik alayım" falan der sizde bu tutuma sinirlenip önce sen göster kimliğini kardeşim falan diye artistlenirseniz duruma göre sonuçları olabilir ancak "memur bey bende sizin kimliğinizi görebilir miyim, malum güven olmuyor" falan diye yumuşak bir şekilde giriş yaparsanız sıkıntı olacağını sanmıyorum.

    -polisin üst arama olayı bambaşka bir şey ben istanbuldayken aylık olarak mahkemeden karar çıkardı, mahkeme derdi ki polise; "3 ay boyunca istanbuldaki herkesin üstünü arayabilirsin" bu karar hala çıkarılıyormu bilmiyorum.

    -polisin araç aramsıda yukarıdaki olayla aynı olay ancak polis arama kararı olmasa bile aracın camından içeri baktığında görünür bir yerde suç  şüphesi taşıyan bir şey görürse aracınızı arayabilir, mesela torpidoda silah görürse sizi indirip torpidoyu ve tüm a racı arayabilir.

    -polis ev araması yapamaz, polisin evi araması için ancak mahkeme kararı gerkir gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de c. savcılığı 24 saat içerisinde mahkemeye sunmak kaydıyla ev aramasına karar verebilir.
     ancak devam eden bir suç varsa arayabilir yani siz sokakta uyuşturucu satarken(örneğe bak amk) kaçtınız evinize girdiniz poliste peşinizden geliyor işte o zaman sizine evinize girebilir.

    -yunuslarla normal polislerin arasında hiç bir yetki farkı yoktur sadece onlar daha genç (heyecanlı) oldukları için ve sadece önleyici asayiş uygulamaları(durdurma, üst arama, kimlik sorma vs.) yapptıkları için daha çok insanlarla muhattab olurlar.

    -çapraz sorgu vs işleri terörle mücadele, organize suçlar vs gibi şubelerde yapılır, kıytırık olaylarda olmaz öyle bir şey, ayrıca polis ve savcı sorgu yapamaz. sorguyu sadece mahkeme yapar, savcılık ve polis ifade alırlar. yani savcıda poliste siz ne söylerseniz onu yazmak zorundadır.

    polislerle fazla dalaşmamak alttan alkmak iyidir arkadaşlar ben bir polis olarak bunu size söyleyebilirim ve tavsiye ederim, yürkiye idarenin vatandaşa karşı güçlü konumda olduğu bir ülkedir, televizyonlar da polisten şikayetçi on yıl geçti hakkını aldı vs. gibi haberler çıksada genelde mahkemelik olduğunuzda her duruşmada karşı karşıya gelmek sizin psikolojinizi bozacaktır, ancak polisler mahkemelere alışıktır, benim mesela dünya kadar mahkemem var bir eksik bir fazla fark etmiyor sıkıntı olursa(mukavemet, hakaret falan) davacı oluyorm ve bir iki sene içerisinde ceza alıyor karşı taraf, en son bana hakaret eden birisi bir yıl aldı mesela onuda 7000 tl ye çevirdi mahkene. kısacası türkiyede devletle(devlet polis olabilir yada herhangi bir kurum) fazla dalaşılmaz, haklı bile olsanız adalet geç gelir ve sizi tatmine etmez.

     

    başka sorular varsa alabilirim.

     

    Polis asker devleti oldugu için bu ülke yillarca darbeler işkenceler zulmler gördü sag görüşlü ak partili biriyim ama ülkenin polis devleti asker devleti olmasını vatandaşın bu zümrelerce ezilmesini isteme adam gider hirsizlik yapar adam bıcaklar dolandirir yada pis işler yapar karakola gider hiç birşey olmamiş gibi gider ama bir vatandaş haksız yere polisten askerden vs dayak yemiştir dedigin gibi yukarda polis asker memur mukavemet yasasindan yararlanir yani özalin benım memurum işini bilri prensibi ile sıyrılır dedigin gibi birsürü davam var gelip gidiyorum yanlış 3-5 vukat işleyen polis atılsın görevden görevi kötüye kullanmaktan öyle bir polisler varki kaçak telefon satan kaçak sıgara kaçak yakıt daha neler yani bu ülkeyi düzetlmek istiyorsak önce devleti onun memurlarını yada halk için olanlar halkın parasi ile yaşayanları düzeltmek gerek

     

     


    Hayallerinizi Sadece Biz Gerçekleştiririz.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2010
    Erkek

    Konuyla biraz alakasız olacak ama merak ediyorum. Polis muritler cevaplarsa memnun olurum.

    Polis Muritler a haber kanalında deşifre programında 40 bin polisin emniyet Genel Müdürlüğü ile mahkemelik olduğunu söyledi. Söyleyen kişi de emniyet sen kurucusu sıradan birisi değil.  

    Bu kadar çok polisin mahkemelik olma sebepleri nedir? Tabii ki hepsinin ayrı ayrı sebebi olabilir lakin rakam ciddi?  Milli Eğitim de Askeriye de daha fazla personel var bu kadar gündeme gelmiyor. Fg örgütünün etkisi var mı? Veya muhtemel sebepler nedir?

    Diğer bir durum da kom sınavı mı nedir? Bu program dan sonra soruşturma açıldı. 1000 polisten 688 i yanlış soruyu aynı şıkta işaretlemiş. Yedek polis adayları iptal edildi. Yaklaşık 6000 kişi.bu konularda ne düşünüyorsunuz? 

    Konu ile ilgili olarak; abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphe duyulmaz. Madem haklısın veya yasa dışı bir işin yok kimlik istersin uslubunca ki vermek zorunda.

Toplam Hit: 10549 Toplam Mesaj: 96