Polislerin Ne Yapmaya Hakkı Var Ne Yapmaya Hakkı Yok?
-
tustanbakanadam bunu yazdıtereke34 bunu yazdıcanerator bunu yazdı
Son zamanlardaki konulardan kafama takıldıda örneğin bir sivil polis gelip polisim kimlik ver dese önce ben onun kimliğini görmek isteyebilir miyim? Bir polis durduk yere üstümü arayabilir mi? Eve polisim diyip dalabilirmi yoksa izinmi gerekir vs vs gibi nedir bu işin sınırları?
abi polise mukavemet diye bir olay var, sanane lan desen adam yalan söyleyip bahane ediyor, suç şüphelisi felan diye. bu ülkedeki yasal boşluklar polisler lehine mükemmel işliyor. eve giremez öyle kafasına göre ama. diğerleri geçerli
yukarda birisi demiş sivilse görme hakkın var diye. adam üniformayı kostümcüden alır çok mu dert? istenemez mi yani üniformalıyada. polislerle uğraşmayın polis demeyin ben gidiyorum. anladığım kadarıyla NoToLeRaNcE nickli mürit polis. Terörle mücadele ve morg kokusu hakkındaki engin bilgilerine dayanarak diyorum , ona sor.
Cok bos konusan bi adamsinda, bu derece de olman yani helal valla. Kac yasindasin bilmiyorum da otur bilgisayarinin basina olu resimlerine videolaria bakıp korkunçlu haller yarat kendine, hadi.
-Ev is yeri vs. Aramada savcidan izin gerekli kafasina gore hic bi polis girip evini arayamaz, aramazda bunun sucu agir.
-Polis resmide olsa sivilde olsa sana kendini tanitma kimligini gostermek zorundadir. Resmi polise kimlik sormak biraz abes ama duruma gore tabi ki de sorabilirsin. Ama polis hosgoru ile yaklasacagi varsa bu durumu ortadan kaldirir bu hareket. Ama dedigim gibi hakkin var,
-Sende ona kimligini vermek zorundasin. Kimligin ustunde yoksa kimligini belli edecek bilgilerini vermek zorundadin. Hala diretirsen alip nezarete atabilir. Savciyi durumdan bilgilendirir, savcilik nezdinde olay devam eder.
-polis supheli herkesin uzerini ara, ama bu kaba ust aramasi seklindedir. Elini tutupta senin cebine sokamaz, yada sahsi cantani aracinin torpidosunu yada bagajina bakamaz. Bakabilecegi tek durum vardir. Onun adıda makul süphe durumundadir. Yani belinde kabariklik gorup kapsamli aramaya gecebilir.
-
bi gün arkadaşlarla sahilde oturduk bira içiyoruz. yan tarafa ekip arabası geldi. sonra da bi tane genç bi polis geldi verin kimlikleri falan artist artist konuşmaya başladı. bi görseniz sakalları yeni çıkıyo. biz uyuz olduk tabi ama bişey demedik. verdik kimlikleri, arkadaşlardan birinin de kimliği yoktu. polis ne biçim adamsın lan sen kimliğin yok gibi bişeyler dedi. arkadaşta düzgün konuş unutmuşum işte dedi. polis bi anda ne diyosun lan sen diyip bağırdı ve üstüne yürüdü arkadaşın. tabi polis bağırınca arabadaki polislerde inip geldiler.
ben gayet sakin bi tavırla ayırmak istedim arkadaşla polisin arasına gireyim derken. genç olan polis yumruğu indirdi gözüme. sonra arkadaşta bana yumruk atana kafa attı. diğer poliste diğer arkadaşa vurmaya başladı. sonra ben de şoför olan polise vurdum. 3 e 3 yaklaşık 10-15 dk kavga ettik polislerle. en son 2 si yerde hareketsiz pes etmiş şekilde yatıyodu. diğer polis havaya ateş ederek kaçmaya başladı. biraz kovaladık sonra geri döndüm bizim arabanın yanına. tam o anda kafamı bi çevirdim. hiç yoksa 10 tane(minimum) ekip arabası gelmiş. artık polislerden biri nasıl bi anons yaptıysa amk
bizi bulunduğumuz yerde etkisiz hale getirip 20dk(abartmıyorum) jopla ve tekmelerle dövdüler. 10 dkdan sonra sırtıma gelen jopları artık hissedemedim. hissiz bi şekilde yeter amk bitsin artık diyodum. saniyede 10 tane jop darbeleri geliyo. her neyse dayak faslı bitti ve bizi karakola götürdüler. karakolun kapısından ellerim ters kelepçeli halde girerken o anda uçan tekmeyle bi polis göğsüme doğru yapıştırdı. yere düştüm ve yerdeykende bi kaç tekme attı. orda artistlik yapıyodun konuşsana lan şimdi diyodu. aç kelepçelerimi ananı bile sikerim dedim. bu sefer diğer polislerde vurmaya başladı. bi karakola girseydik durun amk :)
karakola girdik nezarethaneye bile sokmadan içerde bi güzel dövdüler. eller ters kelepçeli sürekli tekme tokat vuruyolar. biz de boş durmuyoruz elimizden gelen tek şey orda ana bacı küfür etmek. biz de sürekli küfür ediyoruz. sanırım bi emniyet müdürü anonsu duymuş başka bi ilçenin emniyet müdürü geldi onun sayesinde dayak yemeyi bitirdik.(dünyanın dayağını yedik) sabah oldu mahkeme var dediler. karakolun girişinde bi baktım 3 polis oturuyo. birinin bacağı alçıda, diğerinin kolu alçıda, birinin de gözleri falan mosmor burnu sargıda oturmuş mahkemeyi bekliyolar.
bizimde durumlar iyi değildi. sırtımızda morarmamış yer yoktu. öyle göz altı morlukları gibi değil bildiğin mor rengiydi :) 1 hafta acıdan ağrıdan uyuyamadım hareket edemedim. olaydan 6 sene geçti ve hala bel ağrısı çekiyorum.
...
sonuç olarak 8'er ay ceza aldık. savcı bizim raporları görüp polislere de dava açtı. fakat onlar ceza almadı. o kadar yediğimiz dayak ve aldığımız ceza yanımıza kar kaldı. aldığımız cezalar ertelendi ve 5 yıl içinde suç işlemediğimiz için şu an silinmiş durumda. biz o dayağı bi polis olarak yesek karşımızdakiler de en az bizim aldığımız kadar ceza alırdı. fakat polis oldukları için cezasız atlattılar. tavsiyem iş mahkemeye devlete kalırsa her şekilde haksız çıkarsınız. tavsiyem bence polise zorluk çıkarmayın ama kendinizi de ezdirmeyin ki sizi ezmesinler.
-
swordfish bunu yazdıMustafa bunu yazdı
Bu arada belirteyim motorlu Yunus ekiplerin direk ağız burun dalmaya yetkileri var diye biliyorum.
adamın götünden kan alırlar nasıl direkt dalıyor :)
sen polise vuraya filan kalkmazsan bi skim yapamaz...
1 taksicinin 5 polisi yere serdiğine şahit oldum.
Taksici ceza almadı.
-
-
normal bir şekilde görevini yapan insani çerçevede işini adam gibi polise artistlik yapmak şerefsizliktir, ama polislerin bir çoğu vatandaşa bu fırsatı vermeden kendileri bunu yapıyor
birgün arkadaşla tarlalık bir alanda arabayı çektik bira içiyoruz neyse geldi bir ekip dedi asayiş kontrol arama yapıcaz indik arabadan üstümü aramaya yeltendi dedim gerekli izniniz var mı kıllık için değil hakkım sonuçta var var dedi görebilir miyim dedim bakıyor mal mal anladım yok neyse önce elle kontrol etti üstümü sonra o.ç cüzdanımın içine kadar baktı arabanın bagaj torpido ne varsa baktı anladım uyuşturucu arıyor ama önce bir gbt ye bak gerekirse gidelim kanıma bile baktırırım sıkıntı yok ama cüzdanım benim mahremimdir
kimseyi rahatsız etmeden tarlalık alanda arabada içki içmek suç değil hee trafik suçu mu hareket halinde değiliz he sıçsam bile trafik cezası kessin yani
pazar gecesi sabah iş var seastar gibi ters gitsem diretsem pataküte girişçem karakolda sabahlıycaz vs vs ertesi gün işe gidemeyeceğim kurumsal bir bankada çalışıyorum sırf bu yüzden işe gidemesem kötü izlenim uyandıracak belki işimden olacağım mahkemelik olucam vs vs kim yüzünden
"21 yaşında beline silahı takıp adam oldum zanneden kanun bilmeden ortama salınan bir şerefsiz yüzünden "
Korktuğumdan mı hayır ekipteki 3 üçünüde teke tekte yerim ama bir geleceğim düzenim var ehliyet alma harici karakolun önünden geçmemiş bir adamım askerde polislerle aynı yerde askerlik yaptım her işin piçliğini anlatıyorlardı bazılarının ne kadar ş. Olduğunu biliyorum zaten neyse
Emniyet genel müdürlüğüne mail attım arayamaz dedi hukuki yönden hakkını arayabilirsin vs uğraşmadım aslında uğraşmak gerek sokaklardaki müptezelleri kafalarına göre arıyorlar adam ipsiz sapsız zaten bir kaçı verilse mahkemeye bu adamlar bunu yapmazlar eminim
Memlekette arkanda dayın yoksa adalette yok ama AKP il başkanının oğlu yeğeni olup onu arasak yapabilir miydi aynı şeyi acaba
o akşaM bana o izni gösterseydi göt olup kalıcaktım böyle memura can kurban
havalimanında güvenlik olarak çalışıyordum yolcu kontrollerinde
adam gelir bana artisliğine tamamen sen neye dayanarak hangi kanuna ne hakla çantamı xray de benim üstümü dedektör le ya da elle arıyorsun derdi gayet sakin şekilde
adama
4 belge sunardım
5188 sayılı özel güvenlik kanunu
mülki idare amirinin yazılı talimatı
ve uluslar arası sivil havacılık kanunu
milli sivil havacılık kuralları
kağıdını çıkartır gösterirdin okur okur heee der göt olur kalırdı polisde bunu yapsın işte kanuna kitaba uygun
-
Mustafa bunu yazdı
-Evi araması için savcılıktan izin alınması gerek.
-Üstünü aramaya izinleri var.Zaten üstünde yasadışı bir şey yoksa kıllık yapmanın manasıda yok.
-Sivil polisse kimlik sorma hakkın var.
Yazili izin olmadan ust aramasi yapamaz
Edit:nereden biliyorum dersen siyasiden gozaltina alindigimizda cok yeltendiler hatta savciyi arayip sozlu izin aldik dediler yemedi git yazili izin getir dedik mal mal suratimiza bakti :-)
CosTeR tarafından 15/Tem/14 10:07 tarihinde düzenlenmiştir -
Seastar bunu yazdı
bi gün arkadaşlarla sahilde oturduk bira içiyoruz. yan tarafa ekip arabası geldi. sonra da bi tane genç bi polis geldi verin kimlikleri falan artist artist konuşmaya başladı. bi görseniz sakalları yeni çıkıyo. biz uyuz olduk tabi ama bişey demedik. verdik kimlikleri, arkadaşlardan birinin de kimliği yoktu. polis ne biçim adamsın lan sen kimliğin yok gibi bişeyler dedi. arkadaşta düzgün konuş unutmuşum işte dedi. polis bi anda ne diyosun lan sen diyip bağırdı ve üstüne yürüdü arkadaşın. tabi polis bağırınca arabadaki polislerde inip geldiler.
ben gayet sakin bi tavırla ayırmak istedim arkadaşla polisin arasına gireyim derken. genç olan polis yumruğu indirdi gözüme. sonra arkadaşta bana yumruk atana kafa attı. diğer poliste diğer arkadaşa vurmaya başladı. sonra ben de şoför olan polise vurdum. 3 e 3 yaklaşık 10-15 dk kavga ettik polislerle. en son 2 si yerde hareketsiz pes etmiş şekilde yatıyodu. diğer polis havaya ateş ederek kaçmaya başladı. biraz kovaladık sonra geri döndüm bizim arabanın yanına. tam o anda kafamı bi çevirdim. hiç yoksa 10 tane(minimum) ekip arabası gelmiş. artık polislerden biri nasıl bi anons yaptıysa amk
bizi bulunduğumuz yerde etkisiz hale getirip 20dk(abartmıyorum) jopla ve tekmelerle dövdüler. 10 dkdan sonra sırtıma gelen jopları artık hissedemedim. hissiz bi şekilde yeter amk bitsin artık diyodum. saniyede 10 tane jop darbeleri geliyo. her neyse dayak faslı bitti ve bizi karakola götürdüler. karakolun kapısından ellerim ters kelepçeli halde girerken o anda uçan tekmeyle bi polis göğsüme doğru yapıştırdı. yere düştüm ve yerdeykende bi kaç tekme attı. orda artistlik yapıyodun konuşsana lan şimdi diyodu. aç kelepçelerimi ananı bile sikerim dedim. bu sefer diğer polislerde vurmaya başladı. bi karakola girseydik durun amk :)
karakola girdik nezarethaneye bile sokmadan içerde bi güzel dövdüler. eller ters kelepçeli sürekli tekme tokat vuruyolar. biz de boş durmuyoruz elimizden gelen tek şey orda ana bacı küfür etmek. biz de sürekli küfür ediyoruz. sanırım bi emniyet müdürü anonsu duymuş başka bi ilçenin emniyet müdürü geldi onun sayesinde dayak yemeyi bitirdik.(dünyanın dayağını yedik) sabah oldu mahkeme var dediler. karakolun girişinde bi baktım 3 polis oturuyo. birinin bacağı alçıda, diğerinin kolu alçıda, birinin de gözleri falan mosmor burnu sargıda oturmuş mahkemeyi bekliyolar.
bizimde durumlar iyi değildi. sırtımızda morarmamış yer yoktu. öyle göz altı morlukları gibi değil bildiğin mor rengiydi :) 1 hafta acıdan ağrıdan uyuyamadım hareket edemedim. olaydan 6 sene geçti ve hala bel ağrısı çekiyorum.
...
sonuç olarak 8'er ay ceza aldık. savcı bizim raporları görüp polislere de dava açtı. fakat onlar ceza almadı. o kadar yediğimiz dayak ve aldığımız ceza yanımıza kar kaldı. aldığımız cezalar ertelendi ve 5 yıl içinde suç işlemediğimiz için şu an silinmiş durumda. biz o dayağı bi polis olarak yesek karşımızdakiler de en az bizim aldığımız kadar ceza alırdı. fakat polis oldukları için cezasız atlattılar. tavsiyem iş mahkemeye devlete kalırsa her şekilde haksız çıkarsınız. tavsiyem bence polise zorluk çıkarmayın ama kendinizi de ezdirmeyin ki sizi ezmesinler.
it iti isirmaz Belkide Şerefsizler Masustan Alçıya Aldırdı Ayaklarını kollarini geçen vardi israilli askerleri bayan erkek makyaj yapıp medyaya yayiıyormuş filistinliler böyle yaptı polisten her bok çıkar arkadşım vardi dogru dürüst polis oldu tam bir o.ç oldu o ortama giren öyle oluyor her şeyi yapıyor hani polis ölünce şehit diyorlarya ne şehiti niyazi oluyorlar kimse her nasil olursa ölsün polise şehit demesin.
-
ottomanmurat bunu yazdıSeastar bunu yazdı
...
it iti isirmaz Belkide Şerefsizler Masustan Alçıya Aldırdı Ayaklarını kollarini geçen vardi israilli askerleri bayan erkek makyaj yapıp medyaya yayiıyormuş filistinliler böyle yaptı polisten her bok çıkar arkadşım vardi dogru dürüst polis oldu tam bir o.ç oldu o ortama giren öyle oluyor her şeyi yapıyor hani polis ölünce şehit diyorlarya ne şehiti niyazi oluyorlar kimse her nasil olursa ölsün polise şehit demesin.
Zihin fukarasısın hocam sen, baskada sana bisey demiyorum. Elestir eyvallah, carpik gorduklerini soyle tmm onada saygim var. Da amk hangi polisin annesini gordun orospuluk yaparken de oc diyecek kadar asalak konuma kendini sokuyosun ? Asalak bile degil seref yoksunu bi adamdin sen, serefin olsa yuzbinlerce insana orospu cocugu demeye dilin varmazdı. Her yanlis yapan insana orospu cocugu denecekse bu devirde, Bende sana mi illa orospu cocugu diyeyim devran bunu mu gerektiriyo ?
Hepsinide siktir ettim, Sehit kavramına bile dil uzatıp binlerce sehidin hakkini bi cirpida gasp ediyosun ya harbiden insan bile degilsin benim gozumde.
-
polis disiplin tüzüğü zaten ağır bir tüzüktür, polisler işledikleri suçlarla alakalı normal memurlardan bir üst cezaya çarptırırlar. 3-5 ceza alan polis atılsın demek hukuksuzluktur ve hukussuzluk kangren gibidir bir yerde çıkar ve önü alınmassa yayılır. polise karşı yapılan hukuksuzlukta zamanla vatandaşada yayılır, en güzeli hukuk sınırından çıkmamaktır.
imlegend bunu yazdıKonuyla biraz alakasız olacak ama merak ediyorum. Polis muritler cevaplarsa memnun olurum.
Polis Muritler a haber kanalında deşifre programında 40 bin polisin emniyet Genel Müdürlüğü ile mahkemelik olduğunu söyledi. Söyleyen kişi de emniyet sen kurucusu sıradan birisi değil.
Bu kadar çok polisin mahkemelik olma sebepleri nedir? Tabii ki hepsinin ayrı ayrı sebebi olabilir lakin rakam ciddi? Milli Eğitim de Askeriye de daha fazla personel var bu kadar gündeme gelmiyor. Fg örgütünün etkisi var mı? Veya muhtemel sebepler nedir?
Diğer bir durum da kom sınavı mı nedir? Bu program dan sonra soruşturma açıldı. 1000 polisten 688 i yanlış soruyu aynı şıkta işaretlemiş. Yedek polis adayları iptal edildi. Yaklaşık 6000 kişi.bu konularda ne düşünüyorsunuz?
Konu ile ilgili olarak; abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphe duyulmaz. Madem haklısın veya yasa dışı bir işin yok kimlik istersin uslubunca ki vermek zorunda.
emniyette polislerin idareyle(emniyet genel müdürlüğü) davalı olmasının sebebi polislere insanca çalışma koşulları sunulmamasıdır, polis hala 1937 yılında çıkan kanuna göre yönetilir, 1937 yılında çıkan kanunu bir düşünün savaştan yeni çıkmış türkiyenın baskıcı bir kanunu. polisi vatandaşın güvenliğini sağlamak için çalışan bir insan değil de devletin neferi olarak gören tüm haklardan yoksun insanın yapısına uymayan bir kanun. e şimdiki polislerde üniversite mezunu falan eskiye göre daha eğitimliler bu kanunun ister istemez sınırları dışına çıkıyorlar olay budur.
-
polis bize şöyle yaptı böyle yaptı diyen müridler içinde şunu söyleyeyim.
türkiyede sadece poliste değil topluca bir kalitesizlik mevcut.
memleket operasyon parası almak için adam kesen doktorlarla, 14 sene ingilizce dersi gösterip what is your name den başka ingilizce öğretemeyen öğretmenlerle , intihalci çanta taşıyan profesörlerle doçentlerle, yalakayla, hırsızla, rüşvetçiyle dolu bir memleket, bu ortamdan norveç polisi gibi dört dörtlük polis çıkmasını beklemek haksızlık olur zaten.
polis toplumun aynasıdır kısacası bir melekette polisin seviyesine bakarak toplumun genel gelişmişlik seviyesini anlayabilirsin. yani polisin kalitesizliği salt polisin kalitesizliği değil toplumumuzun kalitesizliğidir, poliste daha gözönünde bulunan bir görev ifa ettiği için göze batar.