Risale-İ Nur"A Eleştirel Bakış (Risale-İ Nur"Un İçyüzü)
-
Abendrot bunu yazdı:
-----------------------------
tatarramazan bunu yazdı:
-----------------------------ZoRKaYa bunu yazdı:
wehset bunu yazdı:
hepınız toplansanız o eserın %1 ı kadar bı eser olusturamazsınız
Varan 1.. Uğraşmam bile yaa o kadar dini kitap var mektubat var marifetname var o kadar imamı rabbani hazretlernin halidi bağdadi hazretlerinin kitabı var niye yazayım :| Onları okurum o herif te niye yazmış ki o kadar kitap varken :|
-----------------------------eserin adı sanırım er-reddu alerresaildi , risalalere reddiye...
yazar selefi görüşlüdür tarikat tasvvuf olaylarının alayına karşı çıkar islama sonradan katılmış bidat olarak görürler... selefi görüşe göre nurcular suleymancılar nakşiler kadiriler sunlar bunlar hepsi yanlış yoldadır...
senin onların kitabı varken buna ne gerek var dediğin kişilerden biri olan halidi bagdadi hz(!) nakşilerin ve onlardan ayrılma olan suleymancıların gunumuza kadar getirdiği rabıtayı islama sokmuş kişidir... nakşilik ve suleymancılığın en önemli olgusu/farkı rabıtadır...
konuyla alakası şu; kaş yapayım derken göz çıkarmayın... bu konu uzerinden halidi bagdadiyi saidi nursiye tercih etmenin mantıklı hicbir acıklaması yoktur...
Mevlana Halid-i Bağdadi Hz.Leri ile Said-i Nursi Hzlerini kıyaslayarak çok hata etmişsin adaşım.. Çünkü Said-i Nursi hzlerinden önceki Müceddid Halid-i Bağdadi hzleridir..Said-i Nursi Hzleri Halid-i Bağdadi hzlerinin hırkasını giymiş bi mübarektir.. Mevlana Halid-i Bağdadi Nakşibendiliğin son piridir ondan sonra halidilik olarak gelmiştir.. sen bunlara inanırdın inancınmı değişti adaş? Rabıtanın Hadislerde mevcut olduğu barizdir..
Bak sana sadece bi kaç örnek verecem Bediuzzaman(!) said nursinz hakkında:Lem'alar
Sayfa 151
Ahir zamanda İsevilerin dindarları ehl-i Kuran'la ittifak edip müşterek düşmanları olan zendekaya karşı dayanacakları gibi şu zamanda dahi ehl-i diyanet ve ehl-i hakikat değil yalnız dindaşı, meslektaşı, kardeşi olanlarla samimi ittifak etmek belki Hristiyanların hakiki dindar ruhanileri ile dahi medar-ı ihtilaf noktaları muvakkaten medar-ı munakaşa ve niza etmeyerek düşmanları olan mütecaviz dinsizlere karşı ittifaka muhtaçtırlar.Emirdağ Lahikası
Sayfa 206
"Ehl-i iman Hristiyanın dindar ruhanileriyle ittifak etmek ve medar-ı ihtilaf meseleleri nazara almamak riza etmemek gerekir: Çünkü küfr-i mutlak(Ataistlik) hücum ediyor."Buradan belki gene hoşgörü(!) ile iyi bir anlam çıkarırsınız.. Halid-i Bağdadi büyük alimdir... Ama said nursi hiç bişi deildir adam imanla imansızlık arasındaki ince çizgiyi görememiş yada görmüş bizden gizlemek istio...
-
ehl-i iman hristiyan derken gerçek hristiyanlardan bahsediyor gerçek hristiyanlar Hz.Muhammede iman ederler çünkü gerçek incili okumuşlardır.. Hz.Muhammede iman edenlerde zaten müslüman olmuştur :)
-
Abendrot bunu yazdı:
ehl-i iman hristiyan derken gerçek hristiyanlardan bahsediyor gerçek hristiyanlar Hz.Muhammede iman ederler çünkü gerçek incili okumuşlardır.. Hz.Muhammede iman edenlerde zaten müslüman olmuştur :)
yahu bişi dicem şimdi ama neyse nereye iman etmiş oluo... İmanın şartları kaç tane saysana bi... -
Abendrot bunu yazdı:
gerçek incili okumuşlar demek hmm. nerde bulmuşlar gerçegini? -
sadece turkiyede olur okumadığı bir kitap için yorum yapanlar. o yuzden çağın bu kadar ilerisindeyiz ya zaten.
Risalei Nur dediğiniz Kuran-ı Kerim Ayetlerinin Örnekli ve izahlı açıklamaları. Bir suru tefsir vardır. Elmalı Hamdi Yazrı tefsiri vs.
Birde ne goruslu olursa olsun bir insan her çesit kitabı okumalıdır. ben Kuran-ı Kerimi okudugum gibi İnciliide okududum en azından ne diyor diye goz gezdirdim. Sol goruslu olmadıgım halde sol gorusleri okudum. kotu kitap yoktur demiş bir dusunur ahmak insan vardır. Karsıt goruste oldugun aksini dusundugun konuları yazan kitapları okumak hiç bir şey katmasa kendi savundugun dusuncelerin haklılıgını gosterir farklı acıalrdan yine sana.
ama yok dedim ya burası Turkiye ve okumadıgı bir kitabı tartısabilecek kadar yuksek zeka insanların bolca yasadıgı bir yer.
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------Kuran-i Kerim var ken, arapca anlamayanlar icin Turkce si varken, Turkce anlamayanlar icin ingilizce, japonca, fransizca si varken
ne icin risalei nur u okuma ihtiyaci duyuyorsunuz ?
Kuran-i Kerim yetmiyor mu ? eksik mi kaliyor ?
ne hikmetse amerika gibi bir ulke islam dinine karsi savas acmis, her seferde muslumanlari katleden, asagilayan bir ulke nasil oluyorsa kendini Muslumanligi yaymakla gorevli olarak goren, her ulkeye muslumanligi goturen, bu ugurda okullar acan birine oturma, barinma, yeme icme vs vs her turlu hakki taniyabiliyor.
ustelik bu adam her seferinde cikip bu ulkeyi orumcek aglari gibi saracagiz, yavas yavas oldurecegiz, ulkeyi su hale getirecegiz diye bagiriyor
ve hala cikip bu adami savunabiliyorsunuz ?
Ben Risale-i Nur'u tamamiyle okudum.
Daha önce Kur'an-ı Kerim'i Arapça ve Türkçe olarak da okudum..
Under abi tamam mantıklı bir soru soruyorsun ama şöyle bir şey var ki; tamam çoğu kişi arapça bilmiyor, Türkçesini niye okumuyorsunuz ? Diyorsun..
Bazı kişilere göre Türkçe'si o kadar eski kalıyor ve o kadar anlam daralıyor ki çoğu insan kolaylıkla kastedileni anlayamıyor..
Bu bir yeti meselesidir aynı zamanda..
Yorum gücü, farklı düşünmek vs. her şey buna dahildir.
Ama ben Risale-i Nur'da şunu gördüm..
Yukarda anlamayı zorlaştıran eksiklikleri bu kitapta kişi bu yetilere sahip olmasa da kolaylıkla güncel olaylarla harmanlanarak anlatılmış olduğu için okumakta sakınca yok aksine anlamayı kolaylaştırır diye düşünüyorum..
Bunun yanında anlatılan şeyler örnekleme gibi olduğu için ve kişilerin aklında kolayca şekillenebileceği için alternatif bir kitap olabilir.
Şimdi o zaman Türkçesini kaldıralım millet onu okusun da diyebilirsiniz ama şu var ki öncelikle kişi Türkçesini okumalı daha sonra anlatılmak istenileni zihinde pekiştirmek ve daha iyi irdelemek için bunu okumalı ya da okuya(bilir)..
Bir şeyi kendi doğrularınıza ters geliyor diye tamamen saf dışı etmek doğru değil bence..
Farklı yöntemlerle, farklı bir şekilde yararlanılabiliyorsa o şey güzeldir, yararlıdır.
O yüzden konuyu da daha fazla saptırmayalım..
İsteyen okur, isteyen okumaz..
İsteyen okur inanır isteyen inanmaz..
Orası kişilerin kendi düşünce gücüne, fikrine kalsın..
Böyle itme kakma fikirlerle, karşı görüşü empoze ederek kimse fayda sağlayamaz...
Selametle (f) -
Allah kitabında gerçek isevilerden ve gerçek yahudilerden ehl-i kitap diye bahseder.. Şirke düşmemiş Hz.İsaya peygamber gözüyle bakan ve Allaha iman eden müslüman gibi hristiyanlar vardır.. Gerçek incil çoğu ülkelerin kiliselerinde yasaklanmış kütüphane diye geçen yerlerde barnabas incilidir.. Bu incilde Peygamber efendimizin geleceği geçer ve Hz. İsa'nın değiştirilmemiş gerçek sözleridir.. Bunu eski papazlar rahipler çok iyi bilirler.. Hatta Osmanlıya Matbaayı getirdi diye bildiğimiz İbrahim Müteferrika Aslında bi macar papazıydı bu muhterem o barnabas incilini okuduktan sonra Müslüman oldu ve Risale-i İslamiye diye bi eser yazdı ve o gerçek incilden bahsetti.. Said Nursinin amacıda bu bozulmamış hristiyanları Müslüman yapmaktır.. Dinler birliği vs muhabbeti bu işin bahanesi ve ismidir sadece.. Risaleyi okuduktan sonra konusmak lazım biraz..
-
demodor efendi bu mayıstaki buluşmaya mutlaka gel.bi görüşelim senle.....
-
coldvoice bunu yazdı:
demodor efendi bu mayıstaki buluşmaya mutlaka gel.bi görüşelim senle.....
ok coldvoice efendi -
:) efendilik sana daha cok yakısıyor