folder Tahribat.com Forumları
linefolder E-Book
linefolder Yabancı Dil Nasıl Öğrenilmez?



Yabancı Dil Nasıl Öğrenilmez?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    @itcelik, haci kusura bakma ama senin mesajlarin arasinda celiski var, tartismanin iki tarafina da esit uzakliktasin cunku 'dil bilgisi calismak gerekli midir degil midir' sorusundaki 'dilbilgisi calismak' kismini kendine gore tanimliyorsun.

    Ingilizce seminer, dizi, film izlemek dilbilgisi calismak degildir. Grammar kitabini acip okumak dilbilgisi calismak demektir. Dilde film dizi izleyip bir seyler okumaya calismak ve bu sekilde dilin kurallarina asina olarak dilin dilbilgisini ogrenmek zaten dogal dil ogrenme surecidir ve benim de olmasi gerektigini savundugum olay bu.

    Ayrica boyle bir olanak herkeste var, yani ikinci onerme yanlis, hemen herkesin ingilizce materyallere fazlasiyla erisme imkani var. Eger yoksa zaten gramer kitabi size tek basina dil ogretemez.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Gramer diyince milletin aklına büyük ünlü uyumu,hece düşmeleri,uyaklar,fıstıkçı şahaplar bilmem neler geliyor.Halbuki gramer diye burda yazan çoğu arkadaşın kastettiği temel kurallar.Yani gramer olmadan olmaz diyen adam sana tense bilmen lazım tense bilmeden olmaz diyor.İngilizce irregular verbs leri  bilmen lazım falan diyor.

    Yoksa gramer bilmeyen bir adam sadece simple present,simple past,future,present continuous tens kullanarak Amerikada,İngilterede çok rahat bütün ömrünü yaşayabilecek kadar İngilizce konuşuyor eğer sen buna gerçekden İngilizce bilmek diyorsan.

    Amerikalıların çoğunluğunu oluşturduğu bazı facebook gruplarında görüyorum Amerikalı orda doğma büyüme adamlar then ve than i karıştırıyor.They are ve there i karıştırıyorlar ki bunlar çok basit hatalar.

    İngilizceyi Prison Break de öğrendim yhaa diyen adamları çok sık görüyorum herifler günlük konuşmalarında aint,gonna vs kullanıyorlar ama sorsan 5 tane tense de soru cümlesi kuramazlar,some ve any nin kullanımlarını karıştıran tipler gördüm böyleleri arasında.Öyle bir ingilizcede işe yaramaz bişeydir ama sorsan adamlar İngilizce anadilim der.

     

    Gramer kelimesinin sözlük anlamı:  Bir dil içinde yer alan kelimelerin anlamlı cümleler biçiminde birleştirilmesini sağlayan dilbilgisi kurallarının toplamı.

    Tekrar lazım olursa okuyun diye yazdım bunuda buraya.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    @u235, saygisizca yazilmis ilk mesajindan sonra makul argumanlarla gelmen sevindirici.

    Yabanci dilin seviyeleri vardir, dedigin gibi Amerika'da o dili native konusan insanlar arasinda bile ucurum var ki Turkiye de bundan cok farkli degil. Ilber hoca da var 400 kelimeyle konusan muarrem emmi de.

    Oncelikle hedef senin nasil bir ingilizceye ihtiyacin oldugunu belirlemekte, shakespeare gibi ingilizce ogrenmekte degil ki ogrenemezsin zaten. Mesela kitap makale okuyacak kadar ingilizce, gunluk konusmalari idare edecek kadar ingilizce gibi.

    Mesela dili sadece iletisim kurarak, okuyarak ve dinleyerek ogrendiginde beyin anadilinde konustugunda yaptigin seyleri yapiyor, kelimeleri secip cumleleri dogal olarak kuruyor. Sen bunlari kitaptan ogrendiginde beyin yercekimi formulunu hatirladigi gibi bilincli olarak cekmeye calisiyor ve bu cok daha yavas ayni zamanda yapay bir islem.

    Irregular verbs konusunda kendimle ilgili bir ornek vereyim. Ben left ve leave kelimelerini dogru yerlerde ve gayet dogal olarak kullanmaya basladiktan cok sonra left'in leave'in past tense karsiligi oldugunu farkettim. Benzer seyler hala Turkce de karsima cikiyor ozellikle yapim ekleri konusunda, bazi kelimelerin kokunu farkettigimde hayrete dusuyorum. Cunku gunluk hayatta o haliyle kullanmaya cok alismisiz.

    Sen dilin en ucubik kurallarini bile grammar kitabindan ogrenebilirsin, ancak gunluk hayatinda kullanmadigin kurallari zaten unutacaksin. Daha kotusu nasil ogrendiysen oyle aklina getireceksin. Mesela konusurken kafanda hangi kelimeyi secip hangi eki koyman gerektigini hesaplayacaksin, cunku o sekilde ogrenmissin. Bu yercekimi formulunu aklina getirmeye calismaktan cok farkli degil.

    Yeterli pratikle zaten bu problem cozuluyor ama senin sandigin gibi gecmis grammar bilgin sayesinde degil, sadece pratik yaptigin icin. Ingilizceyi gelistirmenin ve bakkal ingilizcesi degil daha iyi ingilizce konusmanin yontemi Turkce'den farkli degil. Iyi yazarlarin ve dili iyi olan insanlarin kitaplarini makalelerini okumak ve onlari dinlemek. Tugla gibi grammar kitaplari degil.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Delegado_Zero
    Delegado_Zero's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek

    Ben almanca kursuna gidiyorum halihazırda. A2.1 'im şu an. her gün düzenli olarak podcast dinliyorum. işyerinde çalışırken pc'den almanca haber radyosu dinliyorum. akşamları da fırsat buldukça haftasonu kursta işlediklerimin tekrarlarını ve kütüphaneden aldığım basit okuma kitaplarını okumaya çalışıyorum. tabii böyle hepsini yazınca çok iyi görünüyor ama iş güç arasında çok verimli geçtiğini söyleyemem. yine de çevremdeki almanca bilen insanlar gayet iyi gittiğimi söylüyorlar. eğer bir kurs almıyorsanız dinleme - okuma çok önemli.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    Dil öğrenmek yüzmek gibidir. istediğin teoriyi bil suya girmek gerekiyor tam vakıf olabilmek için.

    yıllarca dersaneye giden ve ileri seviyede öğrenen biri  bir süre sonra hiçbirini hatırlamıyorken  kısa bir süre yurtdışında yaşayan biri öğrendiğini nerdeyse hiç unutmuyor.

     

    Suriyeliler ülkeye geleli ne kadar oldu ama bakın arapça gibi bir dilden türkçeye nasıl hızlı geçiş yapıyorlar. inanın 10 yaşında harika türkçe konulan suriyeli çocuk gördüm.

    okulada gitmemiş burada.  yeni gidecekti.

    Nasıl öğrenilmez? İletişim kurmayan öğrenemiyor . nokta

     

     


    Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek
    futurist bunu yazdı

    Dil öğrenmek yüzmek gibidir. istediğin teoriyi bil suya girmek gerekiyor tam vakıf olabilmek için.

    yıllarca dersaneye giden ve ileri seviyede öğrenen biri  bir süre sonra hiçbirini hatırlamıyorken  kısa bir süre yurtdışında yaşayan biri öğrendiğini nerdeyse hiç unutmuyor.

     

    Suriyeliler ülkeye geleli ne kadar oldu ama bakın arapça gibi bir dilden türkçeye nasıl hızlı geçiş yapıyorlar. inanın 10 yaşında harika türkçe konulan suriyeli çocuk gördüm.

    okulada gitmemiş burada.  yeni gidecekti.

    Nasıl öğrenilmez? İletişim kurmayan öğrenemiyor . nokta

    Iletisim kurmak muhtemelen en onemli kistas. Cevremde de ornekleri var, ne kadar korkmadan iletisim kurarsan o kadar iyi ogrenirsin. Ancak cocuklar hic iletisim kurmasa bile ogrenebiliyor. Bunun bir ornegi olan kuzey irakli kiz akici turkce konusuyordu ve sadece ceken yerlerden turk tv yayinlarini izleyerek ogrenmis.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek
    AMpul bunu yazdı
    literatur bunu yazdı

    Gramer bilmeyen adam öğrenemez. Kendi dilinin gramerini bilmeyen, pek kitap okumamış adamlar hiç öğrenemez. Advanced olarak konuşuyorum.

    Kaynak: gotun. Birincisi bir seyi bilmen seni onun nasil ogretilecegi konusunda uzman yapmaz, neredeyse alakasi bile yok. Sadece kendi ogrenme yonteminle ilgili fikir verebilirsin. 

    Ikincisi tek kisinin tecrubesi hicbir sey ifade etmez. Zeka gibi faktorleri elimine etmek icin bile en az 10 denek lazim, ayrica en az bir kontrol grubu lazim.

    Sadece kendi tecrubene ve yontemine dayanarak bu kadar cok bilmisce yazmak ve insanlari boyle rahatca yonlendirmek en hafif tabirle sorumsuzluk.

     

    :D Tahribat bu aralar çok eğlenceli bir yer haline geldi. Böyle kendini Hawking sanan tiplere ayrı bir gülüyorum :D Madem yazdın cevaplayayım bay bilimböceği. Öncelikle kaynak konusunu düzeltelim. Benim götüm seninki gibi fonksiyonel ve her işte kullanabildiğim bir organ değil. İnsani ve tabi faaliyetler haricinde pek işim yoktur. Sen her işini götüne danışıyor, her meseleye götünle yaklaşıyorsan o ayrı mesele. Senin tercihin neticede.

    İkincisi tecrübe ve denek meselesi. Sadece kendimi baz alarak konuşmuyorum. Eğitim seviyesi ve kariyeri benden daha ileride insan gruplarıyls öğrendim İngilizceyi. Birçoğu da apışıp kalıyordu. Hepsinden daha iyi ve çabuk öğrendim. Onlara ve kendime baktığım zaman en temel eksikliğin kendi lisanının dil bilgisi ve dile hakimiyet olduğunu gördüm. Sayıları da yaklaşık 20 kişiydi toplamda. İki sınıf geçtim. Her birinde ortalama 10 kişiydik. Bunlara ilaveten İngilizce öğretmeye, sorularını cevaplamaya çalıştığım herkeste aynı problemi gördüm.@kofcu ile bir pmleşmemiz vardı. Detay gerekiyorsa kendisine sorarsın.

    Bu mesajı okuduktan sonra muhtarlığa git ve ikametgah adresini itin götü olarak değiştir. Rahat edersin, göt malum.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    do_som
    do_som's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 08/Şubat/2016
    Erkek

    okulda derslerde bir kelimenin telafuzunu yanlıs yapınca sikik sikik gülen mr perfectler varken 

    bu ülkedeki insanın zihniyeti ezik lik dısına cıkmadıkca cok az bir kitle ögrenir o dili 

     

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek

    Kardeş Dil zaten yaşan bir şeydir.. En iyi içinde yaşayarak öğrenilir -içinde yaşayanların da ana dili olarak konuşanların da illa o dili düzgün konuştukları bildikleri anlamına gelmemekle birlikte-. Yaşayan bir "varlık" "yapı" oduğu için de kuralları vardır.. Bu kuralların toplamı kısaca gramerdir..  Dil=Gramerdir..  en basitinden karmaşığına.. farkında olarak ya da olmayarak  bunu zaten kullaıyorsun..

    "Ben ekmeği kestim" demek isterken "Ben ekmeğe kestim"  ya da Dün okula gittim demek isterken "Yarın okuldan gittim" demiyorsan, bilerek ya da bilmeyerek bu kuralları kullanıyorsun.. 

    Ben çok iyi fizik öğrenmek istiyorum fakat hiç matematik bilmek istemiyorum gibi bir şey senin gramer düşmanlığın...

    Bu bilginin gerçekten özümsenebilmesi için de genelde çok tekrar pekiştirme - (konuşma yazma dinleme okuma)  çok faydalıdır

    Makina imalatı yapıyoruz iş yerinde .. Geçen seney kadar yurt dışına makina göndriyorduk...  Ticari yazışmaları belli bir ölçüde ben yürtüyordum.. Bir yıldır yurt dışına satışımız olmadı nerdeyse .. Geçen bir teklif hazırlamam gerekti afalladım bir an.. Ticari - Teknik  hatırlamakta zorluk çektim..

     

    Öğrenme süreci de kişinin durum yeteneklerine de bağımlıdır.. Kimi insanda dil yeteneği doğuştan fazladır.. Çabuk kapar.. Kimi Görsel yeteniklidir kimi işitsel.. 

    Kimsi yazılı dil konusunda çok gelişkindir de konuşmayı beceremez .. ya da konuşulan ingilizceyi anlamakta o kadar iyi değildir.. öylesi de var..

    Kimsi sırf öğrenmek için öğrenir kimisi araç olarak ihtiyaç duyduğu için öğrenir.. 

    Ama 150+ IQ değilsen bir şekilde o dilin biosferine gireceksin ya da kendin onu yaratacaksın

    Yabancı dil konuşmayı çocuk gibi öğrenmek demek zaten o dilin kurallarını öğrendiğinin farkına varmadan öğrenmek demektir = bol alıştırma,bol çaba 

    Selam eder gözlerinden öperim..

     

    @patates mürit istisna.. o ilgisiz kelimeleri  hiç bir kurala uymadn yan yana getrip anlam oluşturabiliyor :D

    ltcelik tarafından 03/Eki/17 20:22 tarihinde düzenlenmiştir

    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
Toplam Hit: 7564 Toplam Mesaj: 52
yabancı dil