folder Tahribat.com Forumları
linefolder E-Book
linefolder Yabancı Dil Nasıl Öğrenilmez?



Yabancı Dil Nasıl Öğrenilmez?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek
    AMpul bunu yazdı
    1234567B bunu yazdı

    Sonuç ne? Grammermi dinlememi ona göre çalışmaya başlayacam

    Hocam 7 yildir tbt desin hic bir tartismanin sonunda uzlasildigini gordun mu :) 

    Ben sana ozet geceyim, gramersiz olmaz diyenler ya imla kurallari ile dilin grameri arasindaki farki bilmeyip imla hatalariyla dalga gectiler, ya gramersiz olmaz deyip hic bir ornek vermediler, ya da dilbilgisini  ozel calisarak ogrenmek veya dili ogrendikce kendi kendine beyinde olusmasini beklemek arasindaki farki belleyemediler.

    Imla kurallariyla karistiran tayfayi gec, sanki yazili olmadigi zaman dilin grameri yok muydu, orhun kitabelerinden once buyuk unlu uyumu yok muydu Turkce'de? Ayrica latin alfabesine gecmeden once bu kurallar da tamamen farkliydi. Yani forumde sirf "ahahah bak gramer onemli degil diyor ama 'de' yi ayri yazmamis lalala" diyenleri eledim.

    Gramer olmaz diyenlerden bir tek literatur 3 paragraf yazmis 2 paragrafi bana giydiriyor, bir paragrafi kendi kisisel gozlem ve varsayimlarina dayaniyor, karsilastirdigi kisilerin cogu yasca kendisinden buyuk, zeka seviyesini bilemiyoruz, karsilarindaki tek ornek kendisi ve neden daha hizli dil ogrendigine dair somut bir delili yok, muhtemelen bu tartisma olmasaydi ve sorsaydik sen nasil daha hizli ogrendin diye, baska bir sey soyleyecekti gramerden.

    Ucuncu kisi @Itcelik, ozel mesajdan da konustum yine de anlasamadik. Bu abimiz ben kitaptan dilbilgisi calismayin dili ogrendikce dilbilgisi kurallari beyninizde olusacak diyorum ancak kendisi ben "yarin okula gittim" seklinde cumle kurun onemli degil vs dedigimi dusunuyor. Benim soyledigim sey cok acik halbuki, dil ogrenmek icin dilbilgisi calismak gereksizdir. Konusmak fizik gibi dusunerek yapilan bir sey degildir. Dilbilgisi kurallarini dili iyi ogrendikten sonra kitap filan yazacaksaniz acip ogrenebilirsiniz.

    Sonuc olarak en mantiklisi bir an once dili kullanmaya baslaman, gramer calismayi vs kendine bahane etmeyeceksin ve en kisa zamanda iletisim kurmaya calisacaksin. sonucta hizli bir sekilde ogreneceksin.

    Ben kisisel cok fazla ornegini gordum gramer calismadan dil ogrenmenin, ben kendim bildigim dilleri sadece kullanarak dinleyerek ve okuyarak ogrendim, kiz arkadasim tek kelime ingilizce bilmezken 1 yilda akici konusmaya basladi ve kuzenim liseden beri surekli ingilizce dersleri aliyor, suanda da ingilizce ogretmeni ve konusamiyor, hatta asshole ne demek onu bile bilmiyordu, o kadar uzak filmlerden filan.

    Bunlarin disinda cocuklari cok fazla ornek vermek istemiyorum cunku cocuklar her nekadar sadece duyup taklit ederek ogreniyor ve gramerden bihaber olsalar bile, onlarin durumu ozel cunku dil ogrenme yasla direkt alakali bir sey ve cocuklar icin cok daha kolay.

    Bu arada sunu da ekleyim, dil bilgisi kitaplarinin hepsi de tukaka demiyorum, mesela arada referans olarak bakabilirsin ve siklikla duydugun bazi seyleri hizli bir sekilde netlestirebilir beyninde, aynisini google translate ile de yapabilirsin gerci. Ben cok sik duydugum ve kullanimini %70 anladigim ancak anlamini kesin olarak bilmedigim kelimeleri ekleri vs bakiyorum translate den (ingilizce icin bunu pek yapmamistim).

    Hulasa, sen beni dinle, kendi egomu tatmin etmek icin ya da osuruktan bir tartismada hakli cikmak icin yazmiyorum, gercekten dil ogrenmenin millet icin faideli oldugunu dusundugum icin bu kadar kastirdim.

     

    Dostlar Kardeşler arkadaşlar..  ve @AMpul  kardeşim

    Dil öğrenme de fizik matematik öğrenme de yeteneğe isteğe ihtiyaca [öz motivasyona ] kişisel özelliklere çok bağlı bir şeydir.. 

    Herkes bir yöntemi dener bakar bu bana uymadı der başka bir yöntemi dener yetenek ve sahibi olduğu imkanlar seviyesinde gidersin bir yıllığına Moskovaya çatır çatır Rusça konuşarak gelirsin

    Benim kounu kapsamım bu tür olanakları olmayan arkadşlarım

    Şimdi insanların kafasında göz dağları oluşuyor "aa fizik çok zor aaa kimya çok zor aaa gramer çok zor"

    Anlatılanı "anlayamama korkusunu" aşarsanız atom profesörü bile olursunuz...

    şimdi @AMpul kardeşimin bir türlü farkında olmak istemediği şey dilin kelime haznesini bir yana koyarsak "dil=dil bilgisi kuralları olduğu " dur.. 

    "ben kitaptan dilbilgisi calismayin dili ogrendikce dilbilgisi kurallari beyninizde olusacak diyorum"  

    diye bir ifadesi var kardeşimizin .. tamam da "bir dili öğrenme dediğimiz şey" ne dir? O dilde kendimizin veya  o dili konuşan diğer insanların  istek düşünce ve eylemlerini doğru bir şekilde ifade edebilme ve anlamadır..

    Dolayısı ile o dildeki kelimeleri ekleri kökleri o dilin kurallarına uygun şekilde bir araya getirmeyi öğrenmek=dili öğrenmektir..

     

    Bu arada bu gramer bilgisini öğrenmek illa şu ya da bu yöntemle olacak diye de bir şey yok.. seviyesine göre değişir

    @AMpul kardeşimin Dili organik olarak öğrenmek dediği şey  nasıl bir şey?  Bir dili çocuk gibi -farkına varmadan- öğrenmek mi? Dediğim gibi olanaklarınız varsa gider bir yıl kalırsınız Moskova'da öğrenirsiniz..

    Ki ben de zaten öğrenciyi belli bir seviye kadar dil bilgisi kurallarına gömmenin yanlış olduğunu  daha doğrusu  pek doğru olmadığını bunun öğrenciyi sıkacağını başka bir konuda yazmıştım...

    Benim "asıl yabancı dil"im Fransızca ...

    Yaşıyorsa Allah uzun sağlıklı ömürler versin ölmüşse gani gani rahmet eylesin çok tatlı minyon bir kadın öğretmenimiz vardı orta birde.. 

    nerdeyse sömestirin üçte ikisinde hiç bir kural ezberletmedi.. bırak onu belki yazı bile yazmadık.. ama öğrendik..  Sürekli dialog yapardı yaptırıdı bize .. eve gidiyorum okula gidyorum  manava gidyorum adın ne adım şu vb.. basit şimdiki zaman geçmiş zaman şeyleri yani.. tabi bu grameri öğrenmemek değil aksine bu bilgiyi öğrenciyi sıkmadan  "eğlenceli" hale getirerek öğretmekti , "drama ile " öğretmekti.. Bu yöntemle basit cümleler basit yapıları öğğreniriz ve başlangıç aşamasında doğru yöntemdir genelde

    Ama bu yötemi kullanarak " Her akşam eve giderken , sokakta dilenirken gördüğü kadının aslında onun babası değil , annesi olduğunu anlayabilecek kadar algısı açık bir adam olduğunu söylemek pek de mümkün görünmüyordu" gibi bir cümleyi de kurmayı öğrenmeniz biraz zor olur..

    İngilizcede bir yere gidyor olduğumuzu belirtmek için gideceğimiz yerin öncesinde " to " kullanırız..  bu dil bilgisidir.. Ama bu bilgiyi "gerçekten öğrenmek", pekiştirmek "refleks" haline getirmek farklı bir şeydir..

    Eğer kendi çabalarımızla bunu yapmaya niyetliysek; bol bol dinleme konuşma alıştırması yapmamız ki gerekiyor ki pekişsin.. Bunu eğlenceli , çekici, "motive" hale getirmek için de naçizane önerim ilgi alanlarınızla ilgili , bu porno da olabilir ne bileyim atom fiziği de olabilir o konu ile ilgili yazıları takip etmenizdir..  Yazmak, yazarak öğrenmek de etkilidir.. İngilizce günlük yazın ki Çinceniz gelişsin.. Hem kelime dağarcığınız da gelişir.. 

    Yani arkadaşlar iki yöntem var ya seve seve yada "seve seve"

    ltcelik tarafından 06/Eki/17 22:15 tarihinde düzenlenmiştir

    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi
    1234567B bunu yazdı

    Sonuç ne? Grammermi dinlememi ona göre çalışmaya başlayacam

    Sonuç:  hepsi


    Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    İmla kuralı (spelling) ile dilbisinin (grammar) aynı şey olmadığını bilmeyen cahillerin tavsiyesine uyma da hocam ne yaparsan yap :)

     

    literatur tarafından 06/Eki/17 20:02 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek
    do_som bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı
    do_som bunu yazdı

    okulda derslerde bir kelimenin telafuzunu yanlıs yapınca sikik sikik gülen mr perfectler varken 

    bu ülkedeki insanın zihniyeti ezik lik dısına cıkmadıkca cok az bir kitle ögrenir o dili 

     

     

    okulda derslerde bir kelimenin telafuzunu yanlış yapınca sikik sikik gülen mr perfectleri kafasına takanlar varken,

    bu ülkedeki insanın zihniyeti eziklik dışına çıkmadıkça çok az bir kitle öğrenir o dili.

    bana niye laf sokmaya calısıyorsun ? ben kimseyi siklememeyi 20 yasından sonra ögrendim. o takıntıyı yapanlar için öyle birşey yazdım

     

     

    Sana kastım yoktu hocam, ben de o yaslarda öğrendim. Bu bizim ülkenin büyük problemi. Ben de aynı şeyi yazdığımı düşünüyorum 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    Dil yaşanarak öğrenilir (önceki iletimimin açıklaması) ancak Grammerin de birlikte yürütülmesi gerekir, çünkü zamanında aksatılan hiç bir şey sonradan düzeltilemez. Dün'ün olayı, bugün yaşanmaz. Dünden kalan işlere, bu günün işlerinden vakit kalmaz. Çocukların dil öğrenmesi esnasında da aileleri gramer hatalarını sözlü olarak düzeltiyorlar. Bir dil öğreniyorsanız, o dilin konuşulduğu ülkeye gitmeden, veya o dili konuşan ülkeden insanlarla konuşmadan öğreneceğiniz dil, bir sağırın duymadan konuştuğu Türkçeye benzer. Film'den, Müzik'ten dil öğrenilmez. Bizler de Sezen Aksu'un yada Tarkan'ın şarkıları gibi konuşmuyoruz.
    emrah20 tarafından 06/Eki/17 21:43 tarihinde düzenlenmiştir

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    @ltcelik, hocam senin nicki bir turlu tutturamiyorum meger L ile basliyormus I ile degil :\ neticede seni anladim sadece terminoloji kavgasi yapiyoruz, savundugumuz sey cok farkli degil. 

    @digerherkes, konu patates oldu zaten ancak bu laptop tavsiye konusu degil, insanlara tavsiye verirken akliniza ilk gelen seyi yazmis olmak icin yazmayin, tek soyleyecegim bu.

    ben kactim konudan herkese selamlar saygilar.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    Ben İngilizce'yi okulda da görmeme rağmen öğrenemedim, kursta öğrendim. Çünkü kurstaki hoca daha güzel anlatıyordu. Sonra da yabancı dergiler okuyarak kendimi geliştirdim (sanıyordum). Ama ingilizler ile konuşurken fark ettim ki, ben onları anlamıyorum. Onlar benim demek istediklerimi biraz dikkat ile anlayabiliyorlar. İngilterede yaşamış yada okumuş ve de orada bir kız arkadaş edinmiş arkadaşlarımın öyle bir sorunları hiç olmadı, çünkü onlar o dili yaşayarak öğrenmişler. Okulda öğretilmeyenleri de öğrenmişler. Sizin hatanızı bir kişi düzeltirse, o hata akılda daha kalıcı oluyor. Okulda öğrenilen Gramer çabuk unutulabilirken, tatsız veya bazen de talı bir anı daha kalıcı oluyor. (Bunları buraya kendi tecrübelerim olarak ekledim) Atalarımız bir dil, bir insan demiş. Kendimi 1½ kişi olarak hisediyorum.

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnTiSoZeL
    AnTiSoZeL's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    https://yadi.sk/d/29fszsI93VhH9C

    kitabı isteyen arkadaşlar için sağlam link

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Asi
    Asi's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2007
    Dişi

    Yabancı dil öğrenirsin öğrenemezsin tartışması bitmez yabancı dile ne derece ihtiyacın olduğu nerede kullandığın önemli

    Az çok kendimi anlatayım yeter yada bi filmi yabancı dilde izleyip anlayayım yeter mi 

    Yabancı dil diyince de nedense hep ingilizce kalır akılda ingilizce için zaman kalıplarını öğrenip günlük hayattaki kelimeleri de öğrenince kendini ifade edersin

    Tartışmakta çok mantıklı değil ben gramer ile öğrenirim öteki film izleyerek oyun oynayarak yada başka türlü ama ne olursa olsun değişmeyen tek gerçek yabancı dilde film şarkı kitap dergi v.s dil öğrenmek isteyenler için seçenek fark etmeden telaffuz anlama v.s gibi olaylar gelişiyor 

     


    Doğuşumdaki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rahmandaburda
    rahmandaburda's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ağustos/2017
    Homo

    ingilizce yi maruz kalmadan konuşabilen tek bi insan tanımıyorum.
    Bilen değil Konuşabilen? 

    Bu arada gramer bilmek şart değil, 30 yıllık dağ çobanı 2 yıl Rusya da kaldı Rusça yı ana dili gibi öğrendi, bizzat tanık olduğum olaydır.


    1 mkyb gitsin yerine 20 Pakistanlı'nın bu ülkeye gelmesini kabul ediyorum. Pakistanlılar terbiyeli insanlar ayrıca da kültürümüze ayak uydurmaya çalışıyorlar, bu konuda oldukça çaba gösteriyorlar. Misal Afganlar öyle değil, yine Afganlar da terbiyeli insanlar 1 mkyb gitsin 2 Afganlı gelsin. Ama bu Afganlar darülharpcı yinede inanıyorum ki, kültürümüzden kısa sürede etkilenip ayak uydurucaklar. 1 mkyb gitsin 25 Moğol gelsin, şu budist olanlardan, çok saygılı insanlar, şimdiye kadar bir terbiyesizliklerine şahit olmadım. 1 tane yamyam gelsin, 1 tane mkyb gitsin ülkeden. Niyet önemli benim için; Yamyamların insanları yemesine karşı değilim. Ama insanların anasına, bacısına sövülmesine karşıyım. O yüzden mkyb gitsin. Yerine her millet den en az 1 kişiyi kabul edebilirim.
Toplam Hit: 7568 Toplam Mesaj: 52
yabancı dil