folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Yedek Subay Mı ? Kısa Dönem Er Mi ?



Yedek Subay Mı ? Kısa Dönem Er Mi ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JCARLOS
    JCARLOS's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    ben de bır an once bıtsın de ne olursa olsun dıye kısa donem ıstemıstım geldı sansıma.ıyı mı oldu kotu mu ınan su an bıle emın degılım.ancak ıcerdeyken o alayda astek olarak maas dahı almadan kalmayı ıstedıgım oyle anlar oldu kı su an bıtırmıs bırı olarak benım anlamam bıle ımkansız.o ortamdan hangı rutbede olursa olsun bır an once kurtulmak ıstersın.bu acıdan bakarsak herseye ragmen kısa donem.ancak bır nevı devlet memurlugunun ılgınc bır versıyonu  olan yedek subaylık ısteyecegın cok anlar olacaktır.tek guzel yanı yasadıgın hersey ruya gıbı kalacak.hayırlısı hakkında


    Coboller
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lucas
    lucas's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Mayıs/2006
    Erkek

    öncelikle belirteyim diğer mesajları hiç okumadım. Şu an asteğmenim hatay da hudut karakolundayım 3700 tl maaş alıyorum , acemilik istanbulda tuzladaydı ortam on numara oluyor, üniversite mezunu adam olduğun için kimse üstüne gelemez stres fln olmaz yani. sivil ile ilgili bi reset atılıyor hayatına artık asker gibi yaşamaya başlarsın tüm alışkanlıkların değişir ama olumlu etkileyebilir, okuduğun bölümdeki şeyleri unutup unutmamak senin elinde kıtalarda boş vaktin olur, ben hudutçuyum boş vaktim çok kpss, yabancı dil vs.  rahat çalışıyorum çünkü 24 saat karakoldayım :) mesleki alandan hemen işe atılmayacaksan asteğmen ol paranı koy kenara, mesleğimi geliştirecem ve bilgilerim taze kalsın askerlik bitince hemen çalışacam diyosan  kısa dönem yap gitsin...

     

    dipnot: asteğmen olursan tam anlamıyla askerlik yapmazsın, 3 ay askeri öğrenci olursun 9 ay komutan.

    lucas tarafından 05/Mar/13 22:01 tarihinde düzenlenmiştir

    Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal ve siyasal yıkımlardan kaçamaz.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    S0KR4T3S
    S0KR4T3S's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2014
    Erkek

    albay ulan 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Kayıt Tarihi: 23/Mart/2003
    Erkek

    Orada yaşadığın her gün senin hayatından çalınan bir gündür hocam.

    Verecekleri 3 kuruş maaşı alsın biyerlerine soksunlar.

    Kısa dönemde 60 günün kalmış iken, uzun dönemin daha yeni acemiliğinden cıkmış olacaksın.

    Eğer işe yaramaz, hayatta başarı elde edemeyecek, boş bi insan isen, yedek subay yap, aksi taktirde kısa dönem.

    Düşünme bile


    Sanıyorum kendi atasözümü yaptım, kaynak belirterek kullanabilirsiniz. 10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Not : Söyleyeni belli olduğu için(Ben) atasözü değil, özlüsöz oluyormuş, dolayısı ile kendi özlüsözümü yapmış oldum :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkness_izmir
    darkness_izmir's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2007
    Erkek

    yedekde olsa subay subaydır. şahsen 8 ay film izleyip içerek geçirdim. bide üstüne maaşım yattı.


    bendekiler hayel değil plan,planlarımda gerçek değil sadece birer rüya ...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h2run
    h2run's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    kısa dönem en kısasından!


    - Ben alışılmış şeyleri sevmem, bilirsin.Yaşamaksa ; dilediğim gibi yaşamalıyım, sevmekse; gönlümce sevmeliyim.Kendi elimle yazmalıyım alın yazımı,ölmekse istediğim anda ÖLMELİYİM.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek
    R3D bunu yazdı
    SeRDaR bunu yazdı

    yedek subaylığı tavsiye ederim askerden gelmek istemessin

    O kadar rahat olacağını düşünmüyorum hocam ama yinede gönlüm uzun dönem yapmaktan yana...

    Ama özellikle uzun dönem yapmış ve gelmiş kişilerin yorumları önemli benim için ama tahribatta pek uzun yapan yok sanırım ?

    o kadar üniversite oku sonra siktiğmin devleti için 6 ay enayi dümbeleği gibi bedavaya devlete hizmet et...vay amk

    ha 6 ay ha 15 ay sayılı zaman çabuk geçer

    yedek subay olduğunda emir erlerin olur verirsin emri

    emir vermek dururken dızonun birinden emir almak daha mı iyi...

    gerçe yedek subay sınav işi fln var ama olabiliyorsan yedek subay ol derim

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    candemirhalil
    candemirhalil's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    R3D bunu yazdı

    Astek olarak yapan müridler yazın yaşadıklarınızı ki bende ona göre karar vereyim kazığın kısa kalın olanınımı yoksa uzun ince olanınımı seçelim :)

    bak kardeşim anlatıyorum sana a

    ayın 1'i gibi sınava girdim ayın 10'u gibi sınav açıklandı 12 nisan gibide birliğe teslim olma zamanıydı. Eğirdire gittim Asteğmen Aday Adayı

    teslim olduktan sonra burada 2-3 gün sivil kıyafet ile dolaştık daha sonra heyet geldi herkesi sağlık kontrolünden geçirdi.Elenen ler istanbul-tuzla ya gitti.

    Tabi elenebilmek için can atanlar çok vardı,çünkü eğirdire girdiğinde herkesin sölediği cümleler,yatakların altında yazanlar ve Sivri Tepe anıları.Elenenlerin hepsini ertesi sabah tren ile istanbula gönderdiler. 800 kişiden 180 kişi kaldık. ertesi gün eğitim başladı.sabah 6 gibi kalkar eğitime giderdik eğitimler 20 km tepede Camili Yayla adı verilen arazideydi.her sabah istisnasız bunu yürürdük tam teçhizatlı ortalama sırt çanta ağırlığı 30 ile 40 kilo arası gelirdi aldığın yemek ve suya bağlı olarak.

    ve eğitimden gece geldiğinde yatak altına bu sefer sende yazardın o yazılanları, ama hiç bir zaman pişman olmadım asteğmen olduğumdan, ben istememiştim ama istemiyorda değildim asteğmeliği şans işte.

    eğitimler, spor, sınavlar derken eğitim bitimine son 12 gün kala kura çekildi kurada - Şırnak- Diyarbakır-Hakkari v.b var, birde formaliteden 6 adet Kıbrıs var bunu eğitim süresince ilk 6 aday arasına girenler seçiyor.Kuramızı seçtik-kurbanımızı kestik Şırnak-Besta Taburu- Bester Dereler Çıktı bana ve 1 arkadaşıma

    Bu aşamada dahi adamlar senle kafa yapıyor, oğlum bester dereler ne yapacan orada diye, hiç kulak asmadım zaten bunu söyleyede Hakkari-Çukurca çıkmış..bunu söylemesinin nedeni kendisini biraz olsun avutma isteği neyse...

    10 gece 11 gün sürecek olan tatbikat başladı.haritada kuş bakışı 180 km olan alan içerisinde yapılacak ve oratalama 300 km yol katedilecek ve 20 km mesafeside helikoptere binilecek.Bütün yiyeceklerini içeceklerini battaniyelerini teçhizatlarının ile çıkıyorsun yola, ve her 3 gün sonunda sana su ve kumanya tazeliyorlar yani 3 günlük suyunu almak demek çantana düşün..bu tatbikatta uyumak yok,yorulmak yok,veilen parolayı paylaşmak asla yok,çantanı,silahını kaybetmek asla yok. bu tatbikat süresince Alay komutanın emri ile taburdan seçilmiş askerlerde vardır ama onları göremezsin, gece sen yatarken,uyuma esnasında yakalamışlarsa seni bağlarlar veya çantanı alırlar, silahını alırlar, suyunu alırlar seni dereye atarlar yani sana birşey muhakkak yaparlar.

    3 ay süresinde ağitime 1 dakika dahi ara verilmez asla...yağmur çamur kar fırtına, herşeyde eğitim devam eder.Sana öyle bir ambians yaşatırlarki gerçek mermiler,yanında patlayan bombalar sürünürken tependen atılan mermiler.Bu zamana kadar duyduğun eğitim yersiz lafının burası için geçerli olmadığını öğreneceksin.Çünkü burada eğitim yetersiz değildir.Dünyanın en uzun eğitim kulesine gittiğinde, istisnasız hassiktir bunu en uzun kule diyenler kulenin tepesine çıktığında aşağıda duran insanları sinek gibi gördüğünde O saat aklında güzel duygular besliyecek.

    Tatbikat süresince esir düşmek asla yasak.gece yürüme esnasında bir bakarsınki önünde giden adam aniden yok şok olursun sayı gönder dersin adam eksik adam yok.adam esir düşmüştür,ondan parolayı almak için hem onu dikerler,hemde başındaki yüzbaşı adam esir düştü diye sizleri düzer.işte ceza verir mesela araç ile gidilecek olan 18km yolu yürüyerek götürür.Yanlız bunu normal yürüme olarak asla görme anlatma ile olmaz O bayırları-Dağları tepeleri aşıyor olman iniyor olman - bildiğin Domuzlar ile uğraşıyor olman giderken aniden çıkıyor karşına önünden bir geçiyor sadece sima olarak görüyorsun bir çarpsa geberecen.

    3 aylık eğitim hayatın boyunca yatağın yüzünü her gördüğünde sakın eğlenme hemen yat çünkü toplamda çok az göreceksin O yatağı. Yıllar geçiyor sanki tatbikat bitiyor ve birliğine geri dönüyorsun,komutanlar le vedalaştıktan sonra birde eğlence düzenleniyor ve sonrası Asteğmen olarak birliğine teslim olma zamanı...Gerisini anlatmıyacağım hayatımda yaşadığım, yaşayabileceğim özel duygular vardır Şırnak ile alakalı.

    Sana yatak altında yazanlardan bir örnek vereyim.

    Ulan sikseler şu sivriye çıkmam diyeceksin, merak etme önce sikecekler sonra çıkaracaklar. Yatağına iyi bak çünkü onu birdaha göremeyeceksin.

    Burada yaşadıklarımda, para verip O eğitim kulesinden asla atlayamazdım bu duygunu yaşayamazsın, 120 engelli ve asla tamamlayamayacağın parkuru yaşayamazdım. Oldu bitti, askerlikte bitti ama burada kazandığim çok şey var,istiyorsan git ama zevk al derim yoksa yaşadığın hergüne lanet ettirirler.


    Veni, vidi, vici
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nolanded
    nolanded's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Aralık/2009
    Erkek
    candemirhalil bunu yazdı
    R3D bunu yazdı

    Astek olarak yapan müridler yazın yaşadıklarınızı ki bende ona göre karar vereyim kazığın kısa kalın olanınımı yoksa uzun ince olanınımı seçelim :)

    bak kardeşim anlatıyorum sana a

    ayın 1'i gibi sınava girdim ayın 10'u gibi sınav açıklandı 12 nisan gibide birliğe teslim olma zamanıydı. Eğirdire gittim Asteğmen Aday Adayı

    teslim olduktan sonra burada 2-3 gün sivil kıyafet ile dolaştık daha sonra heyet geldi herkesi sağlık kontrolünden geçirdi.Elenen ler istanbul-tuzla ya gitti.

    Tabi elenebilmek için can atanlar çok vardı,çünkü eğirdire girdiğinde herkesin sölediği cümleler,yatakların altında yazanlar ve Sivri Tepe anıları.Elenenlerin hepsini ertesi sabah tren ile istanbula gönderdiler. 800 kişiden 180 kişi kaldık. ertesi gün eğitim başladı.sabah 6 gibi kalkar eğitime giderdik eğitimler 20 km tepede Camili Yayla adı verilen arazideydi.her sabah istisnasız bunu yürürdük tam teçhizatlı ortalama sırt çanta ağırlığı 30 ile 40 kilo arası gelirdi aldığın yemek ve suya bağlı olarak.

    ve eğitimden gece geldiğinde yatak altına bu sefer sende yazardın o yazılanları, ama hiç bir zaman pişman olmadım asteğmen olduğumdan, ben istememiştim ama istemiyorda değildim asteğmeliği şans işte.

    eğitimler, spor, sınavlar derken eğitim bitimine son 12 gün kala kura çekildi kurada - Şırnak- Diyarbakır-Hakkari v.b var, birde formaliteden 6 adet Kıbrıs var bunu eğitim süresince ilk 6 aday arasına girenler seçiyor.Kuramızı seçtik-kurbanımızı kestik Şırnak-Besta Taburu- Bester Dereler Çıktı bana ve 1 arkadaşıma

    Bu aşamada dahi adamlar senle kafa yapıyor, oğlum bester dereler ne yapacan orada diye, hiç kulak asmadım zaten bunu söyleyede Hakkari-Çukurca çıkmış..bunu söylemesinin nedeni kendisini biraz olsun avutma isteği neyse...

    10 gece 11 gün sürecek olan tatbikat başladı.haritada kuş bakışı 180 km olan alan içerisinde yapılacak ve oratalama 300 km yol katedilecek ve 20 km mesafeside helikoptere binilecek.Bütün yiyeceklerini içeceklerini battaniyelerini teçhizatlarının ile çıkıyorsun yola, ve her 3 gün sonunda sana su ve kumanya tazeliyorlar yani 3 günlük suyunu almak demek çantana düşün..bu tatbikatta uyumak yok,yorulmak yok,veilen parolayı paylaşmak asla yok,çantanı,silahını kaybetmek asla yok. bu tatbikat süresince Alay komutanın emri ile taburdan seçilmiş askerlerde vardır ama onları göremezsin, gece sen yatarken,uyuma esnasında yakalamışlarsa seni bağlarlar veya çantanı alırlar, silahını alırlar, suyunu alırlar seni dereye atarlar yani sana birşey muhakkak yaparlar.

    3 ay süresinde ağitime 1 dakika dahi ara verilmez asla...yağmur çamur kar fırtına, herşeyde eğitim devam eder.Sana öyle bir ambians yaşatırlarki gerçek mermiler,yanında patlayan bombalar sürünürken tependen atılan mermiler.Bu zamana kadar duyduğun eğitim yersiz lafının burası için geçerli olmadığını öğreneceksin.Çünkü burada eğitim yetersiz değildir.Dünyanın en uzun eğitim kulesine gittiğinde, istisnasız hassiktir bunu en uzun kule diyenler kulenin tepesine çıktığında aşağıda duran insanları sinek gibi gördüğünde O saat aklında güzel duygular besliyecek.

    Tatbikat süresince esir düşmek asla yasak.gece yürüme esnasında bir bakarsınki önünde giden adam aniden yok şok olursun sayı gönder dersin adam eksik adam yok.adam esir düşmüştür,ondan parolayı almak için hem onu dikerler,hemde başındaki yüzbaşı adam esir düştü diye sizleri düzer.işte ceza verir mesela araç ile gidilecek olan 18km yolu yürüyerek götürür.Yanlız bunu normal yürüme olarak asla görme anlatma ile olmaz O bayırları-Dağları tepeleri aşıyor olman iniyor olman - bildiğin Domuzlar ile uğraşıyor olman giderken aniden çıkıyor karşına önünden bir geçiyor sadece sima olarak görüyorsun bir çarpsa geberecen.

    3 aylık eğitim hayatın boyunca yatağın yüzünü her gördüğünde sakın eğlenme hemen yat çünkü toplamda çok az göreceksin O yatağı. Yıllar geçiyor sanki tatbikat bitiyor ve birliğine geri dönüyorsun,komutanlar le vedalaştıktan sonra birde eğlence düzenleniyor ve sonrası Asteğmen olarak birliğine teslim olma zamanı...Gerisini anlatmıyacağım hayatımda yaşadığım, yaşayabileceğim özel duygular vardır Şırnak ile alakalı.

    Sana yatak altında yazanlardan bir örnek vereyim.

    Ulan sikseler şu sivriye çıkmam diyeceksin, merak etme önce sikecekler sonra çıkaracaklar. Yatağına iyi bak çünkü onu birdaha göremeyeceksin.

    Burada yaşadıklarımda, para verip O eğitim kulesinden asla atlayamazdım bu duygunu yaşayamazsın, 120 engelli ve asla tamamlayamayacağın parkuru yaşayamazdım. Oldu bitti, askerlikte bitti ama burada kazandığim çok şey var,istiyorsan git ama zevk al derim yoksa yaşadığın hergüne lanet ettirirler.

    hocam senin bester dereler çıktığı için öyle zorlu geçti galiba, bazılar eğitim parkurlarında tatbikatını falan yapıyorlar. diye biliyorum yanlış da olabilir.

    ama kısa dönem iyidir iyi :)

    nolanded tarafından 06/Mar/13 09:15 tarihinde düzenlenmiştir

    msne beklerim: nolanded[at]tahribat.com
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Eylül/2005
    Erkek
    candemirhalil bunu yazdı
    R3D bunu yazdı

    Astek olarak yapan müridler yazın yaşadıklarınızı ki bende ona göre karar vereyim kazığın kısa kalın olanınımı yoksa uzun ince olanınımı seçelim :)

    bak kardeşim anlatıyorum sana a

    ayın 1'i gibi sınava girdim ayın 10'u gibi sınav açıklandı 12 nisan gibide birliğe teslim olma zamanıydı. Eğirdire gittim Asteğmen Aday Adayı

    teslim olduktan sonra burada 2-3 gün sivil kıyafet ile dolaştık daha sonra heyet geldi herkesi sağlık kontrolünden geçirdi.Elenen ler istanbul-tuzla ya gitti.

    Tabi elenebilmek için can atanlar çok vardı,çünkü eğirdire girdiğinde herkesin sölediği cümleler,yatakların altında yazanlar ve Sivri Tepe anıları.Elenenlerin hepsini ertesi sabah tren ile istanbula gönderdiler. 800 kişiden 180 kişi kaldık. ertesi gün eğitim başladı.sabah 6 gibi kalkar eğitime giderdik eğitimler 20 km tepede Camili Yayla adı verilen arazideydi.her sabah istisnasız bunu yürürdük tam teçhizatlı ortalama sırt çanta ağırlığı 30 ile 40 kilo arası gelirdi aldığın yemek ve suya bağlı olarak.

    ve eğitimden gece geldiğinde yatak altına bu sefer sende yazardın o yazılanları, ama hiç bir zaman pişman olmadım asteğmen olduğumdan, ben istememiştim ama istemiyorda değildim asteğmeliği şans işte.

    eğitimler, spor, sınavlar derken eğitim bitimine son 12 gün kala kura çekildi kurada - Şırnak- Diyarbakır-Hakkari v.b var, birde formaliteden 6 adet Kıbrıs var bunu eğitim süresince ilk 6 aday arasına girenler seçiyor.Kuramızı seçtik-kurbanımızı kestik Şırnak-Besta Taburu- Bester Dereler Çıktı bana ve 1 arkadaşıma

    Bu aşamada dahi adamlar senle kafa yapıyor, oğlum bester dereler ne yapacan orada diye, hiç kulak asmadım zaten bunu söyleyede Hakkari-Çukurca çıkmış..bunu söylemesinin nedeni kendisini biraz olsun avutma isteği neyse...

    10 gece 11 gün sürecek olan tatbikat başladı.haritada kuş bakışı 180 km olan alan içerisinde yapılacak ve oratalama 300 km yol katedilecek ve 20 km mesafeside helikoptere binilecek.Bütün yiyeceklerini içeceklerini battaniyelerini teçhizatlarının ile çıkıyorsun yola, ve her 3 gün sonunda sana su ve kumanya tazeliyorlar yani 3 günlük suyunu almak demek çantana düşün..bu tatbikatta uyumak yok,yorulmak yok,veilen parolayı paylaşmak asla yok,çantanı,silahını kaybetmek asla yok. bu tatbikat süresince Alay komutanın emri ile taburdan seçilmiş askerlerde vardır ama onları göremezsin, gece sen yatarken,uyuma esnasında yakalamışlarsa seni bağlarlar veya çantanı alırlar, silahını alırlar, suyunu alırlar seni dereye atarlar yani sana birşey muhakkak yaparlar.

    3 ay süresinde ağitime 1 dakika dahi ara verilmez asla...yağmur çamur kar fırtına, herşeyde eğitim devam eder.Sana öyle bir ambians yaşatırlarki gerçek mermiler,yanında patlayan bombalar sürünürken tependen atılan mermiler.Bu zamana kadar duyduğun eğitim yersiz lafının burası için geçerli olmadığını öğreneceksin.Çünkü burada eğitim yetersiz değildir.Dünyanın en uzun eğitim kulesine gittiğinde, istisnasız hassiktir bunu en uzun kule diyenler kulenin tepesine çıktığında aşağıda duran insanları sinek gibi gördüğünde O saat aklında güzel duygular besliyecek.

    Tatbikat süresince esir düşmek asla yasak.gece yürüme esnasında bir bakarsınki önünde giden adam aniden yok şok olursun sayı gönder dersin adam eksik adam yok.adam esir düşmüştür,ondan parolayı almak için hem onu dikerler,hemde başındaki yüzbaşı adam esir düştü diye sizleri düzer.işte ceza verir mesela araç ile gidilecek olan 18km yolu yürüyerek götürür.Yanlız bunu normal yürüme olarak asla görme anlatma ile olmaz O bayırları-Dağları tepeleri aşıyor olman iniyor olman - bildiğin Domuzlar ile uğraşıyor olman giderken aniden çıkıyor karşına önünden bir geçiyor sadece sima olarak görüyorsun bir çarpsa geberecen.

    3 aylık eğitim hayatın boyunca yatağın yüzünü her gördüğünde sakın eğlenme hemen yat çünkü toplamda çok az göreceksin O yatağı. Yıllar geçiyor sanki tatbikat bitiyor ve birliğine geri dönüyorsun,komutanlar le vedalaştıktan sonra birde eğlence düzenleniyor ve sonrası Asteğmen olarak birliğine teslim olma zamanı...Gerisini anlatmıyacağım hayatımda yaşadığım, yaşayabileceğim özel duygular vardır Şırnak ile alakalı.

    Sana yatak altında yazanlardan bir örnek vereyim.

    Ulan sikseler şu sivriye çıkmam diyeceksin, merak etme önce sikecekler sonra çıkaracaklar. Yatağına iyi bak çünkü onu birdaha göremeyeceksin.

    Burada yaşadıklarımda, para verip O eğitim kulesinden asla atlayamazdım bu duygunu yaşayamazsın, 120 engelli ve asla tamamlayamayacağın parkuru yaşayamazdım. Oldu bitti, askerlikte bitti ama burada kazandığim çok şey var,istiyorsan git ama zevk al derim yoksa yaşadığın hergüne lanet ettirirler.

    nası güzel anlattıysan insanın gidesi geliyo durup dururken :d


    .
Toplam Hit: 9781 Toplam Mesaj: 59