Alevi Meselesine Nokta.
-
1. Türkiye"de "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersi adi altinda Islam dinini -aslinda Sunni ekolün Hanefi yorumunu- Türk vatandaslarina zorunlu olarak okutmak bir zulümdür, bir Musevi ve Hristiyan nasil muaf tutulma özgürlügü varsa Müslüman olmayani birakin, Sunni olmayan da bu özgürlüge sahip olmalidir, cogunluk Sunni diye de böyle bir sey zorunlu olamaz, bana simdi adalet en yüce degeri olmasi gereken bir müslüman kardesim "nicke bak, yazdiklarina bak" diyecek, ama bunu derken hollanda"da (örnek veriyorum) zorunlu incil dersleri görüp muaf tutulamayan din kardesi icin "ALLAH"im bak müslümanlar inim inim inliyor, yardim et bu zalimlere karsi yarab diye mitingler düzenleyecek.. Böyle müslümanlik da insanlik da olmaz..
"Kendine yapilmasinda hayir görmedigin seyi baskalarina yapma" Hz. Muhammed (S)
2. Dava acani da hakli gören yargiyi da insanlik adina da müslümanlik adina da tebrik ediyorum..
3. Zorunlu olan bu olmamalidir.. Sunu da hararetle savunuyorum, okullarda kesinlikle bir ahlak dersi olmalidir.. Evrensel ahlak degerlerinin öz kültürümüz olan Islam ahlaki ile yorumlanmasiyla bir ders okutulmalidir.. Yani aslolan her dinden ya da dinsiz bir kisiye hicbir sekilde ters düsmeyecek, ama insani insan yapan degerler.. ana-baba saygi, dürüstlük, erdemlik, hirsizlik, siddet, cinsel siddet vs.. Bu ders "Dinler Tarihi ve Ahlak" tarzinda sekillenmelidir. Yani dinler tarihi gibi, din olgusu, dinlerin tarih icindeki toplum üzerindeki etkileri, evrimi vs. ve su an dünya üzerinde egemen olan, bir realite olan dinler tanitilmalidir.. Bu hem diyalog adina, hem gelecegin baris dolu dünyasi adina bir sarttir..
4. gel_pC_pC, BANLANDIN..
forum adabina uygun düsmeyen hitab tarzin ve bir diger üyeye agir hakaretlerin sebebiyle..
selametle.. -
yazını imzalıyorum islamic_force.+1905
-
İslamic force harika bir yazı yazmışsın. "Dinler tarihi" dersi mükemmel olabilirdi. Seni bu düşüncenden ve düşünceni yazıya uygun bir şekilde dökebilmenden dolayı kutluyorum.
-
+999999....
-
Islamic_Force senin isteğin bilgi üniversitesi'nde humanity dersi adı altında
gerçekleşiyor. Ama ne yazık ki bunu bir devlet üniversitesi yapamıyor, kaldı ki
-dediğin gibi- ilkokuldan itibaren çocuklara Hanefi-islam anlayışı anlatılıyor. Onun
ötesinde tarih derslerinde bile Türklerin İslamiyet'i kabulü büyük bir yer tutuyor.
Şimdi Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan ama türk asıllı olmayan bir insan ne yapsın
bu tarihi? Kendisine ait olmayan bir geçmişi öğrenmeye mecbur kalıyor çocuklar.
Bu esneklik genel kültür ve tarih alanına da yansıtılmalı. Divan edebiyatı'nı anlatırken
Arapça Ve Farsa karışımı bir dilde şiirlerin örnekleri verilirken - yanlış anlaşılmasın
divan edebiyatını sevmemem değil burada mesele, bilakis çok erkil bir edebiyat türü
olmasına rağmen severim onu - Anadolu Rum Halk Edebiyatı, Ermeni Halk
Edebiyatı gibi yine Anadolu motifleriyle bezenmiş sözlü edebii eserlerden hiçbir
örnek verilmiyor. Yani hepimiz Aşık Veysel'i biliyoruz da, Anadolu'da yaşayan bir
Rum var mıydı öyle güzel şiirler yazan, kendi dilinde türküler söyleyen, bilmiyoruz.
Her konuda yetersiziz.
Çok daha geniş bir perspektifle verilebilmeli bu ülkede eğitim! -
ermeniler bisi çok iyi motifli motifli anlatıor zaten (:
-
criminal haci istedikleriniz hepimizin istedikleri sonucta biz yy larca birlikte yasadikr ama 1900 lerden sonra emperyalizm caginda olaylar degisti...Antioksidan guzel birsey soylemis...Bizde isteriz icimizdeki motifleri yansitma bizde isteriz demirci kawa yi :) ama bugun bunu istemek ulkenin ve dunyanin nesnelliginden uzak olmak demektir.
-
eleman banlanmıs hala son nokta koyulamamıs.
gerginlik yaratan muhabbetler bunlar,kokainmanla da gene buna benzer bi muabbette birbirimize giriyoduk.yapmayalım dicem ama... -
islamic force guzel bi taziyazmissin tebrikler ama bi noktada yanlisin var , okullarda sunni hanefi mezhebine ait bilgiler verilmiyor , istersen okullarda okutulan din dersi kitaplarini incele ,
ama dediklerine kati;iyorum keske dinler tarihi anlatilsa da hersey hakkiyla ogrenilenilse , normalde dinler tarihi Ilhiyat Fakultelerinde okutuluyor . ama emin olun ki normal okulllarda okutulan din dersi sulandirilmis bi din dersi . sunni hanefi mezhebinin sulandirilmis hali , ogrenci dininin bazi kisimlarini ogrenecek ama birisi seriate kufur ettiginde dinine kufur ettigini anlamiyacak seviyede ogrenecegi bir din dersi. hangi duz okulda okuyan bu basit bilgiyi biliyor, musluman olan bi kisinin laik olamayacagini . hayatini sadece Allah in istedigi gibi yasayacagini biliyor ( dinde zorlama yoktur diye cevap yazmayin , dini secmede zorlama yoktur , isteyen istedigi dini secer ama o sectigi dinin kurallarina uymakla sorumludur , uymayacaksa secmez o kadar basit , ozellikle diger insanlari ilgilendiren konularda yaptirim vardir , kul haklarinda ,hirsizlikta ,rusvet alip vermekte ... )
-
hata yaptıysam kusura bakmayın arkadaşlar böle anlattı
Toplam Hit: 6891 Toplam Mesaj: 47