folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Allah Akil Sahibi Midir?

Allah Akil Sahibi Midir?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kelayvaz
    Kelayvaz's avatar
    Erkek

AKIL BÜTÜN İNSANLARDA OLMAZ SADECE ALLAH TARAFINDAN SEÇİLEN TEMİZ HUYLU HALİM BİR TOPLULUKTA OLUR.,

Ey iman edenler, Allah'tan korkup-sakınırsanız, size doğruyu yanlıştan ayıran bir nur ve anlayış (furkan) verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah büyük fazl sahibidir. Enfal Suresi, 29.

Gerçek şu ki, iman edenlerle Yahudiler, Sabiîler ve Hıristiyanlardan Allah'a, ahiret gününe inanan ve salih amellerde bulunanlar; onlar için korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır. (Maide-69)

Bu ayete göre Müslüman Yahudi veya hristiyan kişilerden seçilen kişiler.

Akıl genelde zeka ve mantık karıştırılır. Aklı ölçebilen bir cihaz yöntem yok. Varlığını hissi olarak biliriz. Mesela zeka ve mantık sahibidir çoğu insan ama akıl yoktur. Akıl sadece zeka ve mantıkla kurulabilen şeyleri ahlaki olarak değerlendirme durumudur. Samimiyet ölçüsünde gelişir.

Allah akıl sahibidir diyoruz çünkü bunu okuduğumuz Kutsal metinlerde görüyoruz. Ahlakın üzerinde durması bir ölçü tutması. Kendi yarattığı olmasına rağmen dostuna iyi davranması ve düşman kesilene ölçülü olarak karşılık vermesi. Burada bir tutarlılık görülüyor.

Yine ayette:

Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek Yücesin, bizi ateşin azabından koru." (Ali imran 191)

gibi ayetlerde bu varlık sahibinin  insanı düşünmeye  teşvik etmesi araştırmaya sevk etmesi güzellikleri düşünülmesi ve araştırıp gördüğümüzde ise sonsuz bir aklın sonsuz bir bilinç sahibi Birinin olduğu görülüyor.

Ben yaklaşık 10 yıl önce bu bilimsel ve açık veriler ışığında iman ettim. Hacı hocayı değil artık yalnızca Kutsal Kitapları örnek alıyorum.

下面的注释包含自解压脚本命令 | Suskunluk yasasi..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Allah sonsuz akıl sahibidir ve her şey aslında şu anda yaşanmış ve bitmiştir, geçmiş gelecek ve şimdi yaşandı ve bitti,

"Gökte ve yerde gizli olan hiçbir şey yoktur ki, apaçık olan bir kitapta olmasın." (Neml Suresi, 75)

Ve bunu Levh-i Mahfûz belirtmiştir,

https://tr.wikipedia.org/wiki/Levh-i_Mahf%C3%BBz#:~:text=%C4%B0slam%20dininde%20kader%20olarak%20isimlendirilen,%2Di%20Mahf%C3%BBz'u%20g%C3%B6r%C3%BCrler.

"Kainatta ne varsa hepsi vehim ve hayaldir. Ya aynalardaki akislerdir, ya da gölgeler gibidir." (Mevlana Cami)

"Allah... yarattığı varlıkların vücutlarını yokluktan başka bir şey yapmadı... Tüm bunları, his ve vehim (algı) derecesinde yarattı... Alemin varlığı his ve vehim derecesinde olup, maddi derecede değildir... Gerçek manada dışarıda (dış düyada) Yüce Zat'tan (Allah'tan) başkası yoktur." (İmam Rabbani Hz. Mektupları, cilt II, 357. Mektup, sf. 163)

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mugen
    mugen's avatar
    Erkek

Şakirt gibi gözükücem ama islamdaki yaratıcı için tüm iddalar sanki H.P. Lovecraft betimlemeleri gibi insan algısının ötesinde bir gerçekliği gösteriyor ve dolayısıyla var sayımları kabul etmekten başka bir seçenek bırakılmıyor. Ama ben kimlik bunalımında olduğunu ve bazı şeyleri dolaylılaştırdığını düşünüyorum, o mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler durumundayız biz bu yüzden.

mugen tarafından 17/Tem/24 13:01 tarihinde düzenlenmiştir

O mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.. .
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

Allahın akla ihtiyacı olmaz.. o herşeyi bilir. Her şey onundur ve ondadır.

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

nikoteen muslumanligi secmen güzel ancak sanirim islamin tam manasini anlamamissin.

islamin 3 temel noktasi vardir. 

iman- ahlak- ibadet

iman islama her yonuyle inanmayi

ahlak inancina gore yasamayi

ibadet ise bu inancini somut olarak gostermek demek.

ama herkes bildigi kadar yasar.

ve islam bir deniz gibidir.  denizler okyanuslara acilir...

bazi insanlar vardır ki yüzme bilmez kıyıda ayağını denize sokar. o kadarını bilir.

kimi açık denizlere cikacak kadar yüzebilir. 

kimi dalgic olur okyanusa dalar.

neticede hepsi denizin ne oldugunu bilir ama derece derece. sen suan kiyidaki kisisin.ama okyanusa dalmak istiyorsun. yani seni aşan şeyleri ögrenmeye calismak demek. yüzmeyi yeni ögreneni gemiden okyanusa atmsk demek. 

yanlis. herseyin bir sirasi var.  sen önce bir allaha inan. sonrada allah bizden nasip bir ahlak istiyor diye sor ögren. öyle yasa. 1 yil sonra gel goruselim

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

ha birde cok önemli. islami internetten arastirma.  kimseyi örnek alma. kimseyi din ile arana araci koyma hacı hoca diyerekten akil veren çok  olur. . onlar önce kendi kıçını kurtarsın.  sen kuran, meal, tefsirleri oku. 

ve peygamberlerin hayatini . suan sana yeter ve artar bile

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek

Oku

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kelebeksim
    kelebeksim's avatar
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı

Oku

Okuma kardeşim, ben okudum hepsini. Mitolojik açıdan güzel bişey okuyacaksan iskandinav mitolojisi daha güzeldir.
    Bunların ne dediği belli değil. 100 tane yazı var birbiriyle çelişen.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek

islamic_force olaydı hakkından gelirdi bu konunun bizim ilmimiz yetmez 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Tavsiyeler, nasihatler icin tesekkurler oncelikle. Yeni musluman derken hayatimin son 4 senesinde ateisttim tekrardan musluman oldum. Yani ateissttlikten herhangi bir dine gecis pek gorulen bir sey degildir neticede olunce sonsuza dek yok olmayi, bir daha var olmamayi goze almissinizdir ve bir tanri ihtiyaci hissetmezsiniz.

Ondan once muslumandim zaten ve oyle standart muslumanlardan degil duzenli zikir yapan, dinle ilgili ne bulursa kafasina ne takilirsa okuyup arastiran bir muslumandim.

Neyse konuya donecek olursak bence olay yaratici kavramini icinizde oturtabilmenizde yatiyor ve bunu oturttuktan sonra hadislerde ya da ayetlerdeki celiskili gorulen seylere takilmaz hale gelirsiniz. Ben oyle olacagini umuyorum cunku celiski olarak gordugum seyleri bile aslinda o bilinc seviyesinde olmadigim icin celiskili gordugume inaniyorum (gercek iman bunu gerektirir :)

Dedigim gibi benimkis seyi suluk yolculugu. Ben, benim idrak kapasitem dahilimde Allah i nasil anlayabilirim bunun derdindeyim. Her tanimin bir referans noktasi vardir ve biz insanlar, konudan bagimsiz olarak birseyler dusunurken ozellikle felsefe yaparken referans noktamizi kendi algimiz olarak ele aliyoruz ve burada hataya dusuyoruz.

Matematiksel olarak daha ust boyutlarin varligi coktan kanitlandi fakat bizim aklimiz neden - sonuc iliskisine bagli cunku zamani lineer algilayabiliyoruz ancak.

Hal boyleyken gerceklik referansimi kendi algim olarak alirsam alem ben olurum fakat bir yaraticinin algisini anlamaya calistigimda dusunmedigine kanaat getirir ve en fazla sunu diyebilirim onun bilincinin nasil bir sey oldugunu anlayabilmek icin: Yapay zeka gibi dusunmez zaten her seyi kendince ayni anda biliyordur cunku dusunmedigi icin zaman algisi da yoktur.

Zaman algimin olmadigi ne gibi deneyimlerim var ? 1) Ruyalar 2) Uyusturucu madde etkisi.

Tanri uyusturucu madde kullanmaycagina gore tanrinin algisini refereans almaya calistigimda derim ki ben tanrinin ruyasinda (dusunmeyen bir nevi otomatik gerceklesen hayallerinde) varim.

Yani bana gore alem benden ibaretken benden daha ust bir algi seviyesini anlamaya calistigimda alem hayalden ibarettir derim ki bunu ilk diyen de ben degilim zaten.

Var misin ki yok olmaktan korkuyorsun diyen Mevlana, alem hayalden ibarettir diyen Ibni arabi ve daha bir cok islam alimi bulabilirsiniz. Bunlarin bu cikarimi yaparken bu yoldan mi gittigini anlamaya calisiyorum kendimce cunku bana gore fark burda.

Yoksa nice insanlar cevremizde namazinda niyazinda iyi kalpli yardim sever vs ama hic biri Allah i anlamaya onu tanimaya calismamis aklimiz yetmez diyerek kimsenin akli yetmez de kardes sen aklinin gittigi yere kadar gitmeyi denedin mi? Ruhunda eritemedigin bir yaraticiya ne kadar kulluk edebilirsin ki?

Troubles'll come & they'll pass
Toplam Hit: 4067 Toplam Mesaj: 47
felsefe paradox allah tanri akil bilinc