folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Allah Akil Sahibi Midir?

Allah Akil Sahibi Midir?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Homo

nasıl tanımladığına bağlı. insanların inançlarında, büyük dinlerden hint dinlerine, aborjinlere kadar gelmiş geçmiş tüm inançlarda tanrı insanidir. kızar, sinirlenir, düşünür, hata bile yapabilir veya hata yapmayı tercih edebilir herşeyi bilmesine rağmen. 

özellikle son yüzyılda, klasik tanrının fazla insani gelmesiyle birlikte ortaya çıkan görüş ise çok daha üstün bir varlık olduğu yönünde. ortaçağ'da (tarih olarak değil, her inancın ortaçağı vardır) tanrı hakkında birileri bilgi verirken sıkıntı yok tabi ama artık herkes tanrı hakkında düşünüp konuşabiliyorken ve kaynaklara ulaşabiliyorken işler değişiyor. bu defa inancı korumak için tanrıyı insani vasıflardan üstün kılmak gerekiyor. yoksa tanrı ile ülkeyi yöneten seçilmiş başkan veya diktatörler arasında fark kalmayacak. bu da inancı çökertir.

dolayısıyla 2 seçenek ortaya çıkıyor, ilki fazla düşünme inan geç demek. ikincisi de tanrıyı daha da yükseltmek. yükseltmeye başlayınca da böyle sorular çıkıyor işte, yok tanrı düşünebilir mi, yok madem sınırsız gücü var kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi vb.

çok uzatmadan sadece şunu söyleyeyim. yanlışlanamayacak kadar büyük, herşeyi kapsayan tanrıya yaklaştıkça kısaca panteizm yoluna girerseniz muhtemelen mevcut inancınızdaki kutsal metinlerin anlattığı tanrıdan uzaklaşacaksınız. bunu yapmazsanız da bu defa inancınız sarsılacak.

onun için inancınızı korumak istiyorsanız ilk seçeneğe yönelin, fazla kafaya takmayın, iyiye güzele inanın geçin. ama bu yolun da riski fazlaca inanıp tarikatlara kadar kapılmak olabilir benden söylemesi.

Prometheus tarafından 19/Tem/24 13:20 tarihinde düzenlenmiştir

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Erkek

Neden İslam mesela, neden yavudi enikliği değil de müslümanlık, ya da neden hıristiyanlık değil? İslam tanrısının Musa'nın tanrısından ne farkı var? İslam'ı seçerken evet bu doğru yol dedirten şey neydi? Hani Gibi'de diyor ya seni 13 yumurtada durduran ne oldu diye, İslam'ı neden seçtin aga?

İhtiyacın bir din miydi yoksa inanç mıydı? Dinsiz tanrı fikri olamaz mı? İnsanların özel hayatlarının anlatıldığı kutsal cümleleri hayat tarzı olarak seçmene sebep ne oldu?

Ya da ahlak nedir aga yaptığımız birşey neden iyi de kötü değil? Örneğin bir kabiledeyim herkes inek kanı içiyor ve ben içmiyorum, anormal benim değil mi burada yani ahlak da aslında bu değil mi? Belirleyen kim, normal iyi de anormal kötü mü?

Biraz dağınık yazdım farkındayım ama demem şu ki din ile açıklama yapamazsın. Düşünerek de sonuç "bence" kelimesine çıkıyor ki o da öznel ver buradaki herkes gibi - ben dahil - iskembeden atıp doğru olduğuna inandığımız şeye yapışırız.

Sorunu da cevaplamadım farkındayım zira düşünmeyi uzun süre önce bıraktım. Cehalet mutlulukmuş.

Caliber tarafından 19/Tem/24 13:57 tarihinde düzenlenmiştir

Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala taş arar.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

Yaratıcıya inanıyorum ama günümüz dinleri beni dinden soğutuyor. Sanırım dinden çıktım. ben Yaratıcının evrenden çok bağımsız olduğuna inanıyorum. Allah düşünmüyorsa, neden Egoist bir tavırla İnsanların işine karışıp kendisine biat ve tapınmalarını ister ki ? ya da neden miras meseleleri ebabil kuşları ya da son derece insancıl ve küçük meseleleri Yer yüzüne gönderdiğim son kitaptır dediği kitapta kaleme alsın ? 

Bana göre 4 büyük din oluşumunda Tanrı figürü çok insancıl betimlenmiş ve insanların kendi meselelerine çok karışmıştır. Düşünceden dahi bağımsız olan varlık, peygamberin evinde çorbanızı için ve gidin çok durmayın diye bi ayet yollamamalı... ben aciz ve küçük aklımla bunu düşünebiliyosam düşünceden her şeyden bağımsız ve üstün bir varlık bütün evreni yaratmış her şeyi yaratmış bir varlık insanlar gibi davranmamalı kitabında.. hatta kitap bile yollamamalı. yarattığı insanların iç işlerine karışıp tapınılmak istemesi bile insanı duygulara yönlendirir düşünceleri.. 

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

@Caliber düşünmeyin bırakan insan bu kadar soru sormaz hocam :) Sorunun cevabı da konudaki mesajlarından birinde var zaten.

İskembeden atma kısmında kısmen katılıyorum çünkü dediğim gibi tanriya inananlar daha üstün bir algının varlığına inanıyor ve ben gerçeği algilayabilecek kapasitede değilim deyip kenara çekiliyor inanmayanlarsa evrenin referansı olarak kendi akıl kurallarını baz alıyor.

Troubles'll come & they'll pass
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ste1n
    ste1n's avatar
    Erkek
    LaNCeLoT bunu yazdı
    Seminerist bunu yazdı
    MhmdAlmz bunu yazdı

Okumayıp boş keseden sallayanları bir kenara bırakıp şöyle bir kendimce yorumlayayım. Cemre birazdan damlar :)

Nöeyse. Akıl dediğin şey tamamen insan (adem) denilen şeyin özelliği. Bir takım özellikleri Tanrı (Allah) için betimlemek doğru değil. İhlas suresinde asıl anlatılmak istenilen budur. Allah, genel anlamda senin evren içerisinde tanımladığın her zerrenin dışındadır. Allah'ın yaşını sormak mantıksız, Allah'ın boyu yoktur, kilosu yoktur, nefes almıyordur, kalbi yoktur, aklı yoktur, ideolojisi yoktur, düşüncesi yoktur. Genel anlamda kabına sığdırmaya çalışmak pek doğru bir yaklaşım değil. Kur'an içerisinde zaten kendisin nasıl bir zat olduğunu anlatır. Bu sebeple akıl sahibidir demek Allah ve canlıyı aynı kaba sığdırmaya iter. Zamanın geçerli olmadığı bir mekan da akıldan, düşünmeden, yaratılmadan vs bahsedilemez. Bu gibi terimler zamana muhtaçtır. 

Edit: mobil imla hataları .

Cemre tbt müridi mi ?

Cemre de tbt muridi, Erlik te , Diamond Tema da

Cemre'nin nicki ne?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C10H15N
    C10H15N's avatar
    Homo
Toplam Hit: 4065 Toplam Mesaj: 47
felsefe paradox allah tanri akil bilinc