Ameleliğe Giriş, İnşaat İşleri Bilgi Paylaşımı
-
RETRET bunu yazdıKasiRGamsi bunu yazdı
konuyla alakasız ama istiridye mantarımı yetiştirceksin hocam...
kuzu göbeği mantarı yapacağım hocam, kütüklerde yetiştireceğim.
imkansızı başaracağım diyorsun ?
-
Sakatlama hocam bir tarafını :) İnşaat işleri yorucudur evet ilk gün çok kasmassan iyi sadece yavaş yavaş yapıp bitmeyen kısımları diğer günlerine aktarmak..
-
blackmir bunu yazdıRETRET bunu yazdıKasiRGamsi bunu yazdı
Çok mu zor hocam kuz göbeği mantarı yetiştirmek...
-
KasiRGamsi bunu yazdıblackmir bunu yazdıRETRET bunu yazdıKasiRGamsi bunu yazdı
Çok mu zor hocam kuz göbeği mantarı yetiştirmek...
riski fazla verimi düşük ticari olarak zor ben yetştiren görmedim ticari olarak.
çinde falan tarla gibi gözüküyor ama çin olunca durup iki kere dşünüyor insan :)
umarım başarır
-
blackmir bunu yazdıRETRET bunu yazdıKasiRGamsi bunu yazdı
imkansız derken :)
zaten kültür ve istiridye mantarı yetiştiriyorum, benim yetiştirdiğim şeyleri bilsen kahrolursun :D küçük odalarda kuzu göbeği de yetiştiriyorum fakat 5m2 yerde yetiştirmekle 20m2 lik 4 odada yetiştirmek farklı şeyler. marula ağacıyla da ilgileniyorum, ilerideki projem marula ağacı yetiştirmek olacak, marula ormanları kuracam inşallah.
-
Öncelikle aldığınız yapının sağlamlığından emin olmalısınız. Her zemin üzerine beton yapıştır geç ne güzel sıva oldu olayı yok maalesef. Daha önce hiç yapmadıysanız hiç bulaşmayın bu işlere o beton harcını hazırlamak , kireç , çimanto vs insanı çileden çıkartıyor. Heleki toprak zeminin üzerine beton düşünüyorsanız aman haaa... Bu işin de incelikleri var. Tek başınıza yaparsınız bir ayrıntıyı gözden kaçırırsınız sonra tüm malzeme aşağı iner sıkıntı olur. Sağlam bir usta ayarlayıp kendisine amelelik etmeniz çok daha karlı olacaktır. Usta sadece bedensel iş yapmayacak size akıl verip şöyle iyi böyle kötü der hem sizi araştırmaktan hem de yanlış yapmaktan kurtarır. İnşaatın çoğu kısmında çalıştım hiç öyle tek başına yapılacak işler değil (en azından neyin nasıl yapılacağı hakkında usta kişi gerekir.) Daha önce çalıştığım inşaatta söve yapan kişilerin tecrübesiz olmasından kaynaklı yaptıkları söveler 2. gün tamamen zeminden ayrıldı faciaya neden oluyordu az kalsın. Vel hasıl kelam kamu spotlarındaki gibi işçi parasından kaçarsan yapı başına yıkılır (Allah korusun). Usta şart bence. Muhabbeti güzel olanlar da çıkıyor arada güzel oluyor.
Not: İnşaatta yorulmuşsundur saat 12 dir öğle yemeğini yersin sonra kalkar gölge biyer bulursun alçı torbası da vardır orda geçer oturursun üstüne yaslanırsın duvara yakarsın sigaranı üfffff :D Bunun keyfi hiçbirşeyde yoktur :)
-
samaccc bunu yazdı
taban için anlatayım .
1 ÇİMENTO = 2 EL ARABASI DOLU KUM - 1 EL ARABASI MICIR - YETERİ KADAR SU AZ CIVIK OLACAK
ATACAĞIN DERİNLİĞE GÖRE M3 HESAPLA ONA GÖRE %20 FAZLA MICIR KUM ÇİMENTO HESAPLA . (MALZEME ALACAĞIN YERDE SÖYLER ZATEN AMA FAZLA SÖYLER :d )
tek başına çok zor olacaktır . oyle düüşündüğün gibi ben 3metre beton karıştırır taşır dökerim her kes yapamaz o nu döt ister .
1. her tarafı kalıpla ör . ev ama boş yer kalmasın + ip çek düz olsun beton seviyesini belirle . duvardan kapıya meğilli çek ipi duvarda beton kalınlığı 20cm ise kapı tarafı 18-19 cm olsun ki su gitsin
2. taşları yerleştir . tabi sen böyle dolgu malzemesi bulamazzsan bile etraf kırsalsa yavaş yavaş el arabası ile topla derim.
3. taşları ez az toprağa girsinler . taş ezmek için kendine kütükten bi alet yap .
4.demir döşe . hazır hasır demirler var . yerden 2 parmak havada dursun demir belli noktalara demiri havada tutacak taşlar koy .
sonra bu demirlerin üstüne kendine mastar koy büyük alanda düzlemen eşit düzlükte yapman için sana yükseklik ayarlamana yardımcı olacak . ( en son o kalasları beton kurumadan çıkarıp onlardan kalan boşluklarıda betonla dolduracaksın ) resimde yeşil olanlar . yükseklikleri ilk başta kararlaştırdığın beton yüksekliği kadar olmalı . araları 1,5 - 2 m olursa eğilip düz bi tahtayla düzlemen kolay olacaktır .
tam bu değil ama bunu kafanda genişlet işte oda kadar.
şimdi betonu kendin karıştırıp kendin taşıyıp kendin döküp kendin düzleyeceksen . iş cidden zor . kaç metre beton atacağına bağlı ama ben ameleliğe yatkınım 3metre beton karıştırınca dötüm çıkıyor demedi deme .
en son betenu attın
düzaledin .
1-2 saat sonra kendini tam çekmeden çıkıp kendine bi sopa ucuna düze bi 30cm lik tahta koyup betonu incecik yavaşça suyunu çıkaracaksın üstü yağlı yağlı olacak .
Ertesi gün sabah öğlen akşam gece betonu baya ıslatıcaksın bahçe sular gibi
Dökümanlık yazı olmuş hocam :)
bir de taş duvar için harç hazırlayıp mala vurmayı anlatan döküman alabilir miyiz sizden.
daha önce hiç mala kullanmamış biri işe nasıl başlamalı.
-
Sırf kilo vereyim diye bu işi kendin yapmana hayran kaldım hocam :)
Allah kolaylık versin. Beton meton bunlar zor iş ben bir süre bir yerde yardım ettim insanı çok yoruyor.
-
M3 tutması için agrega özgül ağırlığını beton sınıfı içinde çimento miktarı belirlenebilir. Çimentonun özgül ağırlığı cem1 3.15 civarı cem2 oe 3.10 civarı. Agrega 0-5 kırma taş ortalama 2.7 dere melzemesi de ortalama 2.6 5-25 içinde kırmı taş için 2.75 desen dere malzemesi ise 2.67 falan desek. Beton katkısı da kullanmayacaksın. Agrega oranlarını da %48-%52 yapalım. Gradesyonu bilmediğim için kaba agrega fazla olsun ki mukavemet daha sağlam olsun diye şimdi sana bir karışım hazırlayım kırma agregaya gjre hazırlıyorum tabi rutubet düzeltmesi olarak
Çimento: 300
Su: 210-215
0-5: 878
5-25: 968 kg olarak m3 tutturabilirsin
Dere agregasına göre
Çimento: 305 dere malzimesi olduğu için çimento biraz fazla koydum mikavemet almak için
Su: 220 225 kırma taşa göre daha fazla su emer.
0-5: 831
5-25: 924
-
x-files bunu yazdı
M3 tutması için agrega özgül ağırlığını beton sınıfı içinde çimento miktarı belirlenebilir. Çimentonun özgül ağırlığı cem1 3.15 civarı cem2 oe 3.10 civarı. Agrega 0-5 kırma taş ortalama 2.7 dere melzemesi de ortalama 2.6 5-25 içinde kırmı taş için 2.75 desen dere malzemesi ise 2.67 falan desek. Beton katkısı da kullanmayacaksın. Agrega oranlarını da %48-%52 yapalım. Gradesyonu bilmediğim için kaba agrega fazla olsun ki mukavemet daha sağlam olsun diye şimdi sana bir karışım hazırlayım kırma agregaya gjre hazırlıyorum tabi rutubet düzeltmesi olarak
Çimento: 300
Su: 210-215
0-5: 878
5-25: 968 kg olarak m3 tutturabilirsin
Dere agregasına göre
Çimento: 305 dere malzimesi olduğu için çimento biraz fazla koydum mikavemet almak için
Su: 220 225 kırma taşa göre daha fazla su emer.
0-5: 831
5-25: 924
hocam bu sıva için mi?