Arabaların Benzin Kullanımı Hakkında Bir Soru
-
wking bunu yazdı:
-----------------------------
antivir-US bunu yazdı:
wking bunu yazdı:
THT2005 bunu yazdı:
yüksek viteste düşük devirde kullan az yaksın
-----------------------------Bu doğruysa tam aradığım cevap işte :)
-----------------------------hararet yapsın istiyosan da güzel cevap,ayrıca dizel kullanıyosan paso kara duman atması için de iyi yöntem
-----------------------------Vaa anasını :)
-----------------------------yanma odasında kurum oluşturur, kiralık araba kullanırken yüksek vites düşük devir rulezz.
-
Olayın mantığını kendi dizel arabamız üzerinden şöyle anlatayım(1.9jtd doblo bizimkisi).
Aracın son devri 4000,yani bunun yarısı 2000 devir en ekonomik,motor ömrü ve hararet bakımından en uygun devir(5.vites 2000 devirde 90 ile giderken 4000 devirde ibre 180 üzerinde oluyo zaten).
Önce hızlanma olayından başlayalım.Milletin yok düşük hız yüksek vites,düşük devir cart curt dediğine bakma.Olay tamamen sürüş tekniği.Herkesin kendi geliştirdiği sürüş tekniği vardır.Sen de edin kendine bi tane:))
şimdi benim tekniğim(tasarruf için);
özellikle düşük hızlarda hızlanırken gaza çok yüklenme,pedala biraz bas,ayağını o noktada sabitle(daha fazla basma ayağın sabit dursun,devirin yükselmesini bekle) ve devir saatini izle.Devir saati adım adım yavaş yavaş artsın.Devir hızlı artıyosa araban yakıtı içiyo demektir.Araçlar yakıtı en fazla hızlanırken harcar.Ayrıca hızlanma sırasında turbonun açması da yakıtı artırır.
(doblo üzerinden anlatıyorum,sen kendi arabana göre ayarlayacaksın devirleri)
şimdi 1.viteste hareket için gaza belli bir miktar bastın ve ayağını sabitledin(şimdi ayağın pedalda sabit ve devir saatini izliyorsun),devir saati yavaş yavaş yükseliyo(bunu kısa sürede çözersin,ayağın alışır).Devir 2000-3000 arası(yüküne de bağlı bu yüklüyse 3000'i bulursan biraz daha iyi olur)'na ulaştı.Sen dedin ki 3000 de değiştireyim vitesi.Devir yavaşça arttı arttı 3000'i buldu vitesi değiştirdin.şimdi geçtin 2.vitese(araba 2.vitese geçtiğinde 2000 devire düşmüş olacak) teknik yine aynı,belli miktar gaza bastın yine bekliyo ayağın sabitlenmiş halde(vites değiştireceğin devire kadar ayağını oynatma,sabit tut).Devir yine yavaş yavaş geldi 3000'e yine değiştirdin vitesi attın 3'e,yine aynı şekilde devam et.4. vitese geldin bu sefer 3000'i bulmana gerek yok,çünkü 4.vites 3000 devir 90km'nin oldukça üstüne çıkar.bu durumda 2400-2500 gibi bi ayarda değiştiriyosun vitesini ve 5.vites devam ediyosun fakat hızını üreticinin vermiş olduğu hızda tutmak şartıyla.Bu genelde 90kmdir.Atıyorum vitesi değiştirdin hıza baktın 85km'desin.gaza yine aynı teknik azıcık daha fazla basıyosun ve 90'ı bulunca ayağını gazdan azıcık çekip hızını sabitliyosun 90'a.Devir saatin 2000'de.
Yola ve rüzgara göre hızın değişecektir bunlara yapacak bişey yok,hızın düşmeye başladıysa(yokuşa geldin) sen yine hızını sabit tut,aracın hızı düştükçe gaza biraz daha bas(ama birden yüklenme gaza),sakın yokuşta devirden ve hızdan düşme.Hızını sürekli 90'da tut(yokuşta devirini düşürmen ve düşük devir yüksek vites abanman yakıtı daha fazla artırır).yokuş bitti mi,o zaman da araba hızlanacaktır,bu sefer de gazdan ayağını çek ve yine 90'a sabitle.
Gidiyosun düz yolda 90 ile derken iniş başladı,gazdan ayağını hiç çekme,ayağını sabit tut yine,kendisi hızlansın gitsin.Yerine göre 120-140'a bile ulaşırsın fakat yakacağın yakıt yine 90 ile gider gibi olacaktır.İndin inişi ve düzlük çıkınca karşına tekrar göreceksin hızın yine yavaşça 90'a düşecek(ayağını pedaldan hiç oynatmadın).Bu arada ceza falan yersen kendin ödersin:))
Ayrıca hep iniş aşağı yolları tercih et,hiç yokuş çıkma:))
Dostum şimdilik bunlar geldi aklıma,benden daha iyi ve ekonomik kullananlar da vardır,onların da önerilerini dinle ve MANTIĞINA uygun olanı dene.
Ayrıca Yüksek vites düşük devir hem aracın hararetini artırır hem motorun ömrünü kısaltır hem de fazla yakıt harcamana neden olur.Aracın bir de dizelse habire kara duman atar durur,sanıyorum mazot pompasını da etkiler.Aracını devirli kullan,ne çok düşük devirde ne de yüksek devirde kullan.Çünkü her ikisi de harareti yükseltir ve motorun ömrünü kısaltır.
Yüksek devirde hararetin yükselme nedeni,hem sürtünme hem de arka arkaya kısa sürede silindir içinde daha fazla yakıtın yanması nedeniyledir.
Düşük devirde hararetin yükselmesi ise yanan yakıtın pistonun daha yavaş hareket ederek silindir içinden geç atılması ve içerideki alevin silindir içinde daha fazla beklemiş olması ve eğer düşük devirde gaza fazla yüklenmişsen bu sefer çok miktarda yanan yakıtın(daha sıcak olacaktır) silindirde daha fazla beklemiş olmasındandır...
-
Sayfaları okumadım pek ama verdiğin şartlara göre kesinlikle
b şıkkında yani 50 km ile doğru viteste giderken (muhtemelen 2. vites :P ) daha az yakıt harcarsın.
Daha ayrıntılı ve kesin bilgi için araç üreticisinden motor tanım eğrilerini bulabilirsen ( ki bulacağını hiç zannetmiyorum,çünkü genelde paylaşmazlar normal kullanıcılarla ) milimine kadar ince hesaplamış olursun.
Hava direnci diye bir şeye de değinmek lazım, sadece hız artışına dayalı yakıt tüketiminin artmasına odaklanıyor bazı arkadaşlar, hız doğrusal artarken bu direnç karesel şekilde artar. Bu direnç ne kadar fazla olursa arabada bu direnci aşmak için o kadar fazla benzin(yakıt) harcar.
wikipedia'ya sorarsanız kısmen bilgi edinirsiniz.
Onun haricinde devir-uygun vitese-sürüş tekniğine dikkat edersen daha sağlıklı sonuç alırsın.