Bir Mühendis En Fazla Ne Kadar Maaş Alabilir ?
-
kaygusuz bunu yazdızigor bunu yazdısyklops bunu yazdı
deleted
deleted :)
TR de 5 milyarın üstünde maaş alma zor.
yurtdışında pek bilmem ama 7 bin dolar üstünü zorlar
Hocam stajımı Otokar diye bi karın ağrısında yaptım. Ordaki en düşük mühendis rütbesinde ki eleman yeni başlayan olarak söylüyorum 3 bindi. Ve Türkiye'de bunun askeri işyerleri de var. Bence bu rakamın biraz üstüdür diye düşünüyorum.
-
Somut örnek vermek gerekirse. Bir demir çelik fabrikasının başındaki malzeme mühendisi abimiz aylık 60,000 tl net ücret ayrıca kalacak villa araç yol masrafı öğle yemeği :) gibi şeyler seneye vurunca 720,000 tl yapar. Bu abimiz başka bir firmadan teklif geldiği için kendisini kovdurup daha iyi bir fiyata başka bir firmaya geçti. sene 2010 falan.
-
Hocam sektöre, insanın kendini pazarlayabilme yetisine göre değişir. Birebir bildiğim insanlardan örneklendireyim,
40 yaşlarında, Ankara üniversitesi mezunu, Amerika'da on yıl kadar yaşamış çok iyi bir üniversitede yüksek lisans ve akademisyenlik yapmış, müthiş çevresi ve yetenekleri olan kendini çok iyi geliştirmiş bir arkadaşım şu an büyük bir inşaat firmasında ~3000 tl (x12) alıyor.
30 yaşında, odtü mezunu, yüksek lisansı olmayan, kötü not ortalamasıyla 6 yılda mezun olan arkadaşım şu an savunma sanayiinde, ~4000 tl (x16) alıyor ve ayda bir gibi bir sıklıkta yurtdışısı var. Benim kafamdaki mükemmel iş ve hayat tanımına yakın bir şey yapıyor, favorim budur.
23 yaşında, odtü elektronikten yazın mezun olmuş, fizikle yaptığı çift anadalı bitirmesine bir dönem kalmış ve yüksek lisansa başlamış, ikisinde de inanılmaz not ortalamasına sahip arkadaşım CERN'den daha geçen gün bir davet aldı, ~12000 eu (x16) alacak kabul ederse. Etmeyecek gibi görünüyor.
25 yaşında, odtü makine mh ve fizik çap ile iyi not ortalamalarıyla yeni mezun olup, hemen ardından askere giden arkadaşım döner dönmez küçük fakat sektör lideri olan bir firmada danışman olarak işe başladı, haftada bir gün işe gidiyor, 3 ayda 2 yurtdışısı var, ~3000 tl (x12) maaş alarak yatıyor ve geziyor.
55 yaşlarında, odtü makine mh mezunu, yurtdışında yüksek yapmış ve on yıla yakın yaşamış, sayısız iş tecrübesi olan bir abim şu ara kafayı kırmış vaziyette, iki yıl önce sanıyorum 22000$ (x12) aldığı yöneticilik işinden ayrıldı, össye girip bilkent grafik tasarım yazdı, orda okuyor şimdi kağıt falan kesiyor :D herhalde yakinen tanıdığım en yüksek maaşlı mühendis odur.
Onun dışında, bu benim tanımadığım bir insanla ilgili ama doğruluğundan emin olduğum bir bilgi, çok çok büyük rakamlı bir ihalenin kazanılmasından sonra 3000$ tarzı bir maaş alan bir proje yöneticisinin hesabına ertesi gün 1M$ yatırmışlar. Böyle şeyler de olabiliyor (:
Bunların yanında iyi bir okul mükemmel hayat falan öyle bir şey tam yok. Gözlemlediğim kadarıyla o etiket, hangi okulun mezunu olduğun nerde ne yaptığın falan, ancak işe alındığın an belki önlerine gelen onlarca cv arasından seni çağırmalarına faydalı oluyor. Onun dışında sektörde birkaç yıl geçirdikten sonra nerenin mezunu olduğunun hiçbir önemi kalmıyor, işini ne kadar iyi yaptığın önem kazanıyor. Kaldı ki büyük firmalarda yükselmek çok zor torpilsiz.
Verdiğim arkadaş örneklerimin hepsi işe sıfır torpille sıfır tanıdıkla, sadece ellerinde cv ile girmiş, ailesinin de parası olmayan hatta bazıları fakir denebilecek insanlar.
Tanıdığın varsa mezun olduğun gibi 20k ile de başlayabilirsin belki, para parayı çeker.. (:
-
Bizde 92000tl alan var ilk gordum yadirgamistim. Adam viyaduk kopru vs ciziyor sonra gidip o yapi bitene kadar isin basinda duruyor.
-
RETRET bunu yazdı
Bizde 92000tl alan var ilk gordum yadirgamistim. Adam viyaduk kopru vs ciziyor sonra gidip o yapi bitene kadar isin basinda duruyor.
+
bir de işin paraya bakmaksızın olan kısmı var mesela bir biyomühendis eğer de en az doç ise aldığı paradan çok çıkan yayın ve patente bakar ki bu da ayda yaklaşık 100bin tlye tekavül eder
KaRaKuLe tarafından 05/Oca/14 14:38 tarihinde düzenlenmiştir -
mühendis var mühendis var ... bizim sektöre gel gemiye açılmadan, neyse ya ..
piradomim tarafından 05/Oca/14 16:02 tarihinde düzenlenmiştir -
Müridler ve şeyh hazretleri, cevaplar için teşekkür ederim.
Tabi ki olay kişi de bitiyor, ama aylık $30.000 civarına kadar çıkılabiliyor yani.
Daha üstü ise yönetim kademesinde alınıyor, onun için de bir sınır yok, çok çok ciddi rakamlara ulaşılabiliyor.
-
ne kadar vazgeçilmezsen o kadar değerin ve dolayısıyla maaşın artar. bir firmada yazılımcıysa, sistemi mimar eden kişi sensen ve senin kadar konuya hakim başka biri yoksa firmada seni kaçırmamak için hep daha fazlasını vermek zorundalar.
ama ben kendi mesleğim adına konuşayım, (yazılımcıyım) muhteşem yazılımcı olabilirsin ama kendini satmadığın sürece kimse sana mükemmelsin sana 15bin lira maaş verelim demez. insanlara sana ihtiyacı olduklarını hissettirmen gerekiyor. bunun dışında başlangıç maaşı çok önemli, eğer firmada bir anda dünyayı kurtarıp kahraman falan olmazsan maaşının artış ivmesi bellidir. ne kadar yüksek maaşla başlarsan o kadar hızlı artar maaşın.
-
kimya mühendisleri ne kadar aliyor bilgisi olan varmi. Deneyimli falan olunca.
-
tosun bunu yazdı
Türkiyede özel sektörde maden mühendisi olarak çalışan 15-20 hatta 40 bin tl ye kadar maaş alan mühendisler tanıyorum
1.500-2.500 arası alan maden mühendisyleriyle çalışıyorum :)