Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Projesi [MİLRES]
-
http://www.ntvmsnbc.com/id/25285081/
Türkiye, ABD, AB ve Çin’in büyük yatırımlar yaptığı rüzgar enerjisinde dev bir adım atıyor. 121 akademisyenden bir kadro oluşturuldu. Sabancı Üniversitesi, TÜBİTAK, TAI, İTÜ, İstanbul Ulaştırma el ele verdiler. Hazırlıklar 2,5 yıl gizli olarak sürdürüldü. Sonuçta, 50 milyon lira bütçeli Milli Rüzgar Enerji Sistemi ortaya çıkarıldı. Projenin mimarları, Türk sanayisi için milat sayılabilecek olayı CNBC-e Business’a anlattı.
İsterseniz, olayı daha iyi kavramak için birkaç yıl geriye gidelim. 2007 yılının 1 Kasım sabahı Türkiye ekonomisi yepyeni bir sektörle tanıştı. O gün, Enerji Bakanlığı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi üretimi için lisans başvurularını almaya başladı. Hedef rüzgar enerjisinde ilk adımları atmaktı. Ülkenin toplam elektrik üretimi, o gün için 40 bin megavattı. Önümüzdeki 10 yıl için ise rüzgar enerjisi için koyulan hedef 20 bin megavat olarak açıklanmıştı. Ama talep beklenenin çok üzerinde oldu. Çeşitli kuruluşlardan 78 bin megavatlık talep geldi. Herkes şaşkındı. Çünkü bu talep, yukarıda yazdığımız gibi, Türkiye’nin o günkü toplam elektrik üretiminin iki katı, on yıl sonraki rüzgar enerjisi hedefinin ise neredeyse dört katıydı. Bu yoğun ilgi Türkiye’de rüzgarın bir hayli hızlı eseceğinin ilk sinyaliydi.
SÜPER GÜÇLERİN RÜZGARLA YARIŞI
Aslında, bir süreden beri rüzgar enerjisi gelişmiş ülkelerin gündeminde. Kömür, petrol gibi kaynakların küresel ısınmaya olumsuz etkileri ve rezervlerle ilgili tartışmalar, nükleerle ilgili malum kuşkular, doğalgazda dışarı bağımlılık gibi birçok etken rüzgarın işine yarıyor. ABD, Avrupa Birliği ve Çin başta olmak üzere pek çok ülke, önümüzdeki on yıl için oldukça büyük rüzgar yatırımı hedefliyor.Çin geçen yıl 16 bin 500 megavatlık dev yatırımıyla ABD’yi geçerek rüzgar enerjisinde dünyanın en güçlü ülkesi haline geldi. Bu iki ülkeyi Almanya ve İspanya takip ediyor. Çin 2020 yılında rüzgar kapasitesini 300 bin megavata çıkarmayı planlarken, Avrupa Birliği ise bu rakamı 213 bin megavat olarak açıklıyor. Kısacası yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları arasında gösterilen rüzgara, dünyada da ilgi ve yatırım hızla artıyor.
-
-
bu tarz yatırımlar yapılması güzel çok geç kalmış olsakta olsun artık
ekleme tamamen yerli üretim olacak muazzam ötesi şu dışa olan enerji bağımlılığından kurtulacağız. İnşallah büyük hız ve disiplinle projeyi bitirirler gerçi(hani ümidim olmasa da) -
gayet mantıklı ve yerinde bir hareket olur :w
-
pek güzel pek şahane , ancak naparsanız yapın nereye rüzgar gülü dikerseniz dikin yine de nükleer santrale muhtacız bunu sukünetle kabul etmek zorundayız. bahsedilen çin kaç yüz tane nükleer santrale sahip bunu da bir düşünelim , ya da abd avrupa rusya ucuz elektriğini nasıl üretiyor ?
ayrıca rüzgar enerjisini düşünene kadar , kürtlerden tükettikleri elektriğin parasını alma projesini hayata geçirseler artık dürüst vatandaşlar bu asalakları beslemek faturalarını ödemek zorunda kalmasa , elektrik otomatik ucuzlayacak zaten
ama yoook bi skim demeye kalktımı , insan haqlariii fln yaygarası, bombalarız haaa tehtidi
-
xzxz bunu yazdı:
-----------------------------
pek güzel pek şahane , ancak naparsanız yapın nereye rüzgar gülü dikerseniz dikin yine de nükleer santrale muhtacız bunu sukünetle kabul etmek zorundayız. bahsedilen çin kaç yüz tane nükleer santrale sahip bunu da bir düşünelim , ya da abd avrupa rusya ucuz elektriğini nasıl üretiyor ?
ayrıca rüzgar enerjisini düşünene kadar , kürtlerden tükettikleri elektriğin parasını alma projesini hayata geçirseler artık dürüst vatandaşlar bu asalakları beslemek faturalarını ödemek zorunda kalmasa , elektrik otomatik ucuzlayacak zaten
ama yoook bi skim demeye kalktımı , insan haqlariii fln yaygarası, bombalarız haaa tehtidi
-----------------------------nukleere muhtac oldugunu dusunuyorsun, cikan atigi nereye koyacaksin ? yenilenebilir enerji kaynaklarini kullanmadigin surece dogaya zarar vereceksin,
doga her zaman ziker atar affetmez. 3 ayakli cocuklar, 5 gozlu hayvanlar gordugun zaman nerde hata yaptigini dusuneceksin.
her konuyu kurt meselesine baglamani dehsetle izliyorum.
her Kurdu senin algiladigin gibi bu vatana ihanet eden insan gozuyle bakarsan bir sonuca varamazsin. vatan haini olan Turk yok ama her Kurt vatan hainimi oluyor ?
kacak kullananlarin faturasi durustlere kesilmezse elektrik ucuzlar,
kurdugun 3-5 tane nukleer santralle ucuzlayacaksa kalsin istemem ben, ucuz elektrik kullanacagim diye gelecek nesilleri tehlikeye atilmasina karsiyim.
nukleer enerji nin piri, agasi rusya, japonya gibi ulkeler iken orda bile insanlar eline yuzune bulastirdi, Turkiye de bu is hic yurumez.
-
muhalefet olanları görün şimdi :D
-
underzero bunu yazdı:
xzxz bunu yazdı:
-----------------------------nukleere muhtac oldugunu dusunuyorsun, cikan atigi nereye koyacaksin ? yenilenebilir enerji kaynaklarini kullanmadigin surece dogaya zarar vereceksin,
doga her zaman ziker atar affetmez. 3 ayakli cocuklar, 5 gozlu hayvanlar gordugun zaman nerde hata yaptigini dusuneceksin.
her Kurdu senin algiladigin gibi bu vatana ihanet eden insan gozuyle bakarsan bir sonuca varamazsin. vatan haini olan Turk yok ama her Kurt vatan hainimi oluyor ?
kurdugun 3-5 tane nukleer santralle ucuzlayacaksa kalsin istemem ben, ucuz elektrik kullanacagim diye gelecek nesilleri tehlikeye atilmasina karsiyim.
nukleer enerji nin piri, agasi rusya, japonya gibi ulkeler iken orda bile insanlar eline yuzune bulastirdi, Turkiye de bu is hic yurumez.
-----------------------------abi arkadaş güneydoğuda bedavaya yakın ucuzlukta elektrik kullanılmasından bahsediyor ki son derece haklı.
güneydoğuda yaşarken (çok uzunzaman değil geçen sene) 4 kişi hardağımız elektriğe 30 tl nin üstünde fatura ödemezken (orda asker ve polis lojmanlarında 150 liranın altında fatura gelmez) burda 2 kişi elektrikli doğru düzgün alet yokken evde 50-60-70 tl ödüyorum.
su faturası da öyle hergün çamaşır yıkandığı, banyo yapıldığı halde evde 10-12 tl su faturası gelirdi.
burda 2 haftada bir çamaşır 2 günde bir duş 50-60 tl düyorum aynı miktarda suya
hiç kusura bakmayın abicim
sikerim böyle adaleti.
-
Güneydoğuyu beleşten yedirip içirip elektrik , su verip beslemezsek elektrikte ucuzlar su da ucuzlar.yoksa bu adamlar yattığı yerden elektriği bilmemneyi kaçak kullandıktan sonra 200 tane nükleer santral kursanda bi cacığa yaramaz.Adamlar çekirge sürüsü gibi onu bile kuruturlar.
-
zeitgeistteki gelecek projesinden birisi rüzgar gülüydü.
jeotermal ve denizdeki gel gittende faydalanmalı.
ayrıca bende diğer arkadaşlar gibi kaçağın faturasını dürüst vatandaşların boynuna yüklenmesine hep yediremediğimi belirtiyim...under hoca eğer batıda yaşayan vatandaşlar orada Allahın dağında yaşayıp beleş elektrik kullanan köylüleri görse iç savaş çıkar ama işimize geliyor dokunan yok bişey eden yok. çalışıyorsun nede olsa öde lan nolcak gibisinden teoresyene bağlıyosun işi aylar yıllar böyle geçiyor devamke yani bi sorun yokmuş gibi. oysa öyle değil.
bu projelerle işgücü istihdam ile dahada çevre genişler
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------öncelikle hocam, nükleeri bu kafayla elimize yüzümüze bulaştıracağımız konusunda hem fikirim onu belirteyim.
ama dünyanın en pahalı elektriğini tüketmek zorunda kalmamız, en pahalı su , gaz, petrol vb nedeni elektrik üretmeyi bilmememiz yada elektrik üretecek kaynağımız olmadığından , teknolojimizin eski olması, mühendisimiz sanayicimiz bunu beceremediğinden değil.
birilerinin bu mal için hiç para ödememesidir, evet ayrıca ırkçı diyorsan sapına kadar ırkçıyım, kendine kürt diyenlerin bu memlekete 1 çivi çakmak gibi faydası olmuşta bunu kanıtlarsan boğaz köprüsünden atlıycam bunu gayette net söylüyorum. kürt kökenli demiyorum peki ama kendine kürt diyen bir avuç it devletin milletin boğazına basmış , her giderini bize ödetiyor 1 kuruşta faydaları olmadığı gibi - yarattıkları terör ve teröristten bahsetmiyorum bile - son 100 yıldır doğuyu biz millet olarak a dan z ye finanse ediyoruz ki elektrik bunlardan en göze çarpan , oha yuh artık denilecek mevzu
bunu dile getirince bir de çıkıp tehtid ve yaygara sadece, eskişehirdeki bursadaki vatandaşın suçu devlete isyan etmemek zaten. ben tohumuna para vermediğim bu pisliğin 100 tane çocuğuna bakmak zorunda değilim, eğer bu ırkçılıksa ? ve kimsenin elektirğini de ben ödemek durumunda olmamam gerekirdi ama 100 kaattan aşağı fatura gelmiyor çok şükür (!) aman yeterki isyan çıkmasın kardeşliğimiz(!) bozulmasın , sikerler böyle kardeşi birgün haberleri olsun.