Din Ve S.A
-
o6u2 bunu yazdı:
-----------------------------
hiç bir zaman selamun aleyküm kullanmam, dilimizde ne güzel merhaba gibi bir kelime var
+ selamun aleykum sözcük öbeğinin dinle minle alakası yoktur.yalnızca arapça bir selam cümlesi olduğundan müslümanlıkla bağdaştırıyorsunuz.
+ selamun aleykum "allahın selamı üzerine olsun" falan demek değil arapça manasıyla "herkese selam, hepinize selam" anlamına gelir
(aleyküm = alayınıza gibi düşünürsek, alayınıza selam)ben bana selamun aleyküm diyene de merhaba ya da hoşgeldiniz diye karşılık veriyorum bunu yaygınlaştırmalıyız.
-----------------------------ben senin selamın aleyküm dediğini çooooooooooook duydum ama kanka :D
-
AntiSeptiK bunu yazdı:
o6u2 bunu yazdı:
hiç bir zaman selamun aleyküm kullanmam, dilimizde ne güzel merhaba gibi bir kelime var
+ selamun aleykum sözcük öbeğinin dinle minle alakası yoktur.yalnızca arapça bir selam cümlesi olduğundan müslümanlıkla bağdaştırıyorsunuz.
+ selamun aleykum "allahın selamı üzerine olsun" falan demek değil arapça manasıyla "herkese selam, hepinize selam" anlamına gelir
(aleyküm = alayınıza gibi düşünürsek, alayınıza selam)ben bana selamun aleyküm diyene de merhaba ya da hoşgeldiniz diye karşılık veriyorum bunu yaygınlaştırmalıyız.
-----------------------------ben senin selamın aleyküm dediğini çooooooooooook duydum ama kanka :D
-----------------------------bak şimdi :D:D
-
Peygamberimiz aranızda selamı yayın diyor. Ayrıca selamını esirgeyen kişiyi en cimri insan olarak tabir ediyor.
Edit: Selam Allah'ın isimlerindendir. Allah'ın Selam'ıyla Türkçe'ye yerleşmiş karşılığıyla tanıdığın veya tanımadığın birine Selam vermek en güzelidir.
-
Aslolanın "iyi bir temenni"(kötü temenni diye birşey var mı bilmiyorum belki yalnızca temenni demek yeterlidir) olduğu üzre düşünürsek, ayrılırken de selamlaşmanın;iyi akşamlar,hayırlı işler, iyi geceler demekten farklı algılanmaması gerekir ama alışkın olmadığımız bir davranış işte. Benim ayrılırken tercihim günün saati, muhattabın işine göre iyi günler/akşamlar/geceler, hayırlı işler vsdir.Selam verenin de selamını her türlü alırım sorun değil merhaba dememiş olması.
-
o6u2 bunu yazdı:
-----------------------------Hocam dinle alakası yok diyosun da "Esselamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu" Allah'ın Selamı,Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun'un bir nevi kısaltılmış halidir. Ordaki selam Allah'ın selamıdır yani ;)
2. Olaraktan Merhaba kelimesi de arapça kökenlidir :))
-
Sakalın sadece hacıdan gelenler tarafından bırakıldığı, namaz kılanın "İMAM,HOCA,HACI" tarzında lakaplarla anıldığı SELAMÜN ALEYKÜM selamını sadece muhafazakarların kullanması gerektiği sanılan bir ülkedeyiz.. takke sadece camide takılır, "inşaallah" kelimesini kullanan kesin tarikatçıdır, peygamber efendimizin hayatından yaşama örnek veren gerici yobazdır.. Hal böyle arkadaşlar zamanında 3-5 şarlatanın yaptığı hatalar samimi insanlar üzerinden sömürülüyor artık.. Bir arkadaş dilimizde "MERHABA" var demiş ne güzel demiş.. hocam mesela "merhaba" selamıda arapçadır ve sünnettir hadi çık işin içinden :) Ben selam vermek sünnet almak farz diye biliyordum bir arkadaş tam tersini söylemiş doğrudur olabilir..
-
Deli_Dervis bunu yazdı:
Sakalın sadece hacıdan gelenler tarafından bırakıldığı, namaz kılanın "İMAM,HOCA,HACI" tarzında lakaplarla anıldığı SELAMÜN ALEYKÜM selamını sadece muhafazakarların kullanması gerektiği sanılan bir ülkedeyiz.. takke sadece camide takılır, "inşaallah" kelimesini kullanan kesin tarikatçıdır, peygamber efendimizin hayatından yaşama örnek veren gerici yobazdır.. Hal böyle arkadaşlar zamanında 3-5 şarlatanın yaptığı hatalar samimi insanlar üzerinden sömürülüyor artık.. Bir arkadaş dilimizde "MERHABA" var demiş ne güzel demiş.. hocam mesela "merhaba" selamıda arapçadır ve sünnettir hadi çık işin içinden :) Ben selam vermek sünnet almak farz diye biliyordum bir arkadaş tam tersini söylemiş doğrudur olabilir..
-----------------------------Doğru biliyosun hocam, almaktır farz olan :)
-
ilgincmiş kafana takma derim fazla sende selam ver geç :)
bikeresinde wcde pisuvara çüüdürttürüyorum arkadaş geldi sa dedi as dedim :D ve koca gün güldük oluyor böle şeyler alışkanlık :)
-
o adam akşam yatmaya girerken salon dan yatak odasına giren hamınada diyormudur acaba onu abartı kendini mümin müslüman gösterme çabası gösteriş müslümanı kalbi bozuk yavşaklar diyorum ben onlara kim dini abartıyorda kendine malzeme yapıyorsa ta ...
-
Okulda din hocamız Biri size selamun aleyküm derse sizde ona Ve Aleyküm selam deyin derdi. Basına ve koymazsanız cins bi anlam çıkıyor derdi. o dediğini unuttum ama basına mutlaka ve kelimesini koyun derdi...
Ayrıca Dilimizde türkçe sandığımız ama kökeni arapça, farsça olan o kadar çok kelime varki önüne nasıl gececeğiz bilmiyorum. Divan edebiyatındaki ipneler bok var sanki gitmişler ne kadar arapça farsca tamlama var sözcük var alıp gelmişler. Zaten halk yazdıklarından bi bok anlamıyo o yüzden Osmanlı geriye gitmiş... Avrupada yazarlar vatan milliyetçilik özgürlük gibi kavramları bastıra bastıra eserlerinde izlerken ortaçağ sonu ve yeniçağın başı ve ortalarında bizim divancılar mal gibi arapca farsca ne kadar tamlama var sözcük var alıp gelmişler... Lan yazdığından bi sen anlıyosun bide senin gibi mal divancılar anlıyo. Halk bi bok anlamıyo niye yazıyon sen!! Avrupa vatan millet derken bizimkiler aşk meşk şarap kadın demiş...
Bunlarıda bu konuda neden yazdım bilmiyorum ayrıca :)