Eğitimi Zora Büküp Sadece Zenginlerin Okumasına Olanak Sağlayacak AKP Hükümeti
-
"" işaretlerini dikkate alarak okumayı deneyebilirsin...
::konudışı
Eğer cümle içinde "" tırnak içinde bir ifade varsa bir alıntıyı veya bir kavramı ifade etmek için kullanılır. Yani;
" Türkiye'de ki sistem sadece parayı veren de tıp fakültesinde okur şeklindeyse zaten konuşmak boşuna olur."cümlesiyle
"Türkiye'de ki sistem sadece 'parayı veren de tıp fakültesinde okur' şeklindeyse zaten konuşmak boşuna olur. " cümlesi birbirinden farklıdır ( Dikkat edilirse ikinci cümleyi çift tırnak içine alırken içerdeki çift tırnaklar tek tırnağa dönüştü. ).
Tırnak işareti alıntı yapmanın yanı sıra bir kavramı ifade etmek için de kullanılır.
::/konudışı
-
Alıntı yaptığın cümle ile tezat yaşıyorsun dedim sadece ? oradaki sadece nin görevi nedir onu anlayamadım çünkü tırnak içindeki ifade de birden fazla tıp okuma yolu (parayı vererek veye daha çok çalışıp daha az para vererek ) zikredilirken sen sadeceyi koyarak sanki tek bir yolu varmış ve bu varken de konuşmanın boşa olduğunu söylemişsin. ( Eğer hatam varsa affola :D )
-
Estağfurullah,
Harward Üni. 66.000$ haricinde istedikleri bir çok şart var. Yani parayı versen de kolay kolay tıp fakültesi okuyamıyorsun (Ben şartları okuyunca öyle anladım). Eğer Türkiye'de para vermenin yanında bu şartları da arıyorlarsa mesele yok gözüküyor. Ama, eğer, sadece parayı vermek özel bir üniversitenin tıp fakültesine girmeye yetiyorsa, orada, söz biter zaten.
Kastetmeye çalıştığım buydu, tam ifade edememişsem, bu sefer beni :) , affola.
-
anladım bu sefer :D.
-
Darbe sadece Öğrencileremi yapıldıki, Esnafa ve Dar Gelirliyi Öldürecek her Türlü Önlemler alındı, Kimse Başını kaldıramaz artık, Fırsat eşitliği Kökünden Dinamitlendi, Kimse Ben Çalışıp Zengin olacam Diyemez Artık, Çalışmanın Günah Olduğu Kavramlar Türemeye başladı bile...
Her kes Çalarak Çırparak Zengin olmayı artık Hayal ediyor, Hapishaneler Ağzıına Kadar Dolu Yeni Hapishaneler İnşa ediliyor, Bu Hükümet Bu Gidişle Her kesi Hapse Koyacak, Ama Gelecek Seçimlerde Sıradakileride Gözüm kesmiyor, Onlar Gelirse Beterin de Beterini yapacaklar... Durum Her Geçen gün daha Vahim. Yeni Partilere İhtiyaç var, Nerdeyse Yüzyıl oldu Aynı Yüzleri Görerek Siyaset Oynadık.. Şimdilerde Yeni bi kaç Yüz Gelmiş ama Onlarda Geçmiştekilerin Gözterdiği Başarının onda birini Bile Gösteremeyen Satılıklardan başka bişey değil...
-
muridler bence sınav sisteminin bu hale gelmesi iyi oldu! insanlar seçeceği bölüme göre ders çalışacaklar ancak eksikleri yok mu? tabiki var! böyle bir sistem getiriliyorsa o zaman liseyede aynı sistemi vermelisin! insan seçeceği mesleğe lisede yönelmeli ve mesleğine uygun olarak derslere devam etmelidir...
gelelim şu harc olaylarına! harcların bu kadar arttırılmasını kimse savunmamalı bence! ben çukurova üniversitesinde 2. öğretim okuyorum! maddi durumumuz çok iyi olmadığı için dışarıda kalırken o kadar para harcamaktansa burada kalıp biraz fazla harc parası ödeyip 2. öğretimde okumayı seçtim! ayrıca kesinlikle özel okul değil DEVLET OKULU seçtim! param olsaydı zaten devlet okulunda ne işim var giderdim özel okula! ama gecen yıl 1600 tl ödediğim okul bu yıl benden 5500 tl civarında bir para talep ediyo! öle yada böle bu parayı ödeyecem ki halime gene de şükrediyorum peki ya durumu benden daha kötü olanlar? onlar napacak? harc parasını ödeyemedikleri için okulu bırakmak zorunda kalacaklar! burs şu bu diyip de zırvalamayın! hangi burs sizin 5500 tl lik harc paranızı ödemeye yeter? kaldı ki bu bursa başvururken bunun torpili şusu busunu da eklerseniz gerçekten ihtiyacı olan adama nasıl çıkacak? basit bir örnek adana büyükşehir belediyesinin sadece adanalı öğrencilere dağıttığı bir bursu antepli cebinde 2000 tl lik telefonu olan bir vatandaş alırken ben kazanamıyorum! durumu benden daha kötü olan arkadaşlarımda başvurdu ama alamadı! bu adaletmidir!
akp bindiği dalı kesmekle uğraşa dursun bu millet umuyorum ki güzellik uykusundan uyanıp elini taşın altına sokmaya calışır! ya da benim gibi olmicak işe dua etmeye devam eder....
-
muhammedonur bunu yazdı:
-----------------------------Şunu söyleyeyim mal sınıflandırmasını neye göre yaptığınızı bilmiyorum. Ben 2-3 soru az yapmış adama mal denilmemesi gerktiğini söyledim sadece.
Sıkıntı ise herkes sıkıntı çekmez. Eğer bir kişi 5000. oluyor diğeri 155000.oluyor ise bu iki kardeşim aynı sıkıntıyı çekmemiştir. Biri gece gündüz çalışıyorken diğeri saldım çayıra mevlam kayıra.
Gelgelelim doktor olmaya bu sistem ancak çalışan öğrenciyi ayırt eder kim doktor olabilir kim olamaz onu ayırt edemez ki bunu günümüz şartlarında yapacak bir sistem geliştirilmemiştir.
Fantezi olayına gelince emin ol fantezi için bu sıkıntı çekilmez şayet tıp okuyacağım diye yıllarca öss sıkıntısı çekiyorsa bu kişi doktor olmak istiyordur ve sonunda kazanıyorsa bunu da hakketmiş demektir(Çalışan öğrenci sisteminde hakketmiştir.)
Mal olayına gelince kişileri neye göre böyle bir sınıflandırmaya tabi tutuyoruz bilmiyorum onun için kim mal kim değil bilemeyeceğim.
-----------------------------sanırım sen össden hala hızını alamamışsın
dediklerimi anlayamıyorsun şu stresin geçmeden de anlayamıcan ilerde döner bi bakarsan mennun olurum
-
şu anda ülke yarı devletçi modelden tam kapitalist sisteme geçiş dönemini yaşıyor , devlet okulları bir süre daha varlık gösterecekler daha sonra eğitimde satın alınan birşey olacak aynen devlet hastaneleri - özel hastaneler gibi. devlet hastanelerinin durumu ortadadır, devlet okullarının işe yaramazlığının ortada olduğu gibi. Üniversite eğitimi ciddi bedeli olan birşeydir , yediğin ekmeği bana ödetemeyeceğin gibi aldığın eğitimide topluma ödetemezsin bu sistem böyle çalışır , kim nereden mal / hizmet alıyorsa bedelini o kişiye öder.
Eğitim reformu farklı bir olay , öncelikle liberal ekonomik sistemde yaşadığını hatırlatmak isterim sana ;yani kapitalist düzen dedikleri meymenet eğer bunu kabul ediyorsan uygulamalarının artılarına ve eksilerine birlikte katlanman gerekiyor. Eleştirilecek çok yönü olsada kapitalizmin yerine konulabilecek ciddi / ugulanabilir bir alternatif de henüz geliştirilemedi kanımca.
Liberal ekonomide eğitim sağlık insan emeği , insan bedeni, müzik,kültür, imaj ... herşey bir ticari değerdir ve herşeyin bir bedeli vardı. Eğitimin de elbette bir bedeli olacaktır, üniversitelerin eğitim vermek için paraya ihtiyacı vardır . Aynen lokantaların yiyecek sağlamak için müşterilerinden para almak zorunda oldukları gibi, eğitimin doğal bir hak olduğunu iddia da edemeyiz ayrıca , eğitim kazanılan birşeydir hatta bir lükstür. Doğal ihtiyaç olan yiyecek, ulaşım hatta su bile para karşılığı iken eğitimin ücretsiz olmasını düşünmek çok saçmadır. Elbette bu işinde ticareti olacak bundan dolayı, herkes bütçesine göre çocuğuna bir eğitim satın alacak ya da alamayacak. Aynen bazısının çocuğuna gemicik alırken bazısının bisiklet bile alamaması gibi. Eğer herşeyin para ile ifade edildiği bir ekonomik sistemi kabul ettiysek bunun sonucunun bu olduğunu da kabul etmişiz demektir. Eğitim veremez hale gelmiş binasından başka lütfu kalmamış devlet okullarının yerine para karşılığı da olsa eğitilmiş insan yetiştirebilen özel okulların var olması üretime ve toplumsal gelişime olumlu katkı yapacaktır, en azından toplumda birileri eğitim alacak eğitimli bir kesim olacaktır. Herkes olmasa bile birileri gerçekten mühendis, doktor ve avukat olacak yani. Üniversiteler ve liseler bir çatışma, sorun üretme odağı değil eğitim görme , eğitim satın alma yeri olacak aynen lokanta, butik, genelev, araba galerisi, birahane vb gibi. Bunu lokantadan 1,5 iskender satın alır gibi gidip X bir okuldan lise üniversite hatta anaokulu eğitimi satın alacak. Mühendislik eğitimi satın alacak, cebinden para çıktığı için değerini bilecek ve verimli kullanacak + gerçekten mühendis olmaya çalışacak. Üniversiteli oldum diye serserilik yapıp okulu 10 seneye uzatamayacak yada terör örgütlerine katılmayacak vb.
Burada yanlış olan ülkenin genel olarak gelir dağılımındaki süper çarpık bozukluk, ayrıca devletin zaten eğitime katkı payı için vergilerimize bindirdiği yüktür. Yani toplum zaten eğitim için, eğitimi aldığı anda para ödeyecekse bunu vergilerle ayrıyeten finanse etmek haksızlık, hırsızlık hatta. Gelir dağılımının düzelmesi gelişmekte olan her ülkenin tipik sorunudur ki , hiç bir ülke homojen olarak gelişip kalkınmamıştır. Üretime / yönetime yakın ve içinde duran kesimler tüketimin de büyük bir kısmını elegeçirmiş herzaman bu da birşekilde sınıf farkını yaratmış. Ekonomik gelişimin doğal sonucudur bu , demek istediğim birşeyi körü körüne eleştirmek yerine bunu yaratan olguları düşünmeden gerçek bir fikir oluşturamayız.Önerebileceğimiz bir çözüm de olamaz , bu saatten sonra size bedava eğitim bedava sağlık hizmeti verecek devlet modeli dünya da yoktur. Devlette birçeşit şirkettir hatta, bir çeşit hizmet için vatandaşlarından vergi toplar, vatandaşın düşünmesi gereken tüketiminin maliyetini topluma yıkmayı düşünmek değil - bu tüketim eğitim sağlık bile olsa - verdiği verginin ne amaçla kullanıldığının hesabını sormaktır. Yani dediğim gibi ben üniversite eğitimimi kendi cebinden ödeyeceksem birde ayrıyeten verginin içine eğitime katkı payını sokamazsın demesi gerekir.