Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya Vakfiyesi
-
Hybris bunu yazdı:
-----------------------------
ayasofya kilisedir.zamanında adamların topraklarını işgal etmişiz yetmemiş mabedlerine bile oturmuşuz.
günümüzde cami olarak kullanılmalı demek çok yanlış bi düşünce.
biraz empatiyle yaklaşılmalı.
biz tamamen empatiyle yaklasıyoruz hocam, ama senin dediğine bakarsak bir paradox cıkacak ortaya.
Bizim topraklarımız zamanında 3 kıtadaydı simdi 2 kıtaya dustu adamlar elimizdekileri aldı olacak.
Saçma bi dusunce bana göre. -
ZoRKaYa bunu yazdı:
Hybris bunu yazdı:
ayasofya kilisedir.zamanında adamların topraklarını işgal etmişiz yetmemiş mabedlerine bile oturmuşuz.
Isgal degil fetih ayrica her fethedilen yerin en buyuk ibadethanesi merkezi yeri cami yailir digerlerine dokunulmazdi (:
Diyorum ya orda oranın cami isteğinin ardında siyasi ve bitirici fikirlerde var, yoksa F.S.Mehmet bir cami yaptıramıyor mu yani ? Bunu böyle düşünürsek anlarız. -
Hybris bunu yazdı:
-----------------------------Adamların en büyük mabedine çöküyoruz. Sadece güç gösterisi olarak. İstanbulda zibille kilise hala ayakta, sadece en büyüğü bu şekilde cami haline getirildi. 500 sene cami olarak kullanıldı. Bizansın tarihini kurtarcaz diye kendi tarihimizi harcadık ayasofyada... Bu konulara çok da objektif yaklaşılması gerektiğini düşünmüyorum. Sonuçta benim atalarımın eseri bizansın eserinden daha değerlidir gözümde. -
osmanlının torunlarımı yapıyo bu yorumları yoksa o saçma yorum yapanların tohumlarımı bozuk?
-
1-618-GR bunu yazdı:
-----------------------------kardelen94 bunu yazdı:
-----------------------------1-618-GR bunu yazdı:
-----------------------------Bence o kiliseyi yıksınlar çok eski gereksiz bişey zaten.
Kilise ?
-----------------------------duvarlarında havarilerin resimleri çizili bir yapıdan cami felan olmaz. minare felan koymuşlar ama erkekten dönme kadın gibi olmuş tamamen yıkılsa yerine güzel bir cami yapılsa hayırlara vesile olur.
http://www.panoramio.com/photo/10791136
Cami olarak kullanılması zaten F.S.Mehmetin isteği idi, ve caminin içinde zaten resimsel bir şey olamaz.
Bu sebeple, restore denen bir olay var, oranın cami olması için.
O zaman bu toprakları kafirler ayak bastığı için terk edelim her köşesinde bir şey olduğu için onların ?
Öyle şey olmaz, gerçi cami değil şu an hala. Kilisede değil ama şu an muallakta orası. Öyle duruyor, müze niyetine.
Semboller güçleri ifade ediyorsa, örnekle bir başka bayrağın dikili olduğu yeri söküp kendi bayrağını dikmen en büyük güç gösterisidir zaten bunda siyasi düşünceler amaçlar farklıdır.
Kilise orası diyerek bakarsan, istanbulu terk edebiliriz.
-----------------------------orası kilise heryerinde incilden bişeyler taşıyan biyer, daha yapılırkende kilise olaraktan yapılmış ve türkler gelsin duvarları alçıyla kapatsın etrafına minare yapıp cami olarak kullansın diye yapmamışlar ve kimsede cami olarak görmüyor. sultan ahmet camiini kiliseye çevirsen kilise olurmu tabikide olmaz, ayasofyada olmuyor işte manasında bozuk harcı marcı harç març değil. müslüman ellerden geçmiş helal emekle yapılmış yapının yerini tutmaz, uğursuz orası.
-
kardelen94 bunu yazdı:
-----------------------------Bence o kiliseyi yıksınlar çok eski gereksiz bişey zaten.
Kilise ?
-----------------------------duvarlarında havarilerin resimleri çizili bir yapıdan cami felan olmaz. minare felan koymuşlar ama erkekten dönme kadın gibi olmuş tamamen yıkılsa yerine güzel bir cami yapılsa hayırlara vesile olur.
http://www.panoramio.com/photo/10791136
Cami olarak kullanılması zaten F.S.Mehmetin isteği idi, ve caminin içinde zaten resimsel bir şey olamaz.
Bu sebeple, restore denen bir olay var, oranın cami olması için.
O zaman bu toprakları kafirler ayak bastığı için terk edelim her köşesinde bir şey olduğu için onların ?
Öyle şey olmaz, gerçi cami değil şu an hala. Kilisede değil ama şu an muallakta orası. Öyle duruyor, müze niyetine.
Semboller güçleri ifade ediyorsa, örnekle bir başka bayrağın dikili olduğu yeri söküp kendi bayrağını dikmen en büyük güç gösterisidir zaten bunda siyasi düşünceler amaçlar farklıdır.
Kilise orası diyerek bakarsan, istanbulu terk edebiliriz.
-----------------------------orası kilise heryerinde incilden bişeyler taşıyan biyer, daha yapılırkende kilise olaraktan yapılmış ve türkler gelsin duvarları alçıyla kapatsın etrafına minare yapıp cami olarak kullansın diye yapmamışlar ve kimsede cami olarak görmüyor. sultan ahmet camiini kiliseye çevirsen kilise olurmu tabikide olmaz, ayasofyada olmuyor işte manasında bozuk harcı marcı harç març değil. müslüman ellerden geçmiş helal emekle yapılmış yapının yerini tutmaz, uğursuz orası.
Bir kadınla tartıştığımı ve anlaşılmayacağını gördüm. Dediğin gibi olsun. -
Hocam kaynak ve el yazıtlarının fotolarını alabilir miyim rica etsem? Fatih bunu demişse yazıt ve mühür mutlaka vardır. Yoksa derhal sil konuyu ortalığı karıştırmaktan başka bir iş yapmamış olursun. Kaynağı istiyorum!
-
kahramanlık, hoşgörü, fetih gibi kelimelerle bize yedirilmiş bi tarihden yola çıkarsak haklısınız.
adamlar dinleri uğruna haçlı seferi yaparak kötü adamları bizlerse cihat yaparak iyi adamları oynarız kitaplarda..
buradaki esas mevzu ırk,toprak ya da ülkeler değil dinler arası saygıdır.
-
by_Tet bunu yazdı:
Hocam kaynak ve el yazıtlarının fotolarını alabilir miyim rica etsem? Fatih bunu demişse yazıt ve mühür mutlaka vardır. Yoksa derhal sil konuyu ortalığı karıştırmaktan başka bir iş yapmamış olursun. Kaynağı istiyorum!
-----------------------------ya anlatılan gibi değil o aslında fatih sultan mehmet han bütün vakfiyeleri için bi kitap yazmış nerden ne alınacak kime verilecek nereyi kim kullanacak diye o yazıda ayasofyada geçiyor ama bunların dediği gibi değil o devirde kimin aklına gelirdi böyle ata düşmanı hainlerin çıkıp camii yi müze yapacağı
-
by_Tet bunu yazdı:
Olay dogru zamaninda donem odevi yaparken blmustum