Fenomen Yarismacisi Berk Eratay Uzayli
-
gezegeninin adamı ol biraz :|
-
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------bende diyodum bu tikkyler nasıl dünyalı :D
evet evet şimdi anlıyorum onlarda uzaylı :D
---------------------------
bu kadarmı güzel yorum yapılır pes koptum burda:D
-
Benimde böyle bir konuyu Dünyalı birisinin açabileceğini aklım almıyor yoksa sendemi uzaylısın :|
-
ulan ammada uzaylı meraklısı varmış aramızda haa :D
bişey soracağım şimdi dünyanın dışında olan varlıklara uzaylı diyoruz biz ne oluyoruz peki ? biz dünyalımıyız yoksa bizde uzaylımıyız :D sonuçta evrende yaşayan herkes uzayda olduğu için herkes uzaylı oluyor bu durumda bizde dahil.
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------
Benimde böyle bir konuyu Dünyalı birisinin açabileceğini aklım almıyor yoksa sendemi uzaylısın :|
-----------------------------
benimde aklımdan geçti :| -
Arkadaşım Dün o benimde ilgimi çekti fakat gösteriyi bitirirken yerde yüzüne gidince elleri durumu çaktım (kedi gözü lensi)
Adam lens takıyor 70 ytl ye sende gözlükçülerden temin edebilirsin :)
-
Mr_Dark bunu yazdı:
-----------------------------Arkadaşım Dün o benimde ilgimi çekti fakat gösteriyi bitirirken yerde yüzüne gidince elleri durumu çaktım (kedi gözü lensi)
Adam lens takıyor 70 ytl ye sende gözlükçülerden temin edebilirsin :)
-----------------------------harbiden bende farketttim hatta ayağa kalktı eliyle ovuşturuodu göz altını hemen bıraktı sonra bi ipnelik oldunu sezdim :D
-
benim fişimi çekmedikleri sürece zorun yok :):P
-
Cumhur forever :)
-
Geçen yıl parapsikoloji, telekinezi vb konular üzerine bazı sitelerde dolaşırken görmüştüm böyle bir programın yapılacağına dair haberler. Uri Geller'ın jüri olacağı da belliydi fakat sunucunun Sinan Çetin değil Saadettin Teksoy olacağına dairdi haberler. (Bence programı Saadettin Teksoy sunsaydı ne yarışmacılara ne Uri Geller'a gerek kalırdı çünkü Saadettin Teksoy tek başına bir fenomen zaten.)Ayrıca yarışmacıların popstar vb yarışmalardaki gibi açık eleme yöntemiyle alınacağı söyleniyordu.(Oysa programdaki yarışmacılar ne zaman seçildi, kim seçti belli değil.)1 yıl öncesine kadar parapsikoloji, telekinezi vb konular üzerine sitelerde dolaşıyordum sürekli çünkü inanıyordum bunlara. Sonra internetteki bazı kaynaklar ve birkaç ay önce okuduğum Michael Shermer'ın "İnsanlar Neden Saçma Şeylere İnanır" adlı kitabından sonra ortadaki saçmalığı gördüm. Telekinezi var mıdır yok mudur bunun üzerine yazmayacağım burada( Belki başka bir yazıda). Şimdi bu program hakkında konuşayım biraz...İlk olarak; bu Uri Geller yıllar önce ilk ortaya çıktığında dünyada büyük yankı uyandırmıştı gerçekten. Hatta büyük ihtimalle uzaylı medeniyetlere, "uzaylı tanrılar"a tapan tarikatları (Var öyle tarikatlar) toplamak amacıyla bir hikaye uydurmuştu. Bir gün bahçede oynarken bir ışık gelmiş. Işığın içinden bir uzaylı gelmiş. Uzaylı telepatik olarak bazı bilgiler vermiş buna. O günden sonra dünyayı değiştirip, yeni bir düzen kurmakla görevlendirildiğini anlamış. Zamanla da güçleri ortaya çıkmaya başlamış; yemek yerken kaşığı yamulmuş, elindeki tohumlar çimlenmiş falan filan....Ha bir de CİA'in kendisini beyingücüyle Rusların bilgisayarlarındaki bilgileri almak için kullandığını bile söylemişti.Ancak yıllar içinde kendisinin yaptığı her numarayı illüzyonistler de teker teker yapmaya başladı. Magic Necmi bile yapıyorsa zaten gerisini siz düşünün. Kaşık bükme numarası artık folloş oldu yani. Kendisine sorarsanız size illüzyonistlerin hileli kaşıklar kullandığını, bir tek kendisinin kaşıkları beyingücüyle büktüğünü söyler. Zamanında büyük ihtimalle bir UFO tarikatı falan kurmak için uydurduğu o hikayeleri artık anlatmayı bıraktı o yüzden. "Gökten inen ışık" hikayesinde var hala ama hikayeden uzaylı ve "dünyayı değiştirme görevi" unsurlarını çıkarmış. E yoksa "Ulan uzaylılar her illüzyoniste mi görev verdi, hem sen orada burada gösteriler yaparak mı değiştireceksin dünyayı? Öyle mi kuracaksın yeni düzeni?" demezler mi adama...Kendisinin yaptığı tüm gösterileri illüzyonistler de yapıyor ama kendisi bu konuda ilk olduğu için telekinezi konusunda bir "fenomen" oldu artık. Bir çok ülkede adamın kullandığı hileler bir bir ortaya çıktı, yayınlandı. Ama bizim medyamız "Köpek adamı ısırırsa haber olmaz, adam köpeği ısırırsa haber olur" mantığıyla bu haberleri hiç yayınlamadı. Yeterince sahtekarlık haberi varken, insanlara " Kaşık büken adam" haberi vermek işlerine geliyor tabii ki. Halkımız da kuzu kuzu ne görürse inanıyor işte. Bu yüzden de toplumumuz bu program için biçilmiş kaftan.Şimdi Uri Geller kısmını geçelim ve programa bakalım...İlk programı izlerken ben de televizyonun üzerine metal falan koydum mu evet koydum. Şüphecilik bunu gerektirir çünkü. Deney olmadan reddetmek, muhafazakarlık olur.Çıkan yarışmacılar ne zaman seçildi? Kim seçti? Neden toplumdan kişiler değil de gösteri dünyasından ve çoğu illüzyonist olan kişilerden seçildi? İllüzyonist adamın işi insanı kandırmak zaten, ben nasıl inanayım ki adamların bunları beyingücüyla yaptığına? Elmanın içine koyulan yüzüğü okla vurmakla beyingücü arasında ne gibi bir ilişki var?Ünlüler de şahit olarak konulmuş oraya. Sanki ünlüler asla yalan söylemeyen, boku kokmayacak kadar saf kişiler. Atilla Taş da David Copperfield'ın bir gösterisinde birkaç ünlüyle beraber yer almıştı. Önce "Aaaa nasıl yaptı" diyen adam sonradan gösterinin hilesini söylememiş miydi?Bir de internetten görüştüğüm kimse yok ki saati çalışsın, kaşığı hareket etsin. Ama programa baktığımızda ohooo, çağrı merkezi ( call center ne lan ) kilitlenmiş. Haaa oraya gelelim bir de... Tuğba Ünsal'dan daha iyi şaşırmış taklidi yapabilen birini bulamamışlar mı onu merak ediyorum ben. O kadar mı sırıtır bir insanın rol yaptığı.Sinan Çetin'e ne demeli... Kendisi oyunculuğunu, olmayan rol yeteneğini yönettiği filmlerdeki birkaç dakikalık sahnelere saklasın bence. 5 cümlesinden birinde "ALLAH" geçmesinin nedeni de belli. Böyle numaraları izleyen kişiler 2 tür tepki verir;1) Saçmalık derler çünkü ya illüzyon olduğunu biliyorlardır ya da gerçek olma ihtimalini kabullenemeyecek kadar muhafazakardırlar,2) Mucize derler çünkü... Nasıl desem... Saftırlar, kuzudurlar işte.Program yapımcılarının istediği 2. tepkiyi vermeniz. 1. tepkiyi veren 2. grup ( kabullenemeyecek kadar muhafazakar olanlar) genelde "Olur mu öyle şey ya Allah hepimizi eşit yarattı, sadece peygamberler mucize yaratabilir, o da Allah'ın yardımıyla" diye düşünürler. Bu yüzden canları sıkılırken ve izleyecek başka bir şey yokken bile programı izlemezler.Reytingi etkiler bu da. Bu grubu biraz yumuşatmak için de Sinan Çetin 5 cümlesinden birine "ALLAH" kelimesini tıkıştırıyor zorlayarak da olsa.Aynı şekilde Uri Geller da müslüman seyircinin onayını almak için "Bir gün Kıbrıs'ta bir imamla karşılaştım ve hayatım değişti" diyor.Programa bir de telefonlar, iletiler geliyor sürekli. Burada da sakat görünen bir nokta gözüme çarptı. Bu iletileri gönderenler nedense %90'ı, 3 büyük şehirden( İstanbul, İzmir, Ankara) oluyor. Neden acaba? O iletilerin aslında programın set arkasında çalışan birileri tarafından gönderilmesinden olabilir mi? Mesela Zeynep Karasu diye bir isim uydurup şehir olarak da küçük bir şehir uydurdular. O şehirde Karasu soyadını taşıyan bir aile "E bizim ailede Zeynep diye biri yok, bu şehirde başka Karasu ailesi de yok" derse sahtekarlık ortaya çıkar. Ama nüfusu büyük bir şehir uydururlarsa bunun takibini yapamaz kimse...Gönderilen vidyolar var bir de. İlk programda çalışan bir saati yollamış biri. Ne malum onun önceden bozuk olduğu? Zaten bence gelen vidyoları da kendileri yolluyorlar. 2. ve 3. programları izleyemedim ama gazetelerde köşe yazılarında okuduğuma göre yine vidyolarda sorun çıkmış gösterememişler vidyoları, gelen vidyolar net değilmiş falan. Neden acaba?Şimdi şunlara bakın;1) Telefon ve iletileri yapımcılar yolluyor olabilirler,2) Vidyoları da önceden yine kendileri çekip yollamış olabilirler,3) Ünlülerle işbirliği yapabilirler (Daha önce yapılmamış bir şey değil. Hatta aynı programın Amerika'daki versiyonundan sonra bir çok ünlü, gösterilerin sahte olduğunu belirtmiş.)4) Yarışmacıların mesleği zaten çoğunlukla illüzyon. Bu da kandırmakta, aldatmakta ustalar demek.5) Aynı yarışma formatının farklı ülkelerde çekilenlerinde birçok defa sahtekarlıkları ortaya çıkmış...Tüm bunları düşününce, ne kadar emin olabilirsiniz ki televizyonda gördüklerinizden?Halk kuzu olduktan sonra böyle ayaküstü sikerler işte. Kısaca; Her şeye kanmayın. Kuzu değil tilki olun biraz...NOT: Uri Geller'ın canlı yayında yakalanan hilelerini ve başkalarının bu numaraların hilelerini gösterdiği vidyoları youtube'da bulabilirsiniz. Özellikle "James Randi Exposes Uri Geller" adlı 4 bölümlük bir vidyo dizisi var onu izleyin. Bir de yine James Randi'nin şu vidyosu var; http://www.youtube.com/watch?v=M9w7jHYriFoNOT 2: James Randi bir illüzyonisttir. Doğaüstü yetileri olduğunu söyleyen adamların, tabiri caizse ağzına sıçmasıyla tanınmış bir kuşkucudur. Kurduğu dernekle beraber , bilimsel testlerden geçip doğaüstü bir yetisini kanıtlayana 1 milyon dolar vaadetmektedir. Ama nedense şimdiye kadar bir tane de babayiğit alamamıştır bu ödülü.SONALINTIDIRhayvanyasar.blogspot.com