Fetih 1453 - Yorumlar
-
hayatımda izlediğim en kötü film. replikler, oyunculuklar, kurgu vs. vasatın da altında, berbat. gitmeyin. hem paranıza hem de zamanınıza yazık.
-
gitti ve hiç beğenmedim. konu resmen harcanmış. zorlama bi film olmus
-
var mı link bari bizde izleyelim :D
-
Gemilerin karadan yürütülmesi olayına sadece 3-4 dakika zaman ayırmışlar koca filmde. Resmen hevesim kaçtı.
-
Amd-x bunu yazdı:
-----------------------------ZoRKaYa bunu yazdı:
-----------------------------
Amd-x bunu yazdı:
-----------------------------burda anlattım..
bi daha aynı yolu yürüyerek gider gelirim bu film için.
Hocam ben de tekrar tekrar izlerim ama milli duygularimin kabardgi tuylerimin diken diken oldugu bir bilemedin iki sahne oldu o bayragn dikilme sahnesinde aahh ohh diye bagirmasi hic etkilemedi hasanin acikcasi
-----------------------------aşırısı türkçülüğe giriyor paşam..
böyle iyiydi :) sade güzel.
tarihten nasibini almayanların çoğu gülüyor, sinemada da denk geldim salon çıkışında zor durdum.ne garip insanlar var....
-----------------------------ne var bende güldüm... niye güldüm?
filmio kadar uzuns üre bekledik, sonudna zaten başta beğendimde, niye? çünkü konuya odaklandığında merakla savaş sahnelerini beklemekten aradaki şeyler kaçıveriyor.
şunca yıldır şu ayarda bi film yapamamış olmamız hakaten ayıptır bu yüzden filmi yapanların eline koluna fikrine sağlık.. o açıdanda helal olsun 2 kere verdiğim bilet parası.. Bu zamana kadar bu filme yaklaşan bi film var mıydı? yoktu.. o zaman öyle ya da böyle kabul edicez..
yannıızz... kabul edicezde eleştirmeyecek miyiz?
bi kere enteresandır, replikler çok batıyo insanın gözüne, hele ki konstantinapolisi yöneten abilerimiz o kadar batıyo ki göze..
-bilmem kaç sene evvel çekilen, bizanslıları karı kız alkolden başka bişey düşünmeyen insanlar olarak gösteren cüneyt arkın filmlerinden bi farkı kalmamış.. adamlar savaşa hazırlanmıyorda, sürekli bi hesap kitap yapıyolar gülüyolar sohbet ediyolar sofralar kuruluyo yemekler danslar vs vs.. geçelim artık şunu..
-filmi bizim gibi osmanlı tarihini iyi kötü bilenler değilde dışarıdan biri izlese yapacağı yorum şu olur sanırım; "ulubatlı yardırmışta yardırmış, bu sırada Fatih Sultan Mehmet te anca 3-5 dk da bir giren görüntülerde şaşırarak ya da sinir dolu olarak bakıp durmuş.. hiç bir halt yapmamış.. hatta ergen gibi triplere girmişken noel babanın içgüveysinden hallice daha tatlı bi versiyonu gelmiş, hooop gemileri yürütüvermişler hoop al sana İstanbul'un fethi.." haydaaaa.. tamam koca padişahın eline kılıç alıp dalacak hali yokta, bi daha bi dikkatli izle abi filmi savaş sırasında 5-10 dk da bi Fatih'i çekiyo kamera onda da ya hızlı adımlarla askerlerin yanına gidip şaşırarak korkarak yada sinirli bi şekilde olan biteni izleme pozu verip arkasını dönüp otağıan gidiyor. Bu mu yani koca feith öyküsü.. hani yıllarca hocalarımızdan dinlediğimiz "gemiden kara yürütme hikayesi" bi anda böyle olup bitmiş gitmiş mi yani.. Yapılmaması durumunda savaşın kaybedileceği açık olan bi olay bu kadar mı gelişigüzel bi gösteriverilir.
- yok Ulubatlı nın amtrix haraketiymiş yok yüzükelrin efendisi özentisiymiş gibi saçma sapan şeylere takılmamak lazım.. bi filmde kullanılan bişey başka yerde esinlenme olarak karşımıza çıkamaz diye bi' kural yok.. tamam padişah elde kılıç dalamadığıan göre hikayeyi birinin üzerine de kurmalısın amma velakin Ulubatlı'yı bu kadar göze sokmanında bi alemi var bağıran bi adam şeklinde.. dövüş sahnelerinde irite oldum yemin ederim adamın "haaaa hııeıaa hhhaaahhğğ" diye bağırıp durmasından.. Yüzüklerin efendisinide izledik matrix i de izledik, cennetin krallığınıda izledik.. bu kadar bğaıran bi adam hiçbirinde yoktu,, olmazda zaten.. yeşilçamın dövüş sahnelerini aşırı seslendirmesi kadar rahatsız edici bir durum.
- sürekli bi el kol kullamaya çalışıyor karakterler.. niye? bu akdar zorlama hareket olur mu arkadaş, dizilerde bile ne amatör oyuncular var bu kadar göze batmıyolar.. hayır filmde oynayan insanlarda ilk kez oynayan insanlar değil ama çok kasmışlar sanırım. Bi daha bi izleyin filmi ve bu dediklerimi okuyup gidin bu sefer filme valla rahatsız olcaksınız bak :)
- gemilerin kaydırılmasına dönecek olursak, tabiki de uzuun uzuun anlatılacak hali yok filmin içerisinde ama en azından şöyle gaz getirici bi müzikle yolun yapılması vs gibi şeyler accık olsaydı :)
- son hücumdan önce, Sultan Mehmet ordusuna konuşurken, "büyük zaferlerrr..." kısmında orkestra yönetir gibi triplere giriyo mesela, gayet saçma :) şimdi diceniz ki lan mal mısın böle küçük küçük şeylere mi takıyosun.. evet takıyorum, ve zaten sorunumuzda bu bizim.. etkileyicibi konu bulup yardırıyoruz ama oyunculuk şu bu 2.planda kalıyo.. e sonra tabi evrensel bi ürünümüz olamaz..
- Sultan Mehmet başta 2-3 akrar veriyoi diyolar ki buna işte halkın gözünde şöyle böyle oluyoruz güç göstermemiz lazım vs, "bunları neden yaptığımı anlaycaksınız" tarzı bi cümle kuruyor padişah.. ee hani anlamadık? bi daha dönen olmadı o sahneye yada o sahnelerle bağlayacak bi nokta yoktu filmin sonuna kadar :)
- savunma yapacaklarken birlikleri yerleştiriyo amcamız, bzim hatuna evlenme teklif edip duran eleman ( adını okuyamıyomda yazamıyomda ondan böle oldu ) "merak etmeyine fendim oradan tek bir Türk'ün bile geçmesine izin vermeyeceğim" diye ıkınarak rol keserken ki ifadelerine bi bak hocam.. hakaten güleceksin :) gençlik filmlerindeki hırslı delikanlılar gibi..
-tamam yönetmende senaristte haklı, herşeyi uzun uzun anlatsan 5 saati bulur film, 2 ye bölsen millet mızıklanır 2 film mi olurmuş milleti kazıklıyo vs diye. o açıdan yapacak çok bişey yok, o kadar zamanda böyle bir fetihin sürecini anlatmak zor, ama madem öyle çok derine inmeye çalışmayaydın müdür, o kadar kopuk bi şekilde bağlanıyoki olay savaşa..
- artı olarak bu bir bilimkurgu fantastik tarzında bir film değil öyle yüzüklerin efendisi gibi. o yüzden garip kahramanlıklar yaratmaya gerek yok, koca kuleye top atıyolar kule patlıyo herkes ölüyo bizim hasan hoplaya zıplaya kurtuluyo,kaldı ki kule patladıktan sonra atlıyo abimiz, hadi onuda geçtim patlama vsolamsa bile o kadar yüksekten atlayan abimiz bi sonraki sahnede gene dimdik ayakta :D son sahnede bayrağı dikerkenyediği oklar nolacak? tamam okları yediği halde sancağı dikmesine hlal olsun derimde, daha 2 dk önce ok atıp duran okçular ( 7 ok yediydi heralde, arkadada 5-6 okçu var) adam bayrağı dikmen üzreyken , dikeren ve diktikten sonra nerdeler? sancağı dikene kadar öldürdün öldürdün sonra ateş etme yasağımı var arkadaş? adamlar bi anda oyk oluverdiler, age of empires mi oynuyoruz arkadai, sancağı dikince düşman hemen duruyo oyun bitiyo?
-ara rollerdeki elemanlarda iyi seçilmemiş, yeniçeriler güya isyan etmek üzereler, ama konuşan tiplere bi baın.. lan yenirçei olsam isyan edicek olsam o tiplerde ki herifler konuşsa öle yapmacık yapmacık ben bile isyan etmem :)
-söylemezsem çatlarım, lan o filmin başındaki kartal mı şahin mi herneyse çok kötüydü y ala :) bizim shaban poroduksiyona yaptırsalarmış daha iyiydi bence :) dinazor yapan onuda yapar :D
- son sahne nolacak? adam ayasofyaya giriyo öyle fotoğraf çekmeye gelen turistler gibi, yürüyoda yürüyo, lan sen padişahsın arlarından bi ergen çıkıp bıçağı taksa sana noalcak devlet? istanublu aldık padişahı verdik geldik mi olcak?
Hadi onu geçtimde, lan o en son sahnedeki 99 depreminde Türkiye'ye gelip kucağına aldığı çocuğa burnunu sevdiren Clinton pozu nedir ya? Sen git kendi oğluna bi sarılmak için sefere çıkmayı bekle, şehzadeye sarılma git elin kızını al kucağuna.. vay arkadaş..gördüğün üzere müdür, filmin konusuna odaklanıp o sahneleri beklersen sıkıntı yok sevebiliyorsun ama oturup filmikomple bi sinema filmi ziliyorum şeklinde izlersen böyle sıkıntılar oluyo.. oyunculuklar çok çok kötüydü bence.. özellikle o konuşruken gereksiz el-kol haraketleri kullanmaya çalışmaları çok yapay durmuş.. Şu düşmanları karı kızcı gösterme huyundan, dövüş sahnelerinde abzürd abartı seslerden-anırmalardan kaçınarak, bide konu bütünlüğünün ağzına etmeden film çekersek layıkıyla yapıcaz sinema işinide.. Neyse müdür yyazdıkça aklıma başka sahneler geliyo böyle böyle de sonu yok :) Ama söylemedende edemicem, klişlere o kadar bağlı bi film ki aslında, bi ara Ulubatlıyla karşıdaki eleman ikiz kardeş çıkcaklar diye korka korka izledim filmi :) :)
konunun zorluğu,zaman,oyunculuklar şu bu vs bi yana, şu ana kadar yapılabilmiş en güzel osmanlı filmi, yani adamlar demişler ki; "biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu".. ama olurda biyerde tarih-savaş filmi oalrak bi seçim yapmam gerekirse bu filmi seçmem kesinlikle :)
-
Elestirenlere soruyorum : Turkiye'de hic olmayan bir sey yarattiniz mi ? Yada simdiye kadar birsey yarattiniz mi ? Yaraticilik konusunda nasil bi smdeneyiminiz var acaba ? Cok zor, cok karisik birseydir.
surda 2 kod yazip, blog' ve projemi 10 sene sonrasi icin sekillendireyim, son teknolojileri html5 vs.. Kullanayim derken gotum cikiyor. Turkiyede ne sektoru, ne senaristi yokken boyle is cikartmislar. Kotu ama baslangic icin iyi.
en yaratici isi sabah sicarken cikardigi bok olan adamlar gelip acimasizca elestirmesin. Bebekken ilk adimlarinizi manken gibi mukemmel attiniz sanki.
-
zumsuk bunu yazdı:
Elestirenlere soruyorum : Turkiye'de hic olmayan bir sey yarattiniz mi ? Yada simdiye kadar birsey yarattiniz mi ? Yaraticilik konusunda nasil bi smdeneyiminiz var acaba ? Cok zor, cok karisik birseydir.surda 2 kod yazip, blog' ve projemi 10 sene sonrasi icin sekillendireyim, son teknolojileri html5 vs.. Kullanayim derken gotum cikiyor. Turkiyede ne sektoru, ne senaristi yokken boyle is cikartmislar. Kotu ama baslangic icin iyi.
en yaratici isi sabah sicarken cikardigi bok olan adamlar gelip acimasizca elestirmesin. Bebekken ilk adimlarinizi manken gibi mukemmel attiniz sanki.
-----------------------------gelişmeyi sağlayan şeylerden biride kötü eleştirilerdir. kimse böle bi film çekilmesn bilmiyosanız yapmayın demiyo begenmediği yerleri soyluyor ki haklılar eğer eleştirmezsek gelişmez. adamlar ulan bu millet anlamıo nede olsa ne versek yiyolar diyip dünyayı kurtaran adam tarzında devam ederler film çekmeye.. ayrıca her sanat eserinin begenilmeme ve eleştrilme hakkı vardır olaya direkt teknolojik gelişim olarak yaklasmıssın (biliyorum bu senn kanında var :)) ama bir çok insan zaten görsellerden çok anlatımdan şikayetçi film kurgulamak bu kadarmı zor bir iş. 120 filmi mesela görsellik 0 ama film adamı ağlatabiliyo ki istanbul zaferi insanı aglatmalı gururlandırmalı ne bilim şekilden şekle sokmalıydı. boşver üstat eleştirsin milletki yapımcılarda feyz alsın kendini geliştirsin.. tahribat bile bazen eleştirilerle kendini geliştirip değiştiriyor. zaten sende kotu ama baslangıc için iyi demişsin insanlarla hem fikirsin aslında (bence). (burdan senn üzerinden bir çok kişiye mesaj veriyorum zumsukcum umarım alınmazsın)
-
Şahsen beğenmedim, iyi güzel birşey başarmışlar, daha iyileride olur, oynatılan oyuncular, oyuncunun tavırları, sahneler, çok alakasız...
-
Turk sinema tarii acisindan tam anlamiyla HARİKULADE bi basyapit. Yabanci film ve dizilerden aldigim keyfi asla ve asla Turk sinemasinda alamamistim. Bu tam manasiyla profesyonel olmus. İcimde hissettim filmi :)
Ama su da var ki, senaristi her kimse cok ucmus. Ne o oyle karadan gemi yurutmeler, ruyada gordugu yeri kazip plan bulmalar falan :P -
iyi destek olmak açısından gidilebilir sonuçta daha iyilerinin çekilmesi için gitmemiz gerekiyor