Fizikte Merak Ettiğim Bir Olay
-
interfector bunu yazdı:
-----------------------------Firex üstadım yazılarını ve sana yöneltilen soruları okudum aklımı kurcalayan bazı cevaplarıda aldım. Öncelikle teşekkür ederim sana. Sonra ise bir sorum olacak öyle irem gibi fazla zorlayıcı değil :D
LHC deneyinden haberin vardır. Bir ara çok iyi araştırmışyım. Lise ve dersanelerdeki fizik hocalarına hatta biraz ileri giderek Proflara felan mail attım. Hoşuma giden bir konuydu çünkü.
Sorum şu deneyde en son hidrojenin yada helyumun muydu neydi anti maddesini elde etmişler. Ancak detaylı bilgim yok bu konuda. Ve deneyde görevli eski bilim adamı bir açıklama yapmıştı. Deneyin sonuçları çok kötü olduğundan gelecek zamandan bu deneyin sonuçlarını engellemeye çalışan güçler (gelecekteki insanlar) olduğunu ortaya attı. Sence bu mümkün mü ? Deneyin son durumu bilgin varsa paylaşabilirmisin bizimle ?
Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
-----------------------------
Rica ederim :) Ortada bir sürü fantezi, masal dolaşıyor korkulacak bir şey yok. CERN'de yapılan deneyin asıl odak noktası maddeye kütlesini kazandıran Higgs parçacığı. 4 Temmuz'da deneyin son durumu hakkında açıklama yapılacak. Bakalım, ben de bekliyorum.
Higgs bozonu hakkında önceden bir yazı yazmıştım. Seni detaylı bilgi için oraya yönlendireyim.
http://www.bilimsehri.com/makaleler/higgs-alani-ve-parcacigi.html
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------Wert sağolsun sorular cevaplanmış :) Benzer şeylerden bahsetmek yerine bu gece ben de Bilim Şehri için hazırladığım bir yazının devamını getirmiş olurum. İrem27'de sorular tükenmiyor :)
-----------------------------facebookta niye engelledin laa onu cvp la bakayım :D
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------FireX bunu yazdı:
-----------------------------Wert sağolsun sorular cevaplanmış :) Benzer şeylerden bahsetmek yerine bu gece ben de Bilim Şehri için hazırladığım bir yazının devamını getirmiş olurum. İrem27'de sorular tükenmiyor :)
-----------------------------facebookta niye engelledin laa onu cvp la bakayım :D
-----------------------------PM attım.
-
Yanitlariniz icin cok tesekkur ediyorum , her biri birbirinden degerli benim icin ,bu konuda merak ettiklerimi uzmanlardan ogrenebilmek gibi bir sansim olmasi beni cok sevindirdi .
Ay dunyadan kopmus ise neden tam olarak uzaya ucup gitmeyecek yada dunyaya geri gelmeyecek bir yerde takili kaldi ? kucuk bir cekim enerjisi degisimi ile bu ikisinden birisinin olmasi gerekmez mi ?
Uzayda su bulundu turu haberler okuyoruz , dunyaya gok tasi dustugunde dunya patlamis , ay bile kopmus , sonra bu sular neden yok olmamis o isidan patlamanin da siddeti ile uzaya yayilmamis geri mi donmusler , sonra bu uzayda bulunan sular bir maddenin icindeyse yer cekimi olmadigina gore uzay gemileri yapilsa o maddelerin ustune konsalar onlari hareket ettirip mars a kadar getirip o maddeden ayrilip sularin marsa carpmasini saglasalar mars da dunya gibi bir gezegen olabilir mi ?
Anti madde gibi (-proton,+elektron)O(sifir)negatif sayilara gore en buyuk sayi bu yuzden sifirin altindaki guc sifira yaklastikca sonsuza dek surecektir yani mantik bu olsa paralel evrenlerden bildigimiz uzaydan degil alt uzaydan (anti uzayi kastediyorum)enerji almak mumkunmudur ?
Bu soruda simdi aklima geldi atom bombasi yapmak icin nicin uranyum kullaniliyor civanin oz kutlesi daha agir degil mi yogunlugu daha fazlaysa da daha ucuza daha kolayda bulunan civayla yaptigimiz atom bombasi ile tum erkekleri daha kolay patlatamazmiyiz ?
Edit = Tarih 3 / 7 / 2012 Yine bu konuda bir soru isaretim oldu :)
http://www.tahribat.com/Forum-Izafiyet-Teorisi-Sonsuzluk-Paralel-Evrenler-Karadelikler-Vs-155872/
bu konuyu incelerken yorumlardan bir tanesinde dusunmeye basladim...
[Parelel evreneler olduğu tahmin ediliyor. Bunun kanıtı içinde yaşadığımız evren var olduğnuda 100000 dercetdi şimdi -270 bu ısı nereye gitti. Isı bir maddeden alınır diğer maddeye verilir. Demekki paralele evrenelr var ki ısı oraya gitti.]
Yani git gide hersey soguyor mu ?
-
FireX bunu yazdı
Isı dediğimiz şey atomik boyutta kinetik enerjidir. 0 kelvin'de tamamen durgun hale geçilir. Bu sebeple 0 kelvin'in altı yoktur.
Burada arkadaş tam olarak sorunun cevabını açıklamış. Hatta 0 kelvin'de madde dahi yoktur, çünkü bir atom var olduğu sürece titreşim hareketine sahiptir. Bir atomu soğutmaya başladığımızda, o atom yavaşlamaya başlıcaktır. Sıcaklığı 0 Kelvin'e ulaştığında ise, o maddenin hiç enerji kalmaz. Dolayısıyla artık madde yoktur.