Geçmişe Gidebilseydim Geleceğe Gidemezdim :|
-
Şimdi konu ismine bakarak çok şaşırdığını biliyorum ama bende işinden çıkamadım şimdi mesela bir zaman makinamız var kullanabilioruz eyvallah.
dielim biri bana ya 1milyar dolar önerecek bende ya alıcam ya almıcam dielim almıorm ve hayatıma devam ediorm bunun üzerine ah ulan keşke parayı alsaydım diorm ve zaman makinası yapıyorum
şimdi ben o zamana geri dönersem parayı alırsam gelecekte zaten param olacağı için tüh be diyecek birşeyim olmadığı için o zaman makinasını yapmıcaktım doğal olarak geleceğe gidemezdim tekrar :S
yani bu durumda geçmişte kendi geleceğimin seyrini değiştiriyorum ama değiştiridklerimden biride beni geçmişe götürmemi sağlayan bi olay :S
umarım anlatabilmişimdir yani geçmiş nasıl bir kavramsa sürekli kendi içinde çelişiyor :S
gecenin 4ündeyim anlam hatalırımı mazur görün :/
-
öyle bir makinenin sittin sene yapılacağına inanmıyorum açıkçası. geçmişi görebilmek olacaktır inanıyorum ama gitmek... yok olamaz.
ama konuya gelirsek bu konuda farklı hipotezlerle çözüm aranmıştır.
bunlardan biri birçok evrenin varlığı.mesela geri gittin parayı aldın, zaman bölünüyor, birinde aldın birinde almadın, oraya kadar herşeyi aynı olan ama oradan sonra bağımsız iki evren, herkesin kopyası da var tabi burda. bir çeşit paralel evren muhabbeti.
bu kadar fantazi yeter =)
şimdi de bunu neden yapamayacağını anlatayım.
eğer sen geri dönüp parayı alsaydın bu sefer parayı almış biri olarak gelecekte zaman makinesiyle geri dönüp parayı almaya gitmeyecektin.
Peki o zaman parayı nasıl almış olacaksın? işte bunun için geçmiş değişmez.
"time machine" diye bi film vardı tavsiye ederim, orda da adam silahla ölen sevgilisini kurtarmak için makine icat edip geçmişe gidiyor, silahtan kurtarıyor ama bu sefer de farklı bir şekilde ölüyor hatun. gerçi filmin finalini vermiş kadar oldum yukarıdaki yazıyla ama yine de izleyebilirsiniz.
Bir diğer film de "kelebek etkisi" sanırım geçmişi değiştirebilecek olsaydık en doğru yol oradaki yetenekle olurdu.
not: yazım filmlerden örnekler ve tavsiyeler içermesine rağmen buralardan edinilmiş bilgilerle değildir. filmleri izlemeden önce bu konularda uzun yazılar okumuş biriydim zaten. gençliğimin bir kısmını bu boş işleri düşünerek geçirdim =) arkamdan "filmleri izleyip gaza gelmiş, salla bu adamı" demeyin diye belirtme gereği duydum.
-
Hocam O Zamana Gidersin Parayı alırsın, ama Geçmişteki sen Seni Görmediği Sürece Bir Problem olmayacak.... Parayı alırsın ve Geri Dönersin, Geri Döndüğünde Parayı alan Sen olduğun için Geçmişteki Sen olmadığı için Zamanın Seyride değişmemiş oluyor.....
Time Makine Filminde Adam Silahla Vurularak Ölen Sevgilisini Kurtarmak için Zaman Makinesi İcad ediyor Ve Geçmişe Gidiyor ama Kurtardığı Sevgilisinin Farklı Şekillerde Öldüğünü Görüyor.... Oradaki olay çok farklı neden farklı, Çünkü Zaman Makinesi Ölen Sevgili Yüzünden yapıldı, Yaşasaydı Zaman Makineside olmayacaktı, O Yüzden Paralel Evren Olayıda Olmadığından ( O Filmdeki Mantığa Göre..) Sevgilisi Ölmektedir.
Sadede geliyim, Sen Zaman Makinesini Parayı Alabilmek için yapıyorsun, Maddesel etkileşim Hedefine Kavuşuyorsun, Olay şu Geçmişe Gidip O Parayı Yokedemezsin, Çünkü Zaman Makinesi O Para için Yapıldı, O Parayı Yokedersen Time Makinedeki gibi Yeniden bir yerden karşına çıkar.... (Time Makinede Ecelin Sevgilisini Farklı Karşılaması gibi) O Parayla Geri gelmen Sadece O Parayı Geçmişte Alan kişinin Gelecek Seyrini değiştirecektir.
-
geçmişe gidersin paraları alıp geri dönersin ama geçmişteki sen paraları almamıştır 2 gün sonra geçmişteki sen demezmi bu paralar nerden geldi diye
saçma oldu kusura bakmayın... :)
-
back to the future serisinde cevabı var bu sorunun.
-
dedini anladımda zaten ne geçmişe ne geleceğe gidemen merak etme yapıla bilecek tek zaman yolculuğu aynştaynın teorisindekidir kibuda gerçekbirzamanyolculuğu diğil bir yanımsamadır aynştaynnın böle yazılmadını biliyom ama nasılyazıldığını hatırlamıyom uykusuzluktan kafam çokgüzel oyüzdden kimse buna takmasın
-
Simdi hocam soyleyecegim seye belki bir cogunuz gulup gececektir. Ama yorum yapmadan once sonuna kadar okuyun.
Zamanda yolculuk, insanoglunun en buyuk hali, peki olabilirmi ? bana kalirsa olur ve olmusturda. Simdi herkes "Mubarek mirac kandili", "Mirac Mucizelerle dolu" falan deyip duruyor, evet Mirac olayi basli basina bir muzcizedir ama burada gozden kacan bir nokta var. Peygamber efendimiz Mirac'a cikip geri dondugunde abdest aldigi suyun dalgalari bile halen hareket ediyormus. Bana gore Peygamber efendimiz, Mirac a yukseldigi zaman biz bugun Hz. Muhammed'in aniden ortadan kaybolusunu konusuyor olabilirdik ama Peygamber efendimiz hayatina kaldigi yerden devam ediyor. Yani zaman icinde Koskocaman bir elips cizip basladigi noktaya geri donuyor.
Diger bir nokta ise kendisi Mirac tan donerken yolda bir kervan goruyor ve ertesi gun miraca yukseldiginin kaniti olarak falan kervan yarin sabah burada olacak diyor ama kervan ertesi gunun sabahi gec kalinca Dunya'nin donusu bir tam gun duruyor (veya o anda orada olan herkes bir gun sonrasina gidiyor). Bu olay bile bana gore zamanda yolculugun kantidir. Belki insan oglu kiyamete kadar boyle bir guce kavusamayacaktir ama zamanda yolculuk denilen sey vardir.
Diger bir nokta, uzayda bulunan kara delikler, bunlarin cekim kuvveti oyelsine yogunki icelerinden isik dahi kacamiyor. Simdi bugun butun bilim dunyasi kabul ediyorki uzaydaki karadelikler bir mekandan baska bir mekana ziplama tahtasi gorevini gormektedir. Kocaman bir S harfi dusunun, siz bu S harfinin en alt noktasindan baslatip en ust noktasina gidene kadar belli bir sure geciyor, iste tam burada karadeliklerin ilginc varliklari ortaya cikiyor yani karadelik sizi S harfini katetmeden direk olarak $ seklinde gideceginiz yere goturuyor. Bu demek degildir cumbur cemaat bulalim bir karadelik atlayalim icine baska bir mekana gidelim, sorun olan sey karadeliklerin giris yeri biliniyor ama cikis noktasi hangi galaksi, hangi takim yildizi oldugu bilinmiyor. Simdi bu teoriye gore ucak dahi bir zaman makinasidir, eskiden atlarla, develerle aylarca katedilen yol simdi ucak ile bir kac saat suruyor, At ile yolculuk eden kisiye gore ucaktaki adam zamanda sicrama yapiyor.
Umarim, anlatabildim.
-
sniperscope bunu yazdı:
-----------------------------Simdi hocam soyleyecegim seye belki bir cogunuz gulup gececektir. Ama yorum yapmadan once sonuna kadar okuyun.
Zamanda yolculuk, insanoglunun en buyuk hali, peki olabilirmi ? bana kalirsa olur ve olmusturda. Simdi herkes "Mubarek mirac kandili", "Mirac Mucizelerle dolu" falan deyip duruyor, evet Mirac olayi basli basina bir muzcizedir ama burada gozden kacan bir nokta var. Peygamber efendimiz Mirac'a cikip geri dondugunde abdest aldigi suyun dalgalari bile halen hareket ediyormus. Bana gore Peygamber efendimiz, Mirac a yukseldigi zaman biz bugun Hz. Muhammed'in aniden ortadan kaybolusunu konusuyor olabilirdik ama Peygamber efendimiz hayatina kaldigi yerden devam ediyor. Yani zaman icinde Koskocaman bir elips cizip basladigi noktaya geri donuyor.
Diger bir nokta ise kendisi Mirac tan donerken yolda bir kervan goruyor ve ertesi gun miraca yukseldiginin kaniti olarak falan kervan yarin sabah burada olacak diyor ama kervan ertesi gunun sabahi gec kalinca Dunya'nin donusu bir tam gun duruyor (veya o anda orada olan herkes bir gun sonrasina gidiyor). Bu olay bile bana gore zamanda yolculugun kantidir. Belki insan oglu kiyamete kadar boyle bir guce kavusamayacaktir ama zamanda yolculuk denilen sey vardir.
Diger bir nokta, uzayda bulunan kara delikler, bunlarin cekim kuvveti oyelsine yogunki icelerinden isik dahi kacamiyor. Simdi bugun butun bilim dunyasi kabul ediyorki uzaydaki karadelikler bir mekandan baska bir mekana ziplama tahtasi gorevini gormektedir. Kocaman bir S harfi dusunun, siz bu S harfinin en alt noktasindan baslatip en ust noktasina gidene kadar belli bir sure geciyor, iste tam burada karadeliklerin ilginc varliklari ortaya cikiyor yani karadelik sizi S harfini katetmeden direk olarak $ seklinde gideceginiz yere goturuyor. Bu demek degildir cumbur cemaat bulalim bir karadelik atlayalim icine baska bir mekana gidelim, sorun olan sey karadeliklerin giris yeri biliniyor ama cikis noktasi hangi galaksi, hangi takim yildizi oldugu bilinmiyor. Simdi bu teoriye gore ucak dahi bir zaman makinasidir, eskiden atlarla, develerle aylarca katedilen yol simdi ucak ile bir kac saat suruyor, At ile yolculuk eden kisiye gore ucaktaki adam zamanda sicrama yapiyor.
Umarim, anlatabildim.
-----------------------------Gayet mantıklı, ve bana göre Doğrular içeren bir yorum olmuş. Şahsen Gülmedim.
-
zaman yolculuğu aptalca bişey bence,
-
-
sen o 1 milyar doları aldığında pişman olmayacaktın ve zaman makinasını yapmayacaktın ne geçmişe nede geleceğe gidecektin ee burda sorun nerde