Geçmişi Görmek Mümkünmü ?
-
seslerde aynı şekilde ilerliyo.
bir ara birşeyler okumuştum o sesleri çözümleyip geçmişteki konuşmaları gün ışığına çıkarmak gibi birşey eee saçma tabi :)
-
Söylenen sözlerin geri getirilmesi mümkün olabilir. ama görüntülerin geri getirilmesi imkansız bence. çünkü onlar ışık hızıyla uzaya yayılıyorlar ve bizim o görüntüleri işe yarar bi şekilde elde etmemiz için ışık hızının en az 3 katı hızına çıkmamız gerekiyor.buda imkansız.
-
xzxz bunu yazdı:
-----------------------------izledim, onun gibi çok film izledim yıldızlardan dönüş diye de bir kitap bile okudum hep bu mevzuyu anlatan yani zamanın göreceli olduğu - uzayda uzaklık ile bağıntılı olduğu üzerine
şurdan aya kadar gidip geliyor adamlar 5-10 saatte gittim geldim sanıyor oysaki dünyada 5 gün geçmiş, nasıl oluyor çünkü sen gidip gelene kadar dünya kendi zamanına devam ediyor. jüpitere kadar gidip gelsen dünyayı muhtemelen başka bir yılda , başka bir yıldıza gidip gelsen dünyayı başka bir çağda yakalarsın (artık yakalarsan)
-----------------------------
Hoca zaten astronomiyle ilgilendiğimden biliyorum bunları, bakma sen benim tarihle siyasi bilimlerle vs yazıp çizdiğime, ama şunu söyleyeyim burda bir kaç kişi sonsuza gidiyor enerji demiş. Uzay sonsuz değildir. Ama yapısını insan beyninin algılaması zor.
Bir misal vereyim sen karadeliğe yaklaştın, olay ufkuna girip solucan deliğinden farklı bir uzaya çıktığında hala daha kendini kara deliğin dışında kara deliğe bakıyor şekilde göreceksin. Yani kendini uzayın başka bir yerinde göreceksin. ordaki yansıma sana ulaşıp enerji kaynağı bitene kadar göreceksin.
Einstein'in teorisinide yazmak lazım. Dünyada doğup büyüyen ikiz kardeşlerin birini ışık hızındaki bir uzay aracına çıkarıp diğerini dünyada bırakmak kaydıyla; aradan geçen zaman sonra uzay aracında yolculuk etmiş kardeş dünyadaki kardeşini kendinden daha yaşlı bulacaktır.
-
Cradle-Of-Filth bunu yazdı:
Söylenen sözlerin geri getirilmesi mümkün olabilir. ama görüntülerin geri getirilmesi imkansız bence. çünkü onlar ışık hızıyla uzaya yayılıyorlar ve bizim o görüntüleri işe yarar bi şekilde elde etmemiz için ışık hızının en az 3 katı hızına çıkmamız gerekiyor.buda imkansız.
-----------------------------yannız sözler ve sesler , sesin hızıyla görüntü ve ışık ışık hızıyla yayılır ses hızının 3 katına çıkmak bugün mümkündür 340*3 = 1020 mt / sn buna ulaşabilecek araçlar tasarlayabilirler. mümkün değil diye kestirip atmamak lazım , bugün insan ses ve ışığın madde olduğunu ve bir hızı olduğunu biliyor bunun için ne kadar hızlı gitmesi gerektiğini hesaplayabilir geriye birtek bu kadar hızla ne ile gidebileceği, bu şeyi ne ile çalıştırabileceği kalır. deniz altında gitmekte 200 yıl önce imkansızdı ama jules verne bunu düşünüp yazdı kendisinden 100 sene kadar sonra da birileri yaptı.
@kurtcebe , uzayın bir sonunu bulamadık çok uzaktanda olsa göremedik bu yüzden sonsuz kabul ediyoruz. ama buna bir dış çerçeve çizebiliriz mesela bizim ve bildiğimiz galaksilerin dışı gibi
-
böyle bi,şey mümkün olsa;
1- o arşivde kendi geçmişini nasıl bulacaksın çok karmaşık bir yer olur
2-yine aynı şekilde başkasının geçmişinide görebilir bu sayede gizli saklı bişey kalmaz cinayetler faili meçhuller suçlar aydınlıga kavuşur v.s v.s nasılım (:
-
xzxz bunu yazdı:
Cradle-Of-Filth bunu yazdı:
-----------------------------yannız sözler ve sesler , sesin hızıyla görüntü ve ışık ışık hızıyla yayılır ses hızının 3 katına çıkmak bugün mümkündür 340*3 = 1020 mt / sn buna ulaşabilecek araçlar tasarlayabilirler. mümkün değil diye kestirip atmamak lazım , bugün insan ses ve ışığın madde olduğunu ve bir hızı olduğunu biliyor bunun için ne kadar hızlı gitmesi gerektiğini hesaplayabilir geriye birtek bu kadar hızla ne ile gidebileceği, bu şeyi ne ile çalıştırabileceği kalır. deniz altında gitmekte 200 yıl önce imkansızdı ama jules verne bunu düşünüp yazdı kendisinden 100 sene kadar sonra da birileri yaptı.
Sözlerin geri getirebileceğini söyledim zaten. ışık hızının 3 katına çıkalamayacağı benim görüşümdür. kestirip atmıyorum ama mümkün gibi gözükmüyor zaten. :) -
Teorik olarak gerek uydulardaki gerekse yer üstündeki teleskopların aldığı görüntüler ışık hızına dayanır. Yani, uzayda bir olay olur, o olayın etkisi olan parlamalar ışık hızında bizlere doğru yaklaşır. Örnek verecek olursak; bizden 50 ışık yılı uzakta bir yıldız düşünün. Bu yıldızın bir süpernova olduğunu ve yokolduğunu hayal edin. Meydana gelecek olan devasa ışık dalgasını, biz ancak 50 yıl sonra görebileceğiz. Çünkü meydana gelen ışık, 50 yıl boyunca ışık hızında yol alacak ve ancak o zaman bizim teleskoplarımızın merceklerine ulaşabilecek.
Şimdi bu örnekten yola çıkarak, geçmişe ait olarak tahmin edilen görüntülerin uzaya gidiş hızı da ışık hızına dayanır. Teleskoplarımızın algılaması için ışığın bizden uzaklaşması değil, bize yaklaşması gerekir. Bunun yanı sıra, uzayda, çok uzaklarda istasyonlar yapılabilir mi? Dünyanın dışında uydu eksenlerinde bile bunu yaparken astronot kullanılıyor, çok uzaklarda ancak tamamı makina gücü nanoteknoloji veya gelecekte çıkabilecek daha geniş kapsamlı teknolojiler kullanılmalıdır, yine de, bu istasyonlar ile iletişim en hızlı olarak ışık hızı ile sağlanabilir (örnek fiber optik kabloların teknolojisi). Ama yine de bu istasyonların başarı ile yerleştirilip yerleştirilmediği, işlem yapıp yapmadığı, bir göktaşının çarpıp çarpmadığı bilinemez. Dahası, uzayın neresine bu istasyonu kuracağınızı biliyor muyuz?
Eğer bilim-kurgu açısından düşünüyorsak, biraz daha geniş düşünelim. Çeşitli teorilerde yer alan, hatta çeşitli uzay filmlerine de konu olan kara delikler... Bu kara deliklerin daha ne olduğu tam olarak bilinemez iken, Einstein'in teorilerinden biri de uzay-zaman kavramının "bükülebileceği" idi. Yani zamana bağlı olmaksızın uzayda herhangi bir yere gidebilinir deniyor. Bu teknolojinin de keşfedildiğini varsayalım. Peki uzayın neresine gideceksiniz? Onu biliyor muyuz?
Bence bu sonsuz teknolojik imkanlara rağmen, bilim-kurgu olarak imkansız görünüyor. Ancak orta çağda insanların uçması da imkansızdı. Belki bu teori değil ama, şimdi de imkansız diyebileceğimiz uzay-zaman kavramının bükülmesi gibi teorilerin gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.
Bana durup dururken iyi beyin fırtınası yaptırdınız valla sağolun :))
-
karadelikler her pohu yutar.. sinyal minyal ne varsa..
-
Felony bunu yazdı:
-----------------------------karadelikler her pohu yutar.. sinyal minyal ne varsa..
Statik karadelikler maddenin parçalarını sonsuzluğa kadar ezip tek bir noktaya çeker, ama bazı karadelikler, özelliklede dönen yıldızları çeken karadelikler yuttukları yıldızın dinamik halini miras alır ve oda artık dönmeye başlar, bu durumdada solucan delikleri çıkıyor ortaya. Yani her karadelik cismi sonsuza kadar yoketmez. Bazıları akdeliklere kapı açar.
-
Hadi herşeye tamam dedik, Birde o noktadaki çizgisel hızı ve yörüngesi dünya ile aynı olan gezegen bulmak lazım dimi.
-Aha.. Hehhh bak işte denk getirdim bizim bina, bak
+Aaaa, hakikatten baktığımız tarih kaç?
-29 Aralık 2010.
...
-Ana lan benim karı evden çıktı yürüyor
+Nereye gittiğini hatırlıyor musun abi?
-Ne bileyim nereye gittiğini o sıra uzayda mekikteydik ya.
+Hea dimi?
-Lan köşede bir tane adam bekliyor ona doğru yöneldi
+Abi tepeden bakıyorsun karıştırıyor olmayasın?
-Yok yok bariz benim hatun bu. Lan galiba sarılıyorlar.. Mnı skiym.. Görüntü gitti. Jüpiter girdi galiba araya..