folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım?

Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    Ayro bunu yazdı

http://cetinblog.com/145/2014-01-06-hangi-linux-dagitimini-kullanmalisiniz-/

Buyur hocam. Kişisel fikrim Elementary Os yada Fedora'dır.

Ubuntu hantal, Linux Mint'te de olmadık sorunlarla uğraştım çok. 1-1.5 senedir nasıldır bilemem ama evden ırak. Normalde Fedora derdim ama Elementary OS'u kurdum ve çok memnunum. 

Linux dünyası ile iligli tek sıkıntım, interneti iPhone'dan kullanıyorum ve iOs 7 ile birlikte Apple hangi akla hizmet bir gerzeklik yaptıysa, linux 'ta "trust" bug var. Hatırlamıyor, bağlantı kurulamıyor iPhone ile... Apple'ı bırakma nedenim Android olmasa da linux yüzünden olacak. Yada bir şekilde parayı bulup, MacBook edineceğim.

Neyse...

Elementary Os Nedir : http://cetinblog.com/133/2013-12-30-elementary-os-nedir-/

edit:

Bir kaç konuma baktım da, sandman beni Fedora ile tanıştırdıktan sonra ; Fedora öneririm ama hede de güzel yada Fedora hede hödö diyorum. Fakat Fedora çakılı sabit (:

Örnek : http://www.tahribat.com/Forum-Hangi-Linux-Dagitimi-175722/2/#2109021

Ayrıca seçim için şöyle bir site var ;

http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=tk

Tabi bana hiç yardımcı olmuyor ve bir çok dağıtım mevcut değil

100% Linux Mint
    100% Fedora
    100% Mandriva
    100% OpenSuSE
    100% Ubuntu
    95% Debian
    95% Kubuntu

hacı hasta mısın bişeyin mi var canın mı sıkkın =( bu sefer biraz kısa yazmışın kesin başına kötü bişey geldi =(

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yigit
    Yigit's avatar
    Erkek

Elemantary OS 'un görünümü çok şık fakat destek konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorum. İlk kez duydum adını..
    Mint yükleyeceğim.. Belki bi süre sonra geçerim başkasına :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Amd-x
    Amd-x's avatar
    Erkek

fedoraya geçeceğim ben, daha test etmek nasip olmadı..

intel gma' 4500 yetersiz kaldığından guileri çöküyor, kernel panic' moda atıyor kendini.

boş vaktimde düzenleyip bildireceğim en kısa zamanda.

şu anda driver'ın sertifika sorunu ile cebellesiyorum, grafik mod dizaynı icin biraz erken intel acık kaynak sunmuyor ve depolarda geliştiriciler için yeteri kadar araç ve codbank yok.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    Yigit bunu yazdı

Elemantary OS 'un görünümü çok şık fakat destek konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorum. İlk kez duydum adını..

Debian >> Ubuntu >> Elementary OS

Ubuntu'nun paketini kullanır, .deb paket sistemini kullanır (ap-get vs.. tamamen aynı). Ayrıca 12.04 LTS sürümünden Elementary OS elde edildi. Yani Ubuntu 12.04 en kararlı Ubuntu altyapısına sahip ve Türkiye'de en çok desteği ubuntu alır (linux mint, backtrack vs.. hep ubuntu onlarda deb altyapısındadır).

Şu an indireceğin Linux Mint 16 , Ubuntu Saucy yani Ubuntu 13.10 yani 12.04'ten sonra çıkan versiyondur : http://www.linuxmint.com/oldreleases.php

Daha yeni olduğu için, kararlılık konusunda sıkıntıları vardır. Elementary ise 12.04 LTS (LTS = Long Term Support yani uzun süreli desteği var) ve normalde de Ubuntu falan indireceksen LTS öneririm. Kararlılık konusunda daha sağlamdır.

Unity + son sürüm Ubuntu genelde sık sık çökme ve bir çok saçmalığa neden olur. Fakat LTS sürümü sağlamdır. Özellikle gnome-shell ile birlikte neredeyse hiçbir problem yaşamazsın. 

elementary OS'ta destek sıkıntın olmaz. Kuralı bir kaç hafta oldu, iPhone yüzünden ufak bir sıkıntım vardı, onu çözdüm ve şuan hiçbir sıkıntı olmadan devam ediyorum. hiçbir sıkıntım yok altını çizerim ! 

Ben ki herhangi bir linux dağıtımını 1 ayda en az 3-4 kere çktüren ve windows sürümünü en fazla 6-7 ay kullanabilen (sonra saçmalıyor) bir adamım. iAtkos'tan sonra (1.5 yıl) en sorunsuz işletim sistemi (bana en çok dayanan) Fedora idi. 8-9 ay kullandım ve iAtkos'a geçtiğim için kaldırdım. Linux Mint'in en büyük savunucularından biriyken (distrowatch'ta daha 8.-9. sıralardaydı) sonradan hataları bıktırdı.

Ama hangisine geçersen geç, problem olursa buradayız. Ubuntu tabanlı yada Fedora dağıtımı söz konusuysa ; Türkçe döküman ve destek tonlayken problem çıkmaz.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yigit
    Yigit's avatar
    Erkek
    Ayro bunu yazdı
    Yigit bunu yazdı

Debian >> Ubuntu >> Elementary OS

Ubuntu'nun paketini kullanır, .deb paket sistemini kullanır (ap-get vs.. tamamen aynı). Ayrıca 12.04 LTS sürümünden Elementary OS elde edildi. Yani Ubuntu 12.04 en kararlı Ubuntu altyapısına sahip ve Türkiye'de en çok desteği ubuntu alır (linux mint, backtrack vs.. hep ubuntu onlarda deb altyapısındadır).

Şu an indireceğin Linux Mint 16 , Ubuntu Saucy yani Ubuntu 13.10 yani 12.04'ten sonra çıkan versiyondur : http://www.linuxmint.com/oldreleases.php

Daha yeni olduğu için, kararlılık konusunda sıkıntıları vardır. Elementary ise 12.04 LTS (LTS = Long Term Support yani uzun süreli desteği var) ve normalde de Ubuntu falan indireceksen LTS öneririm. Kararlılık konusunda daha sağlamdır.

Unity + son sürüm Ubuntu genelde sık sık çökme ve bir çok saçmalığa neden olur. Fakat LTS sürümü sağlamdır. Özellikle gnome-shell ile birlikte neredeyse hiçbir problem yaşamazsın. 

elementary OS'ta destek sıkıntın olmaz. Kuralı bir kaç hafta oldu, iPhone yüzünden ufak bir sıkıntım vardı, onu çözdüm ve şuan hiçbir sıkıntı olmadan devam ediyorum. hiçbir sıkıntım yok altını çizerim ! 

Ben ki herhangi bir linux dağıtımını 1 ayda en az 3-4 kere çktüren ve windows sürümünü en fazla 6-7 ay kullanabilen (sonra saçmalıyor) bir adamım. iAtkos'tan sonra (1.5 yıl) en sorunsuz işletim sistemi (bana en çok dayanan) Fedora idi. 8-9 ay kullandım ve iAtkos'a geçtiğim için kaldırdım. Linux Mint'in en büyük savunucularından biriyken (distrowatch'ta daha 8.-9. sıralardaydı) sonradan hataları bıktırdı.

Ama hangisine geçersen geç, problem olursa buradayız. Ubuntu tabanlı yada Fedora dağıtımı söz konusuysa ; Türkçe döküman ve destek tonlayken problem çıkmaz.

tamam ulen :) uzun uzun yazdım elemantary'e geçiyorum bakalım insin yarın kurucam.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Erkek

tum linux distolarinin ekran goruntulerini bulabileceginiz bir site

fedoraya alternatif hantana ile baslayalim tura http://www.thecodingstudio.com/?linux&release=Hanthana%2019.1

onerebileceklerim: 1-fedora 2-hantana

suan syslinux kuruyorum 50mb'lik 

C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hatayi
    hatayi's avatar
    Erkek

debian tabanlı ne olursa makbul...

Tarikat-ı Aliyyeyi Tahribadiyye
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Olum kurun debian'ı üzerine istediğiniz GUI yi çakın. Var mı debian gibi stabili uğraştırmayanı yahu.

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dyrnade
    dyrnade's avatar
    Erkek

Manjaro deneyin birde Arch tabanlı 2 gündür kullanıyorum uçak maşallah.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HoLyCat
    HoLyCat's avatar
    Erkek

Hocam,

Bulabilirsen linux mint 8 - 9 sürümlerini kullan..

Bunları bulamassan ubuntu kullanabilirsin, Mint in  deposu ubuntuya bağlı..

Mint in bütün sürümlerini kullandım denedim, en stabili 8 - 9 sürümleri..

Ek olarak Gnome ile Compizi cakarsan 3d Desktop ile azda olsa eğlenirsin..

🆃🅰🅷🆁🅸🅱🅰🆃.🅲🅾🅼
Toplam Hit: 10080 Toplam Mesaj: 53