folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Her Mesleği Para Olarak Görmek



Her Mesleği Para Olarak Görmek

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Telekinesis
    Telekinesis's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Kasım/2010
    Erkek

    Polislik hariç her mesleği para olarak görürüm bende kimse kusura bakmasın. Sevdiğin meslekte, senin sevdiğin meslek seni doyuramıyorsa sana yetemiyorsa bir süre sonra bunalır yapamazsın zaten.

    Eğer bir işi sevmiyorsan ama parası iyiyse, hayatın güzel gidiyorsa merak etme bi şekilde sevmeye başlıyorsun hoca.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    irem27
    irem27's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2010
    Dişi

    Ne guzel bir gun , 30'uma 3 sene kalmisken ve yakinda Tahribatta irem abla kosesi acacakken :)) bu gunun tatil olmasi sebebi ile Hukuk konusunda egitim almak isteyen,henuz lise ogrencisi olan Tahribat uyesi karderimize butun gunumu ayirip gelecekleri ile ilgili meslek secimlerinde yardimci olmak istiyordum . Bu konuyu gorunce merakla okumaya basladim , sorular sorulmus yanitlar alinmis verilmis , bir cok gorus ve fikir yine her zamanki gibi kaliteli bir bilgi paylasimina her zaman acik olan Tahribatta gerektigi gibi ele alinmis .

    Burada incelenen konuda elestirilerinin odagi Tip Doktorlugu olmus . Ilk akla gelen ya diger doktorluklar ? olabilir . Tip doktorlugunun ornek verilmesindeki sebep insan faktorunun ele alinmasi ve sagladigi maddi kazanc . O halde bende konuya iliskin yine insan faktorunu ele alan ve maddi kazanci yuksek olan kendi doktorluk alanim olan ,hukuk doktorlugunuda ornek gostererek aciklayacagim .Amerika'da 4 + 3 yil egitim alan hukuk doktoruna Juris doctor deniliyor , bende hukuk doktoruyum . Doktor tez sahibidir ,bilim insanidir . Alaninin tip olmasi sart degilken , hekim saglikcidir , tip alanindadir ancak onun da doktor olmasi gerekmez . Kafanizin karistigini biliyorum , soyle basite indirgersek herkes doktor olabilir , sadece tip okuyanlar tip doktoru diplomasi alip hekim olurlar .Doktor , doctor of philosophy,post graduate degree gibi kisacasi doktora almis kisilere denilir . Bu ogrenim suresince yalnızca bir konuda arastırma yapmakla kalınmaz ayrıca uluslararası gecerliliği olan bir de tez yazılır. Hekimse ulkemizde tıp ihtisası yapmış kimselere denir , ama uluslararası bir unvan degildir.Doktora tezi vermemis hekim hatta profesor bile gorebilirsiniz ama doktor goremezsiniz. Ne doktoru olursa olsun.

    Doktorluk baska meslek gruplarinda da olabilecek bir unvandir .Hekimlik ise bir meslek .Tip alaninda hekim hastayi tedavi ederken doktor hastaligi tedavi eder bu anlayis dogrultusunda hekimlerin doktorlarin alt kumesidir sonucunu cikartmak yanlis olmaz .Tip doktoruna latince de medicinae doctor ve kisaltilmisi MD denilirken baska alanlarda doktorasini bitirenlere philisophiae doctor kisaltilmisi PHD veya hukuk alanindaki juris doctor JD gibi direk doktor unvani verilir . Yasanilan karisikligi onlemek icin arapcadan alinma tabip sozcugunu kullaniriz ve bu yuzden de tip doktorlarinin odasina tabipler odasi denir .

    Bu farki anladiktan sonra bir de hekim nasil olunuyor ve daha sonra doktorlugun alt kumesine aldigimiz hekimlik unvanini da tip alaninda nasil elde edebiliyoruz ona bakalim .Yurdumuzda 6 yıllık tıp egitiminden sonra 'pratisyen hekim' unvanını alanlar, (zorunlu hizmetlerini yaptıktan sonra) tıpta uzmanlık sınavına girebilirler. Bu sınavı kazanırlarsa istedikleri bir dalda ihtisas yapma hakkını elde ederler. İc Hastalıkları dalını secen hekimler dort yıl suren egitim doneminden sonra gerekli sınavları da verdikten sonra İc Hastalıkları (dahiliye) Uzmanı olmaya (2. zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra) hak kazanırlar. İc Hastalıkları Uzmanları mide, bagırsak, karaciger, safra kesesi ve pankreas hastalıkları uzerine ust ihtisas yapmak isterlerse ilgili sınavlara girmeleri gerekir. Kazanırlarsa 3 yıl sure ile bu dalda ust İhtisas (yan dal) yaparlar ve sonunda gerekli sınavlardan gecerek (3. kez zorunlu hizmet yaptıktan sonra) Gastroenterohepatolog unvanını almaya hak kazanırlar.

    Bu ornege gore ilk 6 yil tip egitimi ile pratisyen hekim olunuyor ;

    Ic hastaliklarini sectigimizi dusunelim, bu ornek ile 6 senelik egitimimiz ile unvanimiz pratisyen hekim oldu , 4 yil daha surecek ihtisasimizi eklememiz ile de dahiliye uzmani oldu ve ust ihtisas ile 3 yilimizi daha alacak egitimimiz bittiginde de unvanimiz Gastroenterohepatolog oldu , 6 hekim , 4 dahiliye uzmani , 3 ust ihtisas = 13 sene demektir . Bu cetin yolda olan arkadaslar bilirler bu 13 sene tek basina 13 sene degil bir de ustune zorunlu hizmetler ve zorlu MCAT turu sinavlar eklenir de eklenir .. En bastaki iki sene hazirligini da hesaplamaya katarsak minimum 15 senelik bir egitimden bahsediyoruz .

    Yorum = Boş boş oturup hatta prof luğa kadar yükselen adamlar oturduğu yerden aldığı maaşı beğenmiyor. bunlara maaş falan vermeyeceksin ya .

    Cevap = Bos bos oturup Profesor oluyor dediginiz kisiler gordugunuz gibi hic bos oturmamislar , siz onlari ancak otururken gorebilmissiniz o da onlar artik bir nefes almak icin oturdugunda .

    Yorum = Meslek seçiminde üç kriter ağır basar.

     

      1. Yetenek

     

      1. İlgi

     

    1. Değer

    Cevap =

    Yetenek  ..Eger yetenek soz konusu ise yetenegi olmayan bir birey isek bir belediyeye gider is basvurusu yapar temizlikci olarak baslar yetenek gerektirmeyen bu isi meslek edinirdik , eger yetenegimize gore meslek secimi yapsaydik o zaman da universitelerde ip atlamak,agzindan ates puskurtmek,kirk metreden suya dalabilmek turu bolumler olurdu .

    Ilgi ... Eger ilgi soz konusu ise bir insaat muhendisinin lise yillarinda yapilan insaatlarda santiyelerde dolastigini , petron muhendisinin rafinerilere gidip baktigini , atom muhendislerinin evde odalarinda nukleer denemeler yaptiklarini , ulasim muhendisinin demiryollarindaki trenlerle icli disli oldugunu , elektrik muhendisinin prizlerle oynadigini , orman muhendislerinin ormandaki agaclara oya beni seviyor yazip etrafina kalp resmi cizdigini , bilgisayar muhendislerinin de warcraft oynadigini,hekimlerin ise kucuklukten beri doktorculuk oynama hevesleri ile buyuduklerini soylemeliydik .

    Deger .. Eger deger soz konusu ise bir meslegi severek mi sevmeyerek mi yapip yapmayacaginizi da en son planda tutuyorsunuz demektir . Kimse size meslek edindiginizde ve bir is yaptiginizda o isi severek mi sevmeyerek mi yaptiginizi sormaz , sizi yaptiginiz is ile yargilarlar . Is basvurunuzda da bunu sormazlar . 600 meslek arasindan secim yaparken bu secimlerin hepsi universite imtihaninda onunuze gelmiyor , onlar sadece ulkemizin imkanlari kadar olan, universitelerde belirli egitimini alabileceginiz meslekleri icerir . Kukla oynatan vantrolog las vegasta seksen milyon dolara kontrat yaparken , bir sihirbaz gosterilerden muthis gelir saglarken bu ana fikir ile isterseniz her iste basarili olabileceginizi ve basarili oldugunuzda da basarilarinizin karsiliksiz kalmayacagini unutmamalisiniz .

    Zaman zaman yapilan yorumlara da yer vermek istiyorum . Gelelim konumuza .

    Hekimler daha universitede iken insan unsuru ile ugrasmaya ve onlara sifa olmaya basliyorlar,buna karsilik bir muhendise baktigimizda icabinda isi geregi yuk bile tasimasi gerekirken cogu masa basinda cizimlerle ugrasmayi etrafa "ben muhendisim" seklinde ahkam kesmeyi tercih ederler..Bir hekim geldigi yeri ve aldigi maasi yada ucreti hakeder. Muhendisler ise hep daha fazlasini isteyip kendilerinden beklenen yeni projeleri uretmek yerine kendilerine acimakla gecer omurleri .. Haa bu tabi hepsi icin degil , iclerinde ne fevkalade muhendislerde var sozum zaten onlara degil ..Zaten cok tuhaf bir durum var , bir muhendis kendisini hekim ile kiyasliyorsa YAZIK derim..Iki ayri kulvardaki meslekler kiyas kabul etmez ki ...Sacmalik burdan basliyor ..Birisinin malzemesi insan ve digerininki kum cakil yada metal .. Aradaki bu fark kadardir bir hekimin ve bir muhendisin aldigi ucret ...

    Gelelim diger konuya:

    Bana gore metalin kumun ve diger tasinabilir cisimlerin hamalligini yapan muhendisler her zaman diger mesleklere gore az para kazanirlar. Mesela bir avukat eger birde mesleginde muhtesem ise yani isini en iyi yapanlardansa hani derlerya ipten adam alabilir diye .. Oyle ise kim iplerki muhendisi ...Adam idama mahkum olmustur yada karisina cok yuklu bir tazminat -nafaka odemek zorundadir , gidipte bir muhendisten yardim istemez , en iyi avukati tutar ve ucretinide misli ile oder ...Insan unsuruna dayali islerde daima iyi ucretler vardir ..hekimlik avukatlik gibi...Hatta bunlarda dallara ayrilir -hani iskoc'a cocugu goz hekimligini sectiginde, keske dis hekimi olsaydin 2 goz yerine 32 disle ilgilenecektin denilmesi gibi ..-Onlarda kendi aralarinda boyle ilginc dallara ayrilirlar ve ucretleride boyle gitgide yukselir ..Gercektende bugun ABD'de bir dis hekimi goz hekiminden cok daha fazla para kazanmaktadir ..Muhendisler ise (ABD) de gercekten isinin hammalligini yapabiliyorsa sivrilir ve ucretini arttirir, bundanda su cikiyor aslinda insanlar caliskanliklari olcusunde alacaklari ucretleride kendisi belirler cogu zaman .. Tembel bir hekim istedigi ucreti sanmam ki alabilsin..

    Tavsiyem sudur ki : Edindiginiz meslektekilerle kendinizi kiyaslayip kendinizi gelistirmedikce hekimin yada avukatin aldigi ucrete bakip istahinizi kabartmayin lutfen ....

    Yorum = Herkes sevdiği,yeteneği olan işi yapsa ülke çok daha güzel olacakta.

    Cevap = Herkes sevdigi isi yaparsa sevilmeyen isleri kim yapacak ? Copleri kim toplayacak ? Insanlarin mutlu olabilmesi icin sevilmeyen islerin de yapilmasi gerekiyor . Copler toplanmazsa sevinebilirmisiniz ?

    Eger herkes yetenegi olan isi yapsa Turkiyenin yarisi sair,geri kalaninin buyuk bir bolumu futbolcu , digerleri de popcu olurdu .

    Yorum =

    asgari ücretle çalışan bi aile reisi maaaşının 1/3 ünü sadece ekmeğe veriyorsa

    ve bu aileden yetişen evlattan sen nasıl sevdiği ilgi duyduğu mesleğe yönelmesini bekleyebilirsin ki ?

    en alt seviyedeki çalışan kesim hiç sıkıntıya düşmeden insan gibi yaşabilseydi ozaman herkes paraya değil sevdiği ilgi duyduğu alanlara yönelirdi

    Cevap = Saglam kafa saglam vucutta bulunur diye bir deyimimiz vardir . Kazancin 1/3 unun ekmege verildigi bir ailede bireylerde saglikli bir kafa olamadigi icin sevdigi isin ne oldugu bulabilecek hatta bilebilecek ve hatta bu sevdikleri seylere yonelebilecek kafa oldugunu sanmiyorum . Iyi beslenen , her turlu sosyal aktiviletelerini yerine getiren,saglikli aile yapilarina sahip olan ve kendileri icin dusunebilecek bireylerin sevdikleri seyleri bulma ve uygulama haklari vardir .Digerlerinin de haklari olmasina ragmen sagliksiz dusunceleri ile bunu bulamazlar.

    Yorum = millet paranın kölesi olmuş :|

    Cevap = Dogrudur , kolelik hizmettir . Dolayisi ile bizde paranin kolesiyiz . Para icin hizmet ediyoruz , para icin calisiyoruz , para icin yasiyoruz .Cunku istedigimiz seyleri alabilmemiz icin , istedigimiz hayati yasayabilmemiz icin paraya ihtiyacimiz var . Buna paranin kolesi olduk seklinde degilde , paraya ihtiyacimiz oldugu icin calisiyoruz demek daha dogru . Cunku dunya git gide kapitalist duzene yonelmekte, bunun icin de para tek birim .

    Yorum = sanatsal yeteneğin varsa kendini sanata adayacaksın

    Cevap = Boyle bir kural yok , nice doktorlar var ki , kimisi sarkicidir , kimisi cok guzel opera soyler , kimisi cok guzel resim yapar .Sanat meslek olarak degil hobi olarak yapilabilen en guzel seydir , en yakin ornek Ferhat gocer ,bir yandan doktorluk meslegini surduruyor , bir yandan da herkesin hayran oldugu sarkilari soyluyor .

    Yorum = Keşke herkes aynı parayı alsa Düşünsene doktorda sıvacıda 10 bin alıyor. Kimse doktorluğu bu kadar büyütmez ve sadece hayat kurtarmayı gerçekten isteyenler doktor olur sıvayı sevende sıvaci

    Cevap = Sivacida doktorda onbin aliyor olsalar , hic kimse kalkip da onbes yirmi sene doktorluk egitimi gorupde on bin alacaginin hayalini kurmaz, gider en yakin nalburdan bir mala ile bir siva alir , isine bakar . On binini de cebine koyar , o kadar yillarca ugrasmaya ne gerek var o zaman ?

    Yorum =Aynı durumdan bende rahatsızım. Polis okulunda bazı arkadaşlar boyle kutsal bi mesleği parası we silahı icin istiyor. Daha sonra da para delisi olup sapıtıyorlar, mesleğin hakkıni veremeyip adımızı kötülüyorlar. Allah akıl fikir versin böylelerine.

    Cevap = Polisler , O...lar ve hirsizlar .. Bunlar ayrilmaz ucludurler , dolayisi ile bunlarin hayatinda da tabi ki silah ve para olacak . Miyminti polisi kim ne yapsin ?

    Yorum = bak bi sağına soluna herşey para  paran varsa adam yerine sayılıyorsun.

    Cevap = Ibadet kelimesinin karsiligi calismaktir . Calismak mademki bir ibadet sayiliyor , harcanan emek karsiliginda da para kazaniliyorsa ve asirlardan beri sistem boyle isliyorsa yapacak bir sey yok , calisacagiz paramizi kazanip en guzel sekilde yasayacagiz . Niye calisiyoruzu sorgulamaya bizim hakkimiz yok , biz calistikca genc kalacagiz,calistikca dinc kalacagiz ve para kazanacagiz ve kazandikca guzel yasayacagiz .

    Arkadaslar vaktim cok azaldi ,konuya ve yorumlara elimden geldigince cevap verdim , elbetteki katilmadiginiz noktalar ve eksiklerim vardir , son olarak konuyu acan arkadasimiza da yorum yapip hepinize iyi bir hafta gecirmenizi diliyorum .

    u235

    Once bu konuyu actiginiz icin tesekkur ederim , dusundurucu bu konudan herkes kendisine bir ders cikarma firsati da buldu .Farkli bakis acilari , hatta aykiri bakis acilari yeryuzunde icatlarin ve buluslarin sebebi olmuslardir . Bizim paylastigimiz goruslerimiz belkide baskalarinin baska bir pencereden bakmalarini saglayacaktir .

    Dunyada yedi milyar insan var ve bunlarin surekli doktorlara ihtiyaci var . Her turlu organinda ayri ayri doktorlari var . Bu nedenle butun dunyada en cok para kazananlar doktorlardir . Bu dunyanin sonuna kadar da hic degismeyecek . Pc muhendisligi internet olayi ile dunyamiza yeni kazandirilmis bir meslek . Neredeyse etrafimiza baktigimizda pc muhendisi enflasyonu gormekteyiz . Bu gun bir ilkokul cocugu bile bir pc muhendisinin yapabildigi her turlu islemi yapabilmektedir . Ama bir ilkokul cocugu hic bir zaman bir doktorun yaptigi bir seyi yapamaz . Kendisi pc muhendisliginin dunyadaki en iyi is olduguna inanmis ve karsisindakinin de kendisi gibi dusunmedigini gorunce sinirlenen hos gorusuz birisi . Digeri ileride kendisini gormek istedigi karizmatik , sosyal ve gercekten insanlara verdigi sifa ile huzur duyulan bir meslek olan doktorlugu secmek istemis . Insanlar tercihlerinde ozgurdurler , sizin seciminiz  olan pc muhendisliginin o anda ne kadar ucuz oldugunu gordugunuz icin arkadasiniza kafa atasiniz geldi . Bence ona kafa atmayi dusunmek yerine onu tebrik etmeliydiniz .


    There was an irem come unto the earth,born in the holy land of Pennsylvania,raised in the mystical east of Allentown.She believed she had the power to help herself and all mankind,so that others saw her power and came to her to be healed of their troubles and their many diseases.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Allura
    Allura's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Mayıs/2009
    Erkek

    tbt tarihinin en uzun yazısı olabilir

    peki abi ya ilahiyat profesoru nedir ?

    yani prof olabilmek için o alanda hiç yapılmamış bulunmamış birşey üzerine çalışman gerekmiyor mu ?

    e abi masal kitabu üzerine nasıl profesör olabilirsin ki ya


    "
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rappermcs
    rappermcs's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2002
    Erkek

    Bir ülkede devlet seni asgari geçim seviyesinin altında bırakıyor zengin ile fakirin arasını gün geçtikçe açıyor ve buna da istikrarlı büyüme diyorsa daha çooook insan para için g.tünü bile satar..

    Suç insanlarda değil. insanlar temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldi. Neresinden bakarsanız bakın insanlarda bir hayvan formudur.. Aç kaldığınızda gözünüz döner, uzun bir süre su içmezseniz insanlıktan çıkarsınız vs vs.. 

    En başta da dediğim gibi temel ihtiyaçlarınızdan yoksun bırakılırsanız hayvandan daha pis lanet bir şekilde davranışlar sergileyebilirsiniz..

    (Yok ben yapmam ben şöyleyim ben böyleyim diyen arkadaşlar; 2 gün yemeden içmeden dayanın ve 2 günün sonunda sevgilinizle ailenizle çevrenizdeki insanlarla sağlıklı diyalog kurmya çalışsın. Sonra tekrar konuşalım.. :) )


    Paslanmış bir uygulama geliştirici.. #AnalistŞart
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Smirnoff
    Smirnoff's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Aralık/2009
    Erkek

    Para herseydir güctür , calısırken zevkinemi calısıyosunuz anlamadım , yani oh bee bugünde calıstım mutluluktan ölüyorum falanmı diyosunuz ?

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kız Babası
    kuytul
    kuytul's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek

    @irem27

    çok savunmacı buldum yazını. yetenek, ilgi ve değer kavramlarını çok basitleştirmişsin. yetenek, "yetenek sizsiniz" programındaki performanslardan çok daha farklı bir kavramdır. Şu anda ayrıntılı yazamayacağım ama kavramları önden biraz araştırmanı öneririm.


    instagram.com/yks.rehberlik >> YKS Rehberlik ve Eğitim Koçluğu için takipte kalın ;)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Mart/2007
    Erkek

    irem27 bunu yazdı:
    -----------------------------

    .....

    Dunyada yedi milyar insan var ve bunlarin surekli doktorlara ihtiyaci var . Her turlu organinda ayri ayri doktorlari var . Bu nedenle butun dunyada en cok para kazananlar doktorlardir . Bu dunyanin sonuna kadar da hic degismeyecek . Pc muhendisligi internet olayi ile dunyamiza yeni kazandirilmis bir meslek . Neredeyse etrafimiza baktigimizda pc muhendisi enflasyonu gormekteyiz . Bu gun bir ilkokul cocugu bile bir pc muhendisinin yapabildigi her turlu islemi yapabilmektedir . Ama bir ilkokul cocugu hic bir zaman bir doktorun yaptigi bir seyi yapamaz . Kendisi pc muhendisliginin dunyadaki en iyi is olduguna inanmis ve karsisindakinin de kendisi gibi dusunmedigini gorunce sinirlenen hos gorusuz birisi . Digeri ileride kendisini gormek istedigi karizmatik , sosyal ve gercekten insanlara verdigi sifa ile huzur duyulan bir meslek olan doktorlugu secmek istemis . Insanlar tercihlerinde ozgurdurler , sizin seciminiz  olan pc muhendisliginin o anda ne kadar ucuz oldugunu gordugunuz icin arkadasiniza kafa atasiniz geldi . Bence ona kafa atmayi dusunmek yerine onu tebrik etmeliydiniz .
    -----------------------------

    Yazdıklarının hepsini baştan sona okudum. Katıldığım noktalar var, kendi bilgilerimi pekiştirdiğim ve yeni öğrendiğim şeyler de var. Ama son paragraf olmamış, hele şu kalın puntolarla yazılan cümle konu hakkında hiçbir şey bilmeden atıp tuttuğun izlenimini uyandırıyor ve akla bu sözü getiriyor.

     


    Sen hiç kaval çaldın mı?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ulquiorra
    ulquiorra's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2010
    Erkek

    Allura bunu yazdı:
    -----------------------------

    tbt tarihinin en uzun yazısı olabilir

    peki abi ya ilahiyat profesoru nedir ?

    yani prof olabilmek için o alanda hiç yapılmamış bulunmamış birşey üzerine çalışman gerekmiyor mu ?

    e abi masal kitabu üzerine nasıl profesör olabilirsin ki ya


    -----------------------------

    Profesör, yükseköğretim kuruluşlarında en üst aşamada olan öğretim üyesidir. alanda uzmanlaşma doktora için gereklidir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Doktora

    konuyla alakalı örnek: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ya%C5%9Far_Nuri_%C3%96zt%C3%BCrk

    teoloji de bir bilim olduğuna göre evet, bu alandan da profesör olunabilir.

    İslam teolojisinin alt dalları:
    Tefsir: Kur'an-ı Kerim'in yorumu ve yorumuna ilişkin usûl bilgisi.
    Hadis: Muhammed'in söz ve davranışlarını araştırır.
    Fıkıh: İslam hukuku ile ilgilidir.
    Kelam: İslam inancını akli metodlar kullanarak savunur.
    Tasavvuf: İslamiyetin kişileri manevi yönden geliştirecek unsurları ile ilgilenir.
    İslam Mezhepleri Tarihi: Müslümanlar arasında ortaya çıkmış, özellikle de itikadi ve siyasi mezhepleri inceler.

    Dini sadece kitapta yazanlar olarak gören bakış açısı çok dardır. Gördüğün gibi teolog yani ilahiyatçı sadece tefsirle ilgililenmiyor. Aynı zamanda hukuk, psikoloji, sosyoloji ve fen bilimleriyle de ilgileniyor. Bu bakış açısıyla çok rahat bir şekilde 'anayasa da yaratılmış hukukçular nasıl profesör olacak ki?' denilebilir.

    Teolojiden de yeni fikirler çıkması mümkündür. Çıkmaması ilahiyatçıların geri kalmasındandır. Dini konularda görüyoruz. Birisi evrene ilişkin bir soru soruyor, bir mürid hemen çıkıp 'gerçek bir tarikata git, onlar anlatır' diyor. Eğer ilahiyatçılar işini iyi yapsaydılar tarikatlara, cemaat adı altında toplanan siyasi gruplara ihtiyaç kalmazdı.

    Kısacası teolog yani ilahiyatçı, dinin etkileşimde olduğu bilimsel dallara ilişkin konuları dini bakış açısıyla yorumlayan kişidir.

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    irem27 bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ne guzel bir gun , 30'uma 3 sene kalmisken ve yakinda Tahribatta irem abla kosesi acacakken :)) bu gunun tatil olmasi sebebi ile Hukuk konusunda egitim almak isteyen,henuz lise ogrencisi olan Tahribat uyesi karderimize butun gunumu ayirip gelecekleri ile ilgili meslek secimlerinde yardimci olmak istiyordum . Bu konuyu gorunce merakla okumaya basladim , sorular sorulmus yanitlar alinmis verilmis , bir cok gorus ve fikir yine her zamanki gibi kaliteli bir bilgi paylasimina her zaman acik olan Tahribatta gerektigi gibi ele alinmis .

    Burada incelenen konuda elestirilerinin odagi Tip Doktorlugu olmus . Ilk akla gelen ya diger doktorluklar ? olabilir . Tip doktorlugunun ornek verilmesindeki sebep insan faktorunun ele alinmasi ve sagladigi maddi kazanc . O halde bende konuya iliskin yine insan faktorunu ele alan ve maddi kazanci yuksek olan kendi doktorluk alanim olan ,hukuk doktorlugunuda ornek gostererek aciklayacagim .Amerika'da 4 + 3 yil egitim alan hukuk doktoruna Juris doctor deniliyor , bende hukuk doktoruyum . Doktor tez sahibidir ,bilim insanidir . Alaninin tip olmasi sart degilken , hekim saglikcidir , tip alanindadir ancak onun da doktor olmasi gerekmez . Kafanizin karistigini biliyorum , soyle basite indirgersek herkes doktor olabilir , sadece tip okuyanlar tip doktoru diplomasi alip hekim olurlar .Doktor , doctor of philosophy,post graduate degree gibi kisacasi doktora almis kisilere denilir . Bu ogrenim suresince yalnızca bir konuda arastırma yapmakla kalınmaz ayrıca uluslararası gecerliliği olan bir de tez yazılır. Hekimse ulkemizde tıp ihtisası yapmış kimselere denir , ama uluslararası bir unvan degildir.Doktora tezi vermemis hekim hatta profesor bile gorebilirsiniz ama doktor goremezsiniz. Ne doktoru olursa olsun.

    Doktorluk baska meslek gruplarinda da olabilecek bir unvandir .Hekimlik ise bir meslek .Tip alaninda hekim hastayi tedavi ederken doktor hastaligi tedavi eder bu anlayis dogrultusunda hekimlerin doktorlarin alt kumesidir sonucunu cikartmak yanlis olmaz .Tip doktoruna latince de medicinae doctor ve kisaltilmisi MD denilirken baska alanlarda doktorasini bitirenlere philisophiae doctor kisaltilmisi PHD veya hukuk alanindaki juris doctor JD gibi direk doktor unvani verilir . Yasanilan karisikligi onlemek icin arapcadan alinma tabip sozcugunu kullaniriz ve bu yuzden de tip doktorlarinin odasina tabipler odasi denir .

    Bu farki anladiktan sonra bir de hekim nasil olunuyor ve daha sonra doktorlugun alt kumesine aldigimiz hekimlik unvanini da tip alaninda nasil elde edebiliyoruz ona bakalim .Yurdumuzda 6 yıllık tıp egitiminden sonra 'pratisyen hekim' unvanını alanlar, (zorunlu hizmetlerini yaptıktan sonra) tıpta uzmanlık sınavına girebilirler. Bu sınavı kazanırlarsa istedikleri bir dalda ihtisas yapma hakkını elde ederler. İc Hastalıkları dalını secen hekimler dort yıl suren egitim doneminden sonra gerekli sınavları da verdikten sonra İc Hastalıkları (dahiliye) Uzmanı olmaya (2. zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra) hak kazanırlar. İc Hastalıkları Uzmanları mide, bagırsak, karaciger, safra kesesi ve pankreas hastalıkları uzerine ust ihtisas yapmak isterlerse ilgili sınavlara girmeleri gerekir. Kazanırlarsa 3 yıl sure ile bu dalda ust İhtisas (yan dal) yaparlar ve sonunda gerekli sınavlardan gecerek (3. kez zorunlu hizmet yaptıktan sonra) Gastroenterohepatolog unvanını almaya hak kazanırlar.

    Bu ornege gore ilk 6 yil tip egitimi ile pratisyen hekim olunuyor ;

    Ic hastaliklarini sectigimizi dusunelim, bu ornek ile 6 senelik egitimimiz ile unvanimiz pratisyen hekim oldu , 4 yil daha surecek ihtisasimizi eklememiz ile de dahiliye uzmani oldu ve ust ihtisas ile 3 yilimizi daha alacak egitimimiz bittiginde de unvanimiz Gastroenterohepatolog oldu , 6 hekim , 4 dahiliye uzmani , 3 ust ihtisas = 13 sene demektir . Bu cetin yolda olan arkadaslar bilirler bu 13 sene tek basina 13 sene degil bir de ustune zorunlu hizmetler ve zorlu MCAT turu sinavlar eklenir de eklenir .. En bastaki iki sene hazirligini da hesaplamaya katarsak minimum 15 senelik bir egitimden bahsediyoruz .

    Yorum = Boş boş oturup hatta prof luğa kadar yükselen adamlar oturduğu yerden aldığı maaşı beğenmiyor. bunlara maaş falan vermeyeceksin ya .

    Cevap = Bos bos oturup Profesor oluyor dediginiz kisiler gordugunuz gibi hic bos oturmamislar , siz onlari ancak otururken gorebilmissiniz o da onlar artik bir nefes almak icin oturdugunda .

    Yorum = Meslek seçiminde üç kriter ağır basar.

     

      1. Yetenek

     

      1. İlgi

     

    1. Değer

    Cevap =

    Yetenek  ..Eger yetenek soz konusu ise yetenegi olmayan bir birey isek bir belediyeye gider is basvurusu yapar temizlikci olarak baslar yetenek gerektirmeyen bu isi meslek edinirdik , eger yetenegimize gore meslek secimi yapsaydik o zaman da universitelerde ip atlamak,agzindan ates puskurtmek,kirk metreden suya dalabilmek turu bolumler olurdu .

    Ilgi ... Eger ilgi soz konusu ise bir insaat muhendisinin lise yillarinda yapilan insaatlarda santiyelerde dolastigini , petron muhendisinin rafinerilere gidip baktigini , atom muhendislerinin evde odalarinda nukleer denemeler yaptiklarini , ulasim muhendisinin demiryollarindaki trenlerle icli disli oldugunu , elektrik muhendisinin prizlerle oynadigini , orman muhendislerinin ormandaki agaclara oya beni seviyor yazip etrafina kalp resmi cizdigini , bilgisayar muhendislerinin de warcraft oynadigini,hekimlerin ise kucuklukten beri doktorculuk oynama hevesleri ile buyuduklerini soylemeliydik .

    Deger .. Eger deger soz konusu ise bir meslegi severek mi sevmeyerek mi yapip yapmayacaginizi da en son planda tutuyorsunuz demektir . Kimse size meslek edindiginizde ve bir is yaptiginizda o isi severek mi sevmeyerek mi yaptiginizi sormaz , sizi yaptiginiz is ile yargilarlar . Is basvurunuzda da bunu sormazlar . 600 meslek arasindan secim yaparken bu secimlerin hepsi universite imtihaninda onunuze gelmiyor , onlar sadece ulkemizin imkanlari kadar olan, universitelerde belirli egitimini alabileceginiz meslekleri icerir . Kukla oynatan vantrolog las vegasta seksen milyon dolara kontrat yaparken , bir sihirbaz gosterilerden muthis gelir saglarken bu ana fikir ile isterseniz her iste basarili olabileceginizi ve basarili oldugunuzda da basarilarinizin karsiliksiz kalmayacagini unutmamalisiniz .

    Zaman zaman yapilan yorumlara da yer vermek istiyorum . Gelelim konumuza .

    Hekimler daha universitede iken insan unsuru ile ugrasmaya ve onlara sifa olmaya basliyorlar,buna karsilik bir muhendise baktigimizda icabinda isi geregi yuk bile tasimasi gerekirken cogu masa basinda cizimlerle ugrasmayi etrafa "ben muhendisim" seklinde ahkam kesmeyi tercih ederler..Bir hekim geldigi yeri ve aldigi maasi yada ucreti hakeder. Muhendisler ise hep daha fazlasini isteyip kendilerinden beklenen yeni projeleri uretmek yerine kendilerine acimakla gecer omurleri .. Haa bu tabi hepsi icin degil , iclerinde ne fevkalade muhendislerde var sozum zaten onlara degil ..Zaten cok tuhaf bir durum var , bir muhendis kendisini hekim ile kiyasliyorsa YAZIK derim..Iki ayri kulvardaki meslekler kiyas kabul etmez ki ...Sacmalik burdan basliyor ..Birisinin malzemesi insan ve digerininki kum cakil yada metal .. Aradaki bu fark kadardir bir hekimin ve bir muhendisin aldigi ucret ...

    Gelelim diger konuya:

    Bana gore metalin kumun ve diger tasinabilir cisimlerin hamalligini yapan muhendisler her zaman diger mesleklere gore az para kazanirlar. Mesela bir avukat eger birde mesleginde muhtesem ise yani isini en iyi yapanlardansa hani derlerya ipten adam alabilir diye .. Oyle ise kim iplerki muhendisi ...Adam idama mahkum olmustur yada karisina cok yuklu bir tazminat -nafaka odemek zorundadir , gidipte bir muhendisten yardim istemez , en iyi avukati tutar ve ucretinide misli ile oder ...Insan unsuruna dayali islerde daima iyi ucretler vardir ..hekimlik avukatlik gibi...Hatta bunlarda dallara ayrilir -hani iskoc'a cocugu goz hekimligini sectiginde, keske dis hekimi olsaydin 2 goz yerine 32 disle ilgilenecektin denilmesi gibi ..-Onlarda kendi aralarinda boyle ilginc dallara ayrilirlar ve ucretleride boyle gitgide yukselir ..Gercektende bugun ABD'de bir dis hekimi goz hekiminden cok daha fazla para kazanmaktadir ..Muhendisler ise (ABD) de gercekten isinin hammalligini yapabiliyorsa sivrilir ve ucretini arttirir, bundanda su cikiyor aslinda insanlar caliskanliklari olcusunde alacaklari ucretleride kendisi belirler cogu zaman .. Tembel bir hekim istedigi ucreti sanmam ki alabilsin..

    Tavsiyem sudur ki : Edindiginiz meslektekilerle kendinizi kiyaslayip kendinizi gelistirmedikce hekimin yada avukatin aldigi ucrete bakip istahinizi kabartmayin lutfen ....

    Yorum = Herkes sevdiği,yeteneği olan işi yapsa ülke çok daha güzel olacakta.

    Cevap = Herkes sevdigi isi yaparsa sevilmeyen isleri kim yapacak ? Copleri kim toplayacak ? Insanlarin mutlu olabilmesi icin sevilmeyen islerin de yapilmasi gerekiyor . Copler toplanmazsa sevinebilirmisiniz ?

    Eger herkes yetenegi olan isi yapsa Turkiyenin yarisi sair,geri kalaninin buyuk bir bolumu futbolcu , digerleri de popcu olurdu .

    Yorum =

    asgari ücretle çalışan bi aile reisi maaaşının 1/3 ünü sadece ekmeğe veriyorsa

    ve bu aileden yetişen evlattan sen nasıl sevdiği ilgi duyduğu mesleğe yönelmesini bekleyebilirsin ki ?

    en alt seviyedeki çalışan kesim hiç sıkıntıya düşmeden insan gibi yaşabilseydi ozaman herkes paraya değil sevdiği ilgi duyduğu alanlara yönelirdi

    Cevap = Saglam kafa saglam vucutta bulunur diye bir deyimimiz vardir . Kazancin 1/3 unun ekmege verildigi bir ailede bireylerde saglikli bir kafa olamadigi icin sevdigi isin ne oldugu bulabilecek hatta bilebilecek ve hatta bu sevdikleri seylere yonelebilecek kafa oldugunu sanmiyorum . Iyi beslenen , her turlu sosyal aktiviletelerini yerine getiren,saglikli aile yapilarina sahip olan ve kendileri icin dusunebilecek bireylerin sevdikleri seyleri bulma ve uygulama haklari vardir .Digerlerinin de haklari olmasina ragmen sagliksiz dusunceleri ile bunu bulamazlar.

    Yorum = millet paranın kölesi olmuş :|

    Cevap = Dogrudur , kolelik hizmettir . Dolayisi ile bizde paranin kolesiyiz . Para icin hizmet ediyoruz , para icin calisiyoruz , para icin yasiyoruz .Cunku istedigimiz seyleri alabilmemiz icin , istedigimiz hayati yasayabilmemiz icin paraya ihtiyacimiz var . Buna paranin kolesi olduk seklinde degilde , paraya ihtiyacimiz oldugu icin calisiyoruz demek daha dogru . Cunku dunya git gide kapitalist duzene yonelmekte, bunun icin de para tek birim .

    Yorum = sanatsal yeteneğin varsa kendini sanata adayacaksın

    Cevap = Boyle bir kural yok , nice doktorlar var ki , kimisi sarkicidir , kimisi cok guzel opera soyler , kimisi cok guzel resim yapar .Sanat meslek olarak degil hobi olarak yapilabilen en guzel seydir , en yakin ornek Ferhat gocer ,bir yandan doktorluk meslegini surduruyor , bir yandan da herkesin hayran oldugu sarkilari soyluyor .

    Yorum = Keşke herkes aynı parayı alsa Düşünsene doktorda sıvacıda 10 bin alıyor. Kimse doktorluğu bu kadar büyütmez ve sadece hayat kurtarmayı gerçekten isteyenler doktor olur sıvayı sevende sıvaci

    Cevap = Sivacida doktorda onbin aliyor olsalar , hic kimse kalkip da onbes yirmi sene doktorluk egitimi gorupde on bin alacaginin hayalini kurmaz, gider en yakin nalburdan bir mala ile bir siva alir , isine bakar . On binini de cebine koyar , o kadar yillarca ugrasmaya ne gerek var o zaman ?

    Yorum =Aynı durumdan bende rahatsızım. Polis okulunda bazı arkadaşlar boyle kutsal bi mesleği parası we silahı icin istiyor. Daha sonra da para delisi olup sapıtıyorlar, mesleğin hakkıni veremeyip adımızı kötülüyorlar. Allah akıl fikir versin böylelerine.

    Cevap = Polisler , O...lar ve hirsizlar .. Bunlar ayrilmaz ucludurler , dolayisi ile bunlarin hayatinda da tabi ki silah ve para olacak . Miyminti polisi kim ne yapsin ?

    Yorum = bak bi sağına soluna herşey para  paran varsa adam yerine sayılıyorsun.

    Cevap = Ibadet kelimesinin karsiligi calismaktir . Calismak mademki bir ibadet sayiliyor , harcanan emek karsiliginda da para kazaniliyorsa ve asirlardan beri sistem boyle isliyorsa yapacak bir sey yok , calisacagiz paramizi kazanip en guzel sekilde yasayacagiz . Niye calisiyoruzu sorgulamaya bizim hakkimiz yok , biz calistikca genc kalacagiz,calistikca dinc kalacagiz ve para kazanacagiz ve kazandikca guzel yasayacagiz .

    Arkadaslar vaktim cok azaldi ,konuya ve yorumlara elimden geldigince cevap verdim , elbetteki katilmadiginiz noktalar ve eksiklerim vardir , son olarak konuyu acan arkadasimiza da yorum yapip hepinize iyi bir hafta gecirmenizi diliyorum .

    u235

    Once bu konuyu actiginiz icin tesekkur ederim , dusundurucu bu konudan herkes kendisine bir ders cikarma firsati da buldu .Farkli bakis acilari , hatta aykiri bakis acilari yeryuzunde icatlarin ve buluslarin sebebi olmuslardir . Bizim paylastigimiz goruslerimiz belkide baskalarinin baska bir pencereden bakmalarini saglayacaktir .

    Dunyada yedi milyar insan var ve bunlarin surekli doktorlara ihtiyaci var . Her turlu organinda ayri ayri doktorlari var . Bu nedenle butun dunyada en cok para kazananlar doktorlardir . Bu dunyanin sonuna kadar da hic degismeyecek . Pc muhendisligi internet olayi ile dunyamiza yeni kazandirilmis bir meslek . Neredeyse etrafimiza baktigimizda pc muhendisi enflasyonu gormekteyiz . Bu gun bir ilkokul cocugu bile bir pc muhendisinin yapabildigi her turlu islemi yapabilmektedir . Ama bir ilkokul cocugu hic bir zaman bir doktorun yaptigi bir seyi yapamaz . Kendisi pc muhendisliginin dunyadaki en iyi is olduguna inanmis ve karsisindakinin de kendisi gibi dusunmedigini gorunce sinirlenen hos gorusuz birisi . Digeri ileride kendisini gormek istedigi karizmatik , sosyal ve gercekten insanlara verdigi sifa ile huzur duyulan bir meslek olan doktorlugu secmek istemis . Insanlar tercihlerinde ozgurdurler , sizin seciminiz  olan pc muhendisliginin o anda ne kadar ucuz oldugunu gordugunuz icin arkadasiniza kafa atasiniz geldi . Bence ona kafa atmayi dusunmek yerine onu tebrik etmeliydiniz .


    -----------------------------

    sen bilgisayar mühendiside değilsin programcıda değilsin nasıl konuşabiliyorsun bu konu hakkında ? Senin yaptığın anlamını bilmeden metafizikden bahis açmak.Yani yorum yaptığın konu hakkında bilgin 0 ama yorum yazayım diyorsun.Sen pc mühendisliğini oturum dream. de site yapmak yada flashda logo mu yapmak sanıyorsun ?

    Bu mesajları yazdığın bilgisayarın işlemcisinden tut ekran kartına kadar geliştiren doktorlar mı ?

    Hadi bir ilkokul öğrencisinin eline verde bi program yazsın photoshop,illustrator,3D max gibi.Gerçi onları 1 kisi yapmıyor 300 müh. desek hadi ben sana 3 bin tane ilkokul öğrencisi vereyim yaptır onlara bi tane Photoshop CS 3 falan ?

     

    Bilişim teknolojisini geliştiren adam doktor yada inşaat mühendisi değildir.Ben doktor olmaya laf sölemişim gibi doktorlugu savunmusun.Konuyu idrak edemeden direk açılın doktorum diye girmişin konuya.O arkadaşı sen mi daha cok tanıyorsun ben mi ? Ha sen tanıyıpda bunları yazdıysan nerden tanıyorsun ? Tanımıyorsan bu adamı tanıyormus gibi doktor olmasını nie savunuyorsun ?  Adam olaya sadece ticaret,para,dolar olarak bakıyor.Doktorluk dediğin iş bir insanın hayatı.Sence bundan daha önemli bişey var mı ? Diğer sektörlerde mesela bilisim sektöründe yaptıgın bir hatayı genelde telafi edebilirsin,inşaat sektöründe edebilirsin ama doktorlukda edebilir misin? bir adamın yanlıslıkla bir atardamarını kesip öldürdükden sonra ne olur? Hayatı son bulur yani NOKTA adam öldü bir insan gitti.

    Doktorluk gibi yüce bir mesleği sadece parası için yapanların amk o kadar diyorum.Ben doktora gittiğimde doktor benle adam gibi ilgilenmiyorsa yanlış teşhis koyuyorsa o doktorun amk.Neyse bilgisayar müh. yapabileceği herşeyi bir ilkokul cocugu yapar diyen bir insana fazla bile yazdım.Bu arada kendini cok kültürlü falan sanıyorsun gibime geldi ama sacmalamıssın.Yukarda arkadaşında dediği gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mettoman
    mettoman's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Aralık/2009
    Erkek
    hocam ben valla reklamcı olcam aç kalmak pahasına şuan coreli öğrendim photoshopta amatörüm autocad falan yazın ona geçcem heveslendik amk
Toplam Hit: 4883 Toplam Mesaj: 53