folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Higgs Bozonu (Tanrı Parçacığı) Hakkında Açıklama Bugün

Higgs Bozonu (Tanrı Parçacığı) Hakkında Açıklama Bugün

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tnrsk
    Tnrsk's avatar
    Erkek

beyler ben olaya aşırı uzağım şimdi bu ne oluyo böyle ben hiçbişey anlamadım

higgs parçacığı diye bişey var diyo birisi diğerleride bunu bulmaya mı çalışıyo yani şöyle dersek armut vardır dur arayalım o zaman diyerek başlıyolar aramaya ve elmayı buluyolar karakteristik özellikleri tutarlı biraz daha araştırma yaparsak bulucaz mı diyo şimdi bunlar ve buldular mı

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Carlsaganandcat
    Carlsaganandcat's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Tnrsk bunu yazdı:
    -----------------------------

beyler ben olaya aşırı uzağım şimdi bu ne oluyo böyle ben hiçbişey anlamadım

higgs parçacığı diye bişey var diyo birisi diğerleride bunu bulmaya mı çalışıyo yani şöyle dersek armut vardır dur arayalım o zaman diyerek başlıyolar aramaya ve elmayı buluyolar karakteristik özellikleri tutarlı biraz daha araştırma yaparsak bulucaz mı diyo şimdi bunlar ve buldular mı

basit anlatımıyla doğrudur biri çıkıyor kuramsal fizikten başlayıp fikir yürütüyor eldeki verilerle böyle birşey olabilir diyor sonrasında araştırılıp bulunmaya çalışılıyor

9200 feetde alınan ilk nefes...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Erkek

Benzinin fiyatı düşecek mi hocam :/

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mustaphachan
    mustaphachan's avatar
    Erkek

şu an için ntv'de türkçe dublajlı anlatımlar var.

canlı izlemek için : http://cm.ntvmsnbc.com/ServerSite/wui/NTVCanliYayin/default.aspx

# birikimini önyargı ve yalanlara hizmet etmek için kullanan kültürlü bir insan olmaktansa maymundan gelmeyi tercih ederim.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xxspiderxx
    xxspiderxx's avatar
    Erkek

yani atomu oluşturan şey mi bu?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Carlsaganandcat
    Carlsaganandcat's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

The_Cure bunu yazdı:

Benzinin fiyatı düşecek mi hocam :/

Benzinde düşme olacağını sanmam ama gaz yağında ufak bi indirim olabilir,

atom ve atom altı parçacıklara kütle kazandıran şey

9200 feetde alınan ilk nefes...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    irem27
    irem27's avatar
    Dişi

Bilimsehri cok ilgimi cekti , once karikaturlere baktim ,yemegini yememis dinazor vardi ,sonra videolari seyrettim , bisiklete binen robotmu istersiniz cok hizli ucan ucakmi robot kopek mi hepsini bastan sona seyrettikten sonra bilimin ne kadar onemli olduguna ve ilerledigine bir kez daha sahit oldum,tesekkurler Alp bey bizi son yeniliklerden haberdar ettiginiz ve bilimden bir sehir kurdugunuz icin,iyiki varsiniz.

There was an irem come unto the earth,born in the holy land of Pennsylvania,raised in the mystical east of Allentown.She believed she had the power to help herself and all mankind,so that others saw her power and came to her to be healed of their troubles and their many diseases.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sittinsene
    sittinsene's avatar
    Erkek

eger bu belgeselde anlatılan dördüncü boyut varsa bu deney bilim admalarının elinde patlar anlatılanlarda bilimsel fanteziden öteye gidemez çünkü üçüncü boyutta kısılıp kalmışız

part1

http://www.youtube.com/watch?v=qwABrtnXiDU

part2

http://www.youtube.com/watch?v=tu05W8OhjyA

part3

http://www.youtube.com/watch?v=m6OCJJi2P2M

VERENDE..."O" ALANDA..."O" NEDİR SENDEN GİDECEK?,TELAŞINI GÖRENDE "CAN" SENİN ZANNEDECEK!!!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Erkek

11 soruda Higgs bozonu

1. Higgs bozonu nedir?

Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa saçıldı. Bu parçacıklar saf enerjiydi, bir kütleleri yoktu. Onlara kütle kazandıran mekanizmanın Higgs bozonu olduğu 1964 yılında ortaya atıldı. Dün yapılan açıklamayla da bu 48 yıllık teori deneysel olarak da kanıtlanmış oldu.

2. Higgs parçacığa kütleyi nasıl kazandırıyor?

Higgs bozonunun bir diğer adı da 'Higgs alanı.' Higgs mekanizması denen şey, bu alanda gerçekleşiyor. Parçacık alandan geçerken alanla etkileşime giriyor, alan o anda ortadan kayboluyor, parçacık ise kütle kazanıyor. Bu kütle sayesinde atomlar oluşuyor ve nihayetinde biz oluşuyoruz.

3. Higgs'in önemi ne?

Parçacıklara kütle kazandırması dışında Higgs'in esas büyük önemi, ilk atomların oluşumunu açıklayan elimizdeki en geçerli teori olan Standart Model'in bel kemiğini oluşturması. Bunu devasa ve bilmediğimiz sayıda parçadan oluşan bir yapboz gibi düşünün. Yapbozun bütün parçalarını bir araya getirsek bile sonunda nasıl bir resimle karşılaşacağımızı da bilmiyoruz. İşte bu devasa yapboz içinde matematik öyle gerektirdiği için olması gereken ama bu sabaha kadar da varlığı kanıtlanmamış olan ana parçalardan biriydi Higgs.

4. Higgs olmasa ne olacaktı?

Evrenin başlangıç koşullarında bir 'süper simetri' olduğuna inanılıyor. Bu simetri bir biçimde ve Higgs'in de katkısıyla bozuldu, o sayede evren ve bizler var olabildik. Higgs bozonu olmasaydı, o zaman bizim evrendeki varlığımızı açıklayacak, parçacıkların neden ve nasıl kütle sahibi olduğuna herkesi ikna edip kanıtlanabilecek yep yeni bir teoriye ihtiyacımız olacaktı.

5. Higgs'i nasıl gördüler?

Görmediler. Çünkü Higgs görülemez. Bir parçacıkla etkileşime girdiği anda yok oluyor Higgs. CERN'deki bilim insanları onu yok olduktan sonra ortaya çıkan etkilerden hareketle saptayabiliyorlar ancak.

6. Higgs'in varlığından yüzde 100 emin miyiz?

Hayır. Tam rakamıyla söyleyecek olursak Higgs'in varlığından yüzde 99. 9999426697 oranında eminiz şu an için. Gelecekte CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan gelecek ilave verilerle bu rakam daha da yükselebilir ama hiçbir zaman yüzde 100 olmayacak.

7. Neden yüzde 100 emin olamıyoruz?

Bunun sebebi klasik fizikte değil kuvantum fiziğinde yatıyor. Kutantum mekaniğinin meşhur belirsizlik ilkesinin emirleri gereği atom altı parçacıkların konumunu ve hızını aynı anda bilemiyoruz. Bunu bilemediğimiz için de olasılık teorisinden ve bunun matematiğinden yararlanarak çok kuvvetli tahminler yapıyoruz. Mesela yüzde 99. 9999426697 oranında emin olmak şu anlama geliyor: CERN'deki deney 3 milyon kere tekrarlansa bu tekrarlarda ancak 1 kez Higgs'e benzeyen bir şey tesadüfen ortaya çıkabilir. Eğer bir şey yüz seferden 99. 9999426697 seferinde ortaya çıkıyorsa o Higgs'dir.

8. Higgs bulundu diye boyumuz bir karış uzayacak mı?

Bunu bilemeyiz. Bilim ve insanlığın doğayı anlama çabasındaki çok önemli bir aşamaydı bu sabahki açıklama. Genellikle böyle önemli bilimsel buluşlar doğrudan olmasa da dolaylı yollarla teknolojiye ve dolayısıyla insanlığın refahına önemli hizmetler yapıyor. Laser teknolojisi kuvantum fiziğinin sonuçlarından biri. Ama bu teknoloji bize önce müzik CD'lerini ve DVD'leri verdi, ardından da devasa bilgi depolama disklerini. Yani Higgs'in insanlığa nasıl bir teknoloji getireceğini, getirip getirmeyeceğini bugünden kestiremeyiz.

9. Buna neden 'Tanrı Parçacığı' deniyor?

Aslında bu isim bir şakadan ibaret. Standart Model'i popüler dilde anlatmayı deneyen bir kitabın içinde, parçacığa adını veren Peter Higgs'in 'Şu Allahın belası parçacık da bulunamadı gitti' diye bir cümlesi var. O cümle zamanla kılık değiştirip 'Tanrı Parçacığı' şekline dönüştü. Popüler dilde, özellikle de gazeteler ve televizyonlarda kullanıla kullanıla da yaygınlaştı.

10. Parçacığın Tanrıyla bir ililşkisi var mı?

Hayır, bilim buna bakmıyor. Bilimin aradığı cevap Tanrının varlığı veya yokluğu değil, ilk atomların nasıl olup da oluştuğu, evrenin nasıl oluştuğu vs. İnançlı biri çıkıp 'Siz atom nasıl oluştu diye bakıyorsunuz ama Büyük Patlamayı Tanrı yaptı' diyebilir hala.

11. Peki Büyük Patlama nasıl oldu sahiden?

Bunu bilmiyoruz. Hatta Büyük Patlama sırasında geçerli fizik kanunlarını da bilmiyoruz. Tek bildiğimiz, bizim şu anki fizik kanunlarımızın o sırada geçerli olmadığı. Fizikte buna 'tekillik' deniyor. Benzer bir 'tekilliği' kara deliklerin içinde de görüyoruz. Kara delik, ışığın bile dışarı kaçmasına izin veremeyecek kadar güçlü bir çekim kuvveti demek. Dışarı ışık bile kaçamadığı için içinde ne olduğu hakkında ancak spekülasyon yapabiliriz.

İsmet Berkan/Hürriyet

=)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Bilimin ortaya koyduğu kanıtlarla açıklanır hale gelmiş bulunmaktadır. Evrenin bir gölge varlık olduğu gerçeği, dünya tarihinde ilk kez bu denli açık ve anlaşılır bir biçimde izah edilmektedir,

Bu nedenle 21. yüzyıl, insanların yaygın olarak İlahi gerçekleri kavrayacakları ve tek mutlak varlık olan Allah'a dalga dalga yönelecekleri bir tarihsel dönüm noktası olacaktır. 21. yüzyılda, 19. yüzyılın materyalist inançları tarihin çöplüğüne atılacak, Allah'ın varlığı ve yaratışı kavranacak, mekansızlık, zamansızlık gibi gerçekler anlaşılacak, insanlık asırlardır gözünün önüne çekilen perdelerden, aldatmacalardan ve batıl inanışlardan kurtulacaktır,

Bu kaçınılmaz gidişin hiçbir gölge varlık tarafından durdurulması da mümkün değildir,

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
Toplam Hit: 6409 Toplam Mesaj: 44