Hocayla Kapıştım Dayılar
-
".. bilim çok yetersiz kalıyor.." cümlesini kurabilmek için bence bilimin içinde olmak, bilimsel araştırmalarla yakından ilgilenmek, kısacası senin tabirinle "bi b.k a yaramayan bilim" i yaşamak gerekir.
bilim çok yetersiz felan kalmıyor, senin söylediğin herşeyin sonu, hayat nasıl başlara gidiyor, ki bilim bu konuda somut bi yere ulaşabilmiş değil, ulaşacağınıda sanmıyorum. zaten o noktaya ulaşılsa, islam,yet-hristiyanlık vs gibi konular bile biter, "X canlısı Y den gelmiş, Y canlısıda Z den gelmiş. ee Z nerden gelmiş" mantığından gidersek,senin bilimin varmasını istediğin sonuç , hayat nasıl var oldu, başlangıç noktası neresi. İnançlı biriysen bu soruya Kuran cevap verebilir, değilsen cevabını kendin arayacaksın, ki bulabileceğinide zannetmiyorum. Hatta sırf bu yüzden inançlı olabilir insan..İlk çıkış noktasının ne oldğuna dair binlerce hipotez bulabilirsin, kendi hipotezinide ortaya atabilirsin, kimisi uzaylılara dayanır, kimisi aslında biz insanların daha üstün bi ırk tarafından dünyaya gönderildiğimize dayanır vs ama hiç birisi ne uzaylıların ne de o üstün ırkın geldiği yeri sorgulamaz, sorgulasada bi cevap bulamaz zaten. Hayatın tesadüfen oluştuğunu düşünenlerde var, kirli bir ortamda bakterinin meydana gelip çoğalması durumundan yola çıkarak.Yani hepimiz bi bakteriden ya da tek hücreli bi yapıdan geliyoruz diyebiliriz bu durumda :)
sonuçta hiç birine inanmayıp "amaan boşver geldik işte dünyaya da" diyebilirsin ama illa birinde karar kılmak istiyorsan, neye inanacağını bilemem ama bu binlerce hipotez arasında "en az saçma olanı (!)" bir yaratıcı olduğu ve o yaratıcının alemleri yarattığı ve hayat verdiğidir.
Bazen bunun cevabını öğrenmek için ölmeyi bekliyorum :) :) -
hayırlısı olsun
-
Hoca herşeyi Allah yarattı noktasında duracaksı n. Çünkü bundan ötesini sorgulamaya ne gücümüz yeter de ne gerek var. Yani mesela sen 32mb ekran kartlı celeron pcde GTA4 oynamaya çalışır mısın? Yo, aklın başındaysa çalışmazsın. O yüzden böyle düşünmek, herşeyi Allah yarattı noktasında bırakmak lazım yoksa bunalıma girersin.
-
rstr617 bunu yazdı:
-----------------------------
Hoca herşeyi Allah yarattı noktasında duracaksı n. Çünkü bundan ötesini sorgulamaya ne gücümüz yeter de ne gerek var. Yani mesela sen 32mb ekran kartlı celeron pcde GTA4 oynamaya çalışır mısın? Yo, aklın başındaysa çalışmazsın. O yüzden böyle düşünmek, herşeyi Allah yarattı noktasında bırakmak lazım yoksa bunalıma girersin.
-----------------------------ben ekran kartsız motherboarddan oynaymaya çalıştımya :|
-
snnyk bunu yazdı:
rstr617 bunu yazdı:
-----------------------------ben ekran kartsız motherboarddan oynaymaya çalıştımya :|
-----------------------------Motherboardın üstündeki ekran kartı nerden geldi ramden evrimleşe evrimleşe mi oluştu? :D
-
şu türklerin (çoğunun) olaylara bakış açılarına, yorumlarına ve yargılarına hayranım :D
"bilim aslında hiçbirşey bilmiyor" ve "çoğu şeyi çözdüklerini sanıyorlar ama fıs" bunları okuduktan sonra gülerek kapatıcaktım pencereyi ama "atomdan fırlıyor hücre diyelim" gibi garip bir cümleden sonra ilginç bikaç soruyu görünce sonra kahkahalar atarak okumaya devam ettim :D
öncelikle; bilimsel bilgi birikimlidir yani üstüne birşeyler ekleyerek yeni sonuçlara ulaşırsın bilim deyince aklına paket halinde çevremizde olup biten herşeyi açıklayabilen bir bilgi topluluğu ya da ona benzer bi'şey gelmesin, çünkü her geçen dakika yeni bilgiler elde edilir ve bunlardan yola çıkılarak yeni fikirler ortaya atılır, yeni buluşlar yapılır, yeni bilgiler oluşturulur vs..
sorduğun soruların cevaplarını şu anda alamıyor olabilirsin ama bilim yetersiz falan değil, gelişme aşamasında ve sonsuza kadar da gelişecek yani öğrenilecek şeylerin sınırı yoktur (dinin aksine).
"birşeyin cevabını sana veremeyen kaynak yanlış/yetersiz, verebilen doğru/yeterlidir" duyduğum en saçma düşüncelerden biri (malesef çok kişide var bundan)
din; zamanında insanoğlunda süperego denen şeyin oluşumuna katkı sağlamış bir olgudur fakat günümüzde geçerliliğini yitirmiştir zira insanlar artık o bilince sahip ve dine ihtiyaçları yok (kalıbımı basarım, bu cümlemi anlamayan veya yanlış anlayan çok kişi çıkacak bu siteden :) )
ben böyle düşünüyorum...
-
Konuyu dinle bağlaman için öncelikle kendini % 100 tanımlaman gerek. Sadece maddenin en küçük yapısı olan atom 20. yüzyılda 1950'lerde çözülebilmişse bunun oluşma ve canlı mekanizmasının oluşum sürecini anlamak bikaç yüzyıl daha alacak. Yani yapın itibariyle bu soruyu kendine sorman için henüz erken. Ama sonuç olarak bazılarının algılama kapasitesi sınırlı olsada yaratıcı da insanüstü bir güç vardır; Yoktan var etmek.
-
Bilim hicbirsey bilmiyor demek seninde hicbirsey bilmedigini gosterir.Bilim nasil isler ,Bilim nedir bunu ogrenmen gerek once.
Sonra insan,evren,proteinlerin olusmasi,ilk canlilar falan arastirirsin.
Sordugun sorular zaten bilimsel degil.O zaman cikip bir bilim insanida sana Allah nasil var oldu der.Sende apisip kalirsin.Yok Allah'in yaratani olmaz dersen,bilim insanida sana derki protein benim tanrim onunda yaratani olmaz :D
Ilk canli ile ilgili Abiogenesis teorisini ,canlilarin olusumuyla ilgilide Evrim konusunu inceleyebilirsin.Bunlari arastirman sonucunda sana sacma gelebilir veya inanmaya bilirsin ama arastir ogren ondan sonra gel tartisiriz yeter ki bilgin olsun.
Birde tubitak yayinlarindan bilim nedir,bilim nasil yapilir gibi sorulara cevap veren kitaplar var 2-3TL civari ucuz kitaplar,onlarida alip okumani tavsiye ederim.
-
hacı dinde sadece herşeyi Allah yarattı diyip bitmiyorki. Kur'anın mealini sesli bir şekilde dinlersen aslında yaratılışla ilgili inanılmaz şeyler war.. Bana kalırsa bilim dini tastikliyo. Bundan kaçyüz yıl önce kur'an da evren büyük bir patlama sonucu meydana geldiği yazıyor. Ama bilim adamları bunu daha 19. yy da buldu.. Bilimin çook ekmek yemesi gerekiyo dine yetişebilmesi için..
-
bu sorunun cevabını bulabileceğini sanan var mı acaba hala niye uğraşıyorlar ki ?