folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder İnsan Neden Ateist Olur? - Yanıtını Veriyorum...

İnsan Neden Ateist Olur? - Yanıtını Veriyorum...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Soru:
    Neden bir insan ateist olur?

Yanıt:
    Aslında gayet basit bir soru sordun, fakat ne yazık ki bunu cevaplamak o kadar kolay değil. Yeryüzündeki ateistler kadar ateist olma sebebi sayılabilir. Demek istediğim şey, kişinin kendisine özgü hayat koşulları, deneyimleri ve düşünceleri gibi etkenler sebebiyle, ateizme giden yol için bireysellik fazlasıyla etkendir.

Ancak ateistlerin pek çoğunda bir takım benzerliklere rastlamak mümkündür; özellikle batı toplumlarındaki ateistlerde. Yine de, her ne kadar ortak noktalardan söz etsem de, bu genel tanımlamaların ateistlerin hepsine mal edilemiyeceğini hatırlatmak gerekir. Ayrıca, aynı karakteristiği paylaşan ateistlerin aynı bilgi seviyesinde oldukları düşünülmemelidir.

Nedenlerden birisi bir ateist için çok büyük rol oynarken, bir diğeri için o kadar önemli olmayabilir. Hatta bazılarının öyle bir nedeni bile yoktur.

Birazdan yapacağım genellemelere katılacağınızı düşünüyorum. Yine de, neden ve nasıl doğru olduklarını da yanıtlayabilmek adına bu nedenlerin üzerinde teker teker duracağım.

Ateizmin sebeplerinden birisi farklı dinlerle tanışmaktır. Bir ateistin dindar bir ailenin dini geleneklerinin gerçek din, tanrılarının gerçek tanrı varsayımıyla yetişmiş olması garipsenecek bir durum değildir. Lakin, diğer dini gelenekler hakkındaki bilgisi arttıkça, o kişinin kendi dinine ve hatta genel olarak din kavramına yaklaşımı çok daha eleştirel olabilir, neticede sadece kendisininkini değil hepsini reddedebilir.

Muhtemelen ateizmin bir başka sebebi de dinlerin yaşatmış olduğu kötü deneyimlerdir. Kişi dini inançlarla yetiştirilmiş veya muhafazakar bir çevrede büyümüş ve artık bir noktadan sonra inançlarının baskıcı, iki yüzlü, zararlı vs. olduğunu düşünerek onları terk etmiş olabilir. Bu düşünceye varanların çoğu için eskiden mensubu oldukları din eleştirilebilir. Kimileri ise artık tüm dinleri, hatta tanrının varlığını sorgulamaya başlamıştır.

Çoğu ateist ise inançsızlığa giden yolu bilimde bulur. Yıllar geçtikçe olgunlaşan bilim, bir zamanlar dinin hakimiyetindeki dünyayı açıklama biçemlerinden farklı yaklaşımlar getirmiştir. Bilimsel açıklamalar dini veya teist açıklamalardan daha üretken olduğu için, dinlere olan sadakât de zayıflamaya başlamıştır. Buna bağlı olarak kimi insanlar sadece dinleri değil, tanrının varlığına dair inancı tamamen reddetmişlerdir. Onlara göre tanrı fikri evrenin izahında yetersiz kalmakta ve araştırmaya yönelik hiç bir veri sunamamaktadır.

Bu insanlar çoğu bilindik tanrısal düşünceyi çürütmede başarılı olarak değerlerlendirilebilecek felsefi görüşler öne sürmüşlerdir. Örnek vermek gerekirse, çoğu ateist Kötülüğün Varlığı tartışmasının (EPICURUS'ü hatırlayın) "her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten tanrı" iddiasını çürüttüğü hususunda hemfikirdir. Her ne kadar bahsi geçen argüman böyle bir iddiası olmayan dini görüşleri çürütemese de, zaten bu tip tanrılara inanmak için yeterli bir sebep bulunamamaktadır. Yeterli sebebi olmayan bir inanca sahip olmanın ise pek bir anlamı yoktur.

Birazdan değineceğim noktayı oldukça önemli buluyorum. İnançsızlık ilk durumdur; yani kimse bir inançla beraber doğmaz. İnançlar kültür ve eğitimle edinilirler. Bu sebepten dolayı ateizmi haklı çıkarmanın yükü tamamen ateistlerde değildir. Bilâkis, teistlerin tanrıya inanmanın mantığını açıklaması gerekir. Eğer bir açıklamaları mevcut değilse, teizmlerini kale almamak veya teizmlerine mantıksız bir önerme olarak yaklaşmak doğaldır.

İşte bu yüzden "neden bir insan ateist olur" yerine "neden bir insan teist olur" diye sorman daha yerinde olur.

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cosmic
    Cosmic's avatar
    Erkek

başka işin yokmu senin? geçende böle bişi açtın konu sonra bakmadın bile. bak işine hocam.

Bittik biz bittik
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek

Bence insanların ateist olmasındaki en büyük etken "Allah'ın işlere bakış açısı"nı anlayamamaktır.

Benim ateist olmamamdaki en büyük etkende şudur;

Ulan Allah yoksa bu kadar muntazam insanlık nasıl oluşur? Bu kadar ince hesaplar rastgelelikten meydana gelemez.

Hepsini geçtim Ateist olmamak için kolay mantık şudur (tam doğru anlatım olmayabilir, bilen düzeltsin) bir bilim adamı söylemiş bunları;

Tanrı varsa ve ona inanırsak onun dediklerini yaparsak cennete gideriz. +1

Eğer tanrı varsa ama biz onun dediklerini yapmazsak veya inanmazsa cehenneme gideriz. -1

Eğer tanrı yoksa ve biz onun dediğini sandığımız şeyleri yaşarsak öldüğümüzde hiç oluruz. 0

Böyle birşeydi sanırım ordaki rakkamlarda bizim kazancımız oluyor. "Ya tutarsa" mantığı gibi birşey aslında bu.Ve en kötüsünden iyidir.

Ateistlerede saygım vardır.

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek

yine sıçan yine saçma bi konu, yine kargaşa, yine havada uçuşan banlar. açıyosun ve bi daha girmiyosun. bsg ya...

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Gözüm üzerinizde merak etmeyin ;)

Yazdıklarınızın hepsi okunup değerlendirmeye alınıyor.

Eleştirileriniz/Sorularınız yeni yazılarıma ilham oluyor.

Teşekkür ederim.

.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cosmic
    Cosmic's avatar
    Erkek

Z-CHAN bunu yazdı:
    -----------------------------

Gözüm üzerinizde merak etmeyin ;)

Yazdıklarınızın hepsi okunup değerlendirmeye alınıyor.

Eleştirileriniz/Sorularınız yeni yazılarıma ilham oluyor.

Teşekkür ederim.

önce sorulan sorulara cvp verde ondan sonra yeni yazılarını yaz

Bittik biz bittik
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alacakaranlik
    alacakaranlik's avatar
    Erkek

Muhalefet herzaman vardır Gerçekte bile 1 kaç kişi çıkıp zekası doğrultusunda yorum yapmaya karşı çıkmaya çalışır ..

Yüce ALLAH'C.C Yeryüzünde kendını ap açık bir şekilde gösterse bile emın olunki İnkarcılar geçmişte olduğu gibi Sihir deyip ilozyon deyıp karalamaya çalışırlar...

çünki baş edemıyorsan karalıyacaksın Formulu İşlerine gelıyor.. Peygamberimiz Mucize oalrak Ayı Parmağıyla 2 ye böldüğünden bıle Sihir Deyıp geçenler oldu.. dahada ne yapılmalı bakmakla görmek arasıdna fark vardır herzaman..

eskilerden kim kaldı..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gecement
    Gecement's avatar
    Erkek

"Çoğu ateist ise inançsızlığa giden yolu bilimde bulur. Yıllar geçtikçe olgunlaşan bilim, bir zamanlar dinin hakimiyetindeki dünyayı açıklama biçemlerinden farklı yaklaşımlar getirmiştir. Bilimsel açıklamalar dini veya teist açıklamalardan daha üretken olduğu için, dinlere olan sadakât de zayıflamaya başlamıştır. Buna bağlı olarak kimi insanlar sadece dinleri değil, tanrının varlığına dair inancı tamamen reddetmişlerdir. Onlara göre tanrı fikri evrenin izahında yetersiz kalmakta ve araştırmaya yönelik hiç bir veri sunamamaktadır."

Baştan sona yanlış! Bilim bilim nedir senin bilim dediğin? Zaten zurnanın zırt dediği yere geldi bilim lakin anladığım kadarıyla senin haberin yok? Ve bir çok bilim adamı da artık son noktaya gelindiğinin farkında ve dolayısıyla artık bir yaratıcının varlığını kabullenmiş durumdalar. Hangi dine mensup olursan ol, inançsızlık tamamiyle cehalet göstergedir!

Aç DNA paketlenmesi OKU, anne karınındaki embriyonun gelişiminin OKU, bir sperm ve  bir yumurta hücresinden nasıl milyarlarca hücreye sahip, düşünebilen bi sen olduğunu OKU, ilk canlılık belirtilerini nasıl gösterdiğini OKU, nasıl öldüğünü, öleceğini OKU...

Bunların hiçbirini yapmayacağını biliyorum ama en azından git DNA yı genetik kodlamayı, transisyon, transkripsiyonu oku, sonra gel bana bir yaradan yok de

O kadar çok kanıtı var ki bir yaradanın varlığını işaret eden, insanoğlu nasıl bu kadar kör olabiliyor inanın şaşıyorum...

Solak Cerrah
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

:) niye mi inananların yaptığı bi ton hatayı, ben müslümanım deyip yediği bi ton haltı görüyoruz.Yine inananların "ateist olursan çalarsın çırparsın, doğru yoldan ayrılırsın" dediği halde ateistlerin doğru yoldan ayrılmak yerine, bilimle ilimle uğraşmasını buna ramen bir çok İNANAN'ın nasıl çalıp çırptığını görüyoruz.

---

Din, inanç herkes kendi içinde yaşar.Fakat yinede ısrarla bu tip adamlar gelip hala dini savunuyor nerden ? kurandan.Kardeşim ben sizin inandığınız kitaba inanmıyorsam bana o kitaptan örnek vermeniz yada allaha inanmayanlara ( ki ben allaha inanırım dine innanmam) allah diye bahsetmeniz mantıksızlık örneğidir.

---

Allah, cin, peri,  diğer dünya vs.. siz bunları milyonlarca yılda söyleseniz bunlar ateistler için geçerli kanıt olmayacaktır.Boşuna çabalamayın yani.Eğer adamı sevmiyorsanız (z-chan 'ı ) konuya girip yine mi sen falan filan yazmak sadece hiti arttırır konuyu zıplatır.

Hea tartışmayı bilmiyorsanız hakaret ediyorsanız banlanıyorsanız oda sizin sorununuz.ADam gibi tartışın biri size hakaret ederse adminlere bildirin atsın.Yok siz hakaret ederseniz zaten bi zahmet buna katlanın.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CaNNi
    CaNNi's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

adam diyor ben ateistim. sıçan mıçan diyorsunuz adam sizden delikanlı amk

madem okadar dincisiniz a.q bir kere birinizinde dinle alakalı konu açtığınızı görmedim.. tahribat 'ın dine alerjisi yok amk. sizde açın bi konu ben müslümanım ben bilmem neyim ben şuyum diye yazın..

argo kullanmayın a.q.. adam ateist sizene amk

melun lar :D

sitem hep âşinâlardan gelir bîgâneden gelmez!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek

CaNNi bunu yazdı:

adam diyor ben ateistim. sıçan mıçan diyorsunuz adam sizden delikanlı amk

madem okadar dincisiniz a.q bir kere birinizinde dinle alakalı konu açtığınızı görmedim.. tahribat 'ın dine alerjisi yok amk. sizde açın bi konu ben müslümanım ben bilmem neyim ben şuyum diye yazın..

argo kullanmayın a.q.. adam ateist sizene amk

melun lar :D

ya hocam bsg ya.

içimizi ne bilion. cuma namazını kılmadığımı ne bilion. hadi hepsini geçtim hiç birini yapmıyorum diyeliö. ben yapmadım diye yanıcam sonra çıkıcam. o? ...

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
Toplam Hit: 14595 Toplam Mesaj: 62