Kürt Halkından : Biz Kimiz ?
-
Baştan aşağı okuyun bu yazıyı.
Belki çok yakında kendilerini “Allahın askerleri” olarak ifade edecek olan Türk ordusu, her gün onlarca uçakla tonlarca bomba, neresi olduğu çok önemli değil, yağdırıyor, yüz binlerce askerle operasyon yapıyor, operasyon bölgesinde kalan herkes en ağır baskılara maruz kalıyor.
Baştan söleyeyim bir kere şu kısım tamamen kürt-pkk demektir ve bu yazı baştan aşağı yasa dışıdır.Pkk yı yani coluk cocuk demeden sözde hak için kundakdaki bebeğe kadar sıkan bir terör örgütüne ılımlı bakmamız için yazılmıs bir yazıdır.He şunuda artık sölicem cünkü bu raddeye geldi konu.Başıma bişey gelmeyecekse Atatürkü sevmiyorum diyenler gibi bende sölüyorum artık kürtleri sevmiyorum .Neden sevmiyorum konusunun milyon tane sebebi var eskiden sadece milliyetciydim ama çevremde gördüğüm bir cok insan gibi artık bende faşizme olumlu bakmaya başlıyorum bunun sebebinide son 2-3 yılda olan bitenlerdir.
He her kürt pkklı değil falan filan bu hikaye geliyor artık bana pkklı olmayan kürtlerinde %80 nin bu ülkeye bir yararı yok.Eğer kürtler olmasaydı şuan Türkiye iç savaş içinde olmayacak,orduya ve tahribatlara bu kadar cok para dökmeyecekti ve 50 sene ileride olacaktı.Almanya 1. ve 2. dünya savaşında yenildi adamlar çalışa çalışa şimdi ne hale geldiler bide bize bakın hala yok kürtdür şudur budur bunlarla ugrasıyoruz.
İspanyada katalanlar vardır bilirsiniz adamların takımları var Barca ve Athletico Bilbao adamlar sırf şu 2 takımla futbolda isimlerini duyurdular ve şimdi hak hukuk diye konusabiliyorlar özerklik alıyorlar vs. katalanlar yine haklı değiller.İspanyollar haklılar birlik konusunda neyse ispanya değil konumuz.Türkiyeye bakıyorsun adam sadece ben kürdüm gurur duyuyorum kürt oldugum için gurur duyuyorum sacma sapan konusuyor.Durdursan ya bilader kürdün tarihi nedir desen kürt nerden gelmis nerden türemistir desen bilmez ama konusur sağa sola saldırır ne b0k yediğini bilmeden dünyaya külfet yaşar.
Avrupada ne kadar pislik yapılırsa ne kadar kötü iş yapılırsa %80 i kürtler yapıyor sonra avrupalılar adamın cebinde Tc kimliğini görünce Türk diyor Türklerin adı cıkıyor Türkiyede bizden iyi yaşıyorlar doğuda herkesin elinde yeşil kart gık dese hastanedeler,elektrik su kacak şehire bakıyorsun otopark mafyalığı,gasp,kapkaç,çeteleşme gibi bilimum pislik işlerde hep kürtler var.Tekrar sölüyorum bu ülkede kürtler yerine Türkmenler yada Araplar,Hintliler bile olsaydı en az 50 yıl gerideydik.Konusmak istemiyordum bu konuyu ama zorla açtırdınız.
Tamamen kendi yorumum ve düşüncelerimdir.
-
Başımızda ABD gibi şerefsizler varsa bu ülkede kimse özgür değildir. baba izin vermez...
anca birbirimizi düzeriz.
-
k.rt kimdir tarihi ve geçmişi http://animals.nationalgeographic.com/ ;D
-
Artık kimse yemez bunları yormayın kendinizi.
-
Şerif Kaplan bu ne benım ilk okulda kankamın adı ve soy adı korkmaya basladım insallah o değildir:)
-
h4cky0u bunu yazdı:
-----------------------------
Artık kimse yemez bunları yormayın kendinizi.
-----------------------------katılıyorum hocam bu pkklılar yaptı bir kaç eylem ama unutmayınki türkler yaptımı bi eylem silahlanıp ne imralı kalır ne pkk
-
Yaw amk artik hepsini lan, nasil birseydir bu yahu, bircok kez kendimi zorladim inanmak istemedim butun kurtler ppkli degildir dedim ama bunun lehine hicbir istisna bile goremdim amk. bayzinin dedigi gib, fasizime dogru kaymaya basladi dusuncelerim. PKK Denen it surusunu de amerika yonetiyor, amerikayi kim yonetiyor??? illuminati mi?? insanligin a.kdular resmen.
-
Kürtler, Mezopotamya'nın yerlilerinden olup Zagros dağlarından, Toros dağlarına kadar uzanan coğrafyada yaşayan 20-30 milyon kişiden oluşan etnik gruba mensup ve Hint-Avrupa dili konuşan halklardan biridir.
Din
Kürtler, dini bakımdan çok heterojen bir halk olup aralarında birçok farklı dine mensup gruplar vardır. Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup Islamiyeti kabul etmiştir. Türkiye ve İran sınırları içinde yaşayan Kürtlerin çoğunluğu sünni, diğerleri alevidir.(irandaki alevi kürtlere ehl-i hak denir.). Ayrıca Şii,Yezidi, Yahudi, Zerdüşt ve Hıristiyan Kürtler de vardır.
Dil
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İrani kolunun kuzey-batı İrani grubuna ait bir dildir.1 Kürtçe, dünyada tahminen 30-40 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. Kürtlerin konuştuğu lehçeler şöyle sıralanabilir: Kurmanci, Sorani ve Kelhuri. Ayrıca Zazaca da lehçelerden biridir.
Kürtçe, bugün Türkiye, İran, Irak, Suriye, Sovyetler Birliği, Lübnan gibi değişik devletlerin sınırları içinde yaşamakta olan Kürtlerce konuşulur. Kürtçe Irak'ta resmi dil olarak tanınmıştır. Dil içerisinde, Farsça, Arapça ve Türkçe kelimeler bulunmaktadır.
Kürt edebiyatı; halk edebiyatı ve yazılı edebiyat olarak ikiye ayrılır. Sözlü edebiyat, yani halk edebiyatının tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanıyor. Yazılı edebiyat ise bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Hemadani Baba Tahir (935-1010), Kürt edebiyatının ilk yazılı örneğini, bin 100 yıl önce İran'da Arap alfabesiyle Kürtçe yazmıştır.
Kürtçe'nin eski ve güçlü edebi ürünlere sahip diğer bir lehçesi de Kurmanci lehçesidir. Kurmanci lehçesiyle bu güne kadar ulaşmış şiirler yazan Kürt şairleri arasında ilk akla gelenler: Elîyê Herîrî (1425-1495), Feqîyê Teyran (1590-1660), Melayê Cizîrî (1570-1640) ve Ehmedê Xanî (1650-1707)'dir. Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn adlı ünlü eseri ilk kez 1730'da çevrilip yayımlanmıştır.
Ortadoğu'da Kürtler
Kürtler yoğun olarak Toros ve Zagros dağlarının kesiştiği, Mezopotamyayı da içine alan, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, İran'ın Kurdistan, Batı Azerbaycan, Azerbaycan (Zengilan, Laçin, Kubadli, Kelbecer) Kermanşah ve Loristan eyaletlerinde yaşarlar.
Türkiye
Nüfus
Türkiye'deki Kürt kökenli Türk nüfusuna dair sayım Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 1965'de yapılmıştır. Buna göre, 1965'de 31.391.421 olan Türkiye Nüfusu'nun 2.219.502'si ana dili olarak Kürtçe'yi beyan etmiştir. Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 7,07'sine tekabül etmektedir. 2000'li yıllara bakıldıığında ise Türkiye'de yaklaşık 15 milyon Kürt asıllı Türk vatandaşı olduğu belirtilmektedir. [1]
Coğrafya
Türkiye'deki Kürtler Cumhuriyet'in ilk yıllarında yoğunlukla Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yayılmış halde bulunuyorlardı. Son yıllarda yaşanan iç göçler nedeniyle, bu bölgeden İstanbul, Adana, İzmir, Bursa ve Mersin gibi büyük kentlere göç etmişlerdir. Bu nedenle, özellikle Anadolu'nun batısında yaşayan Kürt kökenli nüfusun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya göre çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir; ancak yukarıda belirtildiği gibi, nüfus sayımlarında vatandaşlık esas alındığı ve etnik köken sorulmadığı için, Kürt kökenli nüfusun nerede daha yoğun olduğu konusunda kesin bir şey söylemek olanaksızdır. Ayrıca evlenmeler sonucu da nüfus karışmıştır. Bir kısım Kürt kökenli Türk vatandaşı ise başta Almanya olmak üzere, çeşitli Batı Avrupa ülkelerine göç etmiştir.
Bu yazida KURT dusmanlarina KAPAK olsun =)
5000 yillik kurt tarihini istesenizde yok edemezsiniz..
-
the coltfire sen o lehçeler arasından çıkar bakayım Zazacayı. Ulan şu Zazaları zorla kürt yapmanın peşindesiniz. Zazalar diliyle ayrı bi ırkdır. Sok bunu kafana. Sizinde yaptığınız ayrı bir ırkçılık, faşistlik.
-
Herkes kendini kraliyet ailesinden çıkarma peşine düşmüş. Ne lan bu ırk ayrımı ? Bokunu çıkardınız bu açılım konularının...
