Mat 1 İle İlgili Sorunlarım
-
konu silinmezse sevinirim dgs çalısıyorum sıkıldıgım yerleri sormak için ayrı ayrı konu açmicam
takıldıgım kısım ve kısımlardaa yardım almak için açtım diğer sorular aşağıda olucak teşekkürler
şimdi ilk soru
ya şöyleb ir soru var
0!+1!+2!+3!+......280! sayısının birler basamağndaki rakam kaçtır
soruyu çözmüş ama şöyle bişi demiş
10 ile bölümünden kalanını bulmalıyız..
peki neden 10 ile bölümü ?? burda kafam karıştı
-
çünkü bir sayıyı 10 a bölmek, birler basamağındaki rakamı kabak gibi ortaya çıkarır.
-
hocam şimdi 5! = 120 ve bundan sonraki 6! 7!...... hepsinin son rakamı sıfırdır ve bunların toplamıda sıfırdır son basamagı.. yani 1! + 2! + 3! + 4! sonucu neyse bunu 10 bölümünde sonuçu bulursun..
-
yani sorualr içinde 1 ler basamağı istenıyorsa 10 ile bölümü yeterli oluyor ?
sarı şimdi anladım sağolasın hocam takıldıgım yerler olursa konu içinde sorucam
-
HeadBanger bunu yazdı:
-----------------------------
yani sorualr içinde 1 ler basamağı istenıyorsa 10 ile bölümü yeterli oluyor ?
-----------------------------evet.
-
teşekkür ettim şimdilik :)
-
0! var hocam onu hesaba katmayı unutma 0!:1
-
peki mith o da aklımda teşekkür ettim
-
21^6-16^2 8 tabaninda yazildiginda rakamlar toplami nedir? Muritler el atin yapamadim kodumun sorusunu. ^ anlayacaginiz gibi üssü ifade ediyor.
-
5! den sonra bütün sayıların son basamağındaki rakam 0.dır 5 faktöriyele kadar olan sayıların toplamı da 1+1+2+6+24 =34 tür bu nedenle senin eline geçecek sayı xxxxxxxxxxxxxxx4 olacaktır. 10a bölmenin nedeni bu.
5 faktöriyele kadar olan kısmın toplamı + 5 faktöriyel ve sonrası (ki bunun son basamağı hep 0 oluyor bu yüzden de 34ü eklediğinde birler basamağı mecbur 4 e dönüşmüş oluyor.
Senden bunu istiyor.
Dolayısıyla sen 10'a bölüyorsun ki 10un katlarını atıp sadece o 4ü bulasın kalan olarak
-
üslü sayılara geçmedim daha pazara kadar geçicem be hoca kusura bakma ama üstleri veya tabanı eşitlesen snaırım yardımcı olur diğer duurmlar