folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Mevlana Ve Hacı Bektaş-I Veli

Mevlana Ve Hacı Bektaş-I Veli

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chinggis
    Chinggis's avatar
    Erkek

Hocam direkt çullanmışsınız üzerime :)

Mevlana'nın oğlancılık niteliği taşıyan eserleri var , bulursam koyarım buraya . Onun haricinde hümanist . Ama nasıl hümanist ? O kadar insan insan diye öterken , insanları canlı canlı kazanlarda kaynatan Moğollara karşı pragmatist tavır izliyor . Bir kere eserlerini Farsça ve Arapça yazması bile benim için boş olduğunun göstergesidir , Anadolu dedin mi aklıma bir Yunus Emre bir Hacı Bektaş-ı Veli gelir , saf Türkçe , öz Türkçe ...

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Empyrium
    Empyrium's avatar
    Erkek
    Chingis bunu yazdı:
    --------------------------------------------------

Mevlana'nın oğlancılık niteliği taşıyan eserleri var , bulursam koyarım buraya . Onun haricinde hümanist . Ama nasıl hümanist ? O kadar insan insan diye öterken , insanları canlı canlı kazanlarda kaynatan Moğollara karşı pragmatist tavır izliyor . Bir kere eserlerini Farsça ve Arapça yazması bile benim için boş olduğunun göstergesidir , Anadolu dedin mi aklıma bir Yunus Emre bir Hacı Bektaş-ı Veli gelir , saf Türkçe , öz Türkçe ...
    --------------------------------------------------
    Hocam Mevlanayı hümanist olarak tanımlamak yanlıstır bi kere.Mevlana bir mutasavvıf bir derviş bir mürşiddir.. Mevlana medrese eğitimi aldığı için ve o zamanın sanat ve ilim dili farsça olduğu için yazdıklarının bir çoğunu farsça yazmıştır.Hacı bektaş-ı veli ise medrese mollası değil dergah dervişidir.Sanat ve ilim dilini kullanmamıştır.Yunus Emre medrese eğitimi hiç görmemiş bir zattır.Yazdıklarını konuştuğu gibi yazmıştır.Farsça yazması zaten beklenemez.. Medrese eğitimi almış olsalardı belki onlarda Farsça yazacaklardı.. Bunu ne sen ne ben bilemeyiz..Ayrıca oğlancılık niteliğinde eserler demişsin.. Sanırım Şems-i Tebrizi hzleri ile arasında olan bağdan dolayı böyle diyorsun.. Şems-i Tebrizi Mevlananın hocası ve mürşididir.. Tasavvufta derviş mürşidine kalpten bağlanmaz ise zaten hiç yol alamaz.. tabi tasavvuftan bi-haber olan sizler bunu oğlancılık olarak algılarsınız.. Dost sevgisi ve ilim sevgisi nedir? (:

Konuşsam tesiri yok , Sussam gönül razı değil..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opter
    Opter's avatar
    Erkek
    Chingis bunu yazdı:
    -----------------------------

Eserlerini Türkçe yazması senin için bi kritermidir? Mevlananın milliyetçi yönünü inceleyerek onun tasavvufu hakkında bi yere varamazsın.Mevlana hakkında yıllardır duyduğum en ilginç yorum oldu bu seninki.Mevlanın hümanizm duyguları tamamen Yaradılanı severiz yaradan ötürü felsefesinden gelmektedir.Üstelik böyle büyük bi zat hakkında "ötüyo" gibi bi tabir kullanman çok yanlış ;) 

Adalet dolu dünya, merhamet dolu dünyadan daha büyüktür. | Kuşandık sarı laciyi, Saraçoğlu yokuşlarında...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Erkek
    Chingis bunu yazdı:

işte bize hitap etmiyor dediğim buydu =) bu arada moğoldalgasını bilmiyodum harbiden öle mi ? 

punto cero
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek
    dilimizin saf olmasini,kirlenmemesini istiyoruz ama kalp ve beyin gibi iki onemli uzvumuzun heryerini yabancilik sarmis haberimiz yok!

All I need is a possibility.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chinggis
    Chinggis's avatar
    Erkek

Bu benim için bir kriter , yani sanat için sanat bana göre değil . Kimse anlamayacaksa sokayım ben öyle esere hocam . Bu adam Türkse Türkçe yazacak eserini .

Yunus Emre Farsça da biliyor Arapça da , sanıldığı gibi cahil bir insan değil . Eğitimin kralını almıştır , Taptuk Emre hocasıdır . Ama buna rağmen eserlerini Türkçe yazmıştır .

Moğol olayı cidden öyledir , ben bunu göt korkusu olarak nitelendiriyorum hocam .

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blackjack
    Blackjack's avatar
    Erkek
    Mevlananın kabaklı bir hikayesi var.Çogu kişi bilmez ancak bu hikaye bizzat kitabında mevcuttur.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opter
    Opter's avatar
    Erkek
    Chingis bunu yazdı:

Bu benim için bir kriter , yani sanat için sanat bana göre değil . Kimse anlamayacaksa sokayım ben öyle esere hocam . Bu adam Türkse Türkçe yazacak eserini .

Yunus Emre Farsça da biliyor Arapça da , sanıldığı gibi cahil bir insan değil . Eğitimin kralını almıştır , Taptuk Emre hocasıdır . Ama buna rağmen eserlerini Türkçe yazmıştır .

Moğol olayı cidden öyledir , ben bunu göt korkusu olarak nitelendiriyorum hocam .

Sanat için sanat kavramı senin dediğini karşılamaz hocam.Kimse anlamıycaksa demişsin ama Dünyada sadece türkler yaşamıyo.yada bu tavırla düşündüğümüz sayarsak bütün yabancı eselere ingilizce,fransızca,almanca hiç farketmez o zmn hiç biri bizi bağlamaz yabancı dilde yazılmış.türkçeye çevrilmiş olmasıda bağlamaz bizi.hiç mesneviyi okudunmu bilmiyorum ama çok net konuşuyosun göt korkusu fln bence kelimelerini seçerek konuşman gerekir az öncede sölediğim gibi.Ayrıca Mevlana der ki; Aynı dili konuşanlar değil,aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir ;)

Edit:BAAL kabaklı hikayesi derken? anlayamadımda :S 

Adalet dolu dünya, merhamet dolu dünyadan daha büyüktür. | Kuşandık sarı laciyi, Saraçoğlu yokuşlarında...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Empyrium
    Empyrium's avatar
    Erkek
    Chingis bunu yazdı:

Dediğim gibi Hacı bektaş gibi bir zat ona okyanus diyorken ki bunu Hacı bektaş hzlerini sevdiğin için söylüyorum.. selametle hocam (:

Konuşsam tesiri yok , Sussam gönül razı değil..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chinggis
    Chinggis's avatar
    Erkek

Tamam beyler , pes ediyorum , kendi fikrimi belirttim belirtmez olaydım . :)

Şu an zamanım kısıtlı olduğu için yazamıyorum . Bir ara ilgileneceğim .

Toplam Hit: 9259 Toplam Mesaj: 68