folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Mevlana Ve Hacı Bektaş-I Veli

Mevlana Ve Hacı Bektaş-I Veli

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kumanaga
    Kumanaga's avatar
    Erkek
    Bunu ne zaman okusam tüylerim diken diken olur.

⎝Her boku biliyorsun, "Herkes" yazmasını bilmiyorsun.⎠
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Erkek

Chingis +1000 bilmem kaç
    Bektaş veliyi severim ben de ama mevlanadan nefret ederim desem yeridir :)
    dipnot:kimseyi ırgalamaz ;)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opter
    Opter's avatar
    Erkek
    AntiOksidan bunu yazdı:
    -----------------------------

Chingis +1000 bilmem kaç
    Bektaş veliyi severim ben de ama mevlanadan nefret ederim desem yeridir :)
    dipnot:kimseyi ırgalamaz ;)

Yok ırgaladığı için diil sadece o kendi fikirlerini sölemiş bizde bildiklerimizi sölemeye çalıştık.Mevlanadan nefret etme muhabbetini bu akşam duyuyorum üstelik 2 kişiden birden.çok şaşkınım sadece :| 

Adalet dolu dünya, merhamet dolu dünyadan daha büyüktür. | Kuşandık sarı laciyi, Saraçoğlu yokuşlarında...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blackjack
    Blackjack's avatar
    Erkek

Bilmyenler için ; Kabak olayı

Mesnevinin 5.cildinde geçen bir hikayedir.Zengin kocasız bir kadının yine kendisi gibi kocasız hizmetcisini konu alır.Kadın kocasızlıktan delirmek üzeredir ancak hizmetcisi aksine çok mutludur.Kadın bunun üzerine hizmetcisini takip edip nasıl bu kadar mutlu olabildigini araştırmaya koyulur.Bir süre sonra görür ki hizmetci essegin altına yatıp tatmin oluyor.Ardından bunu gören kadın da denemek için ertesi aksamı bekler ve gider essgin altına yatar ancak yatar yatmaz ölür.Bagrısmaya gelen hizmetci hanımını görür ve ekler " hanımım hanımım buraya kadar dogruda kabagı koymayı unutmussun araya" der.Essek hesabı anladınız.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DkN
    DkN's avatar
    Erkek
    Mevlana nın Anadoludaki İlhanlı varlığını desteklediği ve İlhanlılar lehine propaganda yaptığı doğrudur. Buna basit bir örnek olarak Ayn Calut savaşından sonra İlhanlıların geride bıraktığı yıpratma kuvvetlerini mağlup eden Memluk sultanı Baybars'ı rezil etmeye calışan "mısır halifesi ve hikayesi" adlı hikayeyi yazmasını gosterebiliriz. İlhanlılardan bir çok kez para almıştır. Mu'tez aksaray çevresinde Türkmenlerin mallarına el koyup bu paradan Mevlana ya da gondermistir, Mevlana nın da bu paranın helâl olduguna kanaat getirip harcadığı soylenmektedir. Daha sonra Şerefuddin den 1000 dinar civarında bir para aldığıda soylenmektedir. Eserlerini Türkçe vermemeside başka bir hayal kırıklığıdır. İnsanın içini bilemeyiz, Mevlana nın içindeki Allah aşkı ve kulluğu hakkında birşey demem doğru olmaz. Biz büyük bir zât-ı muhterem olduğunu öğrendik büyüklerimizden, öyle biliyoruz.

Vatan ne Türkiye"dir Türklere, ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan. ~ Saga qaygı kelgende qorqup qaşsam taa saga, Qayday betpen qararman aytaş yurtum men saga? Ne dermen dep aytarman sütün bergen anamga? Ne dermen dep aytarman maga sengen atamga? ~ Kök Bayraq"a selam olsun !
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opter
    Opter's avatar
    Erkek
    BAAL bunu yazdı:

Bilmyenler için ; Kabak olayı

Mesnevinin 5.cildinde geçen bir hikayedir.Zengin kocasız bir kadının yine kendisi gibi kocasız hizmetcisini konu alır.Kadın kocasızlıktan delirmek üzeredir ancak hizmetcisi aksine çok mutludur.Kadın bunun üzerine hizmetcisini takip edip nasıl bu kadar mutlu olabildigini araştırmaya koyulur.Bir süre sonra görür ki hizmetci essegin altına yatıp tatmin oluyor.Ardından bunu gören kadın da denemek için ertesi aksamı bekler ve gider essgin altına yatar ancak yatar yatmaz ölür.Bagrısmaya gelen hizmetci hanımını görür ve ekler " hanımım hanımım buraya kadar dogruda kabagı koymayı unutmussun araya" der.Essek hesabı anladınız.

Şaşırırken bayılcam galiba bu gece burda :) bu konu mesnevidemi geçiyo hakkaten ? 

Adalet dolu dünya, merhamet dolu dünyadan daha büyüktür. | Kuşandık sarı laciyi, Saraçoğlu yokuşlarında...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blackjack
    Blackjack's avatar
    Erkek
    Mesnevi 5.cild 112-118 sayfları arası 1335-1420 arasındaki beyitler.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Empyrium
    Empyrium's avatar
    Erkek
    DkN bunu yazdı:
    Mevlana nın Anadoludaki İlhanlı varlığını desteklediği ve İlhanlılar lehine propaganda yaptığı doğrudur. Buna basit bir örnek olarak Ayn Calut savaşından sonra İlhanlıların geride bıraktığı yıpratma kuvvetlerini mağlup eden Memluk sultanı Baybars'ı rezil etmeye calışan "mısır halifesi ve hikayesi" adlı hikayeyi yazmasını gosterebiliriz. İlhanlılardan bir çok kez para almıştır. Mu'tez aksaray çevresinde Türkmenlerin mallarına el koyup bu paradan Mevlana ya da gondermistir, Mevlana nın da bu paranın helâl olduguna kanaat getirip harcadığı soylenmektedir. Daha sonra Şerefuddin den 1000 dinar civarında bir para aldığıda soylenmektedir. Eserlerini Türkçe vermemeside başka bir hayal kırıklığıdır. İnsanın içini bilemeyiz, Mevlana nın içindeki Allah aşkı ve kulluğu hakkında birşey demem doğru olmaz. Biz büyük bir zât-ı muhterem olduğunu öğrendik büyüklerimizden, öyle biliyoruz.
    Şöyle delilli kanıtlı düzgün üslublu yorumlar olsunda zevkle okuyalım.. fikriniz karşıt olsa bile saygıyla konuşmasını bildikten sonra karşınızdakine derdinizi kolayca anlatabilrsiniz.. Mevlana bir sözünde "Her ne kadar farsça konuşuyorsam da aslım Türk'tür." demiştir.

Konuşsam tesiri yok , Sussam gönül razı değil..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opter
    Opter's avatar
    Erkek

BAAL bunu yazdı:
    Mesnevi 5.cild 112-118 sayfları arası 1335-1420 arasındaki beyitler.

Teşekkürler.Not aldım bakıcam tekrardan.Bu arada teşekkür ederim Dkny le BAAL a adam gibi tartışmayı bildikleri için :) 

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chinggis
    Chinggis's avatar
    Erkek

Empyrium bunu yazdı:
    DkN bunu yazdı:
    Şöyle delilli kanıtlı düzgün üslublu yorumlar olsunda zevkle okuyalım.. fikriniz karşıt olsa bile saygıyla konuşmasını bildikten sonra karşınızdakine derdinizi kolayca anlatabilrsiniz.. Mevlana bir sözünde "Her ne kadar farsça konuşuyorsam da aslım Türk'tür." demiştir.

Hocam ben sana ne dedim ? Zamanım kısıtlı olmasa kaynağın kralını vereceğim , sen bana zaten hakaret niteliğinde bir şey yazmadığın için ben içimden "ulan hayret amk , ilk defa biri adam gibi yaklaştı." dedim . 

Şu an yoğunum o yüzden çok ilgilenemiyorum , yazacağım hepsini merak etme ;)

Toplam Hit: 9257 Toplam Mesaj: 68