Olası İsrail-İran Savaşı Üzerine Askeri Tartışma
-
iran perslerden beri kımıldatılamamış bir ülkedir.Müslüman olup cennete gitme meselesini söylemiyorum bile.Teknoloji öküz gibi devam etmektedir.İsrail sağlamdır.
Fakat hiç bir bok yiyemezler.Avrupanın gazını keserse avrupa donacaktır.Bu yüzden amerika avrupayla başa çıkamaz, İran da.İşte bu yüzden ses çıkartmadı ingilizler askerlerinin kaçırılmasına.
Amerika-İngiltere-israil i bir tutarsak (ki öyle) klusura bakmayın kimse iranla dalaşmaya bile gelemez...Türkiye den yardım isterler ancak.
-
ruslara gelince.Ruslar uzun bi süre bence kendilerini kaşımaya devam etmeli,sovyetler dağıldıktan sonra doğru düzgün şeyler üretemiyorlar.en özel birlikleri spetznatz bile ak-74 ak-47,rpd gibi çağın gerisinde kalmıışsilahları kullanan "psikopatlık" hariç pek bi özelliği bulunmayan birimler.havakuvvetleri de eskisi kadar iyi değil.
çin güçleniyo o ayrı mesele ama çin/rusya şu an bana askeri teknolojiler konusundahiç güven vermiyor. -
AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------
dknye katılıyorum kesinlikle tugrulbabaya katılmıyorum :(
iran ezip geçemez,hele de İsrailin dünyanın en büyük 3. f-16 filosuna (sadece f-16 değil çok iyi farklı uçakları var f serisinden olsun kendi uçakları da var adını unuttum) sahip ülke.sürekli harekat halinde olduklarından edindikleri tecürbede ayrı bir olay.İranın amerikan f-5lerini boyayaarak millete caka satması dışında bi numarası yok :)
gördünüz,İran kendi sınırları içerisindeki pkklılara topçu atışı dışında bir tane piyade harekatı bile gerçekleştiremedi,özel kuvvetleri de operasyonlar da bulunamadı,başarı sağlayamadı.İsrail tabii ki İranı işgal edemez etmesine gerekyok ihtiyacı da yok buna ...Ama dknin dediği gibi ağzına sıçar.ki ülkenin piyadelerini karşılaştırın mesela,her anlamda.Eğitimden ekipmana.İsrailli piyadelerin silahları iranın özel kuvvetlerinden iyi :) çünkü dediğim gibi olacak büyük bi işgal-savunma olayı olmaz,hava saldırısı temelli ,belki de İsrail özel kuvvetlerinin üstleneceği görevlerle İranın alt yapısı hedef alınacak ve belini doğrultması mümkün olmayacak.Şu da var ki İsrailin elinde başlıklı füzeler var İran da yok...İsrailin hava savunma sistemleri var ama İranın yok.İsrailin kendi üretimi tankı var ama İranın yok vs vs bunlar gittikçe uzarlar.
Yani dediğim odur ki İsrail İranı ezer geçer ama işgal edemez.etmeye de kasmaz zaten.İsrailin bölgede ki tek rakip ordusu Türk ordusudur zaten .İranmış,Suudi Arabistanmış(ekipmanları iyi gerçi ama eğitimsiz bir ordu ) fasa fiso.
-----------------------------anlatmak istediğim iranın araplara benzemediğidir.
Rus ve çin desteğini alırsa ki karşısında amerikan destekli israil var karşı koyabilir. Teknolojik açıdan iran israille boy ölçüşemez
lakin savaşçı geleneği olan bir millettir. Bu konuda israille yüzleşebilir.
Şartlar eşit değil. İsrail çok kuvvetli. Ekonomik açıdan askeri açıdan son noktalarda.
Ama batırılamaz denen gemiler zayıf bir noktadan tesadüfi şekilde vurulduğunda denizin dibini boylamıştır.
Olaki hesapla kitapla israilin zayıf bir (kaç) noktası vurulsa (uydu yönetim sistemlerinin merkezi, komuta merkezleri gibi)
israil tarih olur. Yanında iranıda götürür mü bilmem ama.
bir kere israilin yanlış hatırlamıyorsam 5000 kadar savaş başlığı var. f-16 desen gani. Amerikan abrahams tankları falan bir dolu.
İrana zorluk çıkartır. Hatta epey sorluk çıkartır. Ama rus destekli iran israile zorluk çıkartmazmı. Bunuda düşünmek lazım.
-
rusya zaten silahlarını kolay kolay tanıtmadığı için yorum yapamayacağım en son tempo dergisinde "ohaa" dedirtmişti ama ne kadar basına vermeselerde eminim yenilerini ve gayet iyilerini üretmişlerdir...çin e gelince dediğin gibi onlar sadece yükseliyor şu anda ama geçmişine kıyasla insana bir korku salıyor zaten; ve şu anda gidişatları da gayet iyi...ama konudan çıkmamak gerekirse israil "bana göre (istatislikleri bilmiyorum)" bu bölgede askeri bakımdan 4.büyük ülkedir ki bu da iran ı yer anlamına geliyor...
-
azerbeycanlı bir hocayla konuşmuştum Türkiye de iken 1 sene oldu yada olmadı bana dediği rusya ekonomik yönden çok gelişme kaydetti.Toparlanmaya başladı.Ne kadar doğru bilemem ama...
-
İran -israil savaşı hiçbir zaman olmaz.Ancak iran-ABD savaşı her an olabilir.İran zannedildigi gibi güçlü bir ülke degil.ABD eger ilk saldırıyı yaparsa avantaj elde eder.Ancak ilk saldırıyı İran yaparsa 2.Perl Harbour yaşanacaktır.Basra körfezindeki ABD donanması yok edilecektir.VE İran bu körfezi trafige kapatacaktır.Doğal olarak tüm dünya çapında petrol fiyatları 150-200$ a fırlayacak.Peki Petrolun bu kadar çok değerlenmesi kimin işine yarayacak?Tabiki Rusyanın.Rus ekonomisi petrol sayesinde ayağa kalktı.Eğer bu savaş olursa Ruslar bir taş ile birden çok kuş vuracaklar.Hem Para kazanacaklar hem de güç.Üstelik ABD büyük darbe alacak.Türkiyede eğer savaşa girmezse büyük para kazanır.Çünkü Basra körfezi kapanacağı için Petrol Türkiye üzerinden avrupa pazarlanacak.Bizim de büyük kazancımız olacaktır.
Muhtemel İran-ABD savaşında hangi ülkeler taraf olur?Sadece İsrail ABD tarafında yer alır.Başka hiçbir ülke savaşa girmez.Çünkü İran Şİİ kökenli oldugu için SUNNİ Araplar , Taliban ve El Kaide gibi gruplar zaten iran ile savaş halindeler.Bu adamlar İranın tarafını asla tutmayacak.Belki böyle bir savaş çıkarsa ABD bu gruplar ile barış yapacak.Bu çok kuvvetli bir ihtimal.
Peki Kürtler , Azeriler bunun gibi gruplar ABD tarafında savaşa girer mi?Çok az belki.Çünkü herkes kendi derdinde olacak.Herşeyden önce iranda devrimin en büyük taraftarları Azerilerdir.İslam devrimini Azeriler gerçekleştirmiştir.Bugün iranın en büyük lideri Ali Hamaney Azeridir.ABD Azerilere güvenip savaş çıkaracak olsaydı şimdiye çıkarırdı.Kürtlere de zatan güvenmiyor.
-
risk mi oynuyoruz? :)
-
Arkadaşlar şimdi elimizde bir arena var.Oyuncularımız 1-ABD 2-israil 3-ingiltere 4-iran 5-Türkiye 6-Sünni Araplar 7-Şii Araplar 8-Azeriler 9-Kürtler 10-İrandaki Yönetime Muhalif kesim (Belucistandaki ayrılıkçılar ve Laik kesim dahil) 11-Rusya 12-Pakistan
Şimdi elimizdeki mal bu.Sözkonusu savaşın birkaç tane boyutu var.1-Dini Boyut. 2-Tarihi Kültürel Boyut 3-Dünya Dengeleri.
İşin dini boyutu ön plana çıkıyor.İslam ve Haçlı savaşı gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor.Ama aslında öyle değil.İşin içinde Dünya dengeleri ve enerji kaynaklarının paylaşılması sözkonusu.Bu savaşın çıkması için ABD önce elini sağlamlaştırmak zorunda.Peki bunu nasıl yapacak?Irakta ve Afganistanda bataklığa saplandı.Pakistan gibi bir müttefigi bataklığın içinde.Eger ABD sünni kesim ile işbirligi yaparsa ElKaide ve Taliban ile barış yaparsa hem Irak hem afganistan hemde Pakistanda rahatlar.Bunu yapması da çok kolay.Afganistan ve Irakı işgal ederken Aşiret reislerine Generallere bastırdı parayı şehirleri teslim aldı.Yine aynısını yapacak.Bastıracak parayı isyancıları alacak.Ondan sonrada bu ülkelere birer tane diktator koyacak ve işine bakacak.
ABD bunu yaparsa İranın hiç sansı yok.Ancak ABd bunu yapmak zorunda.Türkiye hangi tarafı tutacak?Tahminime göre tarafsız kalacagız.Doğru olanı da bu.ABD bizim kurallarımızı kabul ettigi sürece biz ona yardımcı oluruz.Ancak askeri destek vermeyiz.İrana destek sözkonusu bile olmayacak.Bu hükümet zaten İran taraftarından çok ABD taraftarı.
Rusya daha önceki mesajımda yazdığım gibi bu durumda en karlı çıkan ülke olacak.Muhtemelen bu savaşın bitmesini hiç istemeyecek.Yıllarca sürsün isteyecek.Çünkü onun en çok kazançlı çıkacağı senaryo bu.
İngiltere ABD ye İsrailden sonra en büyük destegi verecek.Ancak askeri bir destek verirse Müslüman sömürgelerinde tehlike yaşayacağı için askeri destek veremez.
Sadece İsrail askeri destek verebilir.Onunda Lübnandaki Şii Hizbullah ve EMEl örgütüyle savaş yapması kesin.Araplar yine kendi arasında iç savaşa girecek.Sunni -Şii savaşı.
Tarihi ve Kültürel sebeplerden dolayı Türkiye İran ve Iraktaki Türkler üzerinde etkili olabilir.ABD bunu mutlaka kullanmak isteyecek.Ancak Türkiye askeri bir operasyona kesinlikle girmeyecektir.Azerilerinde İrandan ayrılmak isteyeceklerini pek zannetmiyorum.İşin dini boyutu oldugu sürece Azeriler asla iranı terketmezler.
Kürtler ne olacak.Bu savaşta heralde en büyük acıları yine onlar yaşayacak.Türkiyenin rolü çok önemli oranda artacağı için ve ABD sünni Araplar ile barış yapmak zorunda oldugu için kürtlerin yatacak yerleri yok.Nereye kaçacaklarını bende çok merak ediyorum.Belki de Avrupaya Amerikaya toplu halde göç edecekler.
Şii Araplar eskiden de oldugu gibi gelecekte de İranın en büyük destekçileri olacak.Orta ve Güney Irakta Bahreyn Kuveyt Katar hatta suudi arabistanda önemli miktarda Şİİ arap var.Bu ülkelerde önemli iç karışıklıklar olabilir.
Sonuç:Bu savaş 10-20 yıl sürecek bir karışıklık dönemi doğurabilir.Belki ABD 1-2 yıl iuçinde Ortadoğuyu terkeder.Ancak bu bölgede farklı mezheplerden ve ırklardan gelen insanlar birbirini öldürmeye devam eder.İsraile yine hiçbirşey olmaz.Savaşa girmezse Türkiyeye hiçbirşey olmaz.İran Şii-Sunni temelinde parçalanabilir.Ancak Azeriler konusunda birşey söylemek için erken.Azeriler eger Türkiye ile birleşmek düşüncesiyle hareket ederse iş değişir.Ama bağımsızlık isteyeceklerine inanmıyorum.
-
Tabiki israil tokatlar iranı, iran dediğiniz ülke nedir ki? israildeki teknoloji son derece ileri kesinlikle siler iranı, ama iranda kendi çapında bişeyler yapar diye inanıyorum.
-
olan yine bize olur.