folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Ömer Hayyam Vol.2

Ömer Hayyam Vol.2

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mustafacsn
    mustafacsn's avatar
    Erkek
    HolySeclorum bunu yazdı:
    -----------------------------

Sufi bunu yazdı:
    sıçan ömer hayyamın şiirlerini buraya yazıyorsunda sen onu anlayabildiğinimi sanıyorsun? Adamın yazdıklarının altında neler yatıyor anlayabiliyormusun? Dış anlamlarla yetinirsin anca şu fındık beyninle..Ömer Hayyamı adam gibi araştır ( bu arada bu aralar sıçıp sıvamaya basladın cok kişi sövüyor sana açtığın her konuyu batırıosun döt oluosun yeter artık..! Zamanında seninle konustuk 1 gün içersinde tahribatta bi konu acacam herkes şok olacak verdiğim delillere sonra döt olup kalacaksın! )
    Hah işte bu doğru konuşan biri çıktı sonunda...Tabii hakaret olmasaydı daha iyi olurdu neyse...

Bu tür kişilerin yazdıkları derin anlam içerir yani sembolik anlatım kullanırlar yazdıklarında ve yazdıkları okunduğunda anlaşıldığı gibi değildir. Konunun başındaki dörtlüklerden örnek vermek gerekirse mesela ayyaş:vecd haline geçmiş sufiyi sembolize eder, mesela şarap:İlahi olana sevgiyi sembolize eder. Sufizmde sembolizm ön plandadır,bildiklerimi yazmıyorum ki zıçan araştırsın kendisi öğrensin,daha kalıcı olur...İ

Yalnız şunu belirteyimki Ömer Hayyam ı burda çoğu kişi tanır. Ömer Hayyam ın şiirlerinde sembolik bir anlatım kullanmıyorum. Hep küçümsemedir.

Mesela size Sembolik bir anlatıma örnek vereyim. Bu türküyü herkes bilir neredeyse.

ÖRN:

~Ey zahit şaraba eyle ihtiram~

Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram
    İnsan Ol Cihanda Bu Dünya Fani
    Ehline Helaldir, Na Ehle Haram
    Biz İçeriz Bize Yoktur Vebali

Sevap Almak İçin İçeriz Şarap
    İçmezsek Oluruz Düçar-ı Azap
    Senin Aklın Ermez Bu Başka Hesap
    Meyhanede Bulduk Biz Bu Kemali

Bu tüküde mesela örnek verelim Şarab bildiğmiz şarap değildir, bu aşk şarabıdır, İlahi aşka duyulan şaraptır. Bir nevi semboldür.

İkinci açıklamayı uzatmadan yapayım Meyhane kelimesini alalım. Tasavvufta çok yüksek derecelere gelmiş olan Bişri Hafi yi örnek veriyorum araştırın isterseniz.

Allah' ın sevgili kulu meyhaneden çıkar içmiştir yağmurlu bir günde ıslanmış Allah lafzını (ismini 99 esmasından birini) bulur ve kaldırır sonra iman eder. Meyhane bu benzeyen bir örnektir.

Peygamberiz (SAV) in Bişri Hafi için dediği: "o Allah ve Peygamberini severdi. Bir adamı değerlendirirken amellerine (ibadetlerine) göre değerlendirmeyin; fıtratına (ahlakına) göre değerlendirin."

İmam-ı Maliki ise "Bizim bilgimiz, Bişr'den çoktur ama bişr, Allah'ı bizden iyi bilir" demiştir..

inşallah dediklerimden bir anlam çıkartırsınız ve bu tatsızlık uzun sürmez.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolySeclorum
    HolySeclorum's avatar
    Erkek
    Sahzade bunu yazdı:

Yalnız şunu belirteyimki Ömer Hayyam ı burda çoğu kişi tanır. Ömer Hayyam ın şiirlerinde sembolik bir anlatım kullanmıyorum. Hep küçümsemedir.

Mesela size Sembolik bir anlatıma örnek vereyim. Bu türküyü herkes bilir neredeyse.

ÖRN:

~Ey zahit şaraba eyle ihtiram~

Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram
    İnsan Ol Cihanda Bu Dünya Fani
    Ehline Helaldir, Na Ehle Haram
    Biz İçeriz Bize Yoktur Vebali

Sevap Almak İçin İçeriz Şarap
    İçmezsek Oluruz Düçar-ı Azap
    Senin Aklın Ermez Bu Başka Hesap
    Meyhanede Bulduk Biz Bu Kemali

Bu tüküde mesela örnek verelim Şarab bildiğmiz şarap değildir, bu aşk şarabıdır, İlahi aşka duyulan şaraptır. Bir nevi semboldür.

İkinci açıklamayı uzatmadan yapayım Meyhane kelimesini alalım. Tasavvufta çok yüksek derecelere gelmiş olan Bişri Hafi yi örnek veriyorum araştırın isterseniz.

Allah' ın sevgili kulu meyhaneden çıkar içmiştir yağmurlu bir günde ıslanmış Allah lafzını (ismini 99 esmasından birini) bulur ve kaldırır sonra iman eder. Meyhane bu benzeyen bir örnektir.

Peygamberiz (SAV) in Bişri Hafi için dediği: "o Allah ve Peygamberini severdi. Bir adamı değerlendirirken amellerine (ibadetlerine) göre değerlendirmeyin; fıtratına (ahlakına) göre değerlendirin."

İmam-ı Maliki ise "Bizim bilgimiz, Bişr'den çoktur ama bişr, Allah'ı bizden iyi bilir" demiştir..

inşallah dediklerimden bir anlam çıkartırsınız ve bu tatsızlık uzun sürmez.

Şİmdi hocam bunlar baya derin konular olduğu için açıklaması çok uzun sürer ve çok sıkıcı olur.Kişisel araştırmayla elde edilebilecek bilgiler.Neden bu şekilde bi sembolizm geliştirildiğini açıklamak için 9.yy a kadar gitmek gerekir...Ömer Hayyam'da bu sembolizmi kullanan biriydi.Burada birnevi vecd halinde gelir-geçer şeyleri küçük görme var..

Her Hakkım Saklıdır
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Abendrot
    Abendrot's avatar
    Erkek
    sahzade hocam güzel tasavvuf bilgin var çok şükür bende içli dışlıyım tasavvuf ile benim için en önde gelen değerlerden biridir..Fakat Ömer Hayyam tek değil bu konuda tasavvuf edebiyatı tarihine bakalım birçok kimsede var bu dalgacı tavır fakat özde yatan çok farklı ben daha önce bakmıstım Ömer Hayyamın kitaplarına ve sembolik anlatımla tasavvufi bi cizgi gördüm yani tasavvufi sayılmaz ama ne İslama sövüyor ne başka bişeye tamamen İslamın içinde birisi..Bu arada Bişr-i Hafi (k.s.) Peygamber efendimizden(sav) Sonra yaşamıştır diye biliyorum..Çünkü Bir Çok Mürşid-i Kamil Değiştiyor..Mürşid-i Kamiller İslamiyet öncesi peygamberler vaktinde yoktu denecek kadardır..bu arada pmden msn adresini rica ediyorum =)

Ode To Melancholy.. Acı Ve Şarap..Verebileceğin En Ölümlü Tadı Ver Bana!..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Abendrot
    Abendrot's avatar
    Erkek
    Misal Olarak Mevlana Mesnevisinde o kadar fazla sembol kullanmıştırki..Orda anlattığı Ney aslında İnsandır.Ne Diyor Ney özümden koparıldım inim inim inlerim vs..İnsan İlahi ruhtan gelmiştir..Yani Allah kendi ruhundan üflemiştir insana..Ondan koptuğunu bu yüzden aşk acısı cektiğini anlatır ve öldüğündede vuslata ereceğini söyler..Yani Hayy'dan Gelen Hû'ya döner misali..

Ode To Melancholy.. Acı Ve Şarap..Verebileceğin En Ölümlü Tadı Ver Bana!..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mustafacsn
    mustafacsn's avatar
    Erkek

Efendim birde hoşuma giden bir söz var :)

Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol. 

bence Kitap olalım kitaptan bakalım öyle cevap verelim :) Elimizde güzel kaynaklar olursa güzel olur.. 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arkhe
    Arkhe's avatar
    Erkek
     by hack tr :

bukısımda en çok yanlış kelimeler kullanılmış.

ben size bir yazı yazıyım onu okuyun acizliğinizle kalın.

Arkadaşa kader dediğin nedir bunu bilmelisin ilk önce.Kader Yüce Allahın ezelden ebede olmuş,olackları yer ve zamanıyla beraber herşeyiyle bilmesi ve taktir etmesidir.Ki bu durum inasanın iradesiz (tıpkı bir hayvan gibi)olduğu anlamına gelmez Allah c.c doğruyuda eğriyide göstermiş sen doğruyu veya yalnışı seçersin o senin problemin.Ki bunada irade-i cüzi'yye denir.Dolayısıyla iyiyi kötüyü bu yeteneğinle ayırt edeceksin.Ha başka bişey daha var tabiii insan iradesi dışında yaptıklarında sorumlu değildir.Eğer bu yazıdaki gibi olsa sorumluluğun ne anlamı kalırdı ,kaldıki bende kabul etmezdim banane Allahım benim yanmamı sen istedin beni böyle sen yaptın derdim ve günahsız olduğumu söylerdim amma Allah akıl vermiş düşünüp konuşmayı,hareket etmeyi,kanıtlari vermiş ,böyle saçma konuları açmadan öncede Allah bişey emretmişmi bilmem amma ben dha dikkatli  olmanızı isterim.Sen ateistsen başka kimleri ateist yapıcan arkadaş.Ben senin ateistliğine bişi demiyoram sende islama ve konularına dil uzatmıyacan.Uzatırsan webten ağzını büzemem .Sana sadece Allah hidayet versin derim.

Sufi bunu yazdı:
    sıçan ömer hayyamın şiirlerini buraya yazıyorsunda sen onu anlayabildiğinimi sanıyorsun? Adamın yazdıklarının altında neler yatıyor anlayabiliyormusun? Dış anlamlarla yetinirsin anca şu fındık beyninle..Ömer Hayyamı adam gibi araştır ( bu arada bu aralar sıçıp sıvamaya basladın cok kişi sövüyor sana açtığın her konuyu batırıosun döt oluosun yeter artık..! Zamanında seninle konustuk 1 gün içersinde tahribatta bi konu acacam herkes şok olacak verdiğim delillere sonra döt olup kalacaksın! )

Z_Chan belki şiir senin anlayısına yattıgı için bunu verdin sana yükleneekler çünkü sen bunu sadece müritlerimiz okusun

diye vermedin anlayışını tekrar gösternek bir nevi inancını ispatlayan bi yazı gibi gördün ama yanıldın

sanmaki bu şiir sen ve senin gibiler için yazılmıştır.Senin

anlayışın  yüzünden Ömer Hayyam ı diğer müritler de ateist bir insan sancak by hack tr ve sufi zaten gerekenleri

yazmışlar yazdıklarına tamamen

katılıyorum.

Ömer Hayyam  hakkında müritlerde kötü bir ön tez oluşmussa da bence hayat hikayesini bir okuyun derim .O zamn neden

bu tarz şiirler yazdıgını anlıyacaksınız.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kapil
    kapil's avatar
    Erkek
    sıçanmı? amannn b*ktan bi konu oldugu kesin tartışmaya gerek bile yok ueheuheu :)))

Orman Mühendisi //
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Erkek
    lordvader89 bunu yazdı:

nedir bu?

bana bak z-chanmısın nesin acayip kıl oluyorum sana a.qmun fikirini gelip burda ALLAH'la dalga geçerek gösterme...ve pıromantanrı sanada kıl oldum...z-chan ve götdaşları burası ALLAHLA dalga geçme yeri deil gidin msn'De dalga geçin ki sizler ALLAH'la dalga geçecek kadar bile adam değilsiniz...Arkadalım  olsanız haliniz dumandı beyler 15 yaşında körpe beyinerinizi kim törpülediyse gidin onunla konusun bu mevzuları...ben sizin ALLAHımla dalga geçmenize sessiz kalacak birisi değilim banlanmakdan korkmasam sizin ve sizin gibilerin alayını s..rim bilen bilir bilmeyendee öğrenmiş oldu...

bana neden kıl oldun arkadaşım onu anlamadım ben?

siz falan deme aynı gruba koyma bizi, ben ateist falan değilim.

o s.kme işini de gel de öğreteyim sana arkadaşım...:D

Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BiGGest
    BiGGest's avatar
    Erkek
    efendiimm..simdi küfretmicem diyorum ama icim icimide yemiyo diil hani.. z-chan sana buna benzer gerizekalıca yorumlarından birinde daha dedim gibi..sende s*ke sürülecek akıl yok koç...sen o gözlüklerini kaldır biraz iyi oku bakalım..dünya küçük karsıma cıkarsan gözlüklerinin üzerine oturmak zorunda kalabilirsin.. bu lafları o aptalca siir i destekledigin icin diil buraya yazdıgın icin yiyyosun...yoksa ztn senin zeka seviyeni bilmeyen yok..tipini mikiyim..bu kadar..

BiGGest was here! [ C.r {YesileV GrandMaster} ]
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Erkek
    arkadaşlar Z-CHAN'a kininizi biliyorum.tamam ona istediğinizi deyin de şiire falan laf etmeyin. şiiri yazanla Z-CHAN'ı aynı kefeye koymayın...

Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
Toplam Hit: 7648 Toplam Mesaj: 61