Ruh Ölümsüz Müdür?
-
Öncelikle ruh nedir; http://www.bilimfelsefedin.org/?p=582
Ruh ve ruh ile ilgili kavramlar; http://www.genelbilge.com/ruh-icimizdeki-biz.html/
Kalu bela hakkın bilgilerde burada mevcut; http://www.islammerkezi.com/ilmihal/kalu.htm
Ruh ile beyin arasında nasıl bir ilgi vardır; http://www.sorularlaislamiyet.com/article/2537/ruh-ile-beyin-arasinda-nasil-bir-ilgi-vardir.html
maçtaydım az önce geldim yazılanları görünce biraz daha araştırayım dedim ve bunlara rastladım ama ruhun ölümlü veya ölümsüz olduğuna dair tam olarak bir bilgi bulamadım.
müslüman arkadaşların çoğu ölümsüzdür diyor. inanmayan arkadaşlar ruh var mıdır? diyor. ben de iyi kötü inanan biriyim ve bu konuya iyice kafam karıştı. -
Önce ruhun varlığını ispatlamak daha mantıklı olur var olduğu kanıtlanamayan bişey ölemez.
-
olumludur umarim.
-
KrypT bunu yazdı:
-----------------------------Hmm... 10 yıl komada kalıp uyanan adamlar var. Adam uyanınca 10 yıl geçtiğini bile farketmiyor. Bu 10 yıl süre içerisinde makineye bağlı hayatta kalıyor, makineyi kapatsan ölecek. Şimdi sorum şu; bu 10 yıl süre içerisinde, bu adamın ruhu içinde miydi hala? Yoksa çıkıp 10 yıl sonra geri mi geldi?
-----------------------------
hocam ruh yani eterik beden fiziksel bedenden yarilarbilir ve istedigi yere gidebilir. ve gumus bir kordonla fiziksel bedene bagldiri. fiziksel beden olmedigi surece nereye giderse gitsin, fiziksel beden uyandigi anda geri doner -
ershn bunu yazdı:
-----------------------------
Dini açıdan bakarsak tabikide ruh ölümsüzdür cevabı çıkacak karşımıza direkt olarak ama ben daha farklı bilgiler istiyorum ruh ölümsüz ise neden ölümsüzdür? mesela.
-----------------------------Okyanusu bardaga sigdirmaya calisiyorsun...
Once Ruh varmidir yokmudura bakalim: Ruh vardir. Eger oyle olmasaydi olum denilen olay gerceklesmezdi. Olum gerceklestigine gore demekki bedeni kontrol eden mekanizma var.
Ruh olumuzmudur? Ruh olumsuzdur cunku olmek icin bir sey ile fiziksel bir reaksiyona girmesi lazim.Mesela insan dogar, buyur, yaslanir.... vs vs. Ruh ise herhangi bir fiziksel temas olmadigina gore olumsuzdur.
-
Kuranın bir çok ayetinde geçer Allah(cc) kendi ruhundan insan bedenine kendi ruhundan üfledi diye (üflemek kısmı mecazide olabilir) Allah(cc) ölümsüz olduğuna göre ondan olan bişe nasıl ölümlü olabilir.
Not: Ben böyle inanıyorum polomik konusu inş. olmaz
-
Misalen yunus balıkları balinalar falan nasıl su yüzeyine çıkmak zorundalarsa... Bedende belki ruhun dışarı çıkması için uyku ihtiyacı hissediyor olabilir(bunlar varsayım) yani sen yat ben kalkam misali :)
-
iiice kafam karıştı yorumları uyuyunca.
bence ruh ölümsüz değildir. çünkü ölümsüz olmak demek sonsuza kadar yaşamak demektir. hani bi varsayım vardırya "sonsuzluk sadece allaha mahsustur, sonsuz denilen uzayın bile aslında bir sonu vardır" diye burdan yola çıkarak ruhun ölümsüz olmadığı varsayılabilir.
ayrıca hani şu 10 yıl komadan kalan makineye bağlı yaşayan adamın ruhu gidip 10 yıl sonra geri gelmesi olayınada değinmek istiyorum. bikaçsene önce sağlam bi kaynaktan öğrendiğim bilgiye göre insanın ruhunu bedende tutan şey, kanın damarların arasında dolaşmasıyla 0.5 amperlik bi elektrik akımı ortaya çıkıyormuş. ruh ile bedeni birbirine bağlayan bu elektrik akımı imiş. burdan yola çıkarak komada kalan adam makineyede bağlı olarak yaşasa, kanın damarlarda dolaşmasıyla elektirk akımı olacağından ruh bedenden çıkmayabilir.
-
hiç bir insan ruhun ölümsüzlüğünü kanıtlayamadığı için ve bunu bilmediğimiz için asıl sorulması gereken soru "ruh ölümsüz olabilir mi?" olmalı..
dini açıdan bakacak olursak ölümsüzdür.. mantık ilkelerine göre soyut olarak ruhun ölümsüzlüğü örneklemelerle belli bir düşünceye oturtulabilir..
bilimsel olarak açıklama yapmak , hiç bir zaman mümkün olmayacaktır...
Allah teala haricinde kimse ruh'un ne olduğunu bilmediği için deney yapacak bilgi de olamaz..
"vücudu ayakta tutan ruhtur" gibi bir yanlış anlaşılma söz konusu olmasın.
-
normalde ölümsüzdür ama ,
Allah dilerse öldürürde, ölmeside mümkündür.Allah herşeye Muktedir dir