Siyah-Beyaz İplik (Kuran-I Kerim)
-
ToR5 bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------işin özeti şu ben ona buna bağlı olmak istemiyorum
niye beni zorluyolar?
okuyup anlayayım kuranı ama bakıyoruz kuranda işimize gelmeyen ayetler var
o halde ne dicez "herkes anlayamaz çok okumak laım hocalara şey etmek lazım"
bu nasıl iştir? kuranda demiyor mu apaçık bir kitap olarak gönderdik?
ve anlayasınız diye gönderdik diye defalarca demiyor mu?
o zaman anlıyoruz da bi yanlışlık mı var? yoksa anlamıyosak başkasının anladığını nerden bilcez?
adam çıktı geçende dedi ki kuranda tayyip ve türkiye geçiyo diye tayyibin lider olacağı o günden söylenmiş yani
şimdi ben buna inanıcam mı? inamazsam anlamamakla mı suçlanıcam?
hayır şüphesiz ki tanrı bir ahlak kitabı gönderse açık ve net olmalıdır
sonsuz saflık ve iyilikten gelen sonsuz adalet ve anlayıştan gelen bir kitap karmaşık olamaz
derdimi anlatabildim mi?
-
@Prometheus
Bak burada karıştırılan birşey var İslamiyet sadece Kuran-ı Kerim'den ibaret değildir. Çünkü o kitap Peygamber Efendimize indirilmiştir ve hitaplar onadır. Ayrıca insanlara açıklaması emredilmiştir. O da değişmeden yanındakilerine anlatmıştır kaleme alınmıştır onlar gördüklerini bi sonraki nesilden birine onlardan sonraki nesle diyerek aktarmışlardır. Senin bağlı kalmayayım dediğin mevzu şu ki onların yanında olmak sürekli kontrolünde olmak para vermek vs. mecburiyetinde değilsin benim bahsettiğim alimlerin kitaplarnı alıp okuduğunda bu konuyu zaten anlarsın. Deniliyor ki;
"Bid'at ehlinin verdiği zarar müşrikin verdiği zarardan beterdir" yani bu kötü din adamları dinde yeni uydurmalar çıkaranlar vs. daha fazla zarar verir. İslamiyeti o alimlerin kitaplarından neden öğrenesin bunun cevabı şunda gizli çünkü o alimler kafalarına göre değil hocalarına göre yazmışlardır. Ve hocaları da hocalarına onların hocalarıda hocalarına göre yani akıl değil nakil esas alındığı için bu şekilde süregelmiştir. Zincirin ilk halkası da Peygamber efendimizdir. Amelde farklılıklarda ictihad yetkisi olan alimlerin yani 4 mezhep aliminin kıyas farkından ortaya çıkmıştır ki onlar da yanlış değildir. Çünkü Peygamber efendimizin yaptıklarını ve söylediklerine göre kıyas etmişlerdir.
-
simiramis bunu yazdı:
olay kısır döngüye giriyor mantık falan işlemiyor
soruma kaşrılık gelen cevap yine sorumu oluşturan konuyu söylüyor bana
neyse o ayrı mesele de şunu demek isterim
ciddi manada kaale alıp cevap veren ve az-çok bişeyler açıklayabilen tek kişi sensin
diğerleri gördüğün üzere çocukça ve hatta aptalca şeyler söylediler hakaret ettiler
bu sebeple sana özel olarak teşekkür ediyorum
-
Dediğim gibi sorunu düzgünce sorduğun için cevapladım birşeyler öğrenmek için sorduğun için. Ayrıca dinini öğrenmek için onlara bağlanmana gerek yok İmam-ı Rabbani hz., Halidi bağdadi Abdülhakim-i Arvasi bu zâtların kitaplarını alıp okursan aslında rahatça sorularının cevabını bulabilrsin.
Bir kitap var Seadet-i Ebediyye yani sonsuz seadet anlamında bir ilmihal kitabı ve içindeki bütün bilgiler belgeleri ve belgelerinin nerede bulunduğuyla birlikte veriliyor. Söylediğim kıstasa göre toparlanmış bir kitap. Yani eğer hocasının hocası bir silsileyle peygamber efendimize bağlı değilse ve bu kişi sözüne sadık bir müslüman alimse alıntı yapılmış. Bu kitabı sana tavsiye edebilirim içindeki bilgilerin nerden alındığı hangi kütüphanelerde hangi nüshaları olduğu kitabın arkasnda yazılıdır.
-
Prometheus bunu yazdı:
ToR5 bunu yazdı:
niye beni zorluyolar?
o zaman anlıyoruz da bi yanlışlık mı var? yoksa anlamıyosak başkasının anladığını nerden bilcez?
adam çıktı geçende dedi ki kuranda tayyip ve türkiye geçiyo diye tayyibin lider olacağı o günden söylenmiş yani
sonsuz saflık ve iyilikten gelen sonsuz adalet ve anlayıştan gelen bir kitap karmaşık olamaz
derdimi anlatabildim mi?
-----------------------------belkide kuranda eksiklik yoktur beyninde vardır :D
-
simiramis bunu yazdı:
Dediğim gibi sorunu düzgünce sorduğun için cevapladım birşeyler öğrenmek için sorduğun için. Ayrıca dinini öğrenmek için onlara bağlanmana gerek yok İmam-ı Rabbani hz., Halidi bağdadi Abdülhakim-i Arvasi bu zâtların kitaplarını alıp okursan aslında rahatça sorularının cevabını bulabilrsin.
Bir kitap var Seadet-i Ebediyye yani sonsuz seadet anlamında bir ilmihal kitabı ve içindeki bütün bilgiler belgeleri ve belgelerinin nerede bulunduğuyla birlikte veriliyor. Söylediğim kıstasa göre toparlanmış bir kitap. Yani eğer hocasının hocası bir silsileyle peygamber efendimize bağlı değilse ve bu kişi sözüne sadık bir müslüman alimse alıntı yapılmış. Bu kitabı sana tavsiye edebilirim içindeki bilgilerin nerden alındığı hangi kütüphanelerde hangi nüshaları olduğu kitabın arkasnda yazılıdır.
-----------------------------arayıp bulmaya çalışıcam bu ktabı
-
Helyum bunu yazdı:
belki, neden olmasın? kuranda eksiklik olması kadar bu da ihtimal dahilinde
düşüneceğim bu konuyu
-
Prometheus bunu yazdı:
Helyum bunu yazdı:
belki, neden olmasın? kuranda eksiklik olması kadar bu da ihtimal dahilinde
düşüneceğim bu konuyu
-----------------------------tesekkurler :)
-
Prometheus bunu yazdı:
niye beni zorluyolar?
derdimi anlatabildim mi?
-----------------------------Anladım abi :D gördüm yukarıda kızdırmışlar seni. Takma kafanı bakma bazıları sana anlatamadığı zaman sinirlenir küçük çocuklar konuşamazlar ya cıngır çıkarırlar onlar gibi :d (Sana demiyorum sen soğukkalılığını kaybetmemişin)
Dur şimdi başa saralım. Kuran'ın ayetlerinin her biri belirli nedenlerle ve zamanlarda inmiştir. Şimdi ben araştırdım şu senin dediğin ''apaçık ayetler'' ifadesi iki yerde geçiyor. 2 side dine düşmanlık eden o dönemdeki kafirlere söyleniyor. Yani direk olarak muhatabı sen veya ben veya başkaları değiller.. Anlatmak istediğim şu hocam. Kuran'ı direk okuyan biri her ayetin geliş sebebini, zamanını, Peygamber tarafından yorumlanışını bilmeden anlayamaz. Misal bir ayet var tam metnini hatırlayamıyorum yanımda da o kaynaktan yok Cuma namazlarında söylenir ''Şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği, yardımlaşmayı emrededer şeklinde.. Şimdi bu ayetin geliş zamanında bir sahabe geliyor ve bu kişi çok zengin, ancak para vermeyi sevmiyor bu sebeple buna gönderiliyor. Ancak bu ayetin geliş nedenini bilmediğin için sana farklı geliyor. Veya hadisi ele alalım. Şimdi bir hadiste deniliyor ki ''kibirli kişi cennete giremez'' diğer bir hadiste de ''her müslüman cennete girecek'' (tam metni bilmediğimden yanımda da kaynak olmadığından böyle yazıyorum yanlış anlamayın.) bunun da alimler tarafından geliş şeklini, hangi olay üzere geldiği, ne zaman geldiğini bilmezsen ulan bu ne biçim iştir?diye serzenişte bulunursun. Halbuki bu hadislerin olayı farklı. Peygamber'in yanından geçen bir adam eteklerini sürte sürte geçiyormuş Peygamber'e soruyorlar ne olacak bu adamın hali O'da diyor ki ''kibirli kişi cennete giremez.'' Daha sonra Sahabiler o olaydan sonra yukarıdaki hadisle çeliştiğini ifade ediyorlar O'da ''günahlarını çekmeden giremez''diyor. Yani cennete gireceğini ifade ediyor. Ancak azaptan sonra.
Hocam evde olsam daha iyi örnekler verebilirdim ama aklıma gelenler bunlar. Başkalarının anladığı dediğin Sahabi, daha sonra Tabiin, daha sonra Tabiine tabii şeklinde bu ayetlerin yorumlanışı ve hadisler naklediliyor. Yani Peygamber en iyi yorumcu. E haliyle kitap Ona iniyor. Sonra ondan ders alan Sahabiler. Sonra Tabiinler. Bu silsile devam ediyor ve ancak nüfusun ve coğrafyanın genişlemesiyle ayetler önce kitaba dönüştürülüyor ki sapkınlık olmasın. Daha sonra hadis ilmi doğuyor ki bu ilmide raviler vi rivayetlerin sahih yani doğruluk deecsesine göre sınıflandırılıyor. Daha sonra tarih ilerledikçe yeni ihtiyaçlar, taleplerle birleşince çeşitli mezhepler doğuyor. Zaten o Türkiye Tayyip yorumuna bu yüzden inanmayacaksın. Abi bunun çeşitli dereceleri var mı? + mezhep imamın ahkamlarından ne kadar öğrenmiş. Kaç ilm biliyor. İslam dinini ben araştırdım. Metotları ve sınıflandırmaları. Çeşitli ilimlere bölüşü falan gerçekten sistematik.
Yani sen 1400 yıl önce gelen bir kitabı tarihsel gerçekliği ile analiz etmeden okuyup anlayacağını iddia ediyorsan yanılıyorsun. Ben ''tamamını'' kastediyorum yalnız burda. bir kısmını anlayabilrisin , bir kısmını da yanlış anlarsın. Abi ben bugün Karl Marx'ı veya Platon'un Devlet ini hangi dönemde yazıldı, ne tarz koşullarda yazıldı, mesaj kime? demeden ''tam'' anlayamazsın.
hayır şüphesiz ki tanrı bir ahlak kitabı gönderse açık ve net olmalıdır. Şu cümleni sevdim :d fakat neden? Ancak buna ikinci cümlen sanki cevap veriyor hocam. ''Sonsuz'' demişsin. Sonsuzluğu anlamak zannedersem bu kadar kolay olmamalı? Bİrde bi laf vardır. Cennet o kadar ucuz değil.
bu arada beni öyle tarikatçi, dinci diye de belleme. Ben arada bi içen, kızlarla arası iyi bi adamam. Ama çok okurum
-
kalbinizde Allah sevgisi varsa Allah sadece mümin kulun kalbine sığar. "o herşeyi yapar, nasıl olduğunu bilemiyorsam ya gerekli değil yada beni aşan bilgidir" gibi düşüncelerde bulunur, güvenir.
Kalpte Allah yoksa hiçbir mantık Allah'ın sistemini çözemez, ömrü dolana kadar bir dereceye kadar anlar ve asla tamamlayamaz. Bir dereceye kadar anlar sonra anlayamadığı için inkar eder.
Programlamaya hevesli birisinin, programlamada usta birisine özenip istesem bende onun gibi olurum diye düşündükten sonra denemesi ve bu başarısız denemeden sonra onun gibi olamadığını görünce ondan uzaklaşması ve onun hile yaptığını düşünmesi ve lamer gibi sözleriyle onunda durumunu küçültmeye çalışması gibi. Allah'ın büyüklüğünü mantığıyla veya gördükleriyle azda olsa farkettikten sonra kendiyle, kendi yaptıklarıyla kıyaslayıp aradaki farkı gördükten sonra ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmeye çalışan, küçümseyen insanlar. işte böylelerine ateist denir.