Suçlusun Başbakanım!
-
scheitann bunu yazdı:
-----------------------------
sergerde bunu yazdı:
Allah için biri yalan olsa he derim ama hepsi doğru...
bu günkü siyasette bunları yapabilecek başka kimse göremiyorum bugün yine seçim olsa heralde çaldıkları olmuştur yedikleri yedirdikleri sanki yerine gelecekler çokmu iyi ?
Bahçelimi iyi ? kılıçdaroğlumu iyi ?? hangisi iyi a.q. hepsi hırsız dalaverec
-----------------------------daha önce hiç bir hükümet döneminde bu kadar hırsızlık yapılmadı.
3. köprünün bedeli olarak 6 milyar dolar gösteriliyo beyinsizler de salyalarını akıtarak makul rakam biliyo bunu.
beğenilmeyen demirel döneminde 2. köprü 150 milyon dolara yapıldı.
1998 de japonyada hizmete giren dünyanın en uzun asma köprüsü 1.3 milyar dolar.
metrobüs kazığını yerleştirdiler istanbul'a cevizlibağ m.köy arasına 9 kilometre yol yapıldı.
9 kilometre yolu en lüks londra asfaltıyla kaplasan 5.5 milyon dolara mal olur. işçiliği zartı zurtu 20 milyon kaba hespla bu iş biter.
ihale bedeli 276 milyon türk lirası ihaleyi alan firmanın ortağı muhallebicinin damadı.
eski hükümetler de çaldı çırptı %5-%10 yolsuzluk paritesiydi. ama sağolsun akp türkiye de köklü değişiklik getirdi.
artık yolsuzluk paritesi bedel X 100...
ben chp li değilim dışarda olsa oyumu vereceğim adam doğu perinçek olurdu şu anda kafamdaki insan osman pamukoğlu.
ancak akp nin en güçlü alternatifi chp ise oyumu gider chp ye veririm.
-----------------------------Osman Pamukoğlu partinin oylarını keşke daha çok arttırabilse ya da CHP ye falan partisiyle katılsa belki o zaman memlekette bişeyler olur.Gördüğümüz gibi sokaktaki adamlar memleket yönetmeyi bilmiyor anca küpünü doldurmayı biliyor.
-
hala bu adamı sawunabilmek...gözünüz kör de wicdanınızda mı kör arkadaş anlamıorum ki :|
-
66albay bunu yazdı:
crafty bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
ne güzel; rakamlarla konuşan bi müridimiz @crafty.
hocam bu bilgileri edindiğin HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI; BU RAKAMLARIN NE KADARININ DEVLETE AİT NE KADARININ ÖZEL SEKTÖRE AİT OLDUĞUNU DA VERMİYOMU.
ÇÜNKÜ TOPLAM BORÇ HESAPLANIRKEN ÖZEL SEKTÖRDE KATILIR HESABA. KİMSENİN BORÇ ALMASINI ENGELLEYEMEZSİN. İSTEYEN İSTEDİĞİ KADAR BORÇ ALIR. EN BORÇLU ÜLKELERİN BAŞINDA DÜNYA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFLERİ VARDIR. KREDİSİZ İŞ YAPILMAZ.
LÜTFEN O BİLGİ EDİNDİĞİN KAYNAKTAN; DEVLETE AİT BORCUN MİKTARINI DA ÖĞRENİVER SANA ZAHMET.
tabikide...Kamu sektörü dış borç miktarları...
2004 : 75.7
2005 : 70.4
2006 : 71.6
2007 : 73.5
2008 : 78.3
2009 : 83.4
2010 ilk çeyrek : 84.9 (milyar dolar)
88 milyardan 28 milyara düşmüş birşey görüyor musun? tcmb nın dış borçlarını yazmıyorum bile ;) evet kişiye sen şurdan borç al diyemezsin kişi canı nereden istiyorsa oradan alır... ama sonuc olarak ülkeyi etkiliyor mu? etkiliyor...
-----------------------------bildiğim kadarıyla devletin borcundan kasıt merkez bankasının borcudur. kamu sektörüne ait borcunun olmamasını istiyosan özelleştirebildiğin kadar özelleştireceksin. kamu kurumu kendi borcunu kendi öder. geliri vardır-gideri vardır. bütçesi vardır. merkez bankasının borcunu direk hazine öder.
merkez bankasının borcu 2009 3. çeyrek itibari ile 13.6 milyar dolar.
kamuya ait borç 2009 3.çeyrek 83.5 milyar dolar.
özel sektörün 2009 3.çeyrek 176.3 milyar dolar. (yani toplam borcun %65'i özele ait.)
toplam ülkeye ait borç 2009 3.çeyrek 273.5 milyar dolar.
"özelin borcuda borç, nihayrtinde etkiliyo" demişsin ya; bu adamlar borç almadan nasıl iş yapacak. tek bi yolu varsa oda karısının bi kaç ton bileziği olmalı ki bozdurup iş yapsın:D
şimdide bikaç örnekle dünya ekonomilerinin toplam borçlarını inceleyelim.(2009 rakamları ile)
amerika birleşik dev. toplamdış borç 2 TRİLYON 250 milyar dolar.
ingiltere toplamdış borç 10 TRİLYON 450 milyar dolar.(yanlış okumadınız on trilyon dolar. yuh diyorum)
almanya toplam dış borç 4 TRİLYON 396 milyar dolar.
hollanda toplam dış borç 2 TRİLYON 277 milyar dolar
irlanda toplam dış borç 1 TRİLYON 841 milyar dolar
.
.
.
devam edebilirim isteyen varsa.
-----------------------------zaten konuşulması gereken alınan borç miktarı değil o borcu döndürebilme yeteneğidir.
saydığın ülkelerin aldığı borcu söylüyosun ama ithalat-ihracat verilerini de incele.
gsmh nin reel payına bi bak.
o ülkelerdeki yaşam koşullarını standartlarını irdele.
özelleştirme eğer kendi içindeki özel sektörün alınan şirketi yönetebilme yeteneği yüksekse iyidir.
özelleştirmeyi cari açığı kapatmak için kullanamazsın.
türk telekom un yıllık 2 milyar dolarlık geliri warken 2 milyar dolara taksitlendirerek satamazsın
721 devlet teşekkülünü yabancıya devredemezsin.
bunu yaparsan ya aptalsındır yada vatan haini.
duble yol yaptılar 2002 den beri
kaç tane fabrika açıldı 2002 den bu yana?
kaç santral kaç baraj kuruldu?
kaç yeni rafineri projesi var?
türkiye bir tahıl ambarıydı yurt dışından kırmızı mercimek ithal ediyoruz.
büyük baş küçük baş hayvancılık wardı angus sığırı ithal ediyoruz.
a sı b si yok çok küçüldük kendimizi küçülttük şimdi gururumuzu da ayaklar altına alıyolar. ayıptır bu millete yazıktır günahtır
-
scheitann bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
crafty bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
hocam bu bilgileri edindiğin HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI; BU RAKAMLARIN NE KADARININ DEVLETE AİT NE KADARININ ÖZEL SEKTÖRE AİT OLDUĞUNU DA VERMİYOMU.
ÇÜNKÜ TOPLAM BORÇ HESAPLANIRKEN ÖZEL SEKTÖRDE KATILIR HESABA. KİMSENİN BORÇ ALMASINI ENGELLEYEMEZSİN. İSTEYEN İSTEDİĞİ KADAR BORÇ ALIR. EN BORÇLU ÜLKELERİN BAŞINDA DÜNYA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFLERİ VARDIR. KREDİSİZ İŞ YAPILMAZ.
LÜTFEN O BİLGİ EDİNDİĞİN KAYNAKTAN; DEVLETE AİT BORCUN MİKTARINI DA ÖĞRENİVER SANA ZAHMET.
88 milyardan 28 milyara düşmüş birşey görüyor musun? tcmb nın dış borçlarını yazmıyorum bile ;) evet kişiye sen şurdan borç al diyemezsin kişi canı nereden istiyorsa oradan alır... ama sonuc olarak ülkeyi etkiliyor mu? etkiliyor...
-----------------------------bildiğim kadarıyla devletin borcundan kasıt merkez bankasının borcudur. kamu sektörüne ait borcunun olmamasını istiyosan özelleştirebildiğin kadar özelleştireceksin. kamu kurumu kendi borcunu kendi öder. geliri vardır-gideri vardır. bütçesi vardır. merkez bankasının borcunu direk hazine öder.
özel sektörün 2009 3.çeyrek 176.3 milyar dolar. (yani toplam borcun %65'i özele ait.)
"özelin borcuda borç, nihayrtinde etkiliyo" demişsin ya; bu adamlar borç almadan nasıl iş yapacak. tek bi yolu varsa oda karısının bi kaç ton bileziği olmalı ki bozdurup iş yapsın:D
şimdide bikaç örnekle dünya ekonomilerinin toplam borçlarını inceleyelim.(2009 rakamları ile)
ingiltere toplamdış borç 10 TRİLYON 450 milyar dolar.(yanlış okumadınız on trilyon dolar. yuh diyorum)
.
.
.
-----------------------------zaten konuşulması gereken alınan borç miktarı değil o borcu döndürebilme yeteneğidir.
saydığın ülkelerin aldığı borcu söylüyosun ama ithalat-ihracat verilerini de incele.
özelleştirme eğer kendi içindeki özel sektörün alınan şirketi yönetebilme yeteneği yüksekse iyidir.
türk telekom un yıllık 2 milyar dolarlık geliri warken 2 milyar dolara taksitlendirerek satamazsın
a sı b si yok çok küçüldük kendimizi küçülttük şimdi gururumuzu da ayaklar altına alıyolar. ayıptır bu millete yazıktır günahtır
-----------------------------Şu diğer ülkelerin dış borçları yazılmış ya konuya hakim biri daha net açıklayabilir mi?
Abd,Almanya,İngiltere vs... yazmışlar bunların en kralının ihracatı 2-3 trilyon dolar civarında, ithatları da yakın hemen hemen. Garip geldi tablo, herkes borçluysa kim alacaklı, bir tek Çin'i göremedim büyüklerden (Rusya'yı yazmadım ona gerek yok) onun da bu kadar büyük alacaklı olması imkansız. Yani biz para değil borç sisteminde mi yaşıyoruz öyle düşündüm bir an.
Abd,Almanya,İngiltere bunların ekonomik büyüklerini de birisi rakam olarak verebilir mi? Yılda şu kadar geliri var, şu kadar borcu var diye bakma açısından.
Türkiye yaklaşık 900 000 000 liralık mı ne ekonomisi vardı, buna karşılık işte 300-400 milyar lira borcu var.
Abd,Almanya,İngiltere,Fransa,Çin bunların net ithalatı, ihratacatı, yıllık geliri (gsmh), borcu (iç ve dış ayrı ayrı) ne kadar rakam verebilecek olan var mı?
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
scheitann bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
crafty bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
.
.
.
-----------------------------Şu diğer ülkelerin dış borçları yazılmış ya konuya hakim biri daha net açıklayabilir mi?
Abd,Almanya,İngiltere vs... yazmışlar bunların en kralının ihracatı 2-3 trilyon dolar civarında, ithatları da yakın hemen hemen. Garip geldi tablo, herkes borçluysa kim alacaklı, bir tek Çin'i göremedim büyüklerden (Rusya'yı yazmadım ona gerek yok) onun da bu kadar büyük alacaklı olması imkansız. Yani biz para değil borç sisteminde mi yaşıyoruz öyle düşündüm bir an.
Abd,Almanya,İngiltere bunların ekonomik büyüklerini de birisi rakam olarak verebilir mi? Yılda şu kadar geliri var, şu kadar borcu var diye bakma açısından.
Türkiye yaklaşık 900 000 000 liralık mı ne ekonomisi vardı, buna karşılık işte 300-400 milyar lira borcu var.
Abd,Almanya,İngiltere,Fransa,Çin bunların net ithalatı, ihratacatı, yıllık geliri (gsmh), borcu (iç ve dış ayrı ayrı) ne kadar rakam verebilecek olan var mı?
-----------------------------bu tip ülkelerde borçlanma bilimsel geliştirmeler araştırmalar, güneş tarlası yapımı, nükleer araştırmalar ve yapılar, muadil enerji üretimi için araştırmalar...
gibi altyapısal işler için harcanıyor.
kendi ihracatlarından öte bu ülkelerin zaten milyarlarca belki trilyonlarca dolar patent telif ve isim haklarından kazandığı gelirler de war.
örneğin tüm dünyada üretilen ingiliz kumaşı, ülkemizdeki burger king mc donalds gibi franchising girdileri, dünyada üretilen her abs li common rail dizel motorlu
araçtan mercedes in aldığı ücret, sayısız teknolojik lisans vs.vs.vs.
-
66albay bunu yazdı:
bildiğim kadarıyla devletin borcundan kasıt merkez bankasının borcudur. kamu sektörüne ait borcunun olmamasını istiyosan özelleştirebildiğin kadar özelleştireceksin. kamu kurumu kendi borcunu kendi öder. geliri vardır-gideri vardır. bütçesi vardır. merkez bankasının borcunu direk hazine öder.
.
.
.
birincisi sana yukarıda yazdığım kamu borcu hani şu kendi bütçesi olan merkez bankasının borçları evet azalmıştır ama bırakta bu kadar borç ödemeye azalsın... türkiye cumhuriyeti merkez bankasının dış borcu ise şu şekilde2004 : 21.4 milyar dolar
2005 : 15.4 milyar dolar
2006 : 15.7 milyar dolar
2007 : 15.8 milyar dolar
2008 : 14.1 milyar dolar
2009 : 13.3 milyar dolar
2010 ilk çeyrek : 12.5 milyar dolar
evet bu adamlar kredi almadan iş yapması mümkün değildir ancak ülkede açılan fabrika sayısına bakılacak olursa borçlarını ödeyemedikleri aşikardır... ve evet dediğim gibi sonucta seni de beni de etkilemektedir! etkilemiyor olsa türkiye net ve brüt borçları içerisinde yer almazlardı...
vermiş olduğun listedeki ülkelerin ekonomik büyüklüklerini, toplam dış borcun gsyh (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) oranını da yazarmısın sana zahmet ;)
bak ben bizim ülkeninkini hemencecik yazayim sana...
toplam dış borç/gsyh
2004 : 41.2
2005 : 35.3
2006 : 39.5
2007 : 38.5
2008 : 37.3
2009 : 43.4
2010 ilk çeyrek : henüz açıklanmadı...
özel sektör dış borcu / gsyh
2004 : 16.4
2005 : 17.5
2006 : 22.9
2007 : 24.7
2008 : 24.9
2009 : 27.8
2010 ilk çeyrek : henüz açıklanmadı...
toplam dış borç/ihracat
2004 : 254.8
2005 : 231.2
2006 : 243.0
2007 : 232.6
2008 : 209.8
2009 : 262.6
2010 ilk çeyrek : 253.7
özel sektör borcu/ihracat
2004 : 101.2
2005 : 114.4
2006 : 140.9
2007 : 149.4
2008 : 139.9
2009 : 167.9
2010 ilk çeyrek : 161.0
özelleştirme uygulamaları...
1985-2002 : 8 milyar dolar
2003-2009 : 44.3 milyar dolar
evet hocam ben sana türkiyenin tablolarını gösterdim! şimdi sende bana ingilterenin ve amerikanın tablolarını göster de karşılaştıralım...
-
scheitann bunu yazdı:
sergerde bunu yazdı:
bu günkü siyasette bunları yapabilecek başka kimse göremiyorum bugün yine seçim olsa heralde çaldıkları olmuştur yedikleri yedirdikleri sanki yerine gelecekler çokmu iyi ?
-----------------------------daha önce hiç bir hükümet döneminde bu kadar hırsızlık yapılmadı.
3. köprünün bedeli olarak 6 milyar dolar gösteriliyo beyinsizler de salyalarını akıtarak makul rakam biliyo bunu.
metrobüs kazığını yerleştirdiler istanbul'a cevizlibağ m.köy arasına 9 kilometre yol yapıldı.
9 kilometre yolu en lüks londra asfaltıyla kaplasan 5.5 milyon dolara mal olur. işçiliği zartı zurtu 20 milyon kaba hespla bu iş biter.
ihale bedeli 276 milyon türk lirası ihaleyi alan firmanın ortağı muhallebicinin damadı.
eski hükümetler de çaldı çırptı %5-%10 yolsuzluk paritesiydi. ama sağolsun akp türkiye de köklü değişiklik getirdi.
ben chp li değilim dışarda olsa oyumu vereceğim adam doğu perinçek olurdu şu anda kafamdaki insan osman pamukoğlu.
-----------------------------Ya iyide ağacan ben bingöllüyüm hayatımda hiç bu kadar hizmet görmedim. üç hükümet gördüm akp dışında evden çıkamıyorduk dışarı şimdi hayatta olduğumuzu yeni yeni farkediyoruz. Ya aslında bu siyasetin eleştirilecek milyonlarca yanı var belki ama Göz boyama bile olsa en azından yolumuz var ya asfalttan hastanemizde doktor var şimdi neresi ya diyecen burası uzaydamı yaşıyoruz yok be can kardeşim !!! Bak ben öğretmenlik yapıyorum köyde vekil öğretmenim memleketimi istedim şimdi sen buradaki köylerin halini görsen aklın durur afrika daha ilerde yeminle söylüyorum...Daha geçen hükümete kadar ancak elektrik geldi :) oda nasıl seviniyorlar garipler bi görsen :) Ne enflasyonu köylüye bi çocuk maaşı veriyor uvvvvv yüz yıl aday olsa oyunu alır Anlicağın haklısın güzel kardeşim Senin alternatif hakkın var !!!! Ama buradaki gariban köylüyüde yadırgama böyle mutlular
şimdiki Akp siyaseti her kesimi kendine göre mutlu edip alttan çarkını dördüme siyaseti =) Bi güzel tarafı herkes bişekil yolunu buluyo mutlu oluyo..Ama çarkta dönüyor alttan...
-
72 ilde doğalgaz yok, yalan söylüyor. Varolanlarında şehir merkezlerinin belli bir kesiminde olan birçok il var. İçmesuyu olmayan köyler var, suyun havadan sonra encok bulunan şey olduğu karadenizde bile var.
-
sergerde bunu yazdı:
scheitann bunu yazdı:
sergerde bunu yazdı:
-----------------------------Ya iyide ağacan ben bingöllüyüm hayatımda hiç bu kadar hizmet görmedim. üç hükümet gördüm akp dışında evden çıkamıyorduk dışarı şimdi hayatta olduğumuzu yeni yeni farkediyoruz. Ya aslında bu siyasetin eleştirilecek milyonlarca yanı var belki ama Göz boyama bile olsa en azından yolumuz var ya asfalttan hastanemizde doktor var şimdi neresi ya diyecen burası uzaydamı yaşıyoruz yok be can kardeşim !!! Bak ben öğretmenlik yapıyorum köyde vekil öğretmenim memleketimi istedim şimdi sen buradaki köylerin halini görsen aklın durur afrika daha ilerde yeminle söylüyorum...Daha geçen hükümete kadar ancak elektrik geldi :) oda nasıl seviniyorlar garipler bi görsen :) Ne enflasyonu köylüye bi çocuk maaşı veriyor uvvvvv yüz yıl aday olsa oyunu alır Anlicağın haklısın güzel kardeşim Senin alternatif hakkın var !!!! Ama buradaki gariban köylüyüde yadırgama böyle mutlular
şimdiki Akp siyaseti her kesimi kendine göre mutlu edip alttan çarkını dördüme siyaseti =) Bi güzel tarafı herkes bişekil yolunu buluyo mutlu oluyo..Ama çarkta dönüyor alttan...
-----------------------------işte sizlerin karşı çıkmanız gerkeen bugüne kadar insan muamelesi görmemiş olmanız.
ancak şöyle bir durumda var. türkiye bi kere baştan yanlış yerleştirilmiş bir ülke. verimli tarım arazileri sanayi bölgesi yapılırken verimsiz bölgelere çivi bile
çakılmadı. ve yine bu hükümet döneminde gap projesi söndü bitti.
yol yapılmalı ancak neden karayolu? kimin cebine gidiyo araçlara ve benzine verilen para?
neden demiryolu yapılmıyo? atatürkün ölümüne kadar 10.000 kilometrelik demiryolu tamamlandı. ölümünden 1950 ye kadar buna 1000 km daha eklendi.
1950-2000 yılları arasında hatlara dahil edilen toplam 100km. bu kadar geniş bir coğrafyada sadece 1 noktada demiryolları kesişiyo eskişehir de.
e şimdi bütün bunları bilirken göz boyamak oy toplamak için yapılan iyi de olsa bir girişimi nasıl tasvip ederim?
-
crafty bunu yazdı:
-----------------------------vermiş olduğun listedeki ülkelerin ekonomik büyüklüklerini, toplam dış borcun gsyh (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) oranını da yazarmısın sana zahmet ;)
-------------------------------
edit: üstte verdiğim cevapta abd nin borcu 2 trilyon değil 12 trilyon olacak. yanlış yazmışım:D
yazarım yazmasına da; daha önce de çeşitli konularda yazmıştım. ama bu seferde kalkıp millet bizim ülkenin GSMH değerlerini kabul etmiyo veya faiz oranlarının öneminden bi haber bana ekonomi eleştirmeni kesiliyo.
yani ben o kadar veri yazıyorum, kanıt sunuyorum; adam cıkıyo "senin söylediğin yalan-yanlış-şişirme" deyip çıkıyo işin içinden. ve çürütmek için de yazdığı bişey yok.
çok defa bu diyaloğu yaşadğım için böyle uzun uzun açıklama ihtiyacı duydum.
ben yinede türkiyenin gayet iyi durumda olduğunu rakamlarla vereyim.
(2008 sonu rakamlarıdır)
ülke borç(milyon dolar) ekonomik büyüklük oran
1-abd 12.250.0 14.334.0 %85.5
2-ingiltere 10.450.0 2.787.0 %374.9
3-almanya 4.489.0 3.818.0 %117.6
4-fransa 4.396.0 2.978.0 %147.6
5-hollanda 2.277.0 909.5 %250.4
6-irlanda 1.841.0 285.0 %646.0
7-japonya 1.492.0 4.844.0 %30.8
8-isviçre 1.340.0 492.0 %272.0
9-belçika 1.313.0 530.6 %247.5
10-ispanya 1.084.0 1.683.2 %64.4
.
.
.
22-türkiye 247.1 798.9 %30.9
görüldüğü gibi borç/GSMH oranında en büyük 10 ekonominin birçoğu GSMH'sını birkaçkatı borca sahipken birtek japonya ve türkiye düşük orana sahiptir. ispanya daha sonradan battı. şu an daha berbat durumda.
umarım yardımcı olabildim:D
(hocam bu kadar uğraştıracak şey isteme bi daha:D)