Turan Dursun
-
@amele_2
biraz daha açarmısın.bu tür sorulara gıcığım çünkü.
-
açılacak tarafı yok.
turan dursunun bulduğu gerçekler ! kime göre, neye göre doğrudur yalnıştır.
sorunun özü bu. önceki post un ana fikri de bu..
-
en azından kendine göre ve onun bildiklerini dogru bulanlara göre dogrudur.bence, herkese göre dogrudur ama dogruya inanan sayısı ne kadardır o tartışılır.
kurandaki bilgiler neye göre dogrudur ? ayrıca dogrumudur.
neyse uzatmayalım tartışma konusu olmasın.konu amacını aşmasın.
-
uzatalım arkadaşım. adabımızla tartıştıktan sonra konunun seyri değişse ne olur. :)
kur'an daki bilgiler Peygamberin hadisleri ile. ozamandan beri süre gelen hafız ve hatiplerle ezberlenerek, ayrıca vahyolunduktan sonra yazıldığı kemik, parşomen, deri gibi yazım araçlarından derlenderek ve bunlara en az 2 (sayıdan emindeğilim) şahit getirilerek kitap haline getirilip derlenmiştir.
ayrıca Halife Hz.Osman'ın okurken şehit edildiği Kur'an hala istanbulda kutsal emanetler de sergilenmektedir. bundan yola çıkarak doğruluğu ve gerçekliği kabul edilir.
ha dersin ki Allah yok. sizin Peygamberiniz bunları uydurmuş. Okuma yazma bilmediği de yalan. Çok zeki biriymiş kafadan kitap yazmış :))
diyecek bişey bulamam sana :) o devirde mi yaşadın ülen! den başka :))
-
computerwolf ben senin ne yapıp ne yapmadığını,neye inanıp inanmadığını iddia etmedim.sadece bir eleştri yaptım sen ve diğer eleman yanlış anlamışsınız. konunun turan dursun'la veya ateizmle alakası yok.kaldı ki benim de din,diyanetle alakam yok.neye inanırsan inan önemli değil.
tapacak modelden kastım başka bir şey.geçmişe yönelik 10/15 postuna baksan neyi kastettiğimi anlayacaksın.
ah şu ironi hastalığımı yensem böyle iletişim bozuklukları yaşamıycam.
-
Hacı söylediklerimiz birbirine benziyor ama neyi tartışıyoruz anlamadım.
Sen diyosunki hafız ve hatipler tarafından ezberlenmiş vsvs anladım demek istedigini.
Bende diyorumki bu adam hayatını bunlara vermiş.araştırmış,yazmış,çizmiş.kaldıki imamlıktan,müftülükten,dergahtan gelme bir adam.dogruluguda nasıl kutsal emanetlerde kanıtlar eşyalar parçalar varsa, bu adamda iddaa ettiklerini kurandaki ayetlere dayandırıyor zaten hayatını veya kitaplarını okursan anlarsın.ben şimdilik hayatını okudum.kitabınada başlamadım.
Ayrıca eğer bu adamın araştırıp buldukları yalansa/yanlışsa neden yaşadığı zamanlarda kimse karşısına çıkıp cevap vermemiş.
Bide ben dini inancımla ilgili birşey demedim."Sizin allahınız yok yanlış biliyorsunuz" filan demedim.Yanlış anlaşılmasın.
Neyse şimdi mecbur biyere çıkmak zorundayım.Konuyu uzatalım istersen benim için farketmez.Döndüğümde devam ederiz :| veya pm den msn i yolla sana kalmış :)
-
amelenin dediği hadiseden dem vurursak eğer ki compününde dediği yola çıkar bu şunları göz önüne almamız gerekir.
compü: okumadan nasıl karar verirsin? Hakkında bilgi sahibi değilsin, okumadın ümmisin bilmiyorsun hüküm veremezsin. Doğru.
Amele: Peygamber uydurmuş kafadan atmış allahta yok. Nasıl oluyorda oluyor madem öyle? Doğru.
Turan dursunun kitaplarını okumadım amma az çok izlediği yol hakkında dünyevi görüşü hakkında bilgimiz var yüzeyselde olsa. Musahebemiz bu yönde olacaktır.
Turan dursunu tartışmayacağız lakin din olgusunu ele alacağız.
Kesin olan gerçekleri ele alalım.
1. Peygamber ümmidir. Okuma yazma bilmiyordu.
2. Nübüvvetinden sonra, dini lider olmuştur.
3. Devlet reisi olmuştur.
4. Baş kumandan olmuştur.
1. Ümmi peygamberin 114 surelik Kuranı yazması kafadan atması olanaksızdır. Kuranı 1 kere anlayarak baştan sona okuyun ne demek istediğimi anlayacaksınız.
2. Dini liderliğini açmamıza gerek yok. Ümmi peygamberin, çevresinde dönemin ileri gelenleri yada garibanları tek çatı altında toplanmayı benimsemiştir. Bu önemli bir başarıdır. Okuma yazma bilmeyen birisinin bu kudreti taşıyabilmesi bu bilgi birkimini sağlayabilmesi sıfıra yakın bir ihtimal dahilinderdir.
3. İslam devletini vücuda getirmiştir ki, cahil diye tabir ettiğimiz bir ümminin bunu başarabilmeside olanaksızdır.
4. Askerii alandaki dehasını anlayabilmek için bir hayber savaşını okumak gerekir. Savaş stratejilerini tümden hatmetmek gerekir. Bir savunma savaşı olan hendek savaşı bile strateji dehasını ortaya koyar. Şöyleki mekkeli müşrik ordusunu kışın harp etmeye zorlayarak en az kayıpla savaştan galip ayrılmasını bilmiştir. Ayrıntıları okuyabilirsiniz.
Demem o ki Turan dursun okumadan evvel onun tek kalemde silip geçtiklerini kaasına göre saçmalık dediklerini gözden geçirip analiz etmek gerekir.
Bütün bunlardan şu sonucu çıkaramayız. Turan dursunu hiç okumayalım. Elbette okuyalım ama karaladıklarına karşı cevap verebilme yetisini ele alalım.
-
Din olmasaydı tartısılıcak bir şeyde olmazdı.Binlerce sayfalık yazılar tartısmalar konusmalar vs.hepsi dogmatik bir felsefenin yorumlanması..Bu yüzden tartısıcagımız zaman dilimi tüm insalar için + deger olarak baska alanlara kaydırılıcaktı.Din olmasaydı evet ilim ve fenin ısıgınde ilerlerme en az 20-30 kat daha hızlı olucaktı.Belkide 200 yıl yasıyacaktık belkide akar yakıta çoktan çözüm bulunmus olucaktık ve bu sebeple yaşanan savaşlar hiç yasanmıyacaktı.Küresel ısınmamı o da ne ?
Toplumların tüm ahlaki sosyal yasamı yapılıcak olanlar ve onların sebep sonuc ilişkilerine dayandırılarak çözülücek topluma sekli bu yönde verilicekti.Günah/sevap diye bir sınırlamı ile dayatma bir çözüm hiç olmıyacaktı.Bu yüzden insanlar bu günah bu sevap diye ayrılmıyacak birbirlerinin kalbini kırmıyacaktı.Bilimle gelişen düşünce insanı şimdi oldugundan çok daha zeki bir hale getireceginden çözüm bilimsel sonuclar ile halledilip kavranılıcak ve uyulacaktı.Evet bundan belki 1000-2000 sene önce insanın dine ihityacı vardı ama artık yok bunu kabul edin.
-
Turan Dursun'dan değil, fikri başka zikri başka olanlardan uzak durun.
-
NowalgiN bunu yazdı:
-----------------------------
Turan Dursun'dan değil, fikri başka zikri başka olanlardan uzak durun.
-----------------------------turan dursun kimdir tanımıyorum fakat yorumlardan önyargılı davranıldığını farkettim. ama bu yorum acayip ho$uma gitti. belirtmeden gecemedim :)