Türban İle Başörtüsü Arasındaki 12 Fark
-
BİR Türban eğitimli, genç ve şehirlidir. Başörtüsü ise kırsal, yaşlı ve eğitimsizdir...
İKİ Başörtüsü gevşektir; bazen yarım olur, bazen tamamen çıkar... Türban ise katıdır; bir takılır, bir daha asla çıkmaz.
ÜÇ Türban geçişken özelliklidir; türbanlı annenin kızı da türbanlı olur... Başörtüsü ise geçişken değildir; başörtülü annenin kızı başını örtmeyebilir.
DÖRT Türban bir bilincin eseridir. Başörtüsünde ise bilinçten ziyade bir alışkanlık rol oynar.
BEŞ Türban modernleşmenin göstergesidir... Anneannesi gibi örtünmek istemeyenlerin bulduğu modern bir formdur... Başörtüsü ise anneannelere özgü bir formdur ve bu açıdan gelenekseldir.
ALTI Başörtüsü biraz yaşlı işidir... Türban ise genç işi...
YEDİ Türban bir ısrarın ifadesidir... Bir türbanlı, türban takarak, "Eğitimli de olsam, şehirli de olsam, zengin de olsam başımı örteceğim" demektedir... Başörtüsünün ise bu türden ısrarlarla hiç işi olmaz.
SEKİZ Türban, politik bir tercihe de gönderme yapar... Başörtüsü ise politikayla pek ilgilenmez.
DOKUZ Türban eğitimli bir insanın dine yaptığı vurgudur... Başörtüsü ise "Biz anadan atadan böyle gördük kardeş" vurgusu taşır.
ON Başörtüsünün "şık olmak" gibi bir derdi yoktur. Türban ise bir tür "şıklaşma" çabasının ürünüdür.
ON BİR Başörtüsü takmak teknik olarak çok kolaydır. Eşarbı çene altından şöyle bir bağlamak yeterlidir. Türban takmak ise zordur. Bir sürü toplu iğne ile şekil yapmayı gerektirir.
ON İKİ Türban formundan fantezi çeşitler üretmek mümkündür... Başörtüsü ise fanteziye uygun değildir.
-------------------
TÜRBAN CESARET KAZANDI
Bir kamuoyu araştırmasıyla memleketimizdeki türbanlı kadınların sayısındaki artış oranını saptamak mümkün müdür?
Bana göre değildir...
Çünkü...
"Türban" ve "başörtüsü" ayrımını biz yapıyoruz.
Oysa...
Başını örtenlerin büyük bir kısmı açısından böyle bir ayrım söz konusu değil.
Başını "türban" formunda örtüp de, "başörtülüyüm" diyen çok kadın var.
Bu durumda...
Yapılan bir araştırmada...
"Siz başınızı nasıl örtüyorsunuz? A- Türban... B- Başörtüsü" şeklinde sorulan bir soruya...
Başını "türban" şeklinde örttüğü halde "B" seçeneğini tercih ederek yanıt verenler çıkar.
Yani...
Tarhan Erdem’in araştırma yöntemiyle, "türbanlıların sayısı"nı saptamak mümkün değildir...
Bu yöntemle olsa olsa "Ben başımı türban formunda örtüyorum" diyenlerin sayısı saptanabilir.
Tamam, bu da sonuçtur ama bu sonucun yorumu farklı olur...
O zaman, "Eyvah! Türbanlıların sayısı amma da artmış" demek yerine...
"Eyvah! Türbanlılar amma da cesaret kazanmış" denir...
Sonuçta ikisi de kaygıdır ama arada mahiyet farkı vardır.---------------------------------
AHMET HAKAN / HÜRRİYET
-
DeFactorx bunu yazdı:
-----------------------------
13. turban takmak cahilliktir.
eğer sen bir müslüman olarak bunu söylüyorsan asıl cahil sensin
eğer müslüman değilsende başkalarının dinine saygın olsun -
cahil dememek lazım türban takan cok zeki vatandaşlar da var ama önlerini kesiyolar
-
türban la başörtüsünün bi bu yolla karşı karşıya gelmediği kaldıydı saten . kesinlikle başörtüsü cahilliktir. hatta ne gerek var canım kızlarımız nie türban başörtüsü yle geziniyo. giyin mini eteği şöle çillop gibi bide çorap bacakalrımız temiz olsun dimi bide göğüslerin yarısında olan göbeği açık bi body ona göre küçük kibar bi çanta ve ayakkabı hea bide takıyla makyajı unuttuk tabi onlarıda yaptınızmı demeyin biz erkeklerin keyfine dimi ama ! insanların özgür biçimde TÜRBAN yada Başörtüsü nasıl hitap ediyorsa Takmamalı dimi ! bi erkek küpe takar pirsing takar kimse bi bok demez ama bi kız türban yada başörtüsü takarsa çat olmaz kesinlikle olamaz.
-
DeFactorx bunu yazdı:
-----------------------------Al işte, örümcek kafalının biri daha.
-
bende sana g.tünü veren papazı örnek verebilirim.
Ama o papaz gerçek papazmı oluyor?
BU resimdeki kızda hakkını veren gerçek bir başörtülü değildir.
Bu gibi kişileri karşımıza çıkartıp aklın sıra bişeyleri karıştış olmuyorsun
-
DeFactorx bunu yazdı:
WALLACEs bunu yazdı:
-----------------------------DeFactorx bunu yazdı:
eğer müslüman değilsende başkalarının dinine saygın olsun
-----------------------------elhamdurillah muslumaniz
-----------------------------kaç tane böyle fotoğraf çıkarabiliceksin kardeş. hem her insan bir değildir ben bunu anlatmaya çalıştım kafaya bi türban takıp erkeklerle yemediği bok kalmayan kızlarda var. ama burada genel alınmış ve sende genel konuşuyorsun !!! benim anlatmaya çalıştığım özgür beyin . işin özünü kavramak.
-
defaktör cahil olan birisi varsa oda sensin .
o resimi koyarak tüm kapalı kızları genel olarak ele almaya çalışan aklını ...
ordan burdan duyma bilgilerini kendine sakla.
çocuksun sen.
attığınız o çamurları kendi götünüze sürün.
-
türban islamın gereklerinden biri. ismi türban olarak geçmiyor ama bir kadının namahrem erkeklere karşı yüzü ve elleri dışında bi yerini göstermesi haramdır. bu tartışmada bence gereksiz. islam dinine inanan her kadının örtünmesi gerekir. örtünmüyorsa kendisi bilir. cezasını öbür dünyada çekecek...
bide bırak bizleride yakıyorlar. öyle açık saçık giyinip geziyorlar bizide günaha sokuyorlar. bildiğim kadarıyla kadınlar erkekleri cezbetmek için öyle giyindiği zaman bizde bakınca bize 1 kat kadına 7 kat günah yazılıyor. (buradaki kat'ın ne derece olduğunu kimse bilemez.)
şimdi diceksiniz o kadar biliyon,konuşuyon sen hiç bakmıyon mu. arada bende bakıyorum. bir anlık şeytana uyuyoruz "of bee" dediğimiz oluyor. ama elimden geldiği kadar bakmamaya özen gösteriyorum.
-
DeFactorx bunu yazdı:
WALLACEs bunu yazdı:
-----------------------------DeFactorx bunu yazdı:
eğer müslüman değilsende başkalarının dinine saygın olsun
-----------------------------elhamdurillah muslumaniz
-----------------------------her gördüğün bıyıklıyı baban sanma.
-
ajan1111 bunu yazdı:
-----------------------------türban islamın gereklerinden biri. ismi türban olarak geçmiyor ama bir kadının namahrem erkeklere karşı yüzü ve elleri dışında bi yerini göstermesi haramdır. bu tartışmada bence gereksiz. islam dinine inanan her kadının örtünmesi gerekir. örtünmüyorsa kendisi bilir. cezasını öbür dünyada çekecek...
bide bırak bizleride yakıyorlar. öyle açık saçık giyinip geziyorlar bizide günaha sokuyorlar. bildiğim kadarıyla kadınlar erkekleri cezbetmek için öyle giyindiği zaman bizde bakınca bize 1 kat kadına 7 kat günah yazılıyor. (buradaki kat'ın ne derece olduğunu kimse bilemez.)
şimdi diceksiniz o kadar biliyon,konuşuyon sen hiç bakmıyon mu. arada bende bakıyorum. bir anlık şeytana uyuyoruz "of bee" dediğimiz oluyor. ama elimden geldiği kadar bakmamaya özen gösteriyorum.
Sana ağzımla değil başka biryerimle gülüyorum :D Senin abazalığının suçu kadınlarda kızlarda yani :D Abaza olman senin problemin,cezasını niye karşıdakiler çeksin.. Çok istiyosan sen gözlerini bağlayıp gez..